1. Kies 4 kleuren materiaal met bijpassende haaknaald
2. Bepaal de volgorde van je kleuren
3. Maak met de eerste kleur (A) vijf losse en een halve vaste in de eerste losse om een ring te maken. Maak vervolgens drie lossen en twee stokjes in de ring
4. Maak de volgende kleur (B) vast aan de ring en doe weer 3 lossen en twee stokjes. Doe dit met elke kleur (dus ook met C & D). Zorg ervoor dat je de lopende draad van de andere kleuren niet per ongeluk vast haakt met de nieuwe kleur. Uiteindjes van andere kleuren kun je uiteraard wel alvast weghaken met de nieuwe kleur. Zorg er ook voor dat je een grote lus maakt als je met een kleur stopt, hierdoor verklein je de kans dat je het haakwerk er weer uit trekt. Daarnaast is het verstandig om aan het eind van elke ronde je werk tegen de klok in terug te draaien totdat je draadjes weer uit de war zijn.
5. Dit is de moeilijkste stap! Maak met de eerste kleur (A) een stokje en een dubbelstokje in de tweede losse van de tweede kleur (B). Maak vervolgens met de eerste kleur (A) een dubbelstokje en een stokje in de derde losse van de tweede kleur (B). Herhaal dit voor de kleuren B, C en D.
6. A: 3 stokjes. Daarna stokje én dubbelstokje in volgende gat, daarna dubbelstokje en 2 stokjes in laatste gat. Herhaal dit voor alle kleuren.
7. A: 6 stokjes. Daarna twee stokjes én dubbelstokje in het volgende gat, dubbelstokje en één stokje in het laatste gat. Herhaal dit voor alle kleuren.
8. A: 9stokjes. Daarna stokje én dubbelstokje in volgende gat, daarna dubbelstokje en twee stokjes in laatste gat. Herhaal dit voor alle kleuren.
Voor alle volgende ronden herhaal je in principe stap 7 en 8, alleen de hoeveelheid stokjes wordt per ronde drie meer. Om te kijken of je 3-2 of 2-3 moet haken in de laatste twee van de vorige ronde, kijk je naar de ronde ervoor: je doet het tegenovergestelde. Dus als je in de ronde ervoor stokje+dubbelstokje, dubbelstokje + 2 stokjes, dan doe je in de ronde erna 2 stokjes+dubbelstokjes, dubbelstokje+stokje
Ik maakte deze spiraal voor op het zakje van een luiertas, waar tevens een magneetsluiting in zat. Daarom heb ik steeds gemeten om te kijken of het nog paste en waar nodig was een ketting lossen gemaakt ipv stokjes. De ronde erna vasten in de ketting van lossen en de ronde daarna weer gewoon door zoals de rest van de rondes.
Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.
Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal
Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina