Skip to Content

Haakpatroon granny square comfy vest met capuchon

Haakpatroon granny square comfy vest met capuchon

Hele leuke nieuwe samenwerking met Annet’s Alfabet! Zij gaat stoppen met haar eigen website, maar wil haar Nederlandse patronen wil beschikbaar houden voor mensen die niet van Etsy houden. Ik mag een aantal van haar patronen hier met jullie delen.

Houd je niet van lezen op een scherm? Dan kun je ook een advertentievrije PDF aanschaffen. Annet en ik delen dan de opbrengsten.

Introductie

Ik heb bij dit vest gekozen voor 6 kleuren en dan als hoofdkleur zwart. Je kunt dit vest ook uitstekend maken met restjes. Zorg dan wel dat je voor de randen en boorden van het vest 1 kleur kiest. Dat komt omdat je de randen en boorden haakt met reliëfstokjes. Als je een andere kleur gebruikt als rand, wordt het rommelig. De maat is ongeveer L/XL. Je kunt dunner garen nemen of een kleinere granny haken als je een kleinere maat wilt.

Mijn granny squares zijn 12 centimeter doorsnee na 6 toeren. Zijn jouw granny squares veel groter, dan krijg je ook een veel groter vest. Zijn ze veel kleiner, dan krijg je ook een veel kleiner vest. Als je granny squares veel kleiner zijn, kun je eventueel pas in de zevende of achtste toer aan elkaar maken, zijn je granny squares veel groter, dan kun je al in de vijfde of zelfs vierde toer aan elkaar zetten.

Benodigdheden

Stylecraft Special DK:
♥ 1 bol Lipstick (rood)
♥ 1 bol Denim (blauw)
♥ 1 bol Cloud Blue (lichtblauw)
♥ 1 bol White (wit)
♥ 1 bol Citron (geel of Brussel van Scheepjes Colour Crafter)
♥ 1 bol Green (groen of Franeker van Scheepjes Colour Crafter)
♥ 3 bollen Black (zwart)
Haaknaald nummer 4
Naald met punt
Schaar

Stekenuitleg

Losse(n): sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
Stokje(s): Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.
Halve vaste(n): steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.

Granny squares

Haak 90 granny squares in 5 toeren.

Toer 1: Start met een magische ring (of vier lossen en sluit deze met een halve vaste tot een ring). 3 lossen (telt als stokje), 2 stokjes in de ring, 2 lossen, (3 stokjes in de ring, 2 lossen) x 3, sluit met een halve vaste in de derde beginlosse [4 x 3 stokjes + 4 x 2-lossenruimte]
Toer 2:
haak met kleur 2 in de 2-lossenhoekruimte een staand-stokje of 3 lossen (telt als eerste stokje), (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in dezelfde ruimte. *Haak in de volgende 2-lossenruimte 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes*. Herhaal nog 2 x wat tussen * * staat. Sluit met een halve vaste in de derde beginlosse (of in het staande-stokje). [8 x 3 stokjes + 4 x 2-lossenruimtes]
Toer 3: hecht aan met kleur 3 in de 2-lossenhoekruimte, met 3 lossen (of een staand-stokje) (telt als eerste stokje), (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in dezelfde ruimte. *Haak 3 stokjes tussen de twee 3stokjesgroepen van de vorige toer, haak in de volgende lossenruimte (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes). Herhaal vanaf * nog 2 keer. 3 stokjes in de volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen, sluit met een halve vaste in de derde beginlosse. [12 x 3 stokjes + 4 x 2-lossenruimtes]
Toer 4: hecht aan met kleur 4 in de 2-lossenhoekruimte, met 3 lossen (of een staand-stokje) (telt als eerste stokje), (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in dezelfde ruimte. *(Haak 3 stokjes tussen de twee 3stokjesgroepen van de vorige toer) x 2, haak in de volgende lossenruimte (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes). Herhaal vanaf * nog 2 keer. (3 stokjes in de volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen) x 2, sluit met een halve vaste in de derde beginlosse. [16 x 3 stokjes + 4 x 2-lossenruimtes]
Toer 5: hecht aan met kleur 5 in de 2-lossenhoekruimte, met 3 lossen (of een staand-stokje) (telt als eerste stokje), (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in dezelfde ruimte. *(Haak 3 stokjes tussen de twee 3stokjesgroepen van de vorige toer) x 3, haak in de volgende lossenruimte (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes). Herhaal vanaf * nog 2 keer. (3 stokjes in de volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen) x 3, sluit met een halve vaste in de derde beginlosse. [20 x 3 stokjes + 4 x 2-lossenruimtes]

Bij alleen het allereerste vierkant van een paneel haak je nu deze toer 6:

Toer 6: hecht aan met zwart in de 2-lossenhoekruimte, met 3 lossen (of een staand-stokje) (telt als eerste stokje), (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in dezelfde ruimte. *(Haak 3 stokjes tussen de twee 3stokjesgroepen van de vorige toer) x 4, haak in de volgende lossenruimte (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes). Herhaal vanaf * nog 2 keer. (3 stokjes in de volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen) x 4, sluit met een halve vaste in de derde beginlosse. [24 x 3 stokjes + 4 x 2-lossenruimtes]

Voor de andere vierkanten maak je in toer 6 meteen vast aan de eerdere vierkanten, met de join-as-you-go-methode die verderop wordt uitgelegd.


Meet hier je granny square even op! Zijn ze ongeveer 12 cm, dan wordt jouw vest ook maat L/XL. Zijn ze veel kleiner? Dan wordt je vest ook kleiner. Kijk of je dan met een zevende toer wél bij de 12 cm uitkomt Zijn ze veel groter? Dan wordt je vest ook groter. Kijk of je dan met een toer weglaten wél bij de 12 cm uitkomt.


Kleurkeuze

Ik heb 6 contrastkleuren (zwart is altijd de laatste toer) en ik wilde ik elk vierkantje uniek maken. Dat is gelukt. Ik haakte 15 squares met een rode Toer 1, 15 squares met een gele Toer 1, 15 squares met een groene Toer 1, etc. Dan heb je 6 x 15 = 90 granny squares. Met het aan elkaar zetten, lette ik erop dat ik zoveel mogelijk de granny’s spreidde, dus niet dezelfde Toer 1 naast elkaar.

Join as you go

Haak de eerste granny tot en met toer 6 zoals boven beschreven.

Toer 6 (naast elkaar, één zijde aan elkaar maken): Leg de tweede granny links van de eerste granny square en start in de lossenruimte linksonder van de tweede granny met 3 lossen (telt als eerste stokje), (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in dezelfde ruimte. Haak tot de volgende lossenruimte steeds 3 stokjes tussen de 3stokjesgroepen van Toer 5, haak in de hoek rechtsonder 3 stokjes en dan 1 losse. Dat ziet er dan zo uit:

Steek nu met je haaknaald in de lossenruimte linksonder van de eerste granny, haak daar een halve vaste en nog een losse en steek nu terug over naar de tweede granny square en haak 3 stokjes in dezelfde lossenhoekruimte om die hoek af te maken op de tweede granny.

Vervolgens steek je met je haaknaald van boven naar onder door de ruimte tussen de clusters van de eerste granny, haak een halve vaste en haak nu 3 stokjes in de ruimte tussen de clusters van de vorige toer.

Haak zo tot je bij de lossenruimte op de hoek komt. Haak in de lossenruimte op de hoek 3 stokjes en 1 losse.

Steek nu je haaknaald van boven naar beneden door de lossenruimte van de eerste granny. Haak een halve vaste en haak nu 3 stokjes in de lossenhoekruimte van de tweede granny om die hoek af te maken.

Haak nu de granny square verder rond zoals je dat ook bij de eerste granny gedaan hebt.

Op deze manier kun je een hele rij granny squares aan elkaar haken.

Toer 6 (onder elkaar aan elkaar zetten één zijde): Draai de rij granny squares 180 graden. Dat haakt wat handiger.

Start met de volgende granny square (granny 4 in mijn voorbeeld) in de lossenruimte linksonder. Haak 3 lossen (telt als eerste stokje), 2 stokjes in dezelfde ruimte, 1 losse. Hecht nu aan in de lossenruimte linksboven van je eerste granny.

Steek je haaknaald van boven naar beneden door deze lossenruimte en haak een halve vaste en een losse. Haak nu verder in je laatste granny en haak tussen de 3stokjesgroepjes 3 stokjes. Vervolgens steek je je haaknaald van boven naar beneden tussen de clusters van de eerste granny en maak je daar een halve vaste. Aan het einde haak je 3 stokjes in de hoekruimte, 1 losse, je steekt dan de haaknaald van boven naar beneden door de hoeklossenruimte rechtsboven van de eerste granny en haakt nu de granny square rondom. Sluit de toer met een halve vaste in de derde beginlosse.

Toer 6 (aan elkaar zetten twee zijde): Haak op dezelfde manier als hierboven vermeld totdat je bij de hoek komt. Je steekt nu je haaknaald van boven naar beneden door de lossenruimte van de tweede granny en de lossenruimte van de vierde granny. Haak een halve vaste en vervolgens haak je verder zoals reeds beschreven. Je hebt nu een mooie sluiting van de granny squares.


Nu helder is hoe je een granny moet maken én hoe je ze aan elkaar moet zetten, kun je écht gaan beginnen!


Het voor- en achterpand

Het achterpand telt 6 x 6 vierkantjes. Let op! Je haakt maar 5 x 6 vierkantjes aan elkaar met de join-as-you-go-methode. Pas later haak je de zesde toer aan het achterpand.

Je haakt dan meteen het voorpand mee. Het voorpand is verdeeld in twee delen van 3 x 6 vierkantjes. Die kun je wel aan elkaar haken met de join-as-you-go-methode.

Leg nu de drie delen op de grond en leg er granny squares (de ontbrekende granny’s van het achterpand) tussen die je nu aan beide zijden aan elkaar gaat haken met de join-as-you-go-methode. Dit was dus ook de reden waarom je de laatste rij van het achterpand nog niet mocht haken. Je hebt
nl. een granny nodig om beide panden aan elkaar te zetten.

Let goed op! Omdat je er een capuchon aan gaat haken, moet je niet alle vierkantjes zomaar aan elkaar haken. De buitenste 2 granny’s aan beide zijden mogen wel aan elkaar, maar de middelste 2 rijen granny’s blijven los. Als je op de foto kijkt, zie je wat ik bedoel. De vier granny’s die ‘los’ zitten op de rechterfoto, zijn de basis voor je capuchon.

Is het gelukt de delen aan elkaar te haken? Best een gedoe, hè?

De capuchon

Haak voor de capuchon eerst 2 x 4 rijen granny’s aan elkaar.

Ik raak vaak in de war bij het aanhaken van een capuchon. Daarom heb ik de capuchon eerst op het vest gelegd om een beeld te krijgen hoe het wordt. Het is misschien een beetje moeilijk om te zien, maar de 8
vierkantjes van de capuchon liggen hier op het vest.

Er moet nu nog een rij van 4 granny squares tussen. Ook die join je aan elkaar.

Je moet even goed kijken, maar dan zie je ze. De granny’s die we gaan joinen. Die kun je nu aan elkaar haken. De buitenste granny squares van de capuchon haak je aan de voorpanden en de binnenste haak je aan het achterpand.

Vind je het ingewikkeld om de capuchon eraan te haken (ik wel)? Het helpt om met steekmarkeerders de vierkantjes aan elkaar te zetten en dan pas te haken. Zie hiervoor de foto’s wat ik bedoel:

Als je het goed hebt gedaan, ziet je vest er nu als volgt uit:

De capuchon sluiten is een eitje. Leg de goede delen op elkaar en haak die met vasten en hiertussen 4 lossen aan elkaar. Hecht aan in het hoekje, haak 4 lossen en haak een vaste tussen de clusters. In de hoek haak je ook een vaste, dan een losse en vervolgens een vaste in het hoekje van de volgende granny. Doe dit tot het einde en je hebt een heuse capuchon gemaakt. Top!

De mouwen

Leg je vest plat op de vloer. Hecht aan tussen de derde en vierde granny. Als je goed kijkt, zie je hier steekmarkeerders zitten. Zo vergis je je niet zo snel.

Let op! Haak de eerste rand met zwart. Dit gaat op een speciale manier, omdat ik de aanhechting van de mouw hetzelfde effect wilde geven als de join-as-you-go van de rest van het vest.

Ik laat het op de foto’s zien met geel. Dit moet dus in zwart. Je kunt er ook voor kiezen om gewoon granny stripes te haken. Ik koos hiervoor, omdat het patroon zo mooi doorloopt.

Let op! Op de foto’s heb ik geel garen gebruikt om het duidelijker te maken voor jullie, maar je haakt het dus met zwart. Hecht aan met zwart tussen de twee granny’s en haak 3 lossen, sla vervolgens de 1e steek over van het cluster en haak 2 stokjes in de 2e steek van het cluster en nog 1 stokje in de 3e steek van het cluster. Doe dit tot je bij de andere steekmarkeerder bent aangekomen.

In de tussenruimte na de laatste granny haak je een stokje.

Nu wordt het een stuk makkelijker. Je hoeft je werk niet te draaien. Begin weer aan de rechterkant en hecht aan met een kleur naar keuze in de ruimte tussen de 3 lossen en het cluster. Haak tot je bij het laatste cluster komt en het laatste stokje. Haak in deze laatste ruimte een stokje. Zo wordt de mouw steeds smaller. Je hebt nu 23 clusters gehaakt met aan het begin 3 lossen en aan het einde een stokje.

Omdat je elke toer een cluster mindert, heb je na deze 5 toeren nog 19 clusters over. Haak nog 1 toer granny stripes met zwart. Je hebt nu 18 clusters over. Nu ga je 3 van de overgebleven 6 granny squares in de mouw verwerken. Haak de 3 granny’s aan de mouw met de join-as-you-go-methode. Ik heb wat foto’s
toegevoegd om te verduidelijken.

Zo ziet je mouw er nu uit.

Als je de 3 granny’s hebt bevestigd, haak je opnieuw een toer met zwart zoals de eerste toer van de mouw, dus aanhechten in de hoek 3 lossen, 1e steek van het cluster overslaan, 2 stokjes in het 2e stokje en 1 stokje in het 3e stokje tot het einde van de toer.

Haak daar in de laatste lossenruimte van de granny 1 stokje. Haak nu weer 5 toeren in verschillende kleurtjes. Let op! Nu moet je niet minderen. Anders worden de mouwen te smal. De ene toer haak je 3 l (telt als eerste stokje), 3 stokjes tussen de 3 stokjesgroepen, 1 stokje aan het einde van de toer en de volgende toer 3 lossen (telt als eersted stokje), 2 stokjes, 3 stokjes tussen de 3 stokjes 1 cluster aan het eind.

Aan het einde van de 5 toeren die je allemaal aan de goede kant haakt, gaan we nu met zwart verder. Zwart kun je wel heen en weer haken.

Doe dit 11 toeren, net zoals in de vorige toeren zonder te minderen. Haak 11 toeren zwart. Heb je kortere armen? Dan kun je ook minder toeren haken.

Aan het einde van de zwarte toeren volgen weer 5 gekleurde toeren. Die haak je weer allemaal aan
de goede kant van je werk. Je hecht dus elke keer rechts aan. Aan het einde van de 5 gekleurde toeren, volgt nog 1 toer zwart.

Het boord van de mouw

Als het goed is, ben je geëindigd met een rij clusters. Start nu weer aan het begin van de rij. Haak 1 st in de 3e l van de vorige toer en start nu met afwisselend relïëfstokjes voor en achter. Sla het eerste stokje van het onderliggende cluster over, om het 2e st van het onderliggende cluster een reliëfstokje voor en in het 3e stokje een reliëfstokje achter. In de volgende clusters sla je elke keer het middelste stokje over. Haak zo tot het einde.

Je ziet op de foto dat de middelste stokjes van de clusters zijn overgeslagen.

Om het duidelijk te laten zien, heb ik een andere kleur gekozen. Als jij dit haakt, neem dan dezelfde kleur als je laatste gewone toer, zodat je niet de achterkant van de reliëfstokjes ziet. Haak 13 toeren reliëfstokjes. Haak heen en weer, dus keer na elke toer je werk. Haak aan het einde van de toer om het stokje heen en niet erin. Hierdoor ontstaan mooie openingen, die je weer kunt gebruiken om de mouw te sluiten. Je eindigt met een heengaande toer. Dan ziet het er het mooiste uit. Heb je mouw 1 klaar? Haak dan mouw 2.

Zo ziet je vest er nu uit.

Het sluiten van de zijnaden en de mouwen

Om de zijnaden en de mouwen te sluiten, leg je het vest met de goede delen op elkaar.

Haak nu de zijkanten aan elkaar zoals je ook eerder de bovenkant van de capuchon sloot, dus een vaste met hiertussen 4 l. Hecht aan en haak 4 lossen, een vaste tussen de clusters en weer 4 lossen. Herhaal dit tot je bij de mouw komt. Haak nu 2 vasten om elk stokje heen. Bij de granny squares haak je weer een
vaste afgewisseld met 4 lossen. Bij het boord haak je om de beurt 1 vaste en 2 vasten in de lossenruimte.

Rand

Hecht aan in een hoek aan de voorkant van het voorpand, haak 3 l (1e st), 2 st, 2 l, 3 st en haak rondom clusters van stokjes (granny stripes). Haak helemaal rondom. Op de hoeken haak je net als bij de granny squares 3 st, 2 l, 3 st. De overgangen van de granny square naar de volgende doe ik als volgt. Steek in de
laatste lossenruimte van de 1e granny in, haak hierin een stokje, sla de draad om je naald en steek nu opnieuw in de lossenruimte van de 1e granny in en kom naar boven in de lossenruimte van de volgende granny (een soort reliëfstokje voor) en haak af als een stokje. Haak nogmaals een stokje in de lossenruimte van de volgende granny. Sluit de toer met een hv in de 3e losse

Het boord aan de onderkant van het vest

Ook aan de onderkant van het vest komt een boord. Leg het vest open met de goede kant naar je toe en hecht aan in de lossenruimte op de hoek met 3 lossen. Op de foto’s heb ik een andere kleur gekozen voor het boord, om zo duidelijk de steken te laten zien. Als jij een boord gaat haken, neem dan dezelfde kleur als de rand rondom, anders zie je duidelijk de overgang van kleur bij de reliëfstokjes achter.
Hecht aan in de hoek met 3 lossen. Haak om de stokjes van de clusters heen met reliëfstokjes. Haak om het eerste onderliggende cluster 3 reliëfstokjes (afwisselend voor en achter), om de volgende twee clusters 2 reliëfstokjes en om de volgende weer 3 reliëfstokjes. Herhaal dit tot het einde van de toer. In de laatste lossenruimte van de vorige toer haak je nog een stokje.

Haak zo nog 12 toeren tot je 13 toeren hebt. Haak het laatste stokje steeds in de lossenruimte en niet in de 3e losse. Je hebt dan straks een mooie start voor het boord wat langs de zijkant en de capuchon komt.


Knip de draad niet af als je de 13 toeren hebt gehaakt.

Je kunt nu meteen de hoek om naar de rand aan de zijkant. De laatste steek van de toer is een stokje. Haak hierna 3 lossen en haak in de volgende lossenruimte 2 stokjes, om het stokje 1 stokje. Herhaal dit tot je bij het gele gedeelte bent gekomen. Haak in de lossenruimte op de gele hoek nog 1 stokje en start nu met reliëfstokjes. Haak nu om elk stokje van het cluster een reliëfstokje. Begin met een reliëfstokje voor, dan een reliëfstokje achter, enz. helemaal rondom, tot je aan de andere kant van het boord bent gekomen (zie ook de foto’s hieronder).

Haak ook hier in de laatste lossenruimte van de gele rand een stokje en haak aan de zijkant van het boord stokjes net als aan de andere kant afwisselend 1 en 2 stokjes in de lossenruimte en om de stokjes tot het einde van de toer.

Haak aan het einde 3 lossen en draai je werk. Haak nu om de stokjes ook reliëfstokjes.
Tel even terug vanaf de reliëfstokjes verderop of je met een reliëfstokje voor en
achter moet beginnen. Haak helemaal tot het einde.
Toer 3: Haak nog 1 toer reliëfstokjes afwisselend voor en achter en je boord is af.
Hecht alle draadjes af en je vest is klaar! Laat de winter maar komen!

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Annie

Tuesday 26th of March 2024

Capuchon haken is voor mij zeer onduidelijk. Dus ik haak het vest zonder De rest is wel goed te volgen

Cecile

Wednesday 28th of February 2024

Wat een prachtig vest en een geweldige beschrijving! Door mijn krakkemikkige handen (ben 82 j.) kan ik helaas niet zo veel meer haken, anders zou ik er gelijk aan beginnen. (Ik kan het echter niet laten al die mooie patronen te bekijken.) Veel succes verder en groetjes.