Skip to Content

Haakpatroon – Onderzetters – Dag 1

Haakpatroon – Onderzetters – Dag 1

Coastal Crochet ontwerpt super leuke, zonnige, zee dingen, waaronder deze vijf prachtige onderzetter haakpatronen die hier gratis in het Nederlands met jullie gedeeld worden. Veel haakplezier met dag 1 van de Mini CAL!

Wil je eerst meer weten over dit project? Lees dan de algemene informatie. Zoek je één van de andere dagen? Kijk dan in de handige linklijst!

Welkom bij Dag 1 van de Mini Onderzetter haken CAL van Coastal Crochet!

We nemen de onderzetters heerlijk mee naar het strand tijdens een prachtige zonsondergang.

Je kunt deze Engelstalige introductievideo bekijken als je het leuk vindt:

In de komende vijf dagen krijg je elke dag een haakpatroon voor een haakpatroontje. Ik vind het super leuk om onderzetters te haken én om ze cadeau te geven.

Ze zijn heerlijk om bij een ansichtkaartje in te stoppen! Bijvoorbeeld vanaf je vakantieadres óf alvast sparend voor de feestdagen!

Maak er elke dag eentje of maak er misschien meer dan één zodat je leuke setjes hebt. Mix en match en vooral, maak plezier!

Je vindt het patroon elke dag hier op de website.

Maar als je liever een advertentievrije PDF hebt om te downloaden, dan kun je de haakpatronen ook eenvoudig kopen.

>> PDF versie van de Coastal Crochet Onderzetters <<

Het leuke van een (Mini) CAL is dat mensen van over de hele wereld aan hetzelfde project haken op hetzelfde moment. Je kunt lid worden van de Engelstalige Facebook Group ‘Coastal Crochet’ of de hashtag #coastalcrochetcoasters gebruiken op Instagram… 

Je kunt natuurlijk ook de Nederlandse Een Mooi Gebaar Facebookpagina volgen of lid worden van de Een Mooi Gebaar groepspagina om je onderzetters te delen of vragen te stellen 🙂

Ik kan er niet op wachten om jullie onderzetters te zien!

Elke onderzetter is anders en elke onderzetter heeft een andere vorm. We beginnen vandaag met een achthoek!

Materialen

Voor de onderzetters heb ik Scheepjes Cahlista gebruikt, dat is een aran gewicht katoen garen. Je kunt natuurlijk ook ander garen gebruiken. Het project is heel geschikt voor restjes.

Wil je er ook hete kopjes op kunnen zetten? Gebruik dan altijd 100% katoen zodat het niet gaat smelten.

De voorbeelden zijn gemaakt met Scheepjes Cahlista (100% katoen, 50 gram/85 meter), 1 bol in de volgende kleuren

Kleur A: Crystalline (385)
Kleur B: Rich Coral (410)
Kleur C: Vivid Blue (146)
Kleur D: Lemonade (403)
Kleur E: Cyan (397)
Kleur F: Snow White (106)

Ik gebruikte zes kleuren, en maakte er een kleurenkaartje van:

Je hebt ook een 3,5 mm haaknaald nodig (of iets wat bij jouw materiaal of spanning past), een stopnaald en een schaar.

Je kunt ook verschillende kleuren gebruiken! Eindeloos veel mogelijkheden zijn er en ik zou ze graag allemaal zien!

Als je ze eenmaal gemaakt hebt, is het fijn om ze even te blocken. Met katoen garen helpt dat ontzettend!

Je maakt ze nat en speld ze dan met (roestvrijstalen!!) spelden in vorm.

Daar gaan we… Veel plezier!

Achthoek Onderzetter Haakpatroon

Stekenuitleg

Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.
Halfstokje: sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.
Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.

Notities:

Het kan handig zijn om je achthoek te blocken, dan blijft ie beter in vorm.

Je haakt de hele tijd met de GOEDE KANT van het werk naar je toe, je keert niet.

Toer 1: Met Kleur A maak je 4 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te vormen. 3 lossen (telt als stokje hier en verder), 15 stokjes in de ring, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten [16 stokjes]

Toer 2 3 lossen, stokje in dezelfde steek, (2 lossen, steek overslaan, stokje in de volgende steek) 7 keer, 2 lossen, steek overslaan, halve vaste in derde beginlosse, hecht af [8 x 2stokjesgroep met 8 x 2-lossenruimte]

Toer 3 Hecht Kleur B aan in de rechter steek van een willekeurige 2stokjesgroep. 3 lossen, stokje in dezelfde steek, 2 stokjes in volgende steek. (2 lossen, 2 lossen overslaan, 2 stokjes in volgende 2 steken) 7 keer, 2 lossen, halve vaste in derde beginlosse, hecht af [8 4stokjesgroepen met 8 x 2-lossenruimtes]

Toer 4 Hecht Kleur A aan in de rechtersteek van een willekeurige 4stokjesgroep, 3 lossen, stokje in dezelfde steek, stokje in volgende 2 steken, 2 stokjes in volgende steek, (2 lossen, 2 lossen overslaan, 2 stokjes in de volgende steek, stokje in volgende 2 steken, 2 stokjes in volgende steek) 7 keer, 2 lossen, halve vaste in derde beginlosse, hecht af [8 groepjes van 6 stokjes met 8 x 2-lossenruimte]

Toer 5 Hecht Kleur B aan in een willekeurige 2-lossenruimte, 1 losse (telt niet als steek), 4 vasten in dezelfde lossenruimte, (1 vaste in volgende 6 steken, 4 vasten in lossenruimte) 7 keer, vaste in volgende 6 steken, halve vaste in eerste steek, hecht af en werk de draadjes weg.

Dat was dag 1! Een simpel maar effectief patroon voor een heel leuk achthoekje. Veel haakplezier allemaal en tot morgen!


Links:

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Klik voor je nieuwste haakpatroon:

  • Toverstaf boekenlegger haken

  • Rits etui – Gratis haakpatroon

  • Zwaard boekenlegger haken

  • Hert Haakpatronen

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina