Skip to Content

Losse en steek naad

Losse en steek naad

Morale Fiber ontwerpt schitterende haakpatronen, waarbij ze vaak gebruikt maakt van een aparte sluitmanier van toeren: een losse en steek naad, zodat je in het midden van de lossenruimte uit komt en gelijk verder kunt met de volgende toer. Klinkt ingewikkeld, maar valt mee!

Losse en steek Naad tutorial 1

Waarom losse en steek naad maken?

Laten we zeggen dat we verschillende toeren van 4-lossen lussen maken, zoals in het gratis markt-tas haakpatroon. Omdat de vaste “naad” van deze lussen in het midden van de lossenruimte wordt gemaakt, willen we de toeren starten en eindigen in het midden. Als we een 4 lossenruimte eindigen en aan de eerste vaste van de toer sluiten met een halve vaste, dan is onze haaknaald in die vaste, en niet in het midden van de lossenruimte. In dit scenario zou het nodig zijn om met halve vasten “te reizen” naar het midden van de volgende lossenruimte om de volgende lus te beginnen. Vaak doe je dit met halve vasten.

Dat werkt natuurlijk prima – maar ik vind het niet zo mooi. Ik hou ervan om die halve vaste stukken over te slaan en in plaats daarvan een losse & steek combinatie te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat er geen verandering in de spanning van de lossenruimtes komt (zoals bij halve vasten wel het geval is). Ik hou er bovendien ook niet van om in die lastige lossen te haken. Zoals we allemaal wel weten 😉

Stap voor stap uitleg losse en steek naad:

Hier is hoe we de halve vasten stukken kunnen overslaan!

Losse en steek Naad tutorial 2

Elke steek is ongeveer even hoog als een x-aantal lossen. We kunnen daarom lossen vervangen voor een steek, omdat die steek ongeveer even lang zou zijn als hetzelfde aantal lossen. In het plaatje hierboven zie je dat mooi: 1 losse voor een vaste (=sc), 2 lossen voor een halfstokje (=hdc), 3 lossen voor een stokje (=dc) en 4 lossen voor een dubbelstokje (=tr).

Losse en steek Naad tutorial 3

In een 5 lossenruimte, kunnen we, als we in het midden van de ruimte uit willen komen, de laatste 3 lossen vervangen voor een stokje. Dit zorgt ervoor dat de haaknaald in het midden van de ruimte uit komt. Zie je de pijl? De zijkant van het stokje wordt nu behandeld als de tweede helft van de lossenruimte en steken “in de lossenruimte” komen dus om het stokje heen.

Losse en steek Naad tutorial 4

Je kunt elk willekeurig aantal lossen vervangen door een steek aan het einde van een toer, de hoeveelheid lossen + steek is afhankelijk van de hoeveel lossen die je wilt vervangen. Als je volgende toer veel steken in de lossenruimte heeft, kun je een langere steek kiezen met minder lossen, zodat de steken beter in de “lossenruimte” passen.

Losse en steek Naad tutorial 5

De 1 losse en dubbelstokje combinatie van hierboven vormt ook een 5-lossenruimte, maar deze houdt meer ruimte over voor steken erin. Afhankelijk van je spanning werkt het een bovendien beter dan het ander.

Ik haak bijvoorbeeld vaak steken die iets verder dan de helft zijn, omdat ik dan het gevoel heb dat er gecentreerder uit ziet. 1 losse en een stokje (3 lossen lang) aan het einde van een 4-lossen-grootte-ruimte werkt beter voor mij dan 2 lossen en een halfstokje. In het voorbeeld hieronder kun je dat goed zien. (Deze foto’s komen uit de Lotus Mandala Duster, die veel van deze losse + steek naden gebruikt!)

Losse en steek Naad tutorial 6

In plaats van een 2 lossen + halfstokje combinatie, gebruikte ik hier een 1 losse + stokje combinatie. Eén van de redenen hiervoor is dat een halfstokje gemakkelijk voor spannings verschillen kan zorgen. Soms wil je dat juist: een halfstokje kan goed lengtes van 1 of 2 lossen vervangen.

Losse en steek Naad tutorial 7

In het voorbeeld hierboven, vervangt een halfstokje een 2 lossenruimte, voor we lossen haken voor de volgende toer. Ik hou de spanning los, dus het halfstokje in ongeveer 2 lossen hoog. In het voorbeeld hieronder, heb ik het halfstokje gebruikt als vervanging voor 1-lossen, door ‘m wat strakker te haken.

Losse en steek Naad tutorial 8

Voor 1-lossenruimtes doe ik meestal toch halve vasten. Soms is het niet nodig om een steek te vervangen, dat ligt echt aan waar je je volgende toer wilt uitkomen. Als je met halve vasten de toer begint, dan beweeg je als het ware steeds VOORUIT: de naad verplaatst zich dan steeds iets VERDER op de cirkel (naar links voor rechtshandigen en naar rechts voor linkshandigen).

Als je lossen + steek haakt, zoals in deze tutorial uitgelegd, dat leunt je naad NAAR ACHTEREN in je patroon, omdat je nieuwe toer dan steeds een stukje TERUG begint (dus naar rechts voor rechtshandigen en naar links voor linkshandigen). Zie je in de Lotus Duster, de blauw gemarkeerde naad?

Losse en steek Naad tutorial 9

Het is een verschil in richting, dus het is belangrijk dat je een keuze maakt en daar dan bij blijft, en niet steeds wisselt: tenzij je zeker bent dat dat niet uitmaakt.


Deze vertaling kostte me ongeveer 45 minuten. Gun je me in ruil daarvoor een kopje koffie of bolletje wol? Lief! Overmaken kan naar NL91ASNB0267191650 tnv Een Mooi Gebaar. Bedankt!

Wil je een vraag stellen of je resultaat showen? Word lid van de gratis, gezellige, Een Mooi Gebaar Groepspagina op Facebook!


Andere stekenpatronen leren:

LM101487 edited

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!