Skip to Content

Week 6

Week 6

Picknick op het Strand – Haakpatroon deken – Week 6

Coastal Crochet ontwerpt schitterende dekens, waaronder deze hele mooie Picknick op het Strand (Picnic on the Beach) die in 2021 als Crochet Along (haak maar aan) uitgegeven wordt. Van dit haakpatroon bestaat ook een advertentievrije PDF. Klik hier voor de algemene informatie van dit project en hier om naar week 5 te gaan.

Welkom bij Week 6 van de Picknick op het Strand deken! Het is heerlijk dat jullie er weer allemaal zijn en het was ook heerlijk picknick weer bij mij in Engeland deze week!

Deze week zijn de toeren geïnspirereerd op de hele ontspannen kant van picknicken. We hebben hartjes, zonnestralen en kalmerende golven. Na al het eten en ale activiteiten, kun je lekker zitten, ontspannen en kletsen met geliefden. En als je lang genoeg blijft, kun je zelfs van een zonsondergang genieten!
Hier is mijn introductie video voor deze week 🙂

En hier zijn drie prachtige overzichtjes van Instagram en in de Facebook Groep
Het derde grid van de week is voor mensen die net beginnen met week 1 en 2. Het is noooooit te laat om mee te doen en het is ook zeker geen wedstrijd. Geniet van het haken op je eigen tempo. En blijf alsjeblieft delen, het is zo leuk om al jullie kleurencombinaties te zien en ik vind de creatieve fotografie ook heerlijk om te zien!


Voor we gaan haken, vertel ik eerst iets meer over de inspiratie voor deze week.
We beginnen met het haken van kleine hartjes. Picknicken gaat immers om tijd doorbrengen met geliefden

En net zoals de hartjes die we haken, zie je in mijn introductievideo een stuk drijfhout in de vorm van een hart dat ik een paar weken geleden vond. Echt heel gaaf he!

En dan natuurlijk de zonsondergangen aan zee. Ze vervelen me nooit en zijn altijd prachtig.

Een zonsondergang is prachtig, maar als je niet kunt blijven hangen tot het zover is, word je misschien wel getrakteerd op prachtige zonnestralen door de wolken heen….


We haken deze week hele hoge steken om die zonnestralen na te bootsen! We haken vierdubbele stokjes, dat gebeurt niet vaak he?


En we eindigen de week met golven, net zoals we in week 2 deden. Voor een perfecte strand scene.

Kleine Salty zoekt altijd zachte plekjes uit en de dekens zijn daar heel geschikt voor

Ik wens jullie allemaal een fijn weekend, het is Pasen! Of je het nou viert of niet, ik hoop dat je van je dagen geniet en misschien zelfs lekker kunt picknicken. Wees voorzichtig.

Laten we gaan haken!

Voor de mensen die het Nederlandse patroon hebben gekocht, als het goed is kun je nu het nieuwe deel downloaden in de webshop!

Stekenuitleg

 • Bobbel: Maak alles in dezelfde steek: met contrasterend garen: *sla de draad om de haaknaald, steek de haaknaald in de steek, sla de draad om en trek contrasterend garen naar voren, sla de draad om, haal door 2 lusjes, herhaal vanaf * nog 5 keer (je hebt nu 6 lusjes contrasterend garen op je haaknaald en 1 hoofdkleur lusje), sla hoofdkleur om en haal door alle lusjes op de haaknaald. (1 bobbel gemaakt). Ga verder met de hoofdkleur, duw de bobbel naar de voorkant van het werk, haak over de contrasterende kleur heen tot de volgende bobbel.
 • Bessen Bobbel: Laat kleur D op je haaknaald en maak al het volgende in dezelfde steek: (Sla de draad om met kleur F, steek de haaknaald in de steek, sla de draad om en haal een lusje op, sla de draad om en haal door 2 lusjes) 2 keer, (sla de draad om met kleur C, steek de haaknaald in dezelfde steek, sla de draad om en haal een lusje op, sla de draad om en haal door 2 lusjes) 4 keer. (Je hebt nu 1 lusje kleur D, 2 lusjes kleur F, 4 lusjes kleur C op de haaknaald). Gebruik kleur D, sla de draad om en haal door alle 7 lusjes op de haaknaald.
 • Ananas cluster: (Sla de draad om, steek de haaknaald in de steek, sla de draad om, haal een lusje op) 4 keer, sla de draad om en haal door de eerste 8 lusjes, sla de draad om en haal door de laatste 2 lusjes.
 • Reliëfstokje-voorMaak een normaal stokje, maar steek de haaknaald om de stam van de steek heen, van rechts naar links, van voor naar achteren naar voren.
 • Reliëfdubbelstokje-voor: Maak een normaal dubbelstokje, maar steek de haaknaald om de stam van de steek heen, van rechts naar links, van voor naar achteren naar voren.
 • Reliëfdriedubbelstokje-voor: Maak een normaal driedubbelstokje (deze steek begint met het 3 keer omslaan van het garen om de haaknaald), maar steek de haaknaald om de stam van de steek van rechts naar links, van voor naar achteren naar voren.
 • 3samengehaaktereliëfdubbelstokjes-voor: *maak een dubbelstokje oals normaal, maar steek de haaknaald om de stam van de steek van rechts naar links van voor naar achteren naar voor, stop bij de laatste (omslaan, door 2 lusjes), als er nog 2 lusjes op de haaknaald over zijn, herhaal vanaf * om de stam van de volgende 2 steken, (je hebt dan 4 lusjes op de haaknaald), sla de draad om en haal door alle lusjes op de haaknaald.
 • Reliëfvierdubbelstokje-voor: maak een vierdubbelstokje-voor (deze steek begint met het 4 keer omslaan van het garen om de haaknaald), maar steek de haaknaald om de stam van de steek heen, van rechts naar links, van voor naar achteren naar voren.
 • Reliëfvijfdubbelstokje-voor: maak een vijfdubbelstokje-voor (deze steek begint met het 5 keer omslaan van het garen om de haaknaald), maar steek de haaknaald om de stam van de steek heen, van rechts naar links, van voor naar achteren naar voren.
 • Reliëfstokje-achtermaak een normaal stokje, maar steek de haaknaald om de stam van de steek, van rechts naar links, van achteren naar voren naar achteren.
 • 3samengehaaktereliëfstokjes-achter: *maak een normaal stokje, maar steek de haaknaald om de stam van de steek, van rechts naar links, van achteren naar voren naar achteren, stop bij de laatste (omslaan door 2 lusjes), zodat er nog 2 lusjes op de haaknaald zijn, herhaal van * voor de stam van elke steek, (je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald), sla de draad om en haal door alle lusjes op de haaknaald heen.
 • 5samengehaaktereliëfstokjes-voor: *maak een normaal stokje, maar steek de haaknaald om de stam van de steek, van rechts naar links, van voor naar achteren naar voren, stop bij de laatste (omslaan, door 2 lusjes) zodat er nog 2 lusjes van deze steek op de haaknaald zijn, herhaal vanaf * om de stam van de volgende 4 steken, (je hebt nu 6 lusjes op de haaknaald), sla de draad om en haal door alle lusjes.

Week 6 – Zonsondergang op het Strand

Terwijl de dag voorbij gaat, zijn we ontspannen en genieten we van het gezelschap van onze familie, vrienden of huisdieren! De kleine hartjes staan voor de liefde die we delen en de doorgebrachte tijd samen en dan, heel misschien, zien we een zonsondergang boven de zee aan het einde van de dag.
Alle kleuren worden gebruikt.
Zijpanelen
Vanaf de Goede kant van de deken met de zijkant voor je, haak je langs de zijdes. Hecht Kleur C aan in de derde steek vanaf de rechterhoek steek.
Hier is een video tutorial voor toer 1-3

Toer 1 (RS) 4 lossen (telt als eerste stokje + 1 losse), stokje in dezelfde steek. *2 steken overslaan, (stokje, 1 losse, stokje) in volgende steek, herhaal vanaf * tot laatste 2 steken, laatste twee steken sla je over. Hecht af. [56 2stokjesgroepjes]


 
Keer je werk niet. Ga terug naar het begin van toer 1 en hecht Kleur E in de hoekruimte vóór waar je net toer 1 startte.
Toer 2 (goede kant) 3 losse (telt als stokje), *stokje volgende 2 steken van toer 2 van week 5, volgende steek overslaan, vaste in 1-lossenruimte tussen stokjes van toer 1, volgende steek overslaan, herhaal van * tot laatste 1-lossenruimte, stokje in laatste twee steken van toer 2 van week 5, stokje in hoekruimte, keer [172 steken]


Toer 3 (verkeerde kant) 1 losse (telt niet als steek), vaste in elke steek, keer om.

Hier is een video tutorial van toer 4-8

Toer 4 (goede kant) 1 losse (telt niet als steek), vaste in eerste steek, (vaste in volgende steek, 3 steken overslaan, 7 dubbelstokjes in volgende steek, 3 steken overslaan) 21 keer, vaste in laatste 3 steken, hecht af. [21 schelpen]


Keer je werk niet, ga terug naar het begin van toer 4, hecht Kleur B aan in de eerste steek van toer 4.
Toer 5 (goede kant) 4 lossen (telt als dubbelstokje), *steek overslaan, dubbelstokje direct eronder in dezelfde steek als waar in toer 3 in gewerkt is, stokje in volgende 2 steken, halfstokje in volgende steek, vaste in volgende steek, halfstokje in volgende steek, stokje in volgende 2 steken, herhaal vanaf * 20 keer tot laatste schelp van de toer, steek overslaan, haak dubbelstokje direct in de steek eronder waar in toer 3 ook in gewerkt is, dubbelstokje in volgende 2 steken, keer om [172 steken]


Toer 6  (verkeerde kant) 3 lossen, stokje in elke steek tot einde, wissel naar Kleur E aan het einde van de laatste steek [172 steken].
Toer 7 (goede kant) 1 losse (telt niet als steek), vaste in volgende 12 steken. *steek overslaan, 5dubbelreliëfstokje-voor om eerste steek van derde schelp vanaf rechts, vaste in volgende 2 steken, steek overslaan, 4dubbelreliëfstokje-voor om tweede steek van dezelfde schelp, vaste in volgende 2 steken, steek overslaan, 3dubbelreliëfstokje-voor om de derde steek van dezelde schelp, vaste in volgende 2 steken, steek overslaan, dubbelreliëfstokje-voor om vierde steek van dezelfde schelp, vaste in volgende 2 steken, steek overslaan, 3dubbelreliëfstokje-voor om de vijfde steek van dezelfde schelp, vaste in volgende 2 steken, steek overslaan, 4dubbelreliëfstokje-voor om de zesde steek van dezelfde schelp, vaste in volgende 2 steken, steek overslaan, 5dubbelreliëfstokje-voor om zevende steek van dezelfde schelp, vaste in volgende 13 steken. Herhaal vanaf * 4 keer, ga steeds om de vierde schelp vanaf de laatste schelp heen (er moeten 3 ongebruikte schelpen tussen de zonnestraalschelpen zitten), keer om [5 setjes rond 5 schelpen]


Toer 8 (verkeerde kant) 2 lossen (telt als halfstokje), halfstokje in volgende 12 steken. *steek overslaan (de reliefsteek), halfstokje eronder in de overgeslagen steek van toer 6, zorg ervoor dat de haaknaald links van de reliefsteek gaat, (halfstokje in volgende 2 steken, reliefsteek overslaan, halfstokje in gemiste steek van toer 6) 6 keer ** halfstokje in volgende 13 steken, herhaal vanaf * 4 keer, eindig laatste herhaling bij **, halfstokje in volgende 12 steken, wissel naar Kleur D aan het einde van de laatste steek. Keer om [172 steken]

Toer 9 (goede kant) 1 losse (telt niet als steek) *vaste in volgende 2 steken, halfstokje in volgende steek, stokje in volgende 4 steken, halfstokje in volgende steek, vaste in volgende 2 steken, herhaal vanaf * 16 keer, vaste in laatste steek, keer om.
Toer 10 (verkeerde kant) Herhaal toer 9, wissel naar Kleur F aan het einde van de laatste steek, keer om [172 steken]
Toer 11 (goede kant) 3 lossen (telt als eerste steek), *stokje in achterste lus van volgende 2 steken, *halfstokje in achterste lus van volgende steek, vaste in achterste lus van volgende 4 steken, halfstokje in achterste lus van volgende steek, stokje in achterste lus van volgende 2 steken, herhaal vanaf * 16 keer, stokje in achterste lus van laatste steek, keer om.
Toer 12 Herhaal toer 11 maar haak in de steken zoals normaal en niet alleen in de achterste lussen, wissel naar Kleur G aan het einde van de laatste steek, keer om [172 steken]
Toer 13 1 losse (telt niet als steek), vaste in achterste lus van eerste steek, *vaste in achterste lus van volgende 2 steken, halfstokje in achterste lus van volgende steek, stokje in achterste lus van volgende 4 steken, halfstokje in achterste lus van volgende steek, vaste in achterste lus van volgende 2 steken, herhaal vanaf * 16 keer, vaste in laatste steek (onder beide lussen), keer om.
Toer 14: Herhaal toer 13, maar haak in de steken zoals normaal (en niet in achterste lussen), wissel naar Kleur A bij de laatste steek, keer om [172 steken]

Toer 15 (goede kant) Herhaal toer 11
Toer 16 3 lossen, stokje in elke steek tot einde, hecht af.
Herhaal Toer 1 – 16 aan de andere kant van de deken. 

Dat was ‘m weer! Weer een prachtige week van haaksteken. Geniet van je week en veel haakplezier!

Picknick op het Strand links

Belangrijke Een Mooi Gebaar links

Coastal Crochet

 • www.coastalcrochet.com
 • www.facebook.com/coastalcrochetdesign
 • www.instagram.com/coastalcrochet
 • www.youtube.com/

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!