Er is een ontelbaar aantal mogelijkheden om vierkantjes aan elkaar te haken. In deze blogpost beschrijf ik kort de methodes: je kunt de links volgen om meer over een specifieke methode te weten te komen. Zorg dat je je vierkantjes eerst geblokt hebt, alvorens je ze aan elkaar gaat zetten. Er is geen foute methode voor het aan elkaar haken, maar sommige methodes passen beter bij sommige projecten dan anderen.
Halve vasten
Bij een eerste simpele methode gebruik je halve vasten. De rand is niet zichtbaar aan de voorkant en slechts moeilijk zichtbaar aan de achterkant. In de voorbeeldfoto is met zeer contrasterend wit gewerkt en zelfs dan zie je de naad nauwelijks. Als je met een kleur werkt die bij de rest van het project past, zie je de naad nog minder. Let er bij deze methode van aan elkaar haken goed op dat je niet te strak haakt, dan gaat je werk trekken. Het is voor deze methode handig als je in banen of strips werkt. Klik hier voor de tutorial.
Vasten
In tegenstelling tot bij halve vasten, zie je bij vasten de naad wél heel goed zitten. Het blijft wel een heel smal naadje. Deze methode is zeer geschikt voor beginners. De naad kan op de voor of achterkant komen te liggen. Het is voor deze methode het handigst als je in banen of strips werkt. Klik hier om meer te weten te komen over deze methode.
Vasten met open ruitjes – Thea
Speciaal voor de Een Mooi Gebaar CAL maakte Thea een methode van in elkaar zetten met vasten, waarbij je diagonaal aan elkaar haakt en er prachtige open ruitjes in de hoeken zichtbaar zijn. Klik hier voor de tutorial.
Stokjes
Een leuke manier van aan elkaar zetten, die ook zeer geschikt is voor beginners, is door middel van stokjes. De rand is vrij breed, waardoor het wat rust schept bij veel verschillende patroontjes. Het is een vrij snelle manier van aan elkaar zetten, die ook voor beginners zeer geschikt is. Je kunt bij deze methode in banen werken, maar ook goed diagonaal. Klik hier voor de tutorial.
Platte vlecht
In de Een Mooi Gebaar CAL wordt gebruikt gemaakt van een (variatie op de) platte vlecht. Deze methode is iets ingewikkelder, maar alsnog goed te doen voor beginners als je goed leest. Klik hier voor de tutorial!
Methode van Bernette
Deze methode lijkt behoorlijk op de platte vlecht methode, maar met een aantal verschillen. De eerste toer is hier met vasten in plaats van reliëfvasten en de tweede toer gebruikt halve vasten in plaats van dat je de haaknaald steeds uit het lusje haalt. Op de naden zie je daarom meer kruisjes dan vlechtjes. Klik hier voor de tutorial!
Mis je nog een methode? Laat het me weten, dan werk ik ‘m uit!
Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.
Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal
Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina