Bij het haken komt altijd het wegwerken van draadjes kijken. Hoe werk je draadjes weg als je haakt? En hoe houd je daar plezier in? In deze podcast-aflevering hoor je er alles over.
Drie dingen op deze pagina: de podcast, een rechtshandig en linkshandig filmpje voor het wegwerken van draadjes bij een klassieke granny square en ten slotte de uitgeschreven tekst van de podcast. Veel luister/kijk/leesplezier!
Video’s
Linkshandig
Rechtshandig
Welkom bij de Een Mooi Gebaar podcast. Mijn naam is Iris van Meer en in deze podcast deel ik mijn passie voor haken én het leven met je. Leuk dat je luistert!
[intro muziekje]
We gaan het vandaag hebben over draadjes wegwerken. Ik merk op social media vaak dat daar onvrede over bestaat. Mensen doen het liever niet, stellen het uit, hebben nog stapels projecten in de kast liggen met niet-weggewerkte draadjes en zien er als een berg tegenop om het te gaan doen. Voor sommigen beperkt het ze zelfs in het doen van bepaalde projecten, omdat ze zó opzien tegen de draadjes. Zonde als je het mij vraagt!
Ik neem je in deze podcast mee in verschillende tips om het draadjes wegwerken leuker of handiger te maken. Je kunt zelf kiezen welke van deze methodes je gebruikt, of dat je ze misschien combineert.
De allereerste tip is eigenlijk een algemene levenstip, over het effect van je mindset op hoe je dingen ervaart. Als je van te voren besluit dat draadjes wegwerken er gewoon bij hoort, of zelfs léuk is, omdat je daarmee je project weer mooier/netter/strakker maakt, dan wordt het ook vanzelf leuker. Als je er van te voren als berg tegenop ziet, dan wordt het ook vanzelf stommer. Als je mindset goed is, heb je eigenlijk helemaal geen andere trucjes meer nodig. Maar goed, dan zou het zo’n korte podcast worden, dus ik ga je toch meenemen in de andere tips.
Tip 2 is dat het handig is om een bakje, etui, broodtrommel of speciale garentas te hebben, waar je je schaar en stopnaald makkelijk pakbaar in opbergt. Dus niet ergens onder je 20 bollen, of in een andere kamer, maar gewoon altijd bij de hand. Hoe dichterbij, hoe motiverender het is om meteen de draadjes even te doen. Ik gebruik zelf een doorzichtig tupperware bakje, waar allerlei haaknaalden, stopnaalden, meetlint, steekmarkeerders, een pen en losse frummeltjes inzitten. Dat bakje heb ik altijd bij me als ik haak, waardoor ik al die handigheidjes bij de hand heb.
Een derde tip is om niet te wachten tot je project af is. Echt. Dit is misschien iets wat je al honderd keer gehoord hebt, maar luister ernaar 😉 Ik voel me altijd een beetje een strenge moeder als ik dit zeg, maar ik zweer er wel bij. Het is zo zonde als je het laat oplopen tot een enorme klus aan het einde van je project! Tenzij je daarvan geniet he, dan heb ik niks gezegd 😉
De vierde tip die ik wil geven is een techniekje dat je kunt leren: onzichtbaar afhechten. Daarmee maak je bij je laatste steek, als je in de rondte haakt, geen halve vaste, maar gebruik je een schaar en stopnaald om een steekje te borduren als het ware. Van die techniek kun je een filmpje vinden op mijn YouTube kanaal: www.youtube.com/eenmooigebaar
Dat zorgt ervoor dat je meteen al met je stopnaald en schaar in de aanslag zit bij elke kleurwissel, waardoor het héél makkelijk wordt om meteen even de draadjes tot dan toe weg te werken.
Een andere techniek, voor de vijfde tip, is om je draadjes altijd aan de verkeerde kant van je werk weg te werken en het liefst ook in dezelfde kleur. Zo zie je ze achteraf minder en is het dus makkelijker om ze weg te werken, dan wanneer het onzichtbaar zou moeten.
Tip 6: zorg er bij het afknippen van de draad voor dat je een lange draad afknipt. Dat maakt het veel gemakkelijker om af te hechten dan wanneer je met een mini-eindje moet prutsen dat steeds uit je naald vliegt.
Niet alleen een lange draad is handig, ook een stopnaald met een groot oog is onmisbaar. Je hebt ook speciale draden-in-naald-doen-dingetjes, waar ik de naam even van kwijt ben, maar die kan ik zeker als tip 7 geven: investeer in goed gereedschap: een goede schaar én een goede stopnaald met groot oog.
Tip 8 gaat over de techniek van het wegwerken: zorg ervoor dat je niet te strak aantrekt, dan gaat je werk samentrekken en dat ziet er lelijk uit. Ook te los is niet handig, want dan kan er iets aan blijven hangen en komt het draadje alsnog los.
Ga je nog een rand om je project heenhaken? Dan is tip 9 een handige: werk je draadjes niet te dicht op de rand van je werk af. Dan krijg je namelijk met geen mogelijkheid de haaknaald meer in de randsteken en dat is frustrerend en zonde.
Het tijdstip waarop je draadjes wegwerkt, is voor mij alles bepalend en vormt dus ook de tiende tip. Kies er bijvoorbeeld voor om draadjes weg te werken tijdens een lang telefoongesprek, of als je met een vriendin koffie zit te drinken. Pak je draadjes erbij als je een tv-serie kijkt, of iets anders waardoor je niet geconcentreerd kunt haken. Word lid van de Een Mooi Gebaar Club en spreek samen met iemand anders af om te videobellen om je draadjes weg te werken. Maak je meteen een nieuwe haakvriendin. Of werk bijvoorbeeld het laatste halfuurtje in de avond je draadjes weg: vaak zijn de toeren die je haakt als je écht moe bent, ook de toeren die je de volgende dag weer moet uithalen 😉
Tip 11 alweer. Wat ik zelf ook heerlijk vindt: een luisterboek luisteren tijdens het haken. Bewaar je spannendste boek voor de momenten dat je draadjes wegwerkt, en ineens heb je er zin in 😉
Je kunt natuurlijk ook proberen om draadjes te voorkomen. Heeft niet écht met wegwerken te maken, maar ook weer wel. Als je er écht een hekel aan hebt, is voorkomen wellicht beter dan genezen. Daar gaan tip 12, 13 en 14 dan ook over.
Tip 12 is het haken met effen garen. Als je maar met één kleur haakt, hoef je alleen bij het wisselen van bol draadjes weg te werken. Als je dan ook nog eens met dikke bollen werkt, komt het niet zo vaak voor per groot project.
Tip 13 heeft daarmee te maken, dat is de surgeon’s knot. Daarmee kun je twee uiteindjes aan elkaar knopen en erover heen haken. Ik ben er zelf niet zo’n fan van, omdat ik toch altijd het gevoel heb dat het loskomt, maar er zijn mensen die er echt bij zweren voor haken en breien. Wellicht de moeite waard voor de echte draadjes-wegwerk-haters.
Als je effen kleuren te saai vindt, kun je, voor tip 14, ook nog verloopgaren gebruiken. Dan heb je wél kleurverschillen in je haakwerk, maar géén draadjes bende om weg te werken.
De allerlaatste tip die ik wil geven is: heb geduld met jezelf. Oefening baart kunst, goede gewoontes kosten tijd om aan te leren.
Ik hoop dat je iets gehad hebt aan deze 15 tips over draadjes wegwerken. Bedankt voor het luisteren!
Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.
Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal
Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina