Gebruik de player om de podcast te luisteren:
Liever lezen? Dat kan ook!
Van je hobby je werk maken: wie wil dat nu niet?
Ik moet daarbij meteen even zeggen: wie van zijn hobby zijn werk maakt, heeft daarna geen hobby meer. Hoe blij ik ook ben met mijn bedrijf, in die tweede stelling zit ook zeker een kern van waarheid! Dat hoeft helemaal niet erg te zijn, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee…
Er zijn veel verschillende manieren om geld te verdienen met haken. Daar ga ik het eerst over hebben in deze podcast. De volgende keer ga het ook hebben over de kosten die daar (voor mij, en voor mijn onderneming) ook bij horen. Dan kun je voor jezelf een afweging maken of jij misschien ook van je hobby je werk wilt maken. Veel van de dingen die ik vertel gelden overigens ook voor breien, quilten, borduren of andere handwerk hobbies. En gelden zelfs voor als je gewoon een mega interessant leven leidt waar je over kunt vertellen!
Gehaakte projecten verkopen
Eén van de dingen waar veel mensen het eerste aan denken bij geld verdienen aan je hobby haken, is het verkopen van de dingen die je haakt. Zeker als je al een tijd haakt, heb je misschien een overschot aan bepaalde producten en vind je het leuk om die te verkopen. Er zijn mensen die dat ook succesvol lukt, er zijn helaas ook een heleboel mensen waarbij het niet goed lukt. Dat heeft vooral een beetje met onze Nederlandse cultuur te maken: we zijn zo ontzettend gewend geraakt aan mega goedkope producten van bijvoorbeeld de Action of de Primark, dat we niet meer gewend zijn om geld uit te geven aan handgemaakte producten. Waarom zou iemand 500 euro uitgeven aan een gehaakte deken, als het ook voor 5 euro kan?
Het kan bovendien al heel snel niet uit, uur voor uur, om producten te verkopen als je haakt. Als je je materiaalkosten, uurloon, verzekeringen en dergelijke mee moet rekenen, worden de gehaakte producten erg duur. Er zijn wel veel mensen die babysetjes of andere kleine projectjes verkopen, maar daar kleeft een risico aan: officieel moeten producten voor babies in Nederland gekeurd worden, een keurmerk hebben, voordat je ze mag verkopen.
Het is niet onmogelijk om geld te verdienen met gehaakte dingen verkopen, maar eenvoudig is het ook zeker niet.
Haakspullen verkopen
Als je veel ruimte hebt, zou je daarom kunnen overwegen om spullen voor haken te verkopen. Bijvoorbeeld wol, katoen, haaknaalden, stopnaalden, maar zeker ook leuke originele steekmarkeerders, t-shirts of mokken over haken, mandala ringen, tassen die speciaal ingericht zijn voor haken, of andere accessoires. Zeker als je in bulk inkoopt en per stuk verkoopt, kun je daar best wat op verdienen.
Sommige mensen kopen in bij bijvoorbeeld Alixpress of Wish en verkopen dan in Nederland voor duurdere bedragen. Je kunt dat op twee manieren doen: door zélf voorraad te hebben, of door dropshipping. Bij dropshipping stel je de website zo in, dat jij geen voorraad hoeft te hebben, maar dat jij de bestelling van de klant alleen doorgeeft aan de Chinese website. Dat kan vol automatisch. De klant wacht dan alsnog die weken die er bij Wish en Alixpress en dergelijken zijn, en heeft net zulke beroerde klantenservice. De vraag is of je dat moet willen, vooral vanwege keurmerken en kwaliteit en impact op het milieu. Ook krijg je waarschijnlijk te maken met klagende klanten, die zlelf ook wel door hebben dat de goedkoper plastic zwarte verpakkingen direct uit China komen en niet uit jouw webshop.
Als je in Nederland officiële verkoper bent (en dus niet af en toe wat verkoopt of verpakt voor vrienden), moet je ook aan kwaliteit voldoen. Vaak komen de producten van de goedkope websites niet door de Nederlandse eisen heen. Niet echt een veilige route dus. Dit is echt een zoektocht, als je producten wilt verkopen, naar producten die WEL aanspreken en voldoende marge hebben, EN aan de Nederlandse wetten en regels voldoen.
Haakpatronen ontwerpen
Een makkelijkere, duurzamere en ik denk ook eerlijkere manier om geld te verdienen met haken, is door haakpatronen te verkopen.
In een latere podcast zal ik nog eens doornemen waar volgens mij een goed patroon schrijven allemaal aan moet voldoen, maar voor nu beschrijf ik vooral hoe je er geld mee kunt verdienen.
Je kunt je patroon als het af is op allerlei manieren verkopen. Via een eigen webwinkel, of via Etsy of Ravelry, of als gedrukt boekje. Je kunt het via Facebook, Instagram, of andere social media kanalen promoten. Als je het patroon OOK in het Engels schrijft, heb je best een grote markt waar je op af kunt zetten.
Je kunt je haakpatronen ook via mij verkopen! Ik vind het super leuk dat er steeds meer ontwerpsters zijn waar ik dat voor mag doen. We delen dan de opbrengsten. Jij hebt dan geen gedoe over promotie/webwinkel/betaalplatforms en dergelijken, ik heb een nog gevarieerder aanbod en kan beginnende ondernemers helpen met hun eerste stappen als creatieve ondernemer. Heel erg leuk! Stuur me gerust een mailtje op iris@eenmooigebaar.nl, ik herhaal iris@eenmooigebaar.nl als het je leuk lijkt om hierover verder te praten.
Je moet bij het verkopen van haakpatronen rekeningen houden met het aantal patronen per maand dat je kunt verkopen en met het bedrag per patroon. Even simpel gerekend: als je een patroon hebt van 10 euro, dat je 100 keer verkoopt, heb je 1000 euro. Maar van die inkomsten gaat, afhankelijk van de lengte van het patroon, 9% of 21% BTW meteen vanaf als je in Nederland woont. Daarnaast heb je ook over dit inkomen, inkomstenbelasting af te dragen, van ergens tussen de 30 en 50% uit m’n hoofd, afhankelijk van wat jij en je eventuele partner verder nog verdienen. Daarnaast moet je transactiekosten betalen en fees aan de platforms, die soms behoorlijk op kunnen lopen. Vooral Etsy staat momenteel bekend om de hoge kosten voor verkopers.
Als ik een haakpatroon van mezelf verkoop voor 10 euro, blijft daar onder de streep minder dan 5 euro van over, door de belastingen en fees. Dan heb je nog niet de kosten voor het maken en onderhouden van een website, het haakmateriaal waar je je patroon mee gemaakt hebt, de boekhouder, en alle andere kosten waar je als ondernemer mee te maken hebt, meegerekend.
Als je dan dus 100 patronen verkoopt voor 10 euro, heb je ongeveer 500 euro over. Geen verkeerd bedrag!
Hoe realistisch die 100 patronen is, en hoe snel je die bereikt, is helemaal afhankelijk van hoe goed je marketing in elkaar zit en hoe origineel je haakpatroon is.
Gratis haakpatronen
Mensen die mij al een tijd kennen, weten dat ik vooral veel gratis haakpatronen heb. Afhankelijk van hoe je telt heb ik nu ongeveer 100 kooppatronen en meer dan duizend gratis haakpatronen.
Toch verdien ik met die gratis haakpatronen ook een beetje geld. Je kunt namelijk advertenties vertonen op je website. Dat is je helaas vast wel eens opgevallen: websites met veel advertenties erop. Die zorgen ervoor, als je er naar kijkt omdat je op de website bent, dat ik een paar cent krijg. Meer nog als er op geklikt wordt.
Deze inkomstenbron werkt vooral als je echt VEEL verkeer naar je website toe weet te lokken. De combinatie werkt vaak ook goed: een gratis haakpatroon op de website zetten, met dan een betaalde advertentievrije PDF voor mensen die dat prettiger vinden werken.
Je kunt je vrij gemakkelijk aanmelden bij Google Adsense, dat is een advertentie plaats platform. Je hebt dan geen exacte invloed op WAT voor advertenties er getoond worden: dat ligt aan de cookies en het zoekgedrag van degene die op je website komt. Als iemand bijvoorbeeld gezocht heeft naar een vliegvakantie naar Thailand, dan zal diegene veel reclames van reisbureaus voor reizen naar Thailand tegenkomen, ook als jij haakpatronen schrijft. Dat is misschien verwarrend, maar dat is hoe het internet werkt: de advertenties waar het meest waarschijnlijke een dure aankoop uit komt, worden het beste verkocht, en dus het meeste geplaatst.
