Skip to Content

Temperatuurdeken

Hoe haak je een temperatuurdeken?

Een temperatuurdeken is een deken waarbij je een bron van buitenaf laat bepalen wat voor kleur je gebruikt bij een project dat meestal een jaar duurt. Eén van de meest gebruikte bronnen is de gemiddelde of maximale temperatuur van de dag van de plek waar je woont. Je kunt ook de minimale en de maximale temperatuur gebruiken en twee toeren per dag haken, een extra toer toevoegen voor een verjaardag of trouwdag, een speciale toer toevoegen voor de eerste van elke maand: de keuze is eindeloos

Op deze pagina geef ik een overzicht van mogelijkheden, zodat je geïnspireerd kunt raken om je eigen deken samen te stellen.

Temperatuur deken haken - Breiclub.nl
Temperatuur deken – Breiclub.nl
Are crochet temperature blankets dead?! Find out what happened when I asked Instagram what they thought about temperature blankets. Get ready to make your own in 2019 with a few tips and ideas to jazz up this dated craft trend. | TLYCBlog.com
Bron: Lion Brand Blog

Je maakt dan een kleurenkaart met je garen van te voren, waarop je aangeeft welke kleur overeen komt met welke temperatuur. Sommige mensen gebruiken blauwtinten voor de vriestemperaturen, via geel voor de lage temperaturen naar oranje voor lentetemperaturen en rood voor zomertemperaturen. Die kleurenkaart bewaar je dan bij je project, samen met een briefje waarop je schrijft tot en met welke dag je gekomen bent (of een iniminikalender waar je de dagen op door kunt strepen). Als je dan ooit achterloopt weet je weer waar je verder kunt gaan.

Je temperatuurdeken hoeft niet van 1 januari tot 31 december te lopen. Je kunt ook een temperatuurdeken maken van het jaar waarin je baby was, of het jaar waarin je gaat trouwen. Maak je deken persoonlijk, er zijn geen regels.


Granny Stripe

De granny stripe is een eenvoudig herhalend patroon, waarbij je steeds groepjes van drie stokjes tussen eerdere groepjes van drie stokjes in doet. Het patroon is eenvoudig en herhalend, en leent zich daarom prima voor een 365 dagen project. Let wel op de dikte van je garen en de hoogte van je toeren: dit wordt al snel een hele lange deken. Om dat “probleem” op te lossen, kun je twee “losse” stroken haken van 50 centimeter breed en 6 maanden hoog. Maak een proeflapje en meet op, dan kun je berekenen hoe groot de deken zou worden.


Granietsteek

Een wat lagere, maar ook hele fijne steek, is de granietsteek. Die maak je met lossen en vasten tussen de vasten van de toer eronder. De Engelstalige uitleg daarvoor vind je via deze link.

Corner to Corner

De corner to corner techniek is ook heerlijk en leent zich voor fijne herhalende projecten. It’s all in a Nutshell heeft een prachtige temperatuurdeken gemaakt met deze techniek. Daar lees je meer over via deze link.

Ik denk dat je ook heel gaaf op de Gingham manier van corner to corner haken een temperatuurdeken zou kunnen maken

Granny Square

De granny square leent zich ook heerlijk voor een 365 dagen project. Zo is er de Een Mooi Gebaar CAL, waarbij je elke dag van het jaar een verschillende granny square maakt. Die kun je natuurlijk ook de kleuren laten bepalen op basis van de temperatuur! Je kunt ook 365 keer dezelfde granny haken, bijvoorbeeld met dit gave patroon, dat de Bias Granny heet en ontworpen is door TL Yarn Crafts. Alle Engelstalige i nformatie over dit project vind je via deze link. 

Tunisch

Van dezelfde auteur is er ook de Tunische temperatuur deken, die in 5 stroken gehaakt is. Ook leuk om te doen! Meer hierover vind je via deze link.

Hennie Zijlstra

Thursday 9th of December 2021

Hoi Iris, Zit aan een temperatuurdeken te denken, nu zag ik hierboven een kleurschema maar van welke wol is dat? Ik kan het niet vinden. Alvast bedankt!

Groet Hennie Zijlstra

Betty van Essen-Kok.

Saturday 2nd of January 2021

Heel leuk dit alles en wie weet ga ik ooit eens zo iets onder handen nemen. Momenteel haak ik van restjes een overtrek voor een rond kussen. Zonder patroon, Ik doe maar wat. 1 Kussen wordt ahw 2 kussens want de ene kant is allerlei groen en de andere kant allerlei rood. Op mn oude dag ruim ik wol op.

Voor jou en elk ander een beter en gezond jaar gewenst.

Betty van essen-Kok. Jeruzalem. Israel

Iris van Meer

Monday 4th of January 2021

Wat een leuk idee Betty!! En heel gelukkig nieuwjaar daar in Jeruzalem. Leuk om te weten dat er zelfs van zo ver weg mensen naar mijn site komen <3