Skip to Content

Bloemetjes en blaadjes

Bloemetjes en blaadjes

Deze gehaakte bloemetjes en blaadjes zijn ontwerpen door Attic24 en hier, met toestemming, voor u naar het Nederlands vertaald.

Dit patroon voor bloemetjes en blaadjes is zo goed gelukt, dat ik ‘m graag met jullie deel! Ze zijn snel te maken en je kunt ze gebruiken om aan sjalen toe te voegen, of aan tassen, hoeden, of als broche te dragen. Je kunt er een heleboel maken en als sjaal aan elkaar rijgen, of juist als slinger om op te hangen.

De bloemen zijn gehaakt met Rowan Handknit DK katoen op een 4 mm haaknaald. Je kunt ze ook met ander garen maken, kijk gewoon wat je hebt en wat je mooi vindt worden.

Dit patroon maakt gebruik van lossen, halve vasten, vasten, halfstokjes en stokjes.

Ben je er klaar voor? Daar gaan we!

4 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te vormen. Je werkt deze toer in die kleine ring.

Toer 1: 3 lossen (telt als stokje), 11 stokjes in de ring, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. [12 steken] Hecht af.

Toer 2: Haak een nieuwe kleur aan. 4 lossen (telt als 3 lossen en 1 vaste), steek overslaan, vaste in volgende steek. *3 lossen, steek overslaan, vaste in volgende steek* Herhaal van * tot * nog 4 keer, tot je weer bij het begin bent. Halve vaste in eerste losse. Je hebt nu 6 3-lossenlussen.

Toer 3: Je werkt nu in de lossenlussen in dezelfde kleur als toer 2. *(Halve vaste, halfstokje, stokje, stokje, stokje, halfstokje, halve vaste) in volgende lossenruimte*. Herhaal van * tot * nog 5 keer. Je hebt nu 6 blaadjes. Hecht af.

Je kunt het bloemetje gewoon zo gebruiken, met misschien nog een knoopje in het midden. Maar je kunt er ook nog een tweede kleur aan toevoegen met kleinere blaadjes.

Toer 4: Je werkt nu in de overgeslagen steken van toer 1 (zie foto boven).

Houdt het garen aan de voorkant van de bloem, trek een lusje door een willeukeurige overgeslagen steek van toer 1 (zie foto boven).

Druk het blaadje naar achteren, dan is het makkelijker om te haken (zie foto boven).

Haak voor elk blaadje de volgende steken in de overgeslagen steek: *vaste, halfstokje, stokje, halfstokje, vaste*. Herhaal van * tot * nog 5 keer, tot je bloemetje af is. Halve vaste in eerste vaste om toer te sluiten.

Werk de draadjes weg (zie foto boven).

Je bloemetje is af, leuk he!

Je kunt nog een knoopje in het midden naaien als je wilt, of het bloemetje zo laten, wat je zelf leuk vindt.

Nu gaan we de blaadjes maken. Het blaadje bestaat uit 2 toeren.

Als je een beginner bent, kan dit stukje best lastig zijn. Het is soms moeilijk om te weten welke lus of steek je precies je naald in moet steken. Ik werk altijd door beide lussen van elke steek (zie foto boven).

Laat om te beginnen een lange draad over aan je schuiflus, zodat je het blaadje goed kunt vastnaaien.

9 lossen.

Toer 1: begin in tweede losse vanaf de naald en haak: vaste, halfstokje, halfstokje, stokje, stokje, halfstokje, halfstokje, vaste.

1 losse, keer om. Toer 1 ziet er uit als een half blaadje.

Toer 2: begin in de tweede losse vanaf de naald:

vaste, halfstokje, halfstokje, stokje, stokje, halfstokje, halfstokje, vaste. Hecht af, laat een lange draad over.

Je hebt nu wel zo’n beetje een blaadje! Het hoeft niet perfect te zijn.

Leuk geworden he? Ik heb ‘m op m’n tas gemaakt, met een knoopje in het midden en twee blaadjes.

Ik vind ze snoezig en heerlijk om te haken!

Heel veel haakplezier!

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Mandia

Sunday 19th of February 2023

Dankjewel voor de duidelijke uitleg van dit mooie bloemetje.

Bloemetjes haken - Mandia

Sunday 19th of February 2023

[…] Oeteldonk (‘s-Hertogenbosch met carnaval). Het patroon voor dit bloementje heb ik van ‘eenmooigebaar.nl en is relatief eenvoudig en snel klaar. Je begint met geel, daarna de grote blaadjes met rood en […]