Mijn allerliefste huisgenoot, kater Mac, haart nogal en ikzelf verlies ook regelmatig haren. Het is irritant als die in je haakwerk gaan zitten. Bollen die weg rollen zijn ook erg vervelend. Dus besloot ik een garenhouder te maken. Natuurlijk is 1 niet genoeg want er zijn veel verschillende soorten garen, dus het werden er 3.
Stekenuitleg Garenhouder
- Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
- Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.
- Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
- Halfstokje: sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.
- Stokje: sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.
Wil je graag je resultaat showen? Ga naar de Een Mooi Gebaar Groepspagina op Facebook!
1. Granny Square Garenhouders haken
De eerste is vierkant, gemaakt van 5 granny squares.
Materialen Garenhouders Granny Square basis
Garen: Saskia tweed (en wat restjes ander acryl)
Haaknaald 4,5 mm
Stukje placemat en lint
Het zijn 5 dezelfde, dichte granny squares. Ik heb bij 2 squares met kleuren gespeeld. Dat hoeft niet, maar het kan ook bij alle 5 als je wilt.
Sluit iedere toer met 1 halve vaste.
Toer 1: Magische ring, 3 lossen, 2 stokjes in de ring, 2 lossen, 3 stokjes in de ring, 2 lossen, 3 stokjesin de ring, 2 lossen, 3 stokjes in de ring en tenslotte weer 2 lossen. Sluit met een halve vaste in de derde van de 3 beginlossen.
Toer 2 t/m 9: 3 lossen (= eerste stokje) en 1 stokje in de lossenruimte. Daarna een stokje in iedere steek (3) en in de lossenruimte (hoek) haak je 2 stokjes, 2 lossen en weer 2 stokjes. Dan weer een stokje in iedere steek, etc
Ik haakte 9 toeren. Mijn square is 20 cm. Dat had iets kleiner kunnen zijn, nu past er ruim een grote cake in.
Als je er 5 klaar hebt naai je ze aan elkaar en maak je er een mandje van.
Toer 10: Hecht voor de bovenrand aan in een hoek en haak 1 vaste in iedere steek.
Na de zesde steek vanaf de hoek haak je 1 losse en dan 6 stokjes. Keer je werk en haak zo 4 toeren van 6 stokjes. Je komt dan weer uit bij het begin van dit lusje en je kunt dus weer met 1 vaste in iedere steek het lusje vastzetten. Vind je dit lastig kun je het ook later vastnaaien. Dan hecht je een nieuwe draad aan om de rand (vasten) af te maken. 12 steken voor de hoek haak je weer een lusje. 6 vasten tot de hoek en dat herhalen.
Ik heb een mooi lintje door de lusje geregen maar je kunt natuurlijk ook een bandje of koord haken.
Onderin heb ik een stukje van een placemat gelegd. De hoekjes een beetje rond geknipt.
Je kunt deze garenhouder op verschillende manieren tillen. Als je het lint op 2 tegenover elkaar liggende kanten oppakt kun je hem als een tas aan je arm hangen. Als je het lint op 1 plek aantrekt heb je een buidel.
Garenhouder 2: buidel met yoghurt emmertje
Garen: Papatya Batik (restje)
Haaknaald: 4 mm
Yoghurt emmertje en lint
Toer 1: Magische ring, 2 lossen en 9 halfstokjes [10]. Sluit met 1 halve vaste in de tweede losse.
Het is misschien makkelijk even een steekmarkeerder te gebruiken.
Toer 2: Haak 2 lossen en 1 halfstokje in dezelfde steek. Haak in iedere steek 2 halfstokjes. [20]. Sluit met 1 halve vaste.
Toer 3: Haak 2 lossen en 1 halfstokje in dezelfde steek. Haak in de eerste steek 1 halfstokje, in de tweede steek 2 halve stokjes en herhaal dit rondom [30]. Sluit met 1 halve vaste.
Toer 4: Haak 2 lossen en 1 halfstokje in dezelfde steek. Haak in de eerste steek 1 halfstokje, in de derde steek 2 halve stokjes en herhaal dit rondom [40]. Sluit met 1 halve vaste.
Toer 5: Haak 2 lossen en 1 halfstokje in dezelfde steek. Haak in de eerste steek 1 halfstokje, in de vierde steek 2 halve stokjes en herhaal dit rondom [50]. Sluit met 1 halve vaste.
Ga door tot je cirkel even groot is als de bodem van je yoghurt emmertje. De 2 halve stokjes in 1 steek schuiven iedere toer 1 op.
Bij mij waren 7 toeren genoeg, dat waren 70 steken. Zijn het er bij jou meer of minder maakt dat voor het vervolg niets uit.
Toer 8: Haak in iedere steek een half stokje in de achterste lus. Dit geeft een leuk randje.
Toer 9 t/m 26: Haak vanaf nu gewoon door, zonder te sluiten. In iedere steek 1 halfstokje. Een steekmarkeerder in de eerste steek kan je helpen.
Na 18 rondjes was mijn werk ongeveer bij de verdikking in de emmer. Hier heb ik, verdeeld over toer 27, 4 x 2 halve stokjes in 1 steek gehaakt. Het werkje werd daardoor 4 steken breder om over de rand te passen.
Toer 27 t/m 38: Haak nu door tot je het hoog genoeg vind. Bij mij waren het 38 toeren vanaf het randje/de bodem. Haak nu 1 vaste en 1 halve vaste om de bovenkant mooi recht te krijgen.
Toer 39: Haak 4 lossen, sla 1 steek over, haak 1 stokje. Haak nu rondom steeds 1 losse, steek overslaan, 1 stokje. Sluit met 1 halve vaste.
Toer 40: Voor de stevigheid heb ik 1 rondje vasten gehaakt. Sluit met 1 halve vaste en hecht af.
Lintjes
Zoek 2 precies tegenover elkaar liggende lossenruimten. Markeer ze met een steekmarkeerder.
Rijg 1 lintje vanuit 1 lossenruimte helemaal rondom en rijg het andere lintje vanaf de andere lossenruimte rondom. Ik heb gezorgd dat ze om en om uitkwamen.
Je kunt natuurlijk ook lintjes haken.
3. Garenhouder 3: Grote ronde mand/buidel
Garen: Papatya Batik, bijna 1 hele bol
Haaknaald 4 mm
Koord
Toer 1: Magische ring, 2 lossen en 9 halfstokjes (10). Sluit niet maar haak gewoon door
Het is makkelijk om een steekmarkeerder te gebruiken om het begin van de nieuwe toer te herkennen..
Toer 2: Haak 2 lossen en 1 halfstokje in dezelfde steek. Haak in iedere steek 2 halve stokjes. (20).
Toer 3: Haak 2 lossen en 1 halfstokje in dezelfde steek. Haak in de eerste steek 1 half stokje, in de tweede steek 2 halve stokjes en herhaal dit rondom (30).
Toer 4: Haak 2 lossen en 1 halfstokje in dezelfde steek. Haak in de eerste steek 1 half stokje, in de derde steek 2 halve stokjes en herhaal dit rondom(40).
Toer 5: Haak 2 lossen en 1 halfstokje in dezelfde steek. Haak in de eerste steek 1 half stokje, in de vierde steek 2 halve stokjes en herhaal dit rondom(50).
Ga door tot je cirkel zo groot is als je wilt. De 2 halfstokjes in 1 steek schuiven iedere toer 1 op, er komen dus iedere toer 10 steken bij.
Ik heb 25 toeren gehaakt. De cirkel is dan 40 cm.
Toer 26 t/m 32: Haak in iedere steek 1 half stokje. Je krijgt een opstaand randje.
Toer 33 tm 39: Haak 4 lossen, sla 1 steek over, haak 1 stokje. Haak nu rondom steeds 1 losse, steek overslaan, 1 stokje. Sluit nu wel met 1 halve vaste.
Toer 40: Voor de stevigheid heb ik 1 rondje vasten gehaakt. Sluit met 1 halve vaste en hecht af.
Rijg een koord/veter door de stokjes en knoop de einden zo strak aan elkaar zodat je een soort platte mand krijgt. Bij mij passen er wel 6 bolletjes katoen in. Maar ook een klein haakwerkje met benodigdheden.
Veel haakplezier!
Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.
Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal
Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina