Skip to Content

Dierendeken

Dierendeken

De Forest en Farm Friends deken is een ontwerp van Jezzelah Adair. Zij heeft een prachtige dierendeken gemaakt met leuke bos en boerderijdieren erop. De deken wordt gehaakt in de Corner to Corner techniek, waarbij je elk vierkant apart maakt. Die vierkanten haak je vervolgens met een prachtige open rand aan elkaar (of je verzint je eigen wijze om ze aan elkaar te maken, dat staat je natuurlijk vrij).

Liever een advertentievrije PDF? Dat kan ook!
Klik dan hier om het patroon aan te schaffen!

De deken bestaat uit 15 afbeeldingen van verschillende dieren. Voor die afbeeldingen vind je hier grapghans: plaatjes op hokjespapier. Ik ga je uitleggen hoe je de graphgans moet lezen én schrijf speciaal voor jullie (een deel van) de tekeningen ook uit, voor het geval dat je dat fijner vindt. De uitgeschreven patronen zijn nog niet gecheckt, dus meldt het vooral alsjeblieft als er iets niet klopt <3 Dat kan via Facebook, Instagram of email.

 

Forest and Farm Friends 1

Uitleg Grapghans

Graphans zijn tekeningen op hokjespapier. De tekeningen hebben verschillende elementen: cijfers langs de randen en kleuren in de hokjes. Het handigste is om de tekeningen te printen, je kunt dan strepen trekken door de banen die je al gehad hebt.

De corner te corner techniek wordt in diagonale banen gehaakt, die steeds hetzelfde cijfer aan het begin en aan het einde hebben. Je haakt de tekeningen van linksonder naar rechtsboven, je begint bij 1 en eindigt bij het grootste getal (53 in de voorbeeldtekeningen hieronder). Bij mij gaat de oneven baan omhoog en de even baan naar beneden. Elk vakje is één blokje in de Corner to Corner techniek. Tijdens het lezen van de banen, lees je diagonaal door het hokje heen.

Stekenuitleg

Losse: sla de draad om de naald en haal door de lus op de naald heen.
Stokje: Sla de draad om de naald, steek de naald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de naald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Je hebt nu 2 lusjes op de naald. Sla de draad om en haal door beide lusjes heen.
Halve vaste: steek de naald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de aangegeven steek of ruimte én door de lus op de haaknaald heen.
Blokje: Eén setje steken (6 lossen, 3 stokjes // halve vaste, 3 lossen, 3 stokjes) vormen samen een blokje. Eén blokje is één vierkantje in de tekening. De tekeningen zijn 53 bij 53 blokjes groot.
Baan: Eén diagonale lijn op de tekening. Baan 1 is 1 blokje lang, baan 7 is 7 blokjes lang, baan 27 is 27 blokjes lang. Daarna wordt het weer kleiner: baan 28 is 26 blokjes lang, baan 29 is 25 blokjes lang, baan 53 is 1 blokje lang.
[cijfer]: Het cijfer in rechte haken achter elke baan is het aantal blokjes in die baan.

Forest and Farm Friends 5

Start

We beginnen in het blokje dat tussen de twee cijfers “1” in ligt. Ik leg de techniek uit aan de hand van het eendje. Pak de aangegeven kleur en maak een schuiflus op je haaknaald. We noemen elke “streep” die je door blokjes diagonaal heen kunt trekken, een baan. Bij mij gaat de oneven baan omhoog en de even baan naar beneden.

Bij deze manier van corner to corner haken heb je meerdere bolletjes per kleur nodig, omdat je de draad niet mooi mee kunt laten lopen achter het garen. Je kunt die bolletjes van te voren maken. Om ongeveer te weten hoe groot die moeten zijn kun je rekenen: je maak dan eerst Baan 1-4, die weeg je. Die bestaat in totaal uit 1+2+3+4 blokjes = 10 blokjes. Als je op de keukenweegschaal weegt, kun je het totaal gewicht door 10 delen voor het gewicht per blokje. Nu kun je kleine bolletjes gaan maken, als je weet hoeveel blokjes per kleur er nodig zijn.

Ik doe het wat meer proefondervindelijk: ik begin gewoon met de binneste draad van een bol. Als ik die kleur dan nog eens nodig heb, pak ik de buitenste draad. Heb ik hem daarna nóg een keer nodig, dat rol ik wat af van de draden die al vast hangen, knip ik af en ga zo verder. Ik vind het gereken vóóraf saaier dan het wegwerken van wat extra draadjes. Welke methode jij kiest, staat je vrij!

Baan 1

Haak 6 lossen

Graphgan 1

We gaan nu een stokje in de 4e, 5e, en 6e losse vanaf de haaknaald. In bovenstaande foto zie je de vierde losse aangegeven met een naald. Voor een stokje doe je: Sla de draad om, steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.

Graphgan 2

Daarna haak je een stokje in de volgende losse (zie stopnaald foto boven).

