Skip to Content

Schuine Granny Square Deken

Schuine Granny Square Deken

Annets Alfabet maakt hele leuke haakpatronen, die ik hier met jullie mag delen. Eerder verscheen al het Comfy Granny Square Vest, nu een prachtige schuine granny square deken!

Wil je liever het gratis advertentievrije PDF kopen, dan kan dat via onderstaande link. Je steunt hiermee ook de ontwerpster, Annets Alfabet en deze website Een Mooi Gebaar.

Materialen

Er is gekozen voor een mix van twee verschillende garens: Stylecraft Special DK en Scheepjes Colour Crafter. Beiden garens zijn 100% acryl en komen in heel veel kleuren. De ene heeft een looplengte van 295 meter per 100 gram, de andere een looplengte van 300 meter per 100 gram, waardoor ze qua dikte heel goed te combineren zijn. Voel je vrij om alle kleuren van één garen uit te kiezen overigens, dat maakt voor het eindresultaat niet uit.

Stylecraft Special DK:
♥ 3 bollen Lipstick (rood)
♥ 3 bollen Jaffa (oranje)
♥ 3 bollen Grass Green (groen)
♥ 3 bollen Fiësta (roze)
♥ 4 bollen Black (zwart)
Scheepjes Colour Crafter:
♥ 3 bollen Brussel (geel)
♥ 3 bollen Geraardsbergen (blauw)
♥ 3 bollen Brugge (paars)

Daarnaast heb je natuurlijk ook gereedschap nodig:
1 haaknaald maat 4 mm (mag ook groter of kleiner, wat past bij jouw spanning en materiaal)
1 naald met punt
Schaar

Stekenuitleg

Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.
Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.
Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.

Informatie

De kleurvolgorde van haken is in de kleuren van de regenboog: rood, oranje, geel, groen, blauw, paars en roze. Is het midden, dus Toer 1, bijvoorbeeld groen, dan haak je vervolgens Toer 2 blauw, Toer 3 paars, Toer 4 roze, Toer 5 rood, Toer 6 oranje en je eindigt Toer 7 met geel. Zwart is bij elke granny square de laatste en achtste toer. Je haakt de granny’s ook met zwart aan elkaar. De kleur op de plaatjes gaat uit van de kleur in het midden. Dus is het vierkantje in de tekening rood, dan betekent dit dat het midden van de granny square rood is, dus toer 1.

De foto’s geven een witte rand weer in de voorbeelden, dit is alleen om het jullie beter te kunnen laten zien. Met zwart kunnen er niet zulke duidelijke foto’s gemaakt worden.

Haakpatroon Halve Granny Squares

♥ Haak 16 halve granny squares met een roze Toer 1, 2 met een rode Toer 1, 2 met een oranje Toer 1, 2 met een gele Toer 1, 2 met een groene Toer 1, 2 met een blauwe Toer 1, 2 met een paarse Toer 1.

Toer 1: Start met een magische ring met rood. 4 lossen (telt als eerste stokje), 3 stokjes, 2 lossen, 4 stokjes, hecht af.

Toer 2: we keren het werk niet. Hecht oranje aan tussen de 4 lossen en de eerste 3 stokjes, haak nog 3 losse (telt als eerste stokje), 3 stokjes in dezelfde ruimte. (3 stokjes, 2 losse, 3 stokjes) in de 2-lossenruimte, 4 stokjes tussen de laatste en een na laatste steek van de vorige toer. Hecht af.

Toer 3: we keren het werk niet. Hecht geel aan tussen de 4 lossen en de eerste 3 stokjes. 3 stokjes tussen de 3 stokjesgroepen van de vorige toer, (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in 2-lossenruimte, 3 stokjes tussen de 3stokjesgroepen van de vorige toer, 4 stokjes tussen de laatste en een na laatste steek van de vorige toer. Hecht af.
Toer 4: we keren het werk niet. Hecht groen aan tussen de 4 lossen en de eerste 3 stokjes. (3 stokjes tussen de 3 stokjesgroepen van de vorige toer) x 2, (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in 2-lossenruimte, (3 stokjes tussen de 3stokjesgroepen van de vorige toer) x 2, 4 stokjes tussen de laatste en een na laatste steek van de vorige toer. Hecht af.
Toer 5: we keren het werk niet. Hecht blauw aan tussen de 4 lossen en de eerste 3 stokjes. (3 stokjes tussen de 3 stokjesgroepen van de vorige toer) x 3, (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in 2-lossenruimte, (3 stokjes tussen de 3stokjesgroepen van de vorige toer) x 3, 4 stokjes tussen de laatste en een na laatste steek van de vorige toer. Hecht af.
Toer 6: we keren het werk niet. Hecht paars aan tussen de 4 lossen en de eerste 3 stokjes. (3 stokjes tussen de 3 stokjesgroepen van de vorige toer) x 4, (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in 2-lossenruimte, (3 stokjes tussen de 3stokjesgroepen van de vorige toer) x 4, 4 stokjes tussen de laatste en een na laatste steek van de vorige toer. Hecht af.
Toer 7: we keren het werk niet. Hecht roze aan tussen de 4 lossen en de eerste 3 stokjes. (3 stokjes tussen de 3 stokjesgroepen van de vorige toer) x 5, (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in 2-lossenruimte, (3 stokjes tussen de 3stokjesgroepen van de vorige toer) x 5, 4 stokjes tussen de laatste en een na laatste steek van de vorige toer. Hecht af.
Toer 8: we keren het werk niet. Hecht zwart aan (of je hoofdkleur) tussen de 4 lossen en de eerste 3 stokjes. (3 stokjes tussen de 3 stokjesgroepen van de vorige toer) x 6, (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in 2-lossenruimte, (3 stokjes tussen de 3stokjesgroepen van de vorige toer) x 6, 4 stokjes tussen de laatste en een na laatste steek van de vorige toer. Hecht af.

In het diagram staan 3 rijen weergegeven, omdat de rest vanzelf spreekt.


Haakpatroon Hele Granny Squares

Haak 13 granny squares met een rode Toer 1, 13 met een oranje Toer 1, 13 met een gele Toer 1, 13 met een groene Toer 1, 13 met een blauwe Toer 1, 13 met een paarse Toer 1, 6 met een roze Toer 1.

Hecht elke ronde op een andere plek aan. Ik deed dit elke keer in de 2-lossenruimte links van de 2-lossenruimte waar ik gestopt was. Dit zie je ook op het haakdiagram. In het haakdiagram heb ik alleen de eerste drie toeren laten zien. De andere rondes wijzen zich vanzelf.

Haak 8 toeren: de 7 kleuren van de regenboog op volgorde, met als laatste toer zwart.

Toer 1: Start met een magische ring of vier lossen en sluit deze met een halve vaste tot een ring. 3 lossen (telt als eerste stokje), 2 stokjes in de ring, 2 lossen, (3 stokjes in de ring, 2 lossen) x 3, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten.

Toer 2: haak aan met de volgende kleur van de regenboog in de 2-lossenhoekruimte met een staand-stokje of 3 lossen (telt als eerste stokje), (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in dezelfde ruimte. *Haak in de volgende 2-lossenruimte 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes*. Herhaal nog 2 x wat tussen * * staat. Sluit met een halve vaste in de derde beginlosse (of in het staande-stokje). [8 x 3 stokjes + 4 x 2-lossenruimtes]
Toer 3: hecht aan met de volgende kleur van de regenboog in de 2-lossenhoekruimte, met 3 lossen (of een staand-stokje) (telt als eerste stokje), (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in dezelfde ruimte. *Haak 3 stokjes tussen de twee 3stokjesgroepen van de vorige toer, haak in de volgende lossenruimte (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes). Herhaal vanaf * nog 2 keer. 3 stokjes in de volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen, sluit met een halve vaste in de derde beginlosse. [12 x 3 stokjes + 4 x 2-lossenruimtes]
Toer 4: hecht aan met de volgende kleur van de regenboog in de 2-lossenhoekruimte, met 3 lossen (of een staand-stokje) (telt als eerste stokje), (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in dezelfde ruimte. *(Haak 3 stokjes tussen de twee 3stokjesgroepen van de vorige toer) x 2, haak in de volgende lossenruimte (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes). Herhaal vanaf * nog 2 keer. (3 stokjes in de volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen) x 2, sluit met een halve vaste in de derde beginlosse. [16 x 3 stokjes + 4 x 2-lossenruimtes]
Toer 5: hecht aan met de volgende kleur van de regenboog in de 2-lossenhoekruimte, met 3 lossen (of een staand-stokje) (telt als eerste stokje), (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in dezelfde ruimte. *(Haak 3 stokjes tussen de twee 3stokjesgroepen van de vorige toer) x 3, haak in de volgende lossenruimte (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes). Herhaal vanaf * nog 2 keer. (3 stokjes in de volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen) x 3, sluit met een halve vaste in de derde beginlosse. [20 x 3 stokjes + 4 x 2-lossenruimtes]
Toer 6: hecht aan met de volgende kleur van de regenboog in de 2-lossenhoekruimte, met 3 lossen (of een staand-stokje) (telt als eerste stokje), (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in dezelfde ruimte. *(Haak 3 stokjes tussen de twee 3stokjesgroepen van de vorige toer) x 4, haak in de volgende lossenruimte (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes). Herhaal vanaf * nog 2 keer. (3 stokjes in de volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen) x 3, sluit met een halve vaste in de derde beginlosse. [24 x 3 stokjes + 4 x 2-lossenruimtes]
Toer 7: hecht aan met de volgende kleur van de regenboog in de 2-lossenhoekruimte, met 3 lossen (of een staand-stokje) (telt als eerste stokje), (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in dezelfde ruimte. *(Haak 3 stokjes tussen de twee 3stokjesgroepen van de vorige toer) x 5, haak in de volgende lossenruimte (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes). Herhaal vanaf * nog 2 keer. (3 stokjes in de volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen) x 3, sluit met een halve vaste in de derde beginlosse. [28 x 3 stokjes + 4 x 2-lossenruimtes]
Toer 8: hecht aan met zwart (of je hoofdkleur) in de 2-lossenhoekruimte, met 3 lossen (of een staand-stokje) (telt als eerste stokje), (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in dezelfde ruimte. *(Haak 3 stokjes tussen de twee 3stokjesgroepen van de vorige toer) x 6, haak in de volgende lossenruimte (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes). Herhaal vanaf * nog 2 keer. (3 stokjes in de volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen) x 3, sluit met een halve vaste in de derde beginlosse. [32 x 3 stokjes + 4 x 2-lossenruimtes]

Aan elkaar maken van de granny squares

Heb je alle granny squares gehaakt? Leg ze dan in het juiste patroon uit op de grond of op een tafel. Is het vierkantje in het schema roze, dan betekent dit dat de eerste toer roze is.

Voor het aan elkaar haken: haak ze in schuine lijnen aan elkaar. Zoals je op het plaatje ziet, begin je rechts onderin. Ben je linkshandig, doe het dan in spiegelbeeld en begin links onderin. Ik haakte ze aan de achterkant aan elkaar door een vaste in de ruimte tussen de 3 stokjes te haken en vervolgens 3 lossen en dan weer een vaste door beide granny squares. Tussen de granny’s haakte ik 1 losse om te voorkomen dat het werk gaat trekken. Maak eerst alle granny’s van rechts naar links vast. Draai daarna je werk en doe dan de andere naden.

Leg de vierkantjes oranje (4), rood (5) en roze (6) bovenop de halve vierkantjes rood (1) en roze (2).
De granny squares van rij 2 liggen nu bovenop de halve vierkantjes van rij 1.

Hecht nu aan door je naald te steken door de rechterkant van granny 4 en bovenin driehoek 1. Haak
nog 3 lossen en haak vervolgens een vaste tussen de volgende drie stokjes. Je haakt nu driehoek 1
aan granny 4 en driehoek 2 aan granny 5. Met de driehoeken 3 en 6 doe je nog even niets. Dat komt
in de volgende toer. Nu zitten naad 1 en 2 aan elkaar.

Voor naad 3 leg je de granny squares 8, 9, 10 en 11 bovenop driehoek 3, granny 4, 5 en driehoek 6. Nu haak je granny 8 aan driehoek 3, granny 9 aan granny 4, granny 10 aan granny 5, granny 11 aan driehoek 6. Ook nu haak je de driehoeken 7 en 12 nog niet. Die komen in de volgende naad. Zo haak je je de hele deken aan elkaar.

De rand

Als je alle toeren aan elkaar hebt gehaakt, is het tijd voor de rand.

Toer 1: Hecht aan om een stokje en haak om datzelfde stokje een vaste, ga dan naar het volgende stokje en haak hieromheen ook 2 vasten, ga zo door tot je bij de magische ring bent, haak hierin 1 vaste en vervolg met 2 vasten om 1 stokje. Kom je bij een overgang van twee driehoeken met hiertussen een granny, haak dan in de punt van de granny losjes een vaste, vervolg dan weer in de driehoeken. Haak zo rondom. Op de hoek haak je tussen de driehoeken drie vasten. Sluit de toer met een halve vaste.

Toer 2: 3 lossen (telt als eerste stokje). Stokje in de volgende steek. Haak 1 stokje in elke vaste. Op de hoeken haak je drie stokjes in de middelste vaste van de vorige toer. Sluit de toer met een halve vaste.

Toer 3: Haak 3 lossen (telt als eerste stokje). In dezelfde steek: (1 stokje, 1 lossen, 2 stokjes). Sla twee steken over en haak in de volgende steek (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes), haak zo tot je weer terug bent aan het begin, behalve op de hoeken. Op de hoek (in de middelste van de 3 stokjes) haak je (3 stokjes, 1 losse, 3 stokjes). Als je in de hoeken niet helemaal goed uitkomt, kun je ook voor 1 keer 1 vaste overslaan of 3 vasten. Sluit de toer met een halve vaste in de derde beginlosse.

Toer 4: 1 losse (telt niet als steek), vaste in dezelfde steek, in de lossenruimte haak je (vaste, 3 lossen, vaste), 1 vaste in de volgende steek, *sla 2 steken over, vaste in de volgende steek, in de volgende 1-lossenruimte haak je (vaste, 3 lossen, vaste), vaste in de volgende steek.* Herhaal wat tussen * * staat tot aan de hoek. In de hoek: sla je 1 steek over, 1 vaste in de volgende steek, (vaste, 3 lossen, vaste) in de volgende steek, vaste in de volgende steek, in de lossenruimte haak je (vaste, 3 lossen, vaste), vaste in de volgende steek, (vaste, 3 lossen, vaste) in de volgende steek, vaste in de volgende steek, sla 1 stokje over. Vervolg nu ronde 4 weer zoals hierboven beschreven. Sluit de toer af met een halve vaste in de eerste vaste.


Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Annets Alfabet haakpatronen

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!