Skip to Content

Kerstgebaar 2023 – Deel 17 – Aan elkaar maken

Kerstgebaar 2023 – Deel 17 – Aan elkaar maken

Het is zo ver: we mogen al onze mooie blokken aan elkaar gaan zetten!

Deze C2C deken haken we in elkaar.  Je mag zelf kiezen welke volgorde van de blokken jij leuk vindt om te doen. Je kunt ook op onderstaande foto kijken.

Je gaat join-as-you-go aan elkaar haken. Je naait niet, maar haakt steeds het volgende blok aan de eerdere blokken vast. Het allereerste blok krijgt een ‘kale’ rand. Het tweede blok krijgt dan één naad: de verticale naad tussen de Kerstster en de Kerstklok op de bovenste rij. Het derde blok komt dan weer met één verticale naad aan het tweede blok vast, het vierde net zo met een verticale naad aan het derde.

Daarna begin je met de tweede rij. Daar komt de Kerstkrans met een horizontale naad aan de Kerstster vast. Vervolgens leer je bij de Kerststal nog een klein beetje iets nieuws: hoe moet je aan twee kanten een naad maken. Daarna wijst de rest zich volledig vanzelf.

Bij elk vierkant begin je rechtsonderaan. Je haakt in iedere zijkant van een blokje een halfstokje, losse en een halfstokje.

Ik heb ervoor gekozen om de blokken om en om met een andere kleur aan elkaar te haken. je kan dit ook met dezelfde kleur doen als je nog garen genoeg hebt. 

Bovenste rij

Blok 1 – Een Mooi Kerstgebaar 2023 – Aan elkaar zetten

Begin rechts onderaan in de hoek met een staand-halfstokje, 2 lossen (voor de hoek). Nu ga je rondom het hele eerste blok haken: in ieder blokje van de zijkant haak je (halfstokje, losse, halfstokje), op alle hoeken haak je 2 lossen.

Als je weer helemaal rond bent, bijna bij het staand-halfstokje, maak je dat ‘paartje’ nog af: halfstokje, losse, halve vaste in staand-halfstokje. Werk de draadjes weg.

Blok 2 – Een Mooi Kerstgebaar 2023 – Aan elkaar zetten

Begin rechts onderaan in de hoek met een staand-halfstokje, volg de instructies voor blok 1 tot je in de linkerbovenhoek aan komt.

Als je voor de hoek (halfstokje, losse, halfstokje) hebt gehaakt in het laatste blokje, ziet het er zo uit:

Haak daarna een losse:

Zorg dat de draad boven op je werk ligt. Maak een halve vaste in de hoek van blok 1. Dan haak je nog een losse. Je hebt dus eigenlijk gewoon (halfstokje, 2 lossen, halfstokje) gedaan voor de hoek, maar dan tussen de 2 lossen een extra halve vaste gemaakt op blok 1 om ‘m vast te zetten! Dan ziet het er zo uit:

Nu begin je aan de zijkant. Haak een halfstokje in de zijkant van het eerste blokje van blok 2 van deze zijde. Halve vaste in de 1-lossenruimte van de eerste (halfstokje, losse, halfstokje) combinatie van deze zijde van blok 1.

Halfstokje in hetzelfde blokje van blok 2.

Je gaat nu voor elk blokje van blok 2 het volgende doen: (halfstokje in volgende blokje op blok 2, halve vaste in volgende 1-lossenruimte op blok 1, halfstokje in hetzelfde blokje van blok 2). Dit herhaal je tot je helemaal in de onderhoek bent.

In de onderhoek doe je na het laatste blokje 1 losse, halve vaste in hoekruimte van blok 1, 1 losse, halfstokje in het eerste blokje aan de onderrand (waar je in de zijkant al in gehaakt hebt).

Nu kun je de onderrand afmaken zoals je ook voor blok 1 deed, met steeds (halfstokje, losse, halfstokje) in elk C2C blokje.

Blok 3 en 4 gaan op dezelfde manier.

Nu is de bovenste rij aan elkaar gezet. 

Rij 2

Blok 5 

Pak blok 5, let op, als je de blokken om en om met een andere kleur in elkaar zet, moet je nu niet van kleur wisselen ten opzichte van blok 4! Goed om je te beseffen dat blok 5 onderaan  blok 1 komt.

Je begint ook dit blok weer rechtsonderaan met een staand-halfstokje. Dan haak je 2 lossen (voor de hoek) en daarna haak je in ieder blokje van de zijkant (halfstokje, losse, halfstokje). Dit doe je nu maar voor één zijde, omdat de tweede zijde meteen aan de onderkant van blok 1 uitkomt.

Het enige verschil in de hoeken als je TWEE blokken tegenkomt, is dat je door de hoekruimtes van BEIDEN blokken één halve vaste maakt. Je steekt je haaknaald dus door de hoekruimte van het ene blok, daarna meteen door de hoekruimte van het andere blok, dan sla je de draad om en haal je door beide hoekruimtes én de lus op de haaknaald weer terug.

Nu maak je de naad weer op precies dezelfde manier als je dat voor de bovenste rij gedaan hebt.

Blok 6-7-8

Bij blok 6, 7 en 8 haak je aan twee zijden vast. Het enige wat hier anders is dan wat je eerder hebt gedaan, is dat je nu 3 blokken tegenkomt als je een hoek gaat maken.

Als je bij een hoek aankomt, doe je eerst weer je (halfstokje, losse, halfstokje) in het laatste blokje. Dan haak je 1 losse. Je maakt nu een halve vaste door alle drie de hoekruimtes heen. Steek je haaknaald door het blok boven je, het diagonale blok, het blok naast je, sla de draad om en haal ‘m door alle hoekruimtes én de lus op de haaknaald weer terug. Let op dat je deze niet te strak maakt. Haak nu weer 1 losse. Maak dan het halfstokje op de andere zijde en ga verder zoals je steeds gedaan hebt.

Rij 3 en 4

De andere blokken gaan op dezelfde manier. Let erop dat je bij alle kruispunten de naald door alle hoekruimtes haalt, het is even lastig, maar voorkomt dat je gaten krijgt op de kruispunten.

Bij blok 9 en blok 12 begin je weer vooraan en moet je goed op een eventuele kleurwissel letten.


Belangrijke links

Let op! De linken werken pas op de weergegeven datum.

Pakket Stylecraft Special DK bij de Wolkast
Pakket Scheepjes Colour Crafter bij Caro’s Atelier
Algemene informatie
Handige advertentievrije PDF
Deel 1: 16 oktober: Kerstster
Deel 2: 19 oktober: Kerstklok
Deel 3: 23 oktober: Zuurstok
Deel 4: 26 oktober: Rendier
Deel 5: 30 oktober: Kerstkrans
Deel 6: 2 november: Kerststal
Deel 7: 6 november: Hulst
Deel 8: 9 november: Kersthart
Deel 9: 13 november: Kerstmuts
Deel 10: 16 november: Kerstboom
Deel 11: 20 november: Advent
Deel 12: 23 november: Koekmannetje
Deel 13: 27 november: Cadeautje
Deel 14: 30 november: Kerstbal
Deel 15: 4 december: Kerstsok
Deel 16: 7 december: Snoephuisje
Deel 17: 11 december: het aan elkaar maken
Deel 18: 18 december: de Rand

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!