Je kunt wel een aantal voorkeuren aangeven. Zo wil ik op mijn website geen pornografische reclames en geen reclames voor gokken. Daar kan ik moreel niet achter staan en dat kun je gelukkig aangeven.
Google Adsense neemt eigenlijk alle websites aan, zeker als je een blog over haken ofzo begint. Dat is het absolute voordeel: je kunt als prille beginner dan je eerste centen verdienen. Ik heb nog dagboekjes liggen waarin ik tekende hoeveel cent het per dag was, soms 9, soms 11, en dan was ik heel erg trots als het een keer 15 cent was! Leuk hoe de tijden veranderen.
Een nadeel van Adsense is dat je gewoon een nummertje bent, omdat er miljoenen websites bij zijn aangesloten. De klantenservice is moeilijk of gewoon niet te bereiken en je moet veel zelf uitdokteren. Een ander nadeel is dat ze relatief weinig betalen.
Dat betalen gaat per advertentieweergave: hoe meer mensen op een pagina komen en hoe meer advertenties ze daar zien, hoe meer je betaalt krijgt.
Als je website eenmaal groter is gegroeid, dan kun je overstappen naar andere aanbieders van advertenties. Die betalen meer, hebben betere dienstverlening en kunnen advertenties ook relevanter instellen. Enkele voorbeelden van alternatieve platformen zijn Ezoic en Mediavine.
YouTube
Die advertenties kun je niet alleen op je website vertonen, maar ook op YouTube. Dat gaat ook via Google Adsense. Daar zijn een aantal voorwaarden aan verbonden: je moet minimaal 1000 abonnees hebben en ook een minimaal aantal kijkuren over de afgelopen maand. Kijkuren zijn de minuten bij elkaar opgeteld dat mensen naar al je video’s hebben zitten kijken. Afhankelijk van hoe goed je martketing in elkaar zit, hoeveel mensen je kent en hoe actief je video’s wilt maken, kun je hier langer of korter over doen.
YouTube betaalt ongeveer 1 euro per 1000 views. Dit is een vrij grove schatting, maar eentje die voor de Nederlandse markt eigenlijk altijd wel klopt. Ik krijg ongeveer 15 euro per maand van YouTube. Dat is geen vetpot, dus daar moet je het niet voor doen. De video’s zijn vaak wel kort, maar het proces van video’s maken met voldoende licht, duidelijk materiaal, rustig gesproken etc, dat moet vaak opnieuw. Daarnaast is het knippen en bewerken van video’s ook een behoorlijke klus.
Je kunt er rijk mee worden, maar de kans dat je dat met videotutorials van haken gaat bereiken is niet enorm groot. Het is wel een goede combinatie met de andere verdiensten, omdat mensen je dan op YouTube kunnen leren kennen. En omdat je dan bijvoorbeeld lastige stukken in je patronen in beeld kunt brengen.
Affiliate Marketing
Een volgende inkomstenbron bij je leuke hobby haken, is affiliate marketing. Dat betekent dat jij reclame maakt voor producten of diensten van andere mensen, en als beloning daarvoor krijg je een klein bedrag. Dat is alleen als mensen iets aanschaffen en werkt daardoor anders dan de Google Adsense advertenties waar we het eerder over hadden. Google adsense betaalt uit bij vertonen van advertenties of er op klikken, affiliate marketing betaalt pas uit als iemand iets koopt.
Dat gaat vaak om kleine percentages. Bol.com heeft bijvoorbeeld een groot affiliate marketing netwerk. Je kunt dan reclame maken voor producten die Bol heeft, en als iemand dan iets koopt via jouw reclame link, dan krijg jij een kleine commissie. Hoe hoog die commissie is, is afhankelijk van de productgroep. Op laptops en wasmachines is het bijvoorbeeld 2,5%, op babykleding is het wel 8%.
Die laptops en wasmachines zijn misschien niet zo relevant voor een haakpatronen bedrijf, maar haakboeken en materialen worden ook op Bol verkocht. Ik verdien minder dan 50 euro per maand aan affiliate marketing bij Bol, maar doe er actief ook vrij weinig mee. M’n links kun je vinden via eenmooigebaar.nl/steun. Bol is bovendien niet de enige affiliate marketing aanbieder, Amazon.nl is er ook een.
Ik heb zelf ook een fijne band met Caro’s Atelier, een wolwinkel. Als je via mijn website iets bij Caro’s koopt, is dat voor jou even duur, maar krijg ik een percentage van je aankoop. Dat scheelt Caroline in reclamekosten en levert mij een zakcentje op. Meestal is dat bedrag rond de 50 euro per maand.
Donaties
Bij sommige gratis haakpatronen heb ik een oproepje staan voor een donatie. Ik wil niet om geld bedelen, maar ik vind het ook fijn als ik gratis dingen kan blijven aanbieden. De website is flink duur geworden door al het onderhoud, oppas voor 4 kinderen als ik werk is ook niet gratis en daarom probeer ik op verschillende manieren aan inkomsten te komen. Donaties voelen fijn, omdat mensen helemaal zelf kunnen bepalen of ze er wel of geen geld voor over hebben. Ik vind vooral ook de berichtjes bij donaties altijd heerlijk om te lezen.
Workshops in het echt
Naast haakproducten verkopen, PDFs verkopen, advertenties op je website, affiliate marketing en donaties kun je ook nog geld verdienen met kennis overdracht. Dat kan in het echt, of online.
Je kunt bijvoorbeeld workshops gaan geven bij de lokale wolwinkel of in een buurthuis. Vaak zijn dat workshops voor kleine bedragen: mensen lijken in Nederland niet echt veel geld uit te willen geven aan een handwerkhobby. Als je volle zalen trekt, kan dit een goede inkomstenbron zijn, maar het kan sowieso een leuke manier zijn van samenkomen die je energie geeft. Ik vind het heel leuk om mensen haken te leren, of een bepaalde techniek te leren, en elkaar in het echt zien wint het dan echt van online.
Nadelen van in het echt zijn dat het moeilijk kan zijn om linkshandige haaksters iets te leren als je zelf rechts bent, en andersom. Een truc daarvoor is het meenemen van een spiegel. Daar ga je dan naast zitten. De haakster kijkt dan in de spiegel naar je handen. Zet de spiegel niet tegenover je neer, dan werkt het effect niet, maar echt naast je schouder.
Een ander nadeel kan zijn, dat het moeilijk is om veel mensen tegelijkertijd te helpen, en dus zit er een maximum van ongeveer 10 deelnemers aan een workshop als je veel ervaring hebt. Werk je met prille beginners, dan is 6 zo ongeveer het maximum wat nog fijn is in je eentje, is mijn ervaring.
Online workshops
Sinds een jaar of twee heb ik een andere, super leuke, inkomstenstroom toegevoegd aan mijn bedrijf; de Een Mooi Gebaar Club. Daarin kun je online diverse workshops en complete cursussen volgen.
De cursussen worden los verkocht, of als zogenaamd membership. Dat is een Engels woord dat bij online ondernemers zoals ik gebruikt wordt voor abonnementen. Als mensen een abonnement afsluiten, krijgen ze toegang tot alle cursussen. Je vindt in de Een Mooi Gebaar Club als abonnee ook een steekotheek met filmpjes van allerlei steken en technieken, je vindt er meer dan 200 gratis PDF’s van de gratis patronen van de site, en je kunt er kletsen in het forum. De Club komt ook eens per jaar fysiek bij elkaar op de jaarlijkse picknick voor wie dat leuk vindt en we zien elkaar af en toe via een besloten Zoom bijeenkomst.
Er zijn inmiddels 106 mensen abonnee en de losse cursussen verkopen ook goed. Dit is mijn grootste inkomstenbron op het moment en ik geef dan ook de meeste tijd aan Club!
Samenvattend
Samenvattend kun je dus op veel verschillende manieren geld verdienen met de hobby haken: je kunt je gehaakte dingen verkopen, je kunt haakspullen verkopen zodat mensen zelf kunnen haken, je kunt haakpatronen verkopen, of advertentieruimte verkopen bij het plaatsen van gratis haakpatronen, je kunt affiliate marketing netwerken zoeken om bij aan te sluiten en je kunt offline of online workshops geven.
Ik hoop dat je wat geleerd hebt van deze podcast. Ik ben graag zo open en eerlijk mogelijk. In de volgende podcast ga ik wat vertellen over de dingen die ik allemaal nodig heb om mijn bedrijf te kunnen runnen en dus ook over de uitgaven die mogelijk komen kijken bij het hebben van een hobby die je werk geworden is. Tot dan!
Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.
Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal
Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina