Skip to Content

Sugar Plum CAL

Sugar Plum CAL

Sugar Plum CAL – Gratis Haakpatroon

Nerdy Girl Boutique is de artiestennaam van Nicole Buford. Van haar hand mag ik op deze website de Sugar Plum CAL vertalen! Een eerdere CAL van haar vind je hier op Etsy. Op Facebook is een speciale (Engelstalige!) groep, die vind je hier.

Algemene informatie

Welkom bij de Sugar Plum CAL! We hebben zoveel plezier gehad met de vorige CAL! Ik hoop dat we met deze CAL ook weer veel plezier maken samen. Deze CAL loopt 7 weken. Je hoeft niets aan elkaar te naaien. Ik raad je altijd aan om je werk te blokken voor een professioneler uiterlijk. 

Je kunt bij deze CAL kiezen uit een A versie en een B versie, de verschillen zie je in het plaatje hieronder. Het is belangrijk dat je vooraf die keuze maakt, omdat dat invloed heeft op hoeveel steken je op gaat zetten en welk deel van het patroon je volgt.

Week 1 bestaat uit Sectie 1, 2 en 3
Week 2 bestaat uit Sectie 4, 5 en 6
Week 3 bestaat uit Sectie 7, 8 en 9
Week 4 bestaat uit Sectie 10 en 11
Week 5 bestaat uit Sectie 12 en 13
Week 6 bestaat uit Sectie 14, wat de rand is. 

Schema

Week 1 komt op 8 oktober uit. Daarna volgt elke vrijdagochtend een deel, tot de delen op zijn 😉

Afmetingen

De precieze afmeting voor de deken heb ik nog niet kunnen vinden. Wat ik wél heb kunnen vinden: 

Versie A na week 1 23 bij 107 centimeter en 25,5 bij 137 centimeter voor versie B.

Materialen

De ontwerpster heeft ongeveer 1800 gram garen gebruikt voor beide dekens, met garen in de worsted weight categorie, met 198 gram per 338 meter garen.  Je kunt de deken ook met dunner of dikker garen maken, dan worden je afmetingen alleen anders. Ze heeft 7 kleuren gebruikt voor Versie A en 5 kleuren voor Versie B, maar dat kun je helemaal naar eigen inzicht aanpassen. 

Je kunt de deken aanpassen naar ander formaat, daarvoor gebruik je het aantal steken: veelvoud van 8 + 1. Als het om het aantal lossen gaat, wordt dat veelvoud van 8 + 2. 

Je hebt verschillende haaknaaldmaten nodig. Daar zul je (helaas) een beetje mee moeten experimenteren, leg je deken regelmatig plat en kijk of je zijkanten niet teveel naar binnen of naar buiten wijken. Dat is nu eenmaal vaker het geval met reliëfsteken, dat het nogal aan je spanning ligt hoe ze uitpakken. Er staat steeds wel een haaknaald maat in de suggesties!

Instructies Sugar Plum

 • De begin-3-lossen tellen altijd als stokje, tenzij anders aangegeven. Ze tellen mee als stokje in het stekenaantal.
 • De goede kant van de deken is waar alle reliëfsteken liggen.
 • De verkeerde kant van de deken is de andere kant.
 • Elke sectie heeft een verschillende spanning, daarom wisselen we van haaknaald. Omdat de secties van spanning wisselen, kan het zijn dat je zijkanten niet perfect recht worden. Maak je geen zorgen, de rand lost dat probleem op. Sommige secties kunnen makkelijker in trekken dan andere.
 • Het eerste stekenaantal dat gegeven wordt is voor versie A en het tweede stekenaantal is voor versie B. Kijk goed naar bovenstaande tekening welke versie je wilt maken
 • Je werkt hetzelfde voor beide versies, tenzij dat expliciet anders staat aangegeven. 

Speciale Steken

 • Puffsteek: (Sla de draad om, steek haaknaald in de aangegeven steek/ruimte, haal een lusje op) 3 keer, sla de draad om en haal door alle 7 lusjes op de haaknaald
 • Reliëfstokje-voor: Sla de draad om, steek de haaknaald van voor naar achteren naar voren OM de STAM van de voglende steek heen, sla de draad om en haal een lusje op. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) x 2.
 • Reliëfstokje-achter: Sla de draad om, steek de haaknaald van achteren naar voren naar achteren OM de STAM van de volgende steek heen, sla de draad om en haal een lusje op. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) x 2.
 • Reliëfdubbelstokje-voor: Sla de draad twee keer om, steek de haaknaald van voor naar achteren naar voren OM de STAM van de voglende steek heen, sla de draad om en haal een lusje op. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) x 3.
 • Reliëfdubbelstokje-achter: Sla de draad twee keer om, steek de haaknaald van achteren naar voren naar achteren OM de STAM van de volgende steek heen, sla de draad om en haal een lusje op. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) x 3.
 • 3stokjescluster: (Sla de draad om, steek de haaknaald in de aangegeven steek, haal een lusje op, sla de draad om en haal door 2 lusjes) 3 keer, sla de draad om, haal door alle 4 lusjes op de haaknaald.
 • Kleine Fan: (Stokje, losse, stokje, losse, stokje) in dezelfde steek
 • Fan: (stokje, losse, stokje, losse, stokje, losse, stokje, losse, stokje) in dezelfde steek
 • Bobbel: (sla de draad om, steek de haaknaald in de aangegeven steek, haal een lusje op, sla de draad om en haal door 2 lusjes) 5 keer, sla de draad om en haal door alle 6 lusjes in één keer heen. 1 losse om bobbel te sluiten. 
 • Cluster: (Sla de draad om, steek haaknaald in de aangegeven steek/ruimte, haal een lusje op, sla de draad om en haal door 2 lusjes) 2 keer om hetzelfde stokje, sla de draad om en haal door alle 3 lusjes op de haaknaald
 • ClusterSchelp: (Cluster, 3 lossen, cluster, 3 lossen, cluster) in dezelfde steek.