Skip to Content

Tunische Simpele Steek

Tunische Simpele Steek

Hoe haak je de Tunische Simpele Steek?

Op deze pagina leer je hoe je de gewone tunische steek haakt, die ook wel basissteek of simpele tunische steek wordt genoemd. Voor meer informatie over tunisch haken en voor links naar andere steken binnen de tunische haaktechniek, klik je hier. De Engelse naam voor deze steek is Tunisian Simple Stitch. De afkorting voor deze steek is TSS.
Bij het Tunisch haken heb je een heengaande en teruggaande toer, je keert je werk niet. Je werk heeft daardoor ook een voorkant (met duidelijke verticale strepen) en een achterkant.
Gebruik bij het tunisch haken een haaknaald die groter is dan wat er op het wollabel staat. Tunisch haakwerk is erg dicht en kan te strak worden en vreselijk gaan krullen als je een te kleine haaknaald gebruikt. Een beetje krullen hoort er overigens bij, dat kun je oplossen door je werk te blokken als het klaar is.
Gebruik voor haakpatronen met maximaal 10 lossen een gewone haaknaald (liefst zonder handvat). Gebruik voor patronen met meer dan 10 lossen speciale Tunische haaknaalden.


Uitleg Tunische Basissteek

In deze uitleg leer je eerst hoe je de tunsiche basisrij haakt. Dan leer je de Tunische Basissteek en hoe je moet meerderen en minderen daarin. Veel haakplezier!
Stap 1. Begin met het opzetten van lossen. In dit voorbeeld worden 10 lossen opgezet.

Stap 2. Steek de naald in de tweede losse vanaf de naald (zie foto onder) en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lussen op de naald.


Stap 3. Steek de naald in de volgende losse (zie foto boven) en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lussen op de naald.

Stap 4. Herhaal stap 3 tot je alle lossen gehad hebt. Je hebt nu de heengaande toer gehad en begint aan de teruggaande toer.

Stap 5. Sla de draad om en haal door 1 lus. Dit doe je maar één keer per teruggaande toer.

Stap 6. Sla de draad om en haal door 2 lussen.

Stap 7. Herhaal stap 6 tot alle lussen op zijn. Je bent nu klaar met de teruggaande toer.

Stap 8. Steek de naald onder de verticale draad die je net in stap 2 gehaakt hebt en haal een lusje op.

Stap 9. Herhaal stap 8 voor alle verticale lussen. Bij de laatste verticale lus steek je de haaknaald ook door de lus die erachter ligt, dan wordt je zijkant mooier.


Stap 10. Herhaal vanaf stap 5.


Afhechten

Als je de gewenste lengte bereikt hebt, haak je een halve vaste door elke verticale lus om het haakwerk af te ronden.Meerderen met de TSS

Om te meerderen haal je een extra lusje op tussen twee verticale strepen in de heengaande toer (zie foto onder).

Daarna ga je gewoon onder het volgende verticale lusje heen om een draad op te halen.

De teruggaande toer gaat zoals je gewend bent. In onderstaande foto zie je in de witte cirkel de meerdering.


Minderen met de TSS

Om te minderen met de Tunische Simpele steek, steek je de naald op de aangegeven plek onder twee lussen door en haalt een lusje op. De rest van de heengaande toer doe je zoals je gewend bent en de teruggaande toer gaat ook hetzelfde.
Is het je gelukt om de Tunische Simpele Steek te haken? Heb je geoefend met afhechten, meerderen en minderen? Klik op deze link om meer Tunsiche steken te leren. Wil je liever iets anders leren? Stuur me dan een berichtje via Facebook of Instagram

Deel je je resultaat op social media met #eenmooigebaar? Dan kan ik meegenieten!

Tunisch haken: 20+ Gratis Haakpatronen!

Tuesday 6th of September 2022

[…] 8. Tunische Simpele Steek […]