Skip to Content

Reliëfstokje-achter

Reliëfstokje-achter

Leren haken voor beginners – Reliëfstokje-achter

Om wat diepte in je haakwerk te krijgen kun je werken met reliëfsteken. Met reliëfsteken werk je niet in de steken van de vorige toer, maar om de steken van de vorige toer. Je kunt een reliëfstokje-voor maken waarbij je de steek waar je om heen haakt naar voren duwt, of een reliëfstokje-achter, waarbij je de steek waar je om haakt naar achter duwt. Als je ze afwisselt krijg je een ribbelpatroon. Je kunt voor een ribbelpatroon ook afwisselend een reliëfstokje en een gewoon stokje maken.

In het Engels (UK) heet deze steek “back post treble crochet” of bptr, in het Engels (US) heet deze steek “back post double crochet” of bpdc.

Voorkennis Reliëfstokje-achter haken:

Voordat je met deze steek aan de slag kan, is het handig als je tenminste lossen kunt haken en stokjes. Van beiden vind je uitgebreide foto- en videotutorials via onderstaande knoppen:

Videotutorials:

Sommige mensen leren makkelijker van video, anderen van geschreven tekst. Via de video hieronder kun je het reliëfstokje-achter bekijken voor rechtshandigen (bovenaan) en linkshandigen (onderaan). Je kunt ook verder scrollen voor de geschreven uitleg met stap voor stap foto’s.

Of voor linkshandigen:

Reliëfstokje-achter leren haken voor beginners

In onderstaande foto zie je 3 toeren stokjes. Waar de A staat geschreven steek je normaliter in om een steek te maken. Je gaat dan onder beide lusjes van de steek door.

Reliëfsteken doe je echter tussen B en C, voor of achter de tussenliggende “stam” van de steek langs. Hierdoor worden de steken naar voren (bij het reliëfstokje-voor) geduwd, of naar achteren getrokken (bij het reliëfstokje-achter).

Klink ingewikkeld? Valt mee, lees rustig verder!

Om de hoogte te krijgen van reliëfsteken, begin je meestal met 2 lossen. Je eindigt de toer dan met een halfstokje. Dit is omdat de reliëfsteken ‘dieper’ ingestoken worden dan ‘normale’ stokjes, waardoor ze minder hoog worden. Begin je toer reliëfsteken dus met 2 lossen.

Sla de draad om de naald en steek van achteren naar voren naar achteren om het eerste stokje heen. Je slaat het stokje onder je 2 keerlossen over.

Zo ziet het eruit met je haaknaald. Sla nu de draad om een haal je haaknaald terug.

Je hebt nu 3 lusjes op de naald. Zie je dat het stokje naar achteren wordt getrokken door de lusjes op je haaknaald? Dat is de bedoeling. Het reliëfstokje-achter trekt naar achteren, het reliëfstokje-voor duwt naar voren.

Sla de draad om en haal door twee lusjes.

Sla de draad nogmaals om haal door de laatste twee lusjes. Je eerste reliëfstokje-achter is nu af. Jeej!

Maak op deze manier zoveel reliëfstokjes achter als staan aangegeven. Denk eraan dat je laatste steek vaak een halfstokje of een stokje is in de derde beginlosse van de vorige toer in plaats van nog een reliëfstokje. Een halfstokje zorgt voor ongeveer dezelfde hoogte, omdat de reliëfstokjes-achter wat lager vallen op je werk.

Tadaa! Daar is je toertje reliëfstokjes achter.

Wat ga jij hiermee maken? Laat het me zien op Instagram of Facebook!

Reliëfstokje-voor

Uiteraard wil je nu ook het reliëfstokje-voor maken. Die gaat bijna helemaal hetzelfde, maar je gaat van voren naar achteren naar voren. Ik maakte er uiteraard een tutorial over die je vindt door op onderstaand plaatje te drukken:

reliëfstokje-voor omslagfoto

Hulp nodig?

Word lid van de gezellige Een Mooi Gebaar Groepspagina op Facebook. Je krijgt daar vaak al binnen tien minuten antwoord op je prangende haakvraag, doordat er meer dan 10.000 slimme haaksters in zitten. Haak jij ook aan?


Als je het reliëfstokje-voor en het reliëfstokje-achter kunt maken, kun je ook goed de mandensteek maken, in klein of midden formaat:

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!