Skip to Content

Cottage Ripple Deken

Cottage Ripple Deken

Gratis haakpatroon – Attic24

Lucy van Attic24 ontwerpt schitterende dekens en schrijft daar dan ook nog eens leuke, uitgebreide verhalen over op. Op deze pagina vind u een vertaling van het oorspronkelijke Engelstalige bericht. Dit is uiteraard met toestemming voor u vertaald. Het patroon van de Ripple deken vind u hier. Er is ook een haakpatroon voor de rand van de Ripple deken.

Op deze pagina vind u de inspiratie achter de deken, de informatie over het gebruikte garen en de gebruikte kleuren en een schema met de gehanteerde kleurenvolgorde. Veel haakplezier!

Ik heb super lang gewacht tot ik dit prachtige kleurrijke verhaal met jullie kon delen en ik ben zo enthousiast erover! Deze deken duurde een stuk langer dan ik van plan was, en was ook een beetje raar (lees vooral verder, dan ontdek je waarom), maar ik ben nog steeds zo enthousiast over deze prachtige kleurencombinatie als ik 22 maanden geleden was toen het allemaal begon.

De foto hierboven is een beetje wazig en sorry, ik heb ‘m net uit mijn januari 2013 archief te voorschijn gehaald. Ik heb toen twee kleurenpakketen uitgekozen. Ik wilde ze eigenlijk samen gebruiken. Aan de rechterkant zie je de 15 kleuren die ik gebruikt heb om de Coast Ripple deken te maken. Aan de linkerkant zie je de vijftien kleuren die ik gebruikt heb om deze Cottage Ripple te maken. Zien ze er niet tof uit samen? Deze beiden palletten zingen van de zomer en zitten vol met zomerse herinneringen voor mij.

Een Cottage is een vakantiehuisje in het Engels. Dit pakket is geïnspireerd op zomervakantiehuisjestuinen (prachtig galgje woord!). Denk aan terracotta terrassen en oude stenen, geurende kruiden en prachtige zomerse bloemen zoals Sweet Peas, Lavendel, Clematis en Rozen. Als ik aan een zomerhuisjestuin denk, dan droom ik over zonnige dagen, koel groen gras, lichtblauwe luchten en heel veel mooie bloemen.

Ik heb 15 kleuren uitgekozen voor deze deken en ik kan me dat moment nog zo goed herinneren. Ik ging naar mijn lokale garenwinkel op een koud januari ochtend en ik heb heerlijk rondgesnuffeld tussen alle bollen Stylecraft Special DK. Ik heb tijden met de bollen gespeeld, en ze steeds weer op een andere manier neergelegd, tot ik een perfect palet van prachtige kleuren had. Ik wilde een deken maken die me aan de warmte en rust van een tuin in de zomer deed denken, en toen kwam ik op de volgende kleuren uit….

…de Attic24 Cottage colours….

Bovenste rij, links naar rechts ♥ Parchment ♥ Camel ♥ Mocha ♥ Meadow ♥ Khaki ♥

Middelste rij, links naar rechts  ♥ Sherbet ♥ Pale Rose ♥ Grape ♥ Raspberry ♥ Copper ♥

Onderste rij, links naar rechts  ♥ Cloud ♥ Denim ♥ Lavender ♥ Magenta ♥ Plum ♥

Nu dan het verhaal achter deze deken. Vlak nadat ik deze kleuren had gekozen, deelde ik ze met een goede vriend van me en ze werd er verliefd op. In die tijd (januari 2013) ging zij door een persoonlijk trauma heen en we hadden veel gesproken over de therapeutische waarde van haken, en dan in het bijzonder van het rustgevende ripple patroon.

Ze zat zonder haakproject en vroeg mij of ze mijn kleuren mee mocht nemen om de deken voor me te haken. Ze kon niet wachten om zichzelf te verliezen in de toeren en kleuren en om iets positiefs te hebben om zich op te richten in de koude, donkere wintermaanden.

En dus deden we deze deken samen en het werd een echte vriendschapsdeken. Ik koos steeds een paar kleuren (random, op mijn gebruikelijke manier) voor een klein stukje van de deken en schreef de volgorde op een stukje papier. Mijn vriendin had dan een “kleurenroute” om aan te merken en elk stukje dat ze weer af had, gingen we samen zitten met een kop koffie, met de uitgespreidde deken voor ons op de vloer, zodat ik weer mijn kleuren-lol-momentje kon hebben. Elke week groeide de deken een stukje en werden we beiden steeds meer verliefd op het resultaat.

Na 4 maanden kwam de lente en was de deken bijna af. Ik moest ssuuuuuper veel eindjes wegwerken tegen die tijd en kon niet helemaal voor me zien hoe de rand moest. Ik mopperde en heb de deken toen een tijd laten liggen. Het bijna-affe-dekentje werd opgevouwen weggelegd op een plank in mijn studio.

Meer dan een jaar later was mijn Coast Ripple deken af.

Ik heb toen besloten dat ik die Cottage deken ook maar af moest maken. Eerst moest ik alleen al die draadjes nog wegwerken (aargh!) en de rand op precies dezelfde manier maken zoals ik bij de Coast Ripple deken had gedaan. Mijn Kleine Dame vond deze deken bovendien ook geweldig nadat ze ‘m op zolder gevonden had en dwong me min of meer om de deken af te ronden zodat ie op haar bed kon komen te liggen.

Het was heerlijk om de deken eindelijk af te maken met de prachtige Ripple rand, waarvan je de Nederlandse vertaling hier op de site kunt vinden. 

Deze kleuren maken me echt heel, heel gelukkig.

Ze zijn zacht en mooi, maar ook levendig en sterk. Ze zingen, vind je niet?

IK hou ervan!!! Gewoon….. zo…. mooi!

oooooooo, ik vergat bijna om dit te zeggen maar……

Ta-dah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cottage deken – Fotoshoot

De Cottage deken is op precies dezelfde manier gehaakt als de Coast deken, met evenveel lossen (213) en evenveel strepen (84) en dezelfde rand. De deken is ongeveer 120 bij 180 centimeter groot.

Je kunt hier een volledige Nederlandstalige tutorial vinden voor dit patroon.

Wil je nog meer foto’s zien van deze mooie Cottage deken?

Begin september heb ik ‘m mee “uit” genomen voor een fotografisch avontuur….

…..we gingen eerst naar de tuin van de buren om daar haar prachtige blauwe strandstoel te gebruiken (bedankt Helen!)

Daarna ben ik de stad in gegaan om te kijken naar mooie plekjes voor mijn Cottage deken!

Dit oude hekje naast een kerk was ook een erg mooi plekje. Het is lastig om casual én doelmatig te kijken als je probeert om een deken precies goed over een oud hekje heen te leggen. Ik weet niet wat die twee dames die langsliepen door het steegje van me dachten die me betrapten bij deze daad (maar wellicht vonden ze me RaAr).

Deze prachtige zomerse tuin, die bij de lokale kerk hoort, is altijd een oase van rust en dit bankje riep gewoon om de deken….

….ziet er vredig uit, niet waar?

Dat is het lieve verhaal van deze deken, die zijn leven begon op een koude dag in januari 2013. Het is tof om ‘m eindelijk met jullie te kunnen delen, na al die tijd…

Ik dacht dat het leuk zou zijn om mijn gekozen kleurenvolgorde met jullie te delen.

Cottage Ripple kleuren:: je haakt twee toeren per kleur

1.Grape22. Cloud43. Parchment64. Copper
2. Lavender23. Pale Rose44. Cloud65. Magenta
3. Copper24. Mocha45. Denim66. Pale Rose
4. Magenta25. Parchment46. Meadow67. Camel
5. Meadow26. Khaki47. Camel68. Cloud
6. Khaki27. Denim48. Khaki69. Denim
7. Camel28. Plum49. Mocha70. Raspberry
8. Parchment29. Magenta50. Pale Rose71. Mocha
9. Sherbet30. Camel51. Raspberry72. Parchment
10. Pale Rose31. Meadow52. Copper73. Meadow
11. Plum 32. Sherbet53. Denim74. Plum
12. Raspberry33. Mocha54. Sherbet75. Copper
13. Cloud34. Khaki55. Lavender76. Magenta
14. Denim35.  Copper56. Plum77. Camel
15. Meadow36. Pale Rose57. Magenta78. Khaki
16. Mocha37. Plum58. Cloud79. Cloud
17. Camel38. Lavender59. Parchment80. Raspberry
18. Copper39. Sherbet60. Mocha81. Lavender
19. Raspberry40. Magenta61. Meadow82. Denim
20. Grape41. Raspberry62. Sherbet83. Sherbet
21. Lavender42. Grape63. Khaki84. Grape

  Kleuren voor de rand

  1. Grape
  2. Plum
  3. Lavender

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Lucie Verhaar

Sunday 13th of March 2022

Wat een prachtige deken; is ook heel geschikt om restjes op te maken. Dank je wel voor het verhaal. Fijne zondag verder. Lucie.