Skip to Content

Hoe maak je kriebelend garen lekker zacht?

Hoe maak je kriebelend garen lekker zacht?

Sommig garen voelt niet zo lekker op je huid. Toch kies je er soms voor, bijvoorbeeld omdat je geen budget hebt voor zachter garen, omdat je het garen gekregen hebt, of omdat je graag duurzaam wilt werken en je restjes wilt opmaken.

Je kunt proberen om je goedkope, acryl garen zachter te maken met de tips uit deze blog.

Let op: haak je voor goede doelen of het ziekenhuis? Check dan even met het inleverpunt of je het project wel mág behandelen. Zeker voor premature en pasgeboren baby’s is het werken met wasmiddelen en haarproducten vaak af te raden.

Benodigdheden:

 • Project van goedkoop, prikkelend acrylgaren
 • Shampoo en conditioner/cremespoeling (kan goedkope variant zijn, hoeft niets speciaals te zijn, al zou vast ook speciale babyshampoo of shampoo voor de gevoelige huid kunnen proberen)
 • Emmer of wastafel waar het project in past
 • Veel water
 • Wasmachine
 • Optioneel een droger

Stappenplan:

 1. Maak je project. Ik dénk dat bollen garen wassen een slecht idee is in verband met klitten en knopen. Ik ben wel benieuwd wat er uit de wasmachine zou komen als je er 8 bollen ingooit, maar ik denk dat je dan een soort onmogelijke spaghettiknoop krijgt. Af te raden dus.
 2. Spoel het project in koud water.
 3. Was het met shampoo.
 4. Spoel opnieuw grondig uit met koud water.
 5. Spoel nog een keer grondig uit met koud water.
 6. Werk structureel en in delen, maak het project door en door nat met conditioner/cremespoeling.
 7. Laat het een uur in koud water zitten.
 8. Spoel grondig uit.
 9. Doe ‘m op de lichtste/kortste cyclus in de wasmachine die je kunt vinden, op 30 graden. Er mag wat wasmiddel bij, maar dat hoeft in principe niet.
 10. Doe ‘m in de droger of laat aan de lucht drogen. Waarschijnlijk wordt ie door een droger zachter, maar de kans op beschadigingen aan je project is dan wel groter. Ook kan ie door de droger statisch worden, wat juist weer prikkelingen veroorzaakt.

Alternatieve manieren om je garen zachter te krijgen

 • Stoom je acryl garen. Acryl is plastic, door het te stomen smelt het een beetje, waardoor de kriebelende stukjes platter worden en het zachter wordt.
 • Voeg een scheutje natuurazijn toe aan het wolwasprogramma in de wasmachine.
 • Leg het project in een plastic tas in de vriezer.
 • Niet echt een manier om het zachter te maken, maar wel om minder last van de kriebel te hebben: werk in laagjes. Maak van kriebelend garen bijvoorbeeld geen coltrui, want dan gaat het kriebelen in je nek, maar maak een V-hals of ronde hals zodat je t-shirt een laag tussen kriebelend garen en je huid vormt. Gaat het om een deken, dan kun je bijvoorbeeld een fleecedeken er tegenaan naaien.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!