Skip to Content

Anna Creatief – Review – Nummer 61

Anna Creatief – Review – Nummer 61

In het voorjaar van 2024 koop ik diverse haaktijdschriften om van te smullen. door geïnspireerd te raken én om samen met jullie te kijken welke haaktijdschriften er eigenlijk zijn in Nederland. Op deze pagina neem ik jullie mee door de Anna Creatief, Nummer 61 uit 2024.

Eerder schreef ik ook een review over de Anna, een tijdschrift dat qua naam erg lijkt op dit tijdschrift.

Buitenkant van het tijdschrift

Anna Creatief heeft als ondertitel: originele handwerkideeën voor knus woonplezier. Er staat ontzettend veel op de vrolijke, kleurrijke omslag: een kameleon, ananas, een aap, een vogeltje, van alles met aardbeien, een plantenpot-hoes én een granny square tas. Op de achterkant staat een pagina grote advertentie voor een ander tijdschrift, dat niets met haken te maken heeft.

Het tijdschrift is voor €5,99 te koop in Nederland en België.

Het is geen glossy, maar heeft qua textuur van het papier meer een Donald Duck gevoel, als je begrijpt wat ik bedoel.

Redactioneel

Het voorwoord komt een beetje erg algemeen over (zelfs nogal alsof het met AI geschreven is…), maar de plaatjes die erbij staan zijn weer helemaal anders dan die van de voorkant. Dat geeft de indruk dat er héél veel haakpatronen in staan: wat tof 😀

Inhoud

Het tijdschrift is opgedeeld in prachtige fotopagina’s, met daarbij steeds een klein stukje tekst en dan verwijzing naar de haakpatronen, die Model worden genoemd. Ze zijn genummerd en staan ongeveer op volgorde in het blad.

De daadwerkelijke haakpatronen, of Modellen, zitten op ander papier, in zwart-wit, in het midden van het blad. Een beetje zoals bij naaitijdschriften ook gebruikelijk is. Die Modellen beginnen met een stekenuitleg met getekende plaatjes van de steken, alvorens de modellen in volgorde worden besproken.

Foto pagina’s

De foto’s zijn vrolijk, maar in sommige gevallen vind ik ze niet zo duidelijk. Omdat er óók geen detailfoto’s bij de haakpatronen zitten, lijkt het me voor beginners, of voor als er iets onduidelijk is, moeilijk om uit de weinige foto’s te zien wat er precies moet gebeuren. De hangmat bijvoorbeeld, die zie je nergens ‘van boven’, waardoor ik moeilijk kan zien hoe het patroon er precies uit zou komen te zien als ie in je tuin hangt…

Ik vind wel dat er onwijs veel variatie in één tijdschrift zit, daar ben ik echt positief door verrast. In dit ene tijdschrift zit:

  1. Hangmat voor kinderen
  2. Kussen in de vorm van Kiwi
  3. Kussen in de vorm van Meloen
  4. Kussen in de vorm van Sinaasappel
  5. Lampion
  6. Lampion
  7. Lampion
  8. Lieveheersbeestje
  9. Hartje met lieveheerstbeestje
  10. Sierbal met lieveheerstbeestje
  11. Raamdecoratie met lieveheerstbeestje
  12. Bloempotversiering
  13. Schaal
  14. Kleedje
  15. Twee eierwarmers met aardbei
  16. Twee servetringen met aardbei
  17. Twee windlichten met aardbei
  18. Haarband met aardbei
  19. Oorbellen met aardbei
  20. Kleine krans met aardbei
  21. Theemuts met aardbei
  22. Bistrogordijntje met vlinders
  23. Kleedje Citroenvlinder
  24. Raamdecoratie met vlinder
  25. Voorraadpot hoezen in Scandinavische kleuren
  26. Voorraadpot hoezen in Scandinavische kleuren
  27. Voorraadpot hoezen in Scandinavische kleuren
  28. Eierwarmer in Scandinavische kleuren
  29. Placemet in Scandinavische kleuren
  30. Haan
  31. Kip
  32. Kuiken
  33. Klein kuiken
  34. Bloemenschilderij
  35. Bloemenrandje op potje heen
  36. Bloemenkleedje
  37. Lamaliefde mandjes klein
  38. Lamaliefde mandjes midden
  39. Lamaliefde mandjes groot
  40. Lamagurumi
  41. Wandversiering met Lama
  42. Kameleon – amigurumi
  43. Toekan – amigurumi
  44. Aap – amigurumi
  45. Ananas – amigurumi
  46. Citrusster in geel – kleedje
  47. Zonnig en fleurig in oranje – kleedje
  48. Blikvanger in signaalrood – kleedje
  49. Helder in stralend turkoois – kleedje
  50. Uilenketting
  51. Kleine uil – amigurumi
  52. Deco-uil met randjes
  53. Kleinere deco-uil
  54. Bloemen met 3D-effect: kleedje
  55. Bloemen met 3D-effect: kussen
  56. Bloemen met 3D-effect
  57. Windlichthoesje mini granny squares
  58. Windlichthoesje grotere granny square
  59. Tasje met gehaakte granny squares
  60. Bal
  61. Kleedje van zeshoeken

