Skip to Content

Aan elkaar haken – Platte vlecht as you go

Aan elkaar haken – Platte vlecht as you go

In deze tutorial leer je hoe je de platte vlecht – flat braid join – van CypressTextiles.

FBJ Tutorial

Deze methode is join as you go wat betekent dat je bij de laatste ronde van het vierkant, het vierkant aan de andere vierkanten zet.

Instructies

FBJ 1

 

Eerste motief

Toer 1: (3 vasten in hoek, vaste in elke steek tot hoek) 4 keer, halve vaste in eerste vaste.

FBJ 2

 

Toer 2: Vaste in aanhechtsteek, dan 4 lossen, 1 steek overslaan, vaste in volgende steek. *2 lossen, 1 overslaan, vaste in volgende steek*. Herhaal tot volgende hoek, en (vaste, 4 lossen, 1 overslaan, vaste) om hoek te maken. Werk zo door rondom, halve vaste in eerste vaste om toer te sluiten. Alleen het eerste motief werkt zo, alle andere motieven worden aan elkaar gezet bij toer 2.

Alle andere vierkanten

Toer 1: neem je volgende vierkant en werk de eerste zijde tot de 2-lossen van de tweede 4-lossenruimte. (Eén zijde is zo compleet) – Zie foto

FBJ 3

 

Leg de eerste en tweede motieven naast elkaar zoals in onderstaande foto. Haal de naald uit je lus, steek de naald door de 4-lossenruimte van voor naar achterkant. Trek de lus door naar voren en maak de andere 2 lossen van de 4-lossenhoek af. In onderstaande foto heb ik de naald al uit de lus gehaald, de naald in de juiste hoek gestoken en het lusje opgepakt. Dit is het moment om de lus naar voren te trekken en ga door met lossen.

FBJ 4

 

Nadat je de 2 lossen hebt gemaakt, maak een vaste in dezelfde laatste steek van de hoek. (Dat zie je in de foto hieronder). 1 losse, haaknaald uit lus, haaknaald in OVEREENKOMSTIGE 2-lossenruimte op het complete motief, trek dan de lus door. Haak dan nog 1 losse om de 2-lossenruimte af te maken, steek overslaan, vaste in volgende steek. 

FBJ 5

 

Ter verduidelijking

Normaal heb je 2-lossenruimtes aan de zijdes. Aan de zijdes die je aan elkaar zet, onderbreek je de 2-lossenruimte door de lus te laten vallen en de lus vervolgens door de overeenkomstige ruimte te halen. In de foto boven zie je de kleine “draai” waar de 2-lossenruimtes aan elkaar zitten. Deze draai maak je door je die laatste losse na het doortrekken van de losse.

FBJ 6

 

Ga op deze manier door tot de twee zijdes aan elkaar zitten. 

Je bent nu bij een hoek. Twee hoeken kunnen óf aan de rand van de deken zitten, of “binnenin” de rand. Langs de randen zet je de hoeken direct aan elkaar, in het midden niet.

Waar 4 hoeken bij elkaar komen doe je iets speciaals. Zoals je ziet in onderstaande foto, laat je de hoeken van twee naast elkaar gelegen blokjes met rust als ze in het midden van de deken zitten. Ze worden straks door hun diagonale vriendjes vastgezet!

FBJ 7

 

In onderstaande foto zie je een diagonale hoek die af is en eentje die nog moet komen. Eén hoek haak je de ene kant op, de andere de andere kant op. Doe dit altijd op dezelfde manier, dan zien al je kruisingen er hetzelfde uit.

FBJ 8

 

Er bestaan drie verschillende hoeken:

  1. Linksboven zijn alle hoeken aan elkaar
  2. Rechtsboven wacht één hoekje op zijn diagonale “vriendje”
  3. Linksonder wachten twee lussen op hun diagonale “vriendjes”

Onthou dat je bij de laatste rij vierkanten de hoeken allemaal aan elkaar zet, omdat je dan aan de rand van de deken bent.

FBJ 9

 

Optionele Rand

Als je klaar bent met het aan elkaar zetten, kun je een kreeftsteekrand doen. Ik werk dan 2 vasten per 2-lossenruimte. Ik sla de vasten over omdat de kreefsteek al behoorlijk dik is. Soms kun je ook een haaknaaldmaat lager pakken.

LM101487 edited

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!