Skip to Content

Alles over temperatuurdekens haken

Alles over temperatuurdekens haken

1. Wat is een temperatuurdeken?

Een temperatuurdeken is een deken waarbij je een bron van buitenaf laat bepalen wat voor kleur je gebruikt bij een project dat meestal een jaar duurt. Eén van de meest gebruikte bronnen is de gemiddelde of maximale temperatuur van de dag van de plek waar je woont. Daar ontleent dit type project zijn naam dan ook aan: temperatuurdeken.

Je kunt ook de minimale en de maximale temperatuur gebruiken en twee toeren per dag haken, een extra toer toevoegen voor een verjaardag of trouwdag, een speciale toer toevoegen voor de eerste van elke maand: de keuze is eindeloos en de inspiratie vind je overal.

2. Kleureninspiratie

Als je hebt besloten een temperatuurdeken te gaan haken, kun je je kleuren gaan kiezen (en je patroon, daar komen we zo op).

3. Kleuren kiezen

Je maakt een kleurenkaart met je garen van te voren, waarop je aangeeft welke kleur overeen komt met welke temperatuur. Veel mensen gebruiken blauwtinten voor de vriestemperaturen, via geel voor de lage temperaturen naar oranje voor lentetemperaturen en rood voor zomertemperaturen. Die kleurenkaart bewaar je dan bij je project, samen met een briefje waarop je schrijft tot en met welke dag je gekomen bent (of een iniminikalender waar je de dagen op door kunt strepen). Als je dan ooit achterloopt weet je weer waar je verder kunt gaan.

Idealiter kies je tussen de 6 en 15 kleuren uit. Hoe meer kleuren, hoe kleiner de temperatuurrange per kleur. Kijk in jouw gebied wat de minimum en maximum temperatuur geweest is over de afgelopen jaren en maak op basis daarvan een reëel kaartje. Een temperatuur van -20C komt in Nederland bijvoorbeeld zó zelden voor, dat het zonde zou zijn als je een hele kleur voor -15 tot -20C kiest: die kleur komt dan waarschijnlijk nooit voor.

Je temperatuurdeken hoeft niet van 1 januari tot 31 december te lopen. Je kunt ook een temperatuurdeken maken van het jaar waarin je baby was, of het jaar waarin je gaat trouwen. Maak je deken persoonlijk, er zijn geen regels.

4. Patroon kiezen

Niet elk haakpatroon is geschikt als temperatuurdeken. Afhankelijk van hóe je besluit te haken, heb je namelijk 365 keer ‘iets’. Als dat ‘iets’ een streep van 3 centimeter hoog is, krijg je een project van 9 meter 😉

Granny Stripe

De granny stripe is een eenvoudig herhalend patroon, waarbij je steeds groepjes van drie stokjes tussen eerdere groepjes van drie stokjes in doet. Het patroon is eenvoudig en herhalend, en leent zich daarom prima voor een 365 dagen project. Let wel op de dikte van je garen en de hoogte van je toeren: dit wordt al snel een hele lange deken. Om dat “probleem” op te lossen, kun je twee “losse” stroken haken van 60 centimeter breed en 6 maanden hoog. Maak een proeflapje (zie de volgende stap) en meet op, dan kun je berekenen hoe groot de deken zou worden.

Granietsteek

Een wat lagere, maar ook hele fijne steek, is de granietsteek. Die maak je met lossen en vasten tussen de vasten van de toer eronder.

Corner to Corner

De corner to corner techniek is ook heerlijk en leent zich voor fijne herhalende projecten. It’s all in a Nutshell heeft een prachtige temperatuurdeken gemaakt met deze techniek. Daar lees je meer over via deze link.

Ik denk dat je ook heel gaaf op de Gingham manier van corner to corner haken een temperatuurdeken zou kunnen maken, met kleine vierkantjes van 2×2 of 3×3 hokjes groot per dag.

Weekender Deken

De Weekender deken van Cherry Heart leent zich ook ontzettend goed voor een temperatuurdeken. Haak heerlijke zeshoekjes en zet ze meteen aan elkaar. Het gratis patroon vind je hier: Weekender Deken Cherry Heart.

Granny Square

De granny square leent zich ook heerlijk voor een 365 dagen project. Zo is er de Een Mooi Gebaar CAL, waarbij je elke dag van het jaar een verschillende granny square maakt. Die kun je natuurlijk ook de kleuren laten bepalen op basis van de temperatuur!

Je kunt ook 365 keer dezelfde granny haken, bijvoorbeeld met dit gave patroon, dat de Bias Granny heet en ontworpen is door TL Yarn Crafts. Alle Engelstalige informatie over dit project vind je via deze link. 

Tunisch

Van dezelfde auteur is er ook de Tunische temperatuur deken, die in 5 stroken gehaakt is. Ook leuk om te doen! Meer hierover vind je via deze link.

Bebablankets Mozaiekdeken

Bebablankets heeft een mozaiek-temperatuurdeken ontworpen. Mozaïekhaken leent zich, door de lage toeren, ook prima voor temperatuurdekens!

5. Garen kiezen

Nu je je kleuren hebt bepaald, moet je er passend garen bij vinden.

Materiaal

Als je een deken maakt, wordt 100% katoen vaak zwaar, dat is iets om rekening mee te houden. Katoen is vaak wel in heel veel kleuren beschikbaar. Die kleuren kunnen dan weer vervagen over tijd. Katoen heeft dus voor- en nadelen.

Een groot voordeel van 100% acryl is dat het makkelijk gewassen kan worden, kleurvast is en in veel kleuren beschikbaar. Een nadeel van 100% acryl is dat het vaak gaat pluizen en dat het slecht is voor het milieu in verband met de microplastics.

Merino wol is een duurdere optie, kan vaak óók gewassen worden, heeft geen kleurverlies, is ook geschikt voor mensen met een gevoelige huid en komt ook in veel kleuren. Het grootste nadeel aan merino is de prijs en je moet ook goed opletten dat er geen dierenleed met het maken van je bolletje gepaard gaat.

Garengewicht

Naast het materiaal van je garen, is ook de dikte erg belangrijk. Een deken met haaknaald 1 mm haken duurt veel langer dan met haaknaaldmaat 10 mm, maar met 10 mm kom je waarschijnlijk niet mooi uit voor je 365 verschillende dagen.

Kies voor een garen van maximaal #4 gewicht garen en ga eventueel omlaag, niet omhoog in dikte 🙂

6.Proeflapje maken

Nu je je kleuren hebt gekozen en een patroon, maak je een proeflapje. Dit doe je óók zodat je kunt uitrekenen hoe groot je uiteindelijke project zal worden met jouw gekozen materiaal en stekenpatroon.

Maak je proeflapje minstens 10 bij 10 centimeter groot en maak ‘m (ten minste!) met drie verschillende haaknaaldmaten. Doe dat steeds even met een nieuw stuk draad, zodat je de drie ook echt goed met elkaar kunt vergelijken.

Een proeflapje maak je met het materiaal waarmee je uiteindelijk ook de deken gaat maken. Een proeflapje haken met ander materiaal heeft geen zin.

7. Temperaturen vinden/bijhouden

Je maakt een beslissing welke temperatuur je wilt bijhouden. Bijvoorbeeld alleen de maximumtemperatuur, alleen de minimumtemperatuur, de temperatuur om 12 uur ’s middags of een combinatie ervan.

Er bestaan verschillende websites die de temperatuur bij jou in de buurt ook historisch kunnen weergeven. Een goed voorbeeld is weerstatistieken.nl.

8. Zorg dat je het volhoudt

Dit is een zweveriger stukje maar: bedenk wáárom je graag een temperatuurdeken wilt maken. Wat wil je dit jaar vastleggen? Wat gun je jezelf dit jaar? Waarom wil je dit jaar vereeuwigen in een zachte warme deken?

Het vastleggen van je waarom kan helpen bij het behouden van je motivatie.

Iets anders wat kan helpen bij gemotiveerd blijven is het vinden van een buddy: iemand waarmee je samen allebei aan je temperatuurdeken haakt.

Het maken van een plan kan ook helpen: wanneer ga je aan je temperatuurdeken werken? Elke dag na je kop koffie, op zondag na de kerk, op zaterdag tijdens het voetbal van je zoon? Een vast ritme in je project kan je helpen om het te blijven volhouden.

Een laatste ding (dat ik nu zo kan verzinnen) om ervoor te zorgen dat je het volhoudt is dat je erover deelt online. Als je steeds elke dag of week je voortgang deelt (bijvoorbeeld in de Een Mooi Gebaar Facebookgroepspagina) dan gaan mensen met je meeleven en dan wil je ze niet teleurstellen. Het is leuk om reacties te krijgen op je mooie werk!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!