Skip to Content

Mozaiek temperatuurdeken

Mozaiek temperatuurdeken

Mozaïek Temperatuurdeken – BebaBlanket

Mystery CAL.Deel 1

Nederlandse vertaling – Een Mooi Gebaar


BebaBlanket heeft mij toestemming gegeven om de instructies voor de Mozaïek Temperatuurdeken naar het Nederlands te vertalen en met jullie te delen, gaaf he!

Searching for the English version of this pattern? Please click here for all the English information!


Algemene informatie

Ik heb allerlei random losse bollen in verschillende kleuren liggen, die ik ga gebruiken voor het haken van deze mozaïek temperatuurdeken. Ik kon niet kiezen welk patroon ik wilde gebruiken, dus ik heb zelf een heel eenvoudig en ontspannend mozaïek patroon bedacht, dat perfect past bij een temperatuur- en/of restjesdeken.

Tot slot besloot ik om het nóg leuker te maken en vier verschillende designs aan te bieden. Je kunt je temperatuurdeken maken met verschillende designs per maand of per seizoen. Je kunt natuurlijk ook één van de vier ontwerpen kiezen en die dan de hele tijd gebruiken. Dat is helemaal aan jou. Of je nu een temperatuurdeken of een restjesdeken maakt, ik adviseer je om een paar toeren vasten-in-achterste-lussen te haken tussen de ontwerpen, zodat duidelijker gedefinieerd is waar je nieuwe ontwerp begint. Je hebt ten minste één toer vasten-in-achterste-lussen nodig tussen de ontwerpen om ze goed te laten aansluiten.

In Deel 1 van dit patroon vind je een herhaling van 7 toeren dat je heel gemakkelijk uit je hoofd leert en volgt zonder steeds naar de tekening te hoeven kijken. Je kunt zoveel kleuren gebruiken als je wilt.


NIVEAU: Avontuurlijke beginner
TAAL: Nederlands
TECHNIEK: Mozaïek haken


IN DIT PATROON:


STEKENUITLEG:

 • Losse: sla de draad om en haal door de lus op de haaknaald
 • Vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op (twee lusjes op de haaknaald), sla de draad om en haal door beide lusjes.
 • Vaste door achterste lus: haak de vaste door alleen de achterste lus van de steek.
 • Stokje door voorste lus: sla de draad om, steek de haaknaald van onder naar boven onder de voorste lus van de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op (3 lusjes op de haaknaald). (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) x 2. Als je meer textuur wilt in je deken, kun je in plaats van stokjes door de voorste lussen, ook reliëfstokjes-voor haken, maar zorg er wel voor dat die dan even hoog wordt als de rest van de toer.

MOZAIEK HAKEN BASIS:

Voor een uitgebreide foto-tutorial van deze vorm van mozaïek haken, klik je op deze link. Kort samengevat moet je de volgende dingen weten:

Basis techniek

 • Elke toer wordt in één kleur gehaakt
 • Werk altijd alleen vanaf de goede kant
 • Knip het garen door en hecht na elke toer af
 • Je haakt alleen vasten in de eerste toer en in de eerste en laatste steek van elke toer
 • Alle andere vasten haak je in de achterste lussen van de volgende steek, alle stokjes worden gehaakt in de voorste lus van de volgende steek van 2 toeren lager

Schema’s lezen

 • De schema’s hebben een legenda om te verduidelijken wat de symbolen betekenen
 • Je hoeft niet op de kleur van het vierkantje te letten terwijl je haakt (het is alleen voor verduidelijking, zodat je aan het schema kunt zien hoe je werk er uit zou moeten zien). Je moet wel letten op het nummer van de toer, welke kleur je daar voor gebruikt en of het vakje leeg is (dan haak je een vaste in achterste lus), of een slash heeft (de eerste en laatste steek, daar haak je een vaste in), of een X (daar haak je een stokje in voorste lus van volgende steek 2 toeren lager).

Tips

 • Gebruik garen dat niet splijt
 • Met het gebruik van contrasterende kleuren komt je ontwerp mooier uit
 • Als je losjes haakt, neem dan een haaknaald kleiner
 • Gebruik een lineaal op je uitgeprinte schema als je in de war raakt waar je bent
 • Gebruik een steekmarkeerder om de laatste steek van elke herhaling aan te geven, dan weet je steeds bij welke toer je bent
 • Denk na over je garenuiteindjes als je start: wil je ze wegwerken, laten als franje of een dubbele rand eromheen haken?
 • Als je de uiteindjes als franje wilt gebruiken, zorg dan dat ze ongeveer even lang zijn allemaal. Ik meet met mijn handpalm voor ik nieuw garen aanhecht en nadat ik de laatste steek van elke toer maak.

Nuttige (Engelstalige!) links

Videos gemaakt door Tinna Thorudottir Thorvaldar:


GAREN, HAAKNAALD & GESCHATTE AFMETING:

Voor de Mozaïek Temperatuur deken gebruik ik:

GarenStylecraft Special DK
Garen gewicht#3 (light/DK)
Gemaakt van100 % acryl
HaaknaaldmaatFurls Odyssey, 4 mm (G)

De kleuren en het temperatuurschema zijn gekozen op basis van mijn klimaat. De Temperaturen zijn in graden Celsius. Je kunt het schema aanpassen naar je eigen klimaat en naar het garen dat je zelf beschikbaar hebt of mooi vindt.

 White (1001)Onder 15
Cream (1005)15-16
Cloud Blue (1019)17-18
Turquoise (1068)19-20
Aspen (1422)21-22
Candyfloss (1130)23-24
Grape (1067)25-26
Magenta (1084)27-28
Meadow (1065)29-30
Lemon (1020)31-32
Jaffa (1256)33-34
Clementine (1853)35-36
Spice (1711)37-38
Matador (1010)Boven 38

 Je kunt elk willekeurig garen gebruiken voor dit project.

Je kunt meer temperatuurdeken voorbeelden vinden op Ravelry https://www.ravelry.com/patterns/library/mosaic-temperature-blanket/people


Laten we beginnen!

Haak een lossenketting zo lang je wilt/nodig hebt.

Het aantal lossen moet een veelvoud zijn van 12 (herhaling) + 3 (1 border steek aan beide kanten en 1 extra voor de laatste herhaling). Laat een lange draad over, knip het garen af en begin met haken van de eerste toer in de eerste losse, niet in de laatste. Op deze manier kun je vrij gemakkelijk de lossenketting langer of korter maken als dat nodig is.

Ik ben mijn mozaïek temperatuurdeken begonnen met al hakend vasten opzetten (hetzelfde aantal steken, in mijn geval 219) en het meet nu 1,30 m. (Zo haak je een al hakend opzetten toer: https://www.instagram.com/p/B6_JdX-lels/?utm_source=ig_web_copy_link

Als je begint met een al hakend vasten opzetten toer, dan sla je de eerste toer over (de licht perzik kleur in het schema).

Elke toer heeft hetzelfde aantal steken (in mijn geval – 219). Vergeet niet dat de laatste herhaling één extra steek heeft (13e kolom) gevolgd door een laatste randsteek.


MOZAÏEK TEMPERATUURDEKEN SCHEMA. DEEL 1

Legenda:

FC (lossenketting) is een veelvoud van 12 + 3 (1 randsteek aan beide kanten en één steek extra voor de laatste herhaling). Hecht af na elke toer.

MOZAÏEK TEMPERATUURDEKEN LAYOUT. DEEL 1

MOZAÏEK TEMPERATUURDEKEN SCHEMA. DEEL 2

Legenda:

De herhaling voor alle vier delen wordt in één project gehaakt over een veelvoud van 12 + 3. De herhaling van deel 2 is een veelvoud van 4 + 3 (1 kantsteek aan beide kanten en één extra steek voor de laatste herhaling voor de symmetrie).

Vergeet niet om een paar toeren vasten in achterste lussen toe te voegen tussen de verschillende delen. Om er zeker van te zijn dat het patroon “werkt”, heb je tenminste 1 toer vasten in achterste lussen nodig tussen de verschillende delen.

 

Mozaiek Temperatuurdeken – Deel 3

De herhaling voor alle vier de delen is een veelvoud van 12 + 3. De hoofdherhaling van deel 3 is een veelvoud van 4+3 (1 randsteek aan beide kanten en 1 extra steek in de laatste herhaling voor symmetrie). 

Vergeet niet om een paar toeren tussen de delen toe te voegen. Om er voor te zorgen dat het patroon mooi uitkomt heb je tenminste één rij vasten in achterste lussen tussen de onderdelen nodig. 


Mozaiek Temperatuurdeken – Deel 4

De herhaling voor alle vier de delen is een veelvoud van 12 + 3. De hoofdherhaling van deel 4 is een veelvoud van 2+3 (1 randsteek aan beide kanten en 1 extra steek in de laatste herhaling voor symmetrie). 

Copyright

 

Copyright

Je kunt het patroon gebruiken om elk willekeurig item te maken en je kunt het gemaakte item verkopen, maar je mag dit patroon niet claimen als je eigen, en je mag het patroon ook niet verkopen of delen. Je hebt geen recht om een videotutorial van dit patroon te maken zonder geschreven toestemming.

Als je dit project op social media deelt, deel dan alsjeblieft ook:

Facebook – de naam van het patroon en een link naar Ravelry.

Instagram – tag de ontwerper @bebablanket en gebruik #mosaictemperatureblanket

Ik zou het leuk vinden als je ook @eenmooigebaar gebruikt!

Bedankt voor je waardevolle support!

Dit patroon is ontworpen door BebaBlanket in December, 2020, Deel 1 is vrijgekomen in januari 2021, deel 2 op 30 januari 2021.

https://www.bebablanket.com/

Het patroon is getest door: Edith Horn, Eva Vozis

Het patroon is naar het Nederlands vertaald door: Een Mooi Gebaar

Delen is lief!