Haakpatronen

De ontwerpsters en ontwerpers van de haakpatronen staan wel genoemd, maar worden niet geïntroduceerd of geïnterviewd. Je moet behoorlijk goed kijken om de naampjes te herkennen. Er zaten voor mij geen bekende namen tussen. Ik vind het wel jammer dat al hun hele harde werk zo bijna onzichtbaar wordt weergegeven, maar misschien kan dat niet anders met zóveel in één tijdschrift.

De haakpatronen worden gehaakt met voor mij onbekende garens van bijvoorbeeld het garenmerk ONLINE of het garenmerk COATS. Dat zou me niet direct tegenhouden om de patronen te maken, maar het kan wel een drempel vormen voor mensen die online bestellen (bij ‘nieuwe’ winkels) spannend vinden.

Zoals jullie misschien wel weten, houd ik niet van afkortingen. Dit tijdschrift maakt daar wel (veel) gebruik van, waardoor het, voor mij althans, soms vermoeiend lezen is. Ik snap het wel hoor 😉 maar ik ben er echt niet zo dol op.

Ook worden sommige dingen, in mijn ogen, onduidelijk beschreven: “Haak de stk. steeds alleen in het achterste deel van de st. van de vorige rd.”. Wat is het ‘achterste deel van de steek’? Ik ken wel de achterste lus, maar het achterste deel is mij onbekend. Kennen jullie de term ‘draadring’? Is dat een magische ring?

Een andere verwarrende zinsnede: “Meerder resp. minder gelijkmatig verd. over de rd. en versprongen t.o.v. de vorige rd. met meerderingen resp. minderingen”. Ik heb, op recht, geen idee wat daar bedoeld wordt. Terwijl ik toch echt al meer dan 1000 haakpatronen heb vertaald of ontworpen, laat staan hoeveel ik er al gemaakt heb…..

Niet alleen afkortingen, maar ook beschrijvingen van ‘basispatronen’ die mij echt duizelen. Een simpele kip die (in mijn ogen, sorry als het te hard is, maar ik wil eerlijk zijn), veel te ingewikkeld wordt uitgelegd. In plaats van gewoon: “Toer 1: blabla, Toer 2: blabla” is het een soort puzzel met heel veel stukjes die je aan elkaar moet koppelen om tot een patroon te komen. Als ik ze zou willen maken, zou ik het patroon eerst op moeten schrijven om het écht goed te snappen en daar koop ik geen tijdschrift voor. Dit is niet bij alle patronen zo overigens.

Je móet haakdiagrammen kunnen lezen om de haakpatronen uit dit tijdschrift te kunnen maken.

Conclusie

Anna Creatief heeft enorm veel variatie aan haakpatronen in één enkele uitgave en is daardoor vrij goedkoop, als je het per haakpatroon bekijkt. De foto’s zijn vrolijk en kleurrijk en de projecten geinig.

Ik haak echter af op de haakpatronen door de afkortingen, ingewikkelde beschrijvingen en ongebruikelijke terminologie. Ook de verplichting om haakdiagrammen te lezen, is voor mij een afknapper.

Ik denk persoonlijk dat ze met de hélft van het aantal patronen per uitgave, maar dan uitvoeriger uitgewerkt, een nóg gaver tijdschrift zouden kunnen maken.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!