Graphgan 3

En dan volgt nog een stokje in de laatste (de eerste die je haakte) losse. Je eerste blokje is nu af.

Graphgan 4

Zie je de rode streep in het schemaatje hieronder? Zet een gelijke streep op je uitgeprinte tekening.

Beginsituatie

Baan 2: 

6 lossen, stokje in 4e, 5e, en 6e losse vanaf de haaknaald.

Graphgan 5

Klap je laatste blokje van de vorige baan zo om, dat je naast de 3-lossenruimte uit komt.

Graphgan 6

Halve vaste in die 3-lossenruimte.

3 lossen, 3 stokjes in dezelfde lossenruimte.

Baan 3: 

6 lossen, stokje in 4e, 5e, en 6e losse vanaf de haaknaald.

Klap je laatste blokje van de vorige baan zo om, dat je naast de 3-lossenruimte uit komt. Halve vaste in die 3-lossenruimte. 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde lossenruimte.

Halve vaste in volgende 3-lossenruimte (zie foto boven), 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde lossenruimte.

Graphgan 16

Leg nu het driehoekje zo neer, zodat hij overeenkomt met de tekening. Hang nu een steekmarkeerder aan de voorkant van blokje 1 van baan 1, dan weet je altijd waar je begin zit.

Graphgan 17

Baan 4: 

6 lossen, stokje in 4e, 5e en 6e losse vanaf de haaknaald.

Klap je laatste blokje van de vorige baan zo om, dat je naast de 3-lossenruimte uit komt. Halve vaste in die 3-lossenruimte. 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte.

*halve vaste in volgende 3-lossenruimte, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde lossenruimte* x 3.

Je hebt nu 4 blokjes. In de vijfde baan heb je er 5, in de zesde 6, in de 27e heb je 27 blokjes.

Graphgan 18

Baan 5-12:

Voor het eendje haak je nu nog door tot je 12 banen hebt in de basiskleur.

Graphgan 19

>>Bij baan 13-27 blijven we steeds beginnen met 6 lossen, stokje in 4e, 5e, en 6e losse. Dit telt als eerste blokje. <<

Baan 13: 

In de uitgeschreven versie van het patroon staat nu dit: Baan 13: A5, B3, A5. Kleur A is de hoofdkleur waarin je tot nu toe steeds werkte, kleur B is geel. Dit betekent dat je eerst 5 blokjes kleur A haakt, dan 3 blokjes kleur B en dan weer 5 blokjes kleur A. Herken je dat in het patroon? Het zijn de buitenste drie onderste blokjes van de rechtervleugel van het eendje.

Na het haken van 5 blokjes in kleur A, steek je de haaknaald in de 3-lossenruimte van het volgende blokje (foto 1). Dan sla je de draad om met de nieuwe kleur. Maak de halve vaste af (Foto 2). Kleur A laat je achter je werk hangen, die pak je straks in de volgende baan weer op.

Om minder draadjes weg te hoeven werken, sla ik zowel het draadeinde dat naar de bol gaat als het korte uiteindje van de nieuwe kleur om voor de volgende stap: Haak 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde lossenruimte. Die drie stokjes haak je dan over het overgebleven “staartje” draad van Kleur B heen (foto 3).

Haak dan nog 2 blokjes in kleur B. Steek de haaknaald dan in de 3-lossenruimte van het volgende blokje, sla de draad om met een nieuw bolletje van kleur A en maak de halve vaste af. Nu haak je nog 5 blokjes in kleur A. Herken je het patroon in je werkje?

Graphgan 24

Baan 14:

Bij baan 14 staat:  A5, B5, C1, A3. Nadat je 5 blokjes A gehaakt hebt, wissel je naar B. Je B kleur hangt daar vlak bij in de buurt. Je steekt de haaknaald in de volgende ruimte voor een halve vast en slaat om met Kleur B. Die moet dan een klein stukje “oversteken” (foto 1). Trek niet te strak aan! Laat kleur A weer achter je werk hangen. Nu haak je 3 lossen en 3 stokjes in dezelfde lossenruimte, waarbij je over het “oversteekje” heen kunt haken (foto 2). Je haakt nog 4 blokjes in kleur B (voor een totaal van 5). Dan wissel je naar C, en haakt één blokje. Dan wissel je naar kleur A (die totaal niet meer in de buurt hangt). Je knipt de “oude” kleur A die hier in de buurt hangt af en werkt het draadje weg, en gebruikt dan dat bolletje om de laatste 3 blokjes van baan 14 te haken.

Baan 15: 

A3, C1, B2, D2, B2, A5 [15]
Haak 3 blokjes in kleur A, wissel dan naar C. C moet dan een klein stukje “oversteken”. Haak daarna 2 blokjes B, ook weer met een overgestoken draadje B. Nu ga je een nieuwe kleur toevoegen, Kleur D (beige in het plaatje). Je hebt na D een nieuw bolletje van kleur B nodig. Haak nog 2 blokjes in de kleur B en dan 5 in de kleur A, daar hangt wel weer gewoon een draadje van.

Begin je het door te krijgen?

Draadjes wegwerken

Graphgan 27

Het wordt een kleine chaos als je niet meteen je draadjes wegwerkt. Sommige mensen varen wel op chaos, ik vind het fijner om de draadjes die niet meer nodig zijn, af te knippen en weg te werken. Knip daarvoor de draad op zo’n 10 centimeter af (foto boven). Vervolgens wiebel je de haaknaald door een stokje heen, en daarna langs de onder kant van de stokjes (foto 2). Mocht je deken zéér intensief gebruikt gaan worden, dan kun je nog een keer in een andere richting je naald wiebelen. Knip vervolgens kort af.

Baan 16:

A5, B2, D1, B4, C1, A3 [16]
Haak 5 blokjes A. Het bolletje van B hangt er nog, haak 2 blokjes. Haak dan 1 blokje D.

Optie A: Je kunt er voor kiezen om het draadje B mee te laten lopen in het blokje D door de Kleur B draad over de lossenruimte heen te leggen terwijl je daar de 3 stokjes in (en dus om draad B heen) haakt. Dan “springt” de draad een klein stukje omhoog en kun je ‘m daar verder oppakken om 4 blokjes in kleur D mee te haken. Dat ziet er vanaf de ene kant mooi uit (foto 2), maar vanaf de andere kant minder (foto 3).

Optie B: Wat je óók kunt doen, en ik je in dit geval adviseer: is de VOLGENDE B-draad een stukje naar je toe te leggen, over de 2 3-lossenruimtes heen (foto 1). Dan haak je daarmee 3 lossen (niet te strak aantrekken als je begint!), daarna haak je over het draadje heen terwijl je de 3 stokjes maakt. Dan halve vaste in volgende 3-lossenruimte, dan weer 3 lossen, 3 stokjes over de draad heen maken. Dat ziet er vanaf de voorkant (foto 3) en de achterkant (foto 4) prima uit!

Optie C: Je kunt ook afhechten en opnieuw aanhechten, maar dat doe je dan voor één blokje, dus lijkt me persoonlijk niet optimaal.

Na je B4 haak je 1C. C kun je nu afhechten. C contrasteert heel erg met A, dus zelfs een klein beetje laten verspringen tussen de voetjes zou opvallen. Haak daarna nog 3 blokjes in kleur A.

Baan 17:

A4, B5, D1, B1, A6 [17]
Haak 4 blokjes kleur A, wissel naar B (hangt vlakbij), dan haak je 1D over het touwtje van B heen, zodat je B meeneemt. Haak dan nog 1 B. Vervolgens haak je 6 A (het touwtje hangt er nog)

Graphgan 40

Baan 18

A6, B8, C1, A3 [18]
Deze baan is eigenlijk vrij vanzelfsprekend. Bij het maken van het blokje in kleur C, kun je kleur A laten meelopen, losjes, zodat je niet een nieuwe bol hoeft te pakken.

Graphgan 42

Baan 19-27

Baan 19: A3, C1, B6, D1, B1, A7 [19]
Baan 20: A8, B8, C1, A3 [20] Je kunt C nu afhechten, die hebben we pas in toer 27 voor de snavel weer nodig.
Baan 21: A4, B9, A8 [21]
Baan 22: A9, B9, A4 [22]
Baan 23: A5, B8, A10 [23]
Baan 24: A7, B12, A5 [24]
Baan 25: A5, B1, D1, B11, A7 [25]
Baan 26: A7, B13, A6 [26]
Baan 27: A6, B1, D1, B8, C1, B3, A7 [27]

Graphgan 43

Graphgan 44

Baan 28:

Nu gaan we stoppen met meerderen. Aan beide zijden van je driehoek (die nu een vierkant wordt) haak je nu niet 6 lossen als je begint, maar 3 lossen (foto1). Daarna haak je een halve vaste in de 3-lossenruimte van het laatst gehaakt blokje (foto 1 stopnaald). Je moet daarvoor je werk draaien. Dan haak je 3 lossen (foto 2), 3 stokjes in dezelfde ruimte. Dit telt samen als het eerste blokje. Nu kun je weer verder haken langs de vorige baan.

Vergeet niet om regelmatig je draadjes te blijven wegwerken!

Baan 28: A6, B4, C2, B6, D1, B1, A6 [26]

Baan 28 eindigt na 26 blokjes. Je eindigt met een halve vaste in het eerste blokje van baan 27 (foto 1). Dan haak je 3 lossen, keert je werk, halve vaste in 3-lossenruimte (zie foto 2).

Je blijft aan beide kanten starten met “3 lossen, halve vaste in lossenruimte van laatste blokje, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte”. Zo wordt elke baan één blokje korter dan de baan ervoor.

Baan 29: A5, B2, D2, B4, C3, B1, E1, B1, A6 [25]
Baan 30: A5, B1, E1, F1, B1, C3, B7, A5 [24]

Baan 31: A5, B4, A1, B2, C3, B1, E1, B1, A5 [23]
Baan 32: A4, B4, C3, B2, A2, B2, A5 [22]
Baan 33: A9, B1, C3, B4, A4 [21]
Baan 34:
A3, B9, A8 [20]
Baan 35:
A8, B8, A3 [19]
Baan 36:
A3, B4, F1, B3, A6 [18]
Baan 37:
A7, B2, E2, B3, A3 [17]
Baan 38:
A3, B3, E1, B2, A7 [16]
Baan 39: A7, B5, A3 [15]
Baan 40: A3, B4, A7 [14]

Baan 41-53: Haak alles in kleur A. Vergeet na het allerlaatste blokje niet om eerst een halve vaste in het blokje ernaast te maken (foto 2). Dan haak je nog 3 lossen en dan een halve vaste in het uiterste hoekje. Haak 1 losse en knip de draad door. Werk alle losse draadjes weg.

IMG 20210126 141217 768x1024 1
IMG 20210126 141229 1024x768 1
IMG 20210126 141245 768x1024 1

Baan 53:

3 lossen, halve vaste in de 3-lossenruimte van het laatste-blokje (dat is helemaal het uiterste hoekje). Dan haak je 1 losse, knip je de draad op ongeveer 10 cm af en trek je die door de losse heen.

IMG 20210126 141328

Eend

Eend

Bij mij gaat de oneven toer omhoog en de even toer naar beneden.

Kleuren: A = blauw, B = Geel, C = Oranje, D = beige, E = wit, F = zwart

Baan 1: A1 [1]
Baan 2: A2 [2]
Baan 3: A3 [3]
Baan 4: A4 [4]
Baan 5: A5 [5]
Baan 6: A6 [6]
Baan 7: A7 [7]
Baan 8: A8 [8]
Baan 9: A9 [9]

Baan 10: A10 [10]
Baan 11: A11 [11]
Baan 12: A12 [12]
Baan 13: A5, B3, A5 [13]
Baan 14: A5, B5, C1, A3 [14]
Baan 15: A3, C1, B2, D2, B2, A5 [15]
Baan 16: A5, B2, D1, B4, 1C, A3 [16]
Baan 17: A4, B5, D1, B1, A6 [17]
Baan 18: A6, B8, C1, A3 [18]
Baan 19: A3, C1, B6, D1, B1, A7 [19]
Baan 20: A8, B8, C1, A3 [20]

Baan 21: A4, B9, A8 [21]
Baan 22: A9, B9, A4 [22]
Baan 23: A5, B8, A10 [23]
Baan 24: A7, B12, A5 [24]
Baan 25: A5, B1, D1, B11, A7 [25]
Baan 26: A7, B13, A6 [26]
Baan 27: A6, B1, D1, B8, C1, B3, A7 [27]
Baan 28: A6, B4, C2, B6, D1, B1, A6 [26]
Baan 29: A5, B2, D2, B4, C3, B1, E1, B1, A6 [25]
Baan 30: A5, B1, E1, F1, B1, C3, B7, A5 [24]

Baan 31: A5, B4, A1, B2, C3, B1, E1, B1, A5 [23]
Baan 32: A4, B4, C3, B2, A2, B2, A5 [22]
Baan 33: A9, B1, C3, B4, A4 [21]
Baan 34:
A3, B9, A8 [20]
Baan 35:
A8, B8, A3 [19]
Baan 36:
A3, B4, F1, B3, A6 [18]
Baan 37:
A7, B2, E2, B3, A3 [17]
Baan 38:
A3, B3, E1, B2, A7 [16]
Baan 39: A7, B5, A3 [15]
Baan 40: A3, B4, A7 [14]

Baan 41-53: Haak alles in kleur A. Vergeet na het allerlaatste blokje niet om nog 3 lossen te haken en dan een halve vaste in het uiterste hoekje. Haak 1 losse en knip de draad door. Werk alle losse draadjes weg.


Uil

Uil

Bij mij gaat de oneven baan omhoog en de even baan naar beneden.

Kleur A = achtergrond kleur, B = donkerbruin, C = oranje, D = lichtbruin, E = wit, F = oranje, G = zwart

Baan 1 – 12: Kleur A. [Baan 1 heeft 1 blokje, baan 12 heeft 12 blokjes]
Baan 13: A5, B4, A4 [13]
Baan 14: A4, B4, D2, C1, A3 [14]
Baan 15: A3, C1, D5, B2, A4 [15]
Baan 16: A4, B2, D6, C1, A3 [16]
Baan 17: A4, D1, B4, D2, B1, A5 [17]
Baan 18: A5, B2, D1, B5, D1, C1, A3 [18]
Baan 19: A3, C1, D1, B6, D1, B1, A6 [19]
Baan 20: A7, B1, D1, B6, D1, C1, A3 [20]

Baan 21: A4, D1, B7, D4, A5 [21]
Baan 22: A5, D5, B6, D2, A4 [22]
Baan 23: A5, D1, B6, D6, A5 [23]
Baan 24: A5, D9, B3, D2, A5 [24]
Baan 25: A5, B1, D1, B4, D8, A6 [25]
Baan 26: A6, D3, E2, D4, B3, D1, B1, A6 [26]
Baan 27: A6, B1, D1, B4, D1, C2, E1, G1, E1, D2, A7 [27]
Baan 28: A6, D3, G2, C2, D2, B3, D1, B1, A6  [26]
Baan 29: A5, B1, D2, B2, D2, C2, E1, G1, D3, A6 [25]
Baan 30: A3, D6, E1, D1, C1, D6, B1, A5 [24]

Baan 31: A4, B2, D5, E2, D7, A3 [23]
Baan 32: A3, D6, E1, G1, E1, D2, B4, A4 [22]
Baan 33: A4, B3, D3, G2, D6, A3 [21]
Baan 34: A4, D5, G1, E1, D2, A1, B2, A4 [20]
Baan 35: A6, D3, E1, D4, A5 [19]
Baan 36: A5, D7, A6 [18]
Baan 37: A5, D7, A5 [17]
Baan 38: A4, D7, A5 [16]
Baan 39: A5, D6, A4 [15]
Baan 40: A4, D5, A5 [14]

Baan 41: A8, D2, A3 [13]
Baan 42: A3, D2, A7 [12]
Baan 43: A7, D1, A3 [11]
Baan 44: A3, D1, A6 [10]

Baan 45-53: Kleur A. [Baan 45 heeft 9 blokjes, baan 53 heeft 1 blokje]


Muis

Muis

Bij mij gaat de oneven baan omhoog en de even baan naar beneden.

Kleur A = achtergrond, Kleur B = donkergrijs, Kleur C = lichtgrijs, Kleur D = wit, Kleur E = roze, kleur F = zwart

Baan 1-11: Haak in kleur A [Baan 1 heeft 1 blokje, baan 12 heeft 12 blokjes]
Baan 12: A8, B1, A3 [12]
Baan 13: A3, B1, A9 [13]
Baan 14: A10, B1, A3 [14]
Baan 15: A3, B4, A8 [15]
Baan 16: A8, B4, A4 [16]
Baan 17: A4, B5, A8 [17]
Baan 18: A9, B5, A4 [18]
Baan 19: A3, B3, C2, B2, A1, B2, A6 [19]

Baan 20: A6, B3, A1, B2, C1, B4, A3 [20]
Baan 21: A3, B3, C1, B8, A6 [ 21]
Baan 22: A7, B7, C1, B2, A1, B1, A3 [22]
Baan 23: A5, B2, C1, B8, A7 [23]
Baan 24: A4, B14, A6 [24]
Baan 25: A6, B5, D1, B6, E2, B1, A4 [ 25]
Baan 26: A4, B1, E3, B11, C1, A6 [26]
Baan 27: A6, C1, A1, B5, E2, F1, B3, E3, A5 [27]
Baan 28: A4, B1, E3, B2, F1, B1, E1, B3, A4, C1, A5 [26]
Baan 29: A5, C1, A3, B3, E1, B5, E3, A4 [25]
Baan 30: A3, B1, E3, B9, A3, C1, A4 [24]
Baan 31: A7, B4, F1, B5, E2, B1, A3 [23]
Baan 32: A3, B7, F1, B4, A7 [22]
Baan 33: A6, B9, A6 [21]
Baan 34: A6, B8, A6 [20]
Baan 35: A6, B7, A6 [19]
Baan 36: A6, B5, A7 [18]
Baan 37: A7, B4, A6 [17]
Baan 38: A5, B1, E3, B1, A6 [16]
Baan 39: A6, E4, A5 [15]

Baan 40: A4, B1, E3, B1, A5 [14]
Baan 41: A5, E4, A4 [13]
Baan 42: A3, B1, E3, B1, A4 [12]
Baan 43: A4, B1, E2, B1, A3 [11]
Baan 44: A3, B3, A4 [10]

Baan 45-53: Haak in kleur A. [Baan 45 is 9 blokjes lang, baan 53 is 1 blokje]


Bever

Eekhoorn

Kleur A = achtergrond, B = lichtbruin, C = donkerbruin, D = beige, E = wit, F = zwart.
Bij mij gaat de oneven baan omhoog en de even baan naar beneden.

Baan 1-13: Kleur A

Baan 14: A10, B1, A3 [14]
Baan 15: A3, B2, C2, A8 [15]
Baan 16: A8, C2, B3, A3 [16]
Baan 17: A4, B2, C3, A8 [17]
Baan 18: A4, C2, A3, C2, B3, A4 [18]
Baan 19: A4, B3, C9, A3 [19]

Baan 20: A3, C9, B1, D2, B1, A4 [20]
Baan 21: A4, B1, D2, B2, C9, A3 [21]
Baan 22: A3, C9, B3, D2, B1, A4 [22]
Baan 23:
A3, B2, D2, C1, B2, C9, A4 [23]
Baan 24: A4, C5, B1, D3, B1, D1, C2, D1, B3, A3 [24]
Baan 25: A3, B3, D1, B1, C1, D1, B1, D3, B2, C5, A4 [25]
Baan 26: A5, C4, B2, D4, B1, D1, B5, A4 [26]
Baan 27: A5, B4, D1, B1, D4, B2, C5, A5 [27]
Baan 28: A5, C4, B3, D2, E1, D1, B3, A7 [26]
Baan 29: A7, B2, D1, E1, D3, B3, C4, A4 [25]

Baan 30: A4, C4, B3, D5, A8 [24]
Baan 31: A7, D4, F1, B5, C3, A3 [23]
Baan 32: A3, C2, B1, D2, B1, F1, B1, F1, D3, A7 [22]
Baan 33: A6, D4, B4, D2, C2, A3 [21]
Baan 34: A4, B7, D3, A6 [20]
Baan 35: A5, D2, B2, F1, B5, A4 [19]
Baan 36: A6, B7, A5 [18]
Baan 37: A4, B7, A6 [17]
Baan 38: A6, B6, A4 [16]
Baan 39: A4, B3, D1, B1, A6 [15]

Baan 40: A5, B1, D1, B2, A5 [14]
Baan 41: A6, D1, B1, A5 [13]
Baan 42: A4, B1, D1, B1, A5 [12]
Baan 43: A5, B2, A4 [11]

Baan 44-53: Kleur A


Koe

Koe

Kleur A = achtergrondkleur, Kleur B = zwart, Kleur C = wit, Kleur D = grijs, Kleur E = roze, Kleur F = beige

Baan 1-12: Kleur A [baan 1 is 1 blokje, baan 12 is 12 blokjes]

Baan 13: A3, B1, A9 [13]
Baan 14: A8, B3, A3 [14]
Baan 15: A3, B1, C1, B2, D2, B1, A5 [15]
Baan 16: A5, B2, A1, C1, B2, C1, A4 [16]
Baan 17: A5, C3,  A9 [17]
Baan 18: A9, C2, D2, A5 [18]
Baan 19: A3, B1, A1, D1, B3, E3, A7 [19]

Baan 20: A7, E4, C3, D1, A1, B1, A3 [20]
Baan 21: A3, B1, C5, E4, C1, A7 [21]
Baan 22: A7, C1, E5, C2, D1, C2, A4 [22]
Baan 23: A5, C4, E3, B1, E1, C1, A8 [23]
Baan 24: A8, C2, E5, C1, B2, C1, A5 [24]
Baan 25: A6, B3, E5, C3, A1, B2, A5 [25]
Baan 26: A6, B3, C1, B1, E6, B2, A7 [26]
Baan 27: A9, E6, C1, B4, A7 [27]
Baan 28: A7, B2, C3, E5, A9 [26]
Baan 29: A8, E2, B1, E2, C3, B2, F2, A5 [25]

Baan 30: A4, F2, B3, C3, E4, A8 [24]
Baan 31: A7, E3, C5, B2, F3, A3 [23]
Baan 32: A6, B2, C3, B1, C1, E2, A7 [22]
Baan 33: A7, C3, B1, C3, B2, A5 [21]
Baan 34: A5, B1, C7, A7 [20]
Baan 35: A8, C6, A5 [19]
Baan 36: A5, C5, A8 [18]
Baan 37: A8, C4, A5 [17]
Baan 38: A6, C1, B2, A7 [16]
Baan 39: A6, B2, F2, A5 [15]

Baan 40: A5, F1, A1, B1, A6 [14]
Baan 41: A5, B1, A1, F2, A4 [13]
Baan 42: A4, F1, A7 [12]
Baan 43: A7, F1, A3 [11]

Baan 44-53: Kleur A [baan 44 is 10 blokjes en baan 53 is 1 blokje]


Eland

Eland

Kleur A = achtegrondkleur, B = zwart, C = bruin, D= donkerbruin, E = beige, F = wit

Baan 1-13: Kleur A

Baan 14: A10, B1, A3 [14]
Baan 15: A3, B1, C1, A10 [15]
Baan 16: A8, C4, B1, A3 [16]
Baan 17: A4, C5, A8 [17]
Baan 18: A8, C5, A1, B1, A3 [18]
Baan 19: A3, B1, C1, D1, C5, A8 [19]

Baan 20: A9, C3, D2, C2, B1, A3 [20]
Baan 21: A4, C3, D1, C4, A9 [21]
Baan 22: A8, E3, C3, D1, C2, A6 [22]
Baan 23: A6, C5, E4, A8 [23]
Baan 24: A3, E2, A4, E4, C5, A6 [24]
Baan 25: A7, C4, E5, A3, E3, A3 [25]
Baan 26: A3, E1, A1, E2, A2, C1, E1, B1, E3, B4, A7 [26]
Baan 27: A8, C3, E5, C2, A1, E3, A1, E1, A3 [27]
Baan 28: A4, E3, A1, C2, E6, C2, A8 [26]
Baan 29: A8, C2, E5, F1, C2, E2, A1, E1, A3 [25]

Baan 30: A4, E3, C1, F1, B1, E2, B1, E2, A9 [24]
Baan 31: A9, E4, C1, F1, C2, E1, A1, E1, A3 [23]
Baan 32: A4, E1, A1, C3, B1, E4, A8 [22]
Baan 33: A8, E2, C1, F2, C3, A1, E1, E3 [21]
Baan 34: A5, C3, F1, C2, A9 [20]
Baan 35: A9, C5, A5 [19]
Baan 36: A5, C4, A9 [18]
Baan 37: A9, C3, A5 [17]
Baan 38: A6, E1, A9 [16]
Baan 39: A7, E3, A5 [15]

Baan 40: A4, E4, A6 [14]
Baan 41: A5, E3, A1, E1, A3 [13]
Baan 42:A4, E4, A4 [12]
Baan 43: A4, E2, A1, E1, A3 [11]
Baan 44: A4, E1, A1, E1, A3 [10]
Baan 45: A3, E1, A1, E1, A3 [9]
Baan 46: A4, E1, A3 [8]
Baan 47: A3, E1, A3 [7]

Baan 48-53: Kleur A


Wasbeer

Wasbeer

Hopelijk lukt het je van af hier zonder uitgeschreven patroon. Mocht je daar tóch behoefte aan hebben, laat het me dan weten, dan werk ik ze verder uit!


Vos

Vos

Poes

Poes

Schaap

Schaap

Wolf

Wolf

Beer

Beer

Hond

Hond

Varken

Varken

Konijn

Konijn

Aan elkaar zetten

Honingraad in de rondte met join as you go instructies. 

Toer 1: Halve vaste in de ruimte tussen twee blokjes op een willekeurig paneel. (2 lossen, halve vaste tussen blokjes) Herhaal tot je bij een hoek blok komt. Bij het eerste hoekblok: 2 lossen, halve vaste in hoeksteek, 3 lossen, halve vaste in dezelfde hoeksteek (dit is je hoek), 2 lossen, halve vaste tussen twee blokjes. Herhaal tot alle zijdes gedaan zijn.

Toer 2: Halve vaste in eerste halve vaste om toer te sluiten, 1 losse, (3 vasten in 2-lossenruimte) herhaal tot je bij een hoek bent: 3 vasten in de 2-lossenruimte, 6 vasten in de 3-lossenruimte van de hoek. Halve vaste in eerste vaste om toer te sluiten.

Honingraad toer 1: 1 losse, vaste in dezelfde steek, vaste in elk van de volgende 2 steken. (5 lossen, 3 vasten overslaan, vaste in volgende 3 vasten)* herhaal tot je bij de 6 vasten van de hoek bent: vaste in eerste drie vasten, 8 lossen, vaste in volgende 3 vasten van de hoek. Herhaal tot je rond bent. Om te sluiten haak je 5 lossen, sla je 3 vasten en de eerste losse van deze toer over en haak je een halve vaste in de eerste vaste van deze toer.

Honingraad toer 2: 1 losse, (vaste in volgende vaste, vaste overslaan, 5 vasten in 5-lossenruimte, 1 vaste overslaan)* herhaal tot je bij een 8-lossenboog van de hoek bent aangekomen, 8 vasten in die 8lossenboog, volgende vaste overslaan)* herhaal tot je alle hoeken gedaan hebt Om de toer te sluiten haak je vaste in de volgende vaste, vaste overslaan, 5 vasten in de 5-lossenruimte, vaste overslaan, halve vaste in volgende vaste om toer te sluiten.

Honingraad toer 3: halve vaste in volgende vaste, (vaste in volgende 3 vasten, 5 lossen, volgende 3 vasten overslaan)* tot je bij de hoek komt, vaste in elk van de volgende 3 vasten, 8 lossen, vaste in elk van de volgende 3 vasten, 5 lossen, 3 vasten overslaan, 1 vaste in elk van de volgende 3 vasten, halve vaste in eerste vaste om toer te sluiten.

[Je kunt honingraad toer 2 en 3 zo vaak herhalen als je wilt. Als je tevreden bent met de breedte, leer je in de volgende instructie hoe je de panelen aan elkaar kunt zitten. Hoe dat werkt, is afhankelijk van welke zijde je aan werkt.

Hecht aan voor toer 1, eerste zijde: 

Als dit de zijde is die je niet aan een ander paneel zet, zoals de buitenkant van een paneel dat aan de buitenkant ligt: 

1 losse, vaste in de volgende steek, (steek overslaan, 5 vasten in de 5-lossenruimte, volgende steek overslaan, vaste in volgende steek)* tot de 8-lossenboog van de hoek, steek overslaan, vaste in 8-lossenboog.

Als dit een zijde is die je nog aan een ander paneel zet (we referen hier aan als Paneel A): 

1 losse, vaste in volgende steek, (steek overslaan, 2 vaste in 5-lossenruimte, 2 lossen, vaste in 5-lossenruimte, 2 lossen, 2 vasten in 5-lossenruimte, vaste overslan, vaste in volgende steek)* tot je bij de 8-lossenboog bent, steek overslaan, 2 vasten in 8-lossenboog, 2 lossen, vaste in 8-lossenruimte, 2 lossen, vaste in 8-lossenboog.

Als dit de zijde is waar je aan een ander paneel vastzet (we referen hier aan als Paneel B): 

1 losse, vaste in de volgende steek, (steek overslaan, 2 vasten in 5-lossenruimte, halve vaste door de achterste lus van de 2-lossenlus op PANEEL A, 1 losse, vaste in 5-lossenruimte, halve vaste in achterste lus van de 2-lossen lus van PANEEL A, 1 lossen, 2 vasten in de 5-lossenruimte, vaste overslaan, vaste in volgende steek)* tot je bij de 8-lossenboog van de hoek bent. Steek overslaan, 2 vasten in 8-lossenboog, halve vaste in achterkant van de 2-lossenlus op PANEEL A, 1 losse, 1 vaste in de 8-lossenruimte, halve vaste in achterste lus van de 2-lossenlus van PANEEL A, 1 losse, 1 vaste in de 8-lossenboog.

[Je hebt nu de eerste helft van een hoek afgemaakt, kies de instructies voor de volgende hoek en maak dan de hoek en volgende zijde af. Doe dit voor zijde 2, 3 en 4]

Join as you go toer 1, zijdes 2, 3 en 4:

Als dit een zijde is waar je niet aan een ander paneel vastzet, zoals de zijkant van een buitenliggend paneel: 

4 vasten in 8-lossenruimte, (steek overslaan, 5 vasten in 5-lossenruimte, vaste overslaan, vaste in volgende steek)* tot je bij de 8-lossenboog bent, steek overslaan, 4 vasten in 8-lossenboog.

Als dit een zijde is waar je een ander paneel aan vast gaat maken (dit noemen we PANEEL A): 

Vaste in 8-lossenruimte, 2 lossen, vaste in 8-lossenruimte, 2 lossen, 2 vasten in 8-lossenboog, (sla steek over, 2 vasten in 5-lossenruimte, 2 lossen, vaste in 5-lossenruimte, 2 lossen, 2 vasten in 5-lossenruimte, steek overslaan, vaste in volgende steek)* tot je bij de 8lossenboog komt, steek overslaan, 2 vaste in 8-lossenboog, 2 lossen, vaste in 8-lossenboog, 2 lossen, vaste in 8-lossenboog.

Als dit een zijde is waar je aan een ander paneel haakt (we noemen dit nu PANEEL B): 

Vaste in 8-lossenboog, halve vaste door de achterste lus van de 2-lossenlus van PANEEL A, 1 losse, vaste in 8-lossenruimte, halve vaste door achterste lus van 2lossenboog van PANEEL A, 1 losse, 2 vasten in 8-lossenruimte, (steek overslaan, 2 vasten in 5-lossenruimte, halve vaste door achterste lus van de 2lossenruimte van PANEEL A, 1 losse, vaste in 5-lossenruimte, halve vaste door achterste lus van 2lossenboog van PANEEL A, 1 losse, 2 vasten in 5-lossenruimte, vaste oveslaan,v aste in volgende steek)* tot je bij de 8-lossenboog aankomt, 2 steken overslaan, 2 vasten in 8-lossenruimte, halve vaste door achterste lus van 2-lossenruimte van PANEEL A, 1 losse, vaste in 8-lossenruimte, halve vaste in achteste lus van 2-lossenruimte van PANEEL A, 1 losse, vaste in 8-lossenruimte.

Join as you go toer 1, eerste zijde klaar:

Volg de instructies hierboven voor zijde 2, 3 of 4, gebruik de instructies voor één zijde als je inet aan elkaar zet, en de overige, tot je terug bent bij de eerste vaste van de toer. Halve vaste in eerste vaste, hecht af, tenzij je alles aan elkaar hebt gezet, dan kun je verder met de rand

Rand

Ga verder met de rand zoals je ook haakte voor de rand aan de buitenliggende panelen, zie de deken als één groot paneel.

Je kunt een golvend randje laten, zoals het automatisch wordt, of je kunt een rechtere rand maken door de laatste 2 toeren van de bitenrand zo te doen: halve vase in vaste, (halfstokje in volgende 3 vasten, 3 lossen, 3 vasten overslaan)* tot je bij de hoek bent, halfstokje in 3 vasten, 3 lossen, halfstokje in volgende 3 steken, 3 lossen, 3 steken overslaan, halfstokje in volgende 3 steken, halve vaste in eerste vaste van volgende toer om toer te sluiten.

(1 losse, vaste in volgende 2 halfstokjes, 3 vasten in lossenruimte, vaste in halfstokje. Vaste in volgende 2 halfstokjes)* herhaal rondom. Hecht af.

LM101487 edited

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!