Skip to Content

Monnik Modus en Aanwezige Aandacht

Monnik Modus en Aanwezige Aandacht

Als creatieve ondernemer, moeder van 4 jonge kinderen en thuisonderwijzer, is het behoorlijk noodzakelijk dat ik efficiënt kan werken aan de goede dingen én dat ik aanwezige aandacht heb voor mijn Lievelingsmensen.

In de afgelopen jaren zijn er echter slechte gewoontes in mijn ritme geslopen. Zo is het voor mijn klanten ronduit ideaal dat ik altijd bereikbaar ben en kan werken vanaf mijn telefoon, maar is dat ook flink funest voor de mensen die er voor mij het meeste toe doen. Mijn man, kinderen, vrienden en familie hebben, denk ik, vaak aan het kortste eind getrokken van mijn aandacht de afgelopen jaren. Ik ben wel veel gewoon fysiek aanwezig, maar met mijn aandacht hang ik dan nog half in een mailtje, chatgesprek, een vraag van een klant of een te schrijven blog.

Ik ga daarom de komende tijd experimenteren met het aanmeten van twee verschillende modi: die van Monnik Modus als ik aan het werk ben en die van Aanwezige Aandacht als ik níet aan het werk ben. Deze termen heb ik overigens niet zelf bedacht, maar kwamen uit een interessante YouTube video van business coach Tibor.nl. Ze bekken wel lekker en het is makkelijk in de agenda: MM of AA met kleurtjes.

Monnik Modus

De Monnik Modus ga ik gebruiken voor mijn werk, maar ook om een journal practice op te bouwen. Journallen lijkt me belangrijk voor mijn mentale gezondheid, die in de winter altijd behoorlijk wat moeilijker zonnig te houden is dan in de zomer.

De Monnik Modus werkt als volgt: ik plan mijn dag zorgvuldig, maak daarin een aantal blokken voor “Deep Work” en tijdens die blokken laat ik me niet afleiden. Klinkt eenvoudig, toch?

Plannen

Dat plannen van mijn dag doe ik in Notion, een stuk software waar al mijn to-do-lijstjes, projecten, trackers, doelen, dagboekstukjes, financiële overzichten, recepten, work-outs, boekenlijstjes, thuisonderwijsplannen en nog véél meer in staan. Een soort van tweede brein, maar dan mét zoekfunctie en kleurcodering. Handig!

Notion kun je gratis gebruiken. Ik kan het je onwijs aanraden, maar je moet wel een klein beetje van nerdy dingen houden, want het is niet direct super eenvoudig in gebruik. Je moet er even tijd in stoppen om het te leren.

Laat je het me weten als je blogs over Notion leuk zou vinden? Dan ga ik die maken, want ik ben dikke vette fan 😀

Deep Work

Deep Work is een term bedacht door Cal Newport in zijn gelijknamige boek. Het verwijst naar de staat van geconcentreerde, ononderbroken focus waarin je je volledig kunt richten op cognitief veeleisende taken. Tijdens Deep Work-sessies vermijd je alle afleidingen, zoals e-mails, sociale media en andere onderbrekingen, om je volledige aandacht te geven aan het werk dat echt belangrijk is.

De voordelen van Deep Work zijn talrijk, bevatten bijvoorbeeld onder andere:

  • Verhoogde productiviteit
  • Verbeterde kwaliteit van werk
  • Meer creativiteit
  • Minder stress

Om Deep Work effectief te implementeren in mijn Monnik Modus, zal ik specifieke tijdsblokken reserveren waarin ik me volledig kan concentreren op belangrijke taken, vrij van alle afleidingen. Dit zal me helpen om mijn productiviteit te maximaliseren en de kwaliteit van mijn werk te verbeteren.

Beginritueel

Om van “rondren modus” naar Monnik Modus te komen, heb ik een soort ritueeltje bedacht. Ik gooi m’n zolderraam open en ruim 5 minuten m’n kantoor op. Daarna gaat het raam weer dicht.

Toen ik vanmorgen het raam open deed, was dit het uitzicht over ons hofje. Schitterend, toch?

Ik steek een lekker ruikende kaars aan, ik zet mijn telefoon in de app “Forest” op een half uur (zolang denk ik me nu te kunnen concentreren) en zet een fijne Spotify play-list met focus muziek aan. Nadat de 30 minuten in de Forest timer op zijn, loop ik even een rondje, ga ik naar het toilet, schenk ik een nieuwe kop thee in en dan plak ik het volgende blok van 30 minuten er aan vast.

Het idee is om dat stuk van 30 minuten op te bouwen naar 3 uur, en dan na die 3 uur écht even lekker te sporten of buiten een stuk te wandelen, in plaats van een beetje scharrelen in huis. Nu gaat dat gevoelsmatig nog niet, omdat ik me nog heul veul laat afleiden. Die 30 minuten voelt als een eeuwigheid, zélfs met werk dat ik leuk vind!

Wat is -voor mij- Deep work?

Taken die ik bijvoorbeeld in een Deep Work sessie wil doen zijn:

  • Haakpatronen vertalen
  • Haakpatronen uitwerken
  • Sales pagina’s maken
  • Nieuwsbrieven schrijven
  • Blogs schrijven (zoals deze!)
  • Cursussen uitwerken
  • YouTube scripts schrijven (want dat kanaal mag in 2025 gaan ontploffen hihi)
  • Niet zakelijk, maar wel relevant: journallen (hier ga ik later in de maand meer over delen)

Ik ben er nog niet helemaal over uit of bijvoorbeeld video’s bewerken en social media teksten schrijven ook Deep Work zijn of niet, tot nu toe denk ik van niet, omdat ik daar eigenlijk niet zoveel concentratie voor nodig heb. Ook omdat dat taken zijn waarbij ik noodzakelijker wijs heel veel switch: bij social media teksten plan ik ze meteen in, dus schuif ik heen en weer tussen foto’s, teksten schrijven, hashtags opzoeken, plannen, reacties bekijken, statistieken van eerdere posts bekijken, etc. Niet echt gefocust aan één taak werken dus. En ook niet écht cognitief veel eisend…

Afrond ritueeltje

Aan het eind van een Deep Work sessie schrijf ik dan op wat ik heb gedaan, pas mijn planning eventueel aan, schrijf bij de volgende deep work sessie op waar ik was gebleven. Ik blaas mijn kaarsje uit en ga dan door naar de volgende taak. Zo voelt het, hopelijk, goed afgerond. Ik zet dan ook wat actievere muziek aan 😉

Aanwezige Aandacht

Hierbij is het vooral van belang dat ik mijn telefoon ergens op een vaste plek neer leg als ik tijd met mijn lievelingsmensen wil doorbrengen. Bijvoorbeeld in de gang. Daar kan ik ‘m eventueel wél horen als ik word gebeld (dat gebeurt niet zo vaak), maar word ik niet afgeleid door de letterlijk honderden emails, appjes, social media chats en social media reacties.

aanwezige aandacht

Een aantal dingen die me hierbij gaan helpen, wil ik ter inspiratie met je delen. De eerste is de Minimalist Phone app. Dit is een Android app op je telefoon waar je per jaar iets van €20 voor betaalt, maar die er voor zorgt dat je telefoon een stuk minder aantrekkelijk wordt. Zo wordt je hoofdscherm zwart/wit, verdwijnen je pictogrammen, krijg je geen notificaties en kun je “mindful timers” instellen op afleidende apps. Als ik bijvoorbeeld Instagram wil openen om te kijken of ik daar chats heb, klik ik op “1 minuut” en blijf ik dus niet per ongeluk ‘plakken’ in de afleidende app. Na die ene minuut word je uit de app geknikkerd 😉

Een andere manier van aanwezige aandacht is ook om meer activiteiten te vinden die ik zélf leuk vind om te doen met de kinderen en die dan ook goed te plannen. Heel lang, eigenlijk altijd al, laat ik hen zo’n beetje veel bepalen wat ze willen doen, maar daardoor speel ik zelf vaak niet mee. Ik ben niet zo super dol op de 900e lego auto bouwen, of de 1 miljardste treinbaan… Ik ben wél heel dol op samen puzzelen of een leuk bordspel doen, of voorlezen. Of koekjes bakken. Of moestuinieren. Of wandelen. Of koekjes opeten 😉

Ik hoop dat ik méér met aandacht aanwezig kan zijn als de afleiding van m’n telefoon weg is. Dat ik dan niet bij een beetje verveling denk: “even kijken of er nog iemand is die haak-hulp nodig heeft”, want dat voelt als zo’n lekker nuttig en goed excuus, om dan vervolgens te blijven plakken in de Instagram Reels van andere mensen die leuke dingen met hun kinderen doen (ik zie de ironie, heus)……. Als die telefoon weg is, dan kan ik hopelijk de verveling zien voor wat ie is en die dan invullen met iets leuks dat ik later ook nog weet 🙂

Het enige waar ik nog niet echt een leuke oplossing voor heb gevonden is foto’s maken. Voor muziek kan ik gewoon een iPad met een boxje aanzetten, dat werkt net zo goed als m’n telefoon. En op de iPad staat geen Facebook, Instagram of ander afleidends gebeuren, dus die kan ik daar gewoon voor inzetten. Maar foto’s maken doe ik echt veel en graag. Zonder m’n mobiel bij de hand, ben ik bang dat ik veel schattige en gekke momenten van de kinderen “mis” vast te leggen. Eerst naar de gang rennen om het ding te pakken: dan is het moment waarschijnlijk voorbij. Maar een “losse” digitale camera neerleggen dan?

Hebben jullie daar leuke tips voor?


Nieuwste berichten:

  • Hartjes deken – Filet Haken
    Haak een super schattige hartjes deken in de Filet Haken techniek. Geïnