Skip to Content

Is haken lastig?

Is haken lastig?

“Is haken lastig?” Dit is een vraag die ik vaak te horen krijg. Het antwoord is niet zo zwart-wit als je zou denken. Haken kan namelijk zo eenvoudig of moeilijk zijn als je het zelf maakt! Het hangt allemaal af van je geduld, je bereidheid om te leren en de complexiteit van het project dat je kiest.

Ik zeg altijd dat de eerste tien uur haken lastig zijn en hoor ook vaak terug dat het voor anderen ook zo was. Of je die 10 uur doorworstelt of niet, dat is aan jou, maar wellicht heb je iets aan de informatie op deze pagina!

In deze blogpost geef ik antwoord op de verschillende onderdelen van het leren haken. Hopelijk steek je er wat van op, laat ik geen steken vallen en kun je de rode draad goed volgen 😉

Wat is haken?

Haken is een handwerktechniek waarbij je met een haaknaald en garen allerlei dingen kunt creëren. Denk aan warme, gezellige sjaals voor de winter, kleurrijke mutsen voor de kleintjes, zachte dekens voor die knusse avonden op de bank en zelfs schattige knuffels voor de kinderen! Het bereik van wat je kunt creëren is eindeloos en het mooie ervan is dat elk stuk uniek is, omdat het met de hand is gemaakt.

Haken kan níet met de machine, omdat er zelfs voor de simpelste steken heel veel verschillende bewegingen en stappen nodig zijn. Het maximale wat een haak-machine ooit succesvol gehaakt heeft waren drie steken, die niet eens even groot uitkwamen. Je bent dus al snel beter dan een robot, als je leert haken…

De basis van haken: essentiële steken leren

Eén van de geweldige dingen van haken is dat je met een paar basissteken al een heleboel totaal verschillende projecten kunt maken. De losse, de vaste, het stokje en de halve vaste zijn de basissteken die je vaak als eerste leert. Met deze steken kun je een verscheidenheid aan patronen en texturen creëren, van eenvoudige rechte lijnen tot ingewikkelde bloemmotieven. Je haakt met alléén lossen en vasten al prachtige amigurumi en kunt met alleen lossen en stokjes een enorme variëteit aan dekens maken.

Op de pagina Haken voor Beginners komen deze steken aan bod, met veel foto’s, zodat ook jij ze kunt oefenen.

Het lezen van haakpatronen: een noodzakelijke vaardigheid?

Om te beginnen hóef je helemaal geen haakpatronen te kunnen lezen. Er zijn veel haaksters die louter haken met haakdiagrammen of met YouTube video’s en daar prima mee uit de voeten kunnen.

Voor veel beginners kan het lezen van haakpatronen ook een beetje intimiderend zijn. Het is alsof je een andere taal leert, maar maak je geen zorgen, het is absoluut te leren! Zodra je eenmaal begrijpt hoe je de steken (en bij andere ontwerpsters ook de afkortingen) leest, wordt het een stuk eenvoudiger. Met een beetje oefening zul je haakpatronen lezen alsof het je moedertaal is.

Ik kies er op deze website voor om helemaal geen afkortingen te gebruiken voor haaksteken. Ik vind het zonde van de tijd als je voor het (beter) leren haken niet alleen moet leren haken, maar dan óók nog een soort tweede geheimtaal erbij moet leren. De stekennamen vind je hier daarom altijd uitgeschreven.

Wil je meer leren over het lezen van haakpatronen? Ik maakte er een aparte, hele uitgebreide, pagina over waar je vast wat aan hebt: hoe lees je een haakpatroon?

De uitdagingen van haken: obstakels overwinnen

Zoals met elke nieuwe vaardigheid, zijn er bij haken ook wat uitdagingen. Soms kan een patroon lastig te begrijpen zijn, of kan een specifieke steek lastig uit te voeren zijn. Maar weet je wat? Dat is helemaal oké! Het hoort allemaal bij het leerproces. En onthoud, elke keer dat je een obstakel overwint, word je er beter in.

Conclusie: Dus, is haken lastig?

Het kan een uitdaging zijn, vooral als je net begint. Maar het is ook ontzettend leuk, ontspannend en absoluut de moeite waard. Het allermooiste is dat je iets creëert met je eigen handen, en er is niets dat de voldoening evenaart van het voltooien van een project, hoe klein of groot ook. Dus pak die haaknaald en dat garen, en ga aan de slag! Het avontuur van haken wacht op je.


Wat denk jij? Laat het weten in de reacties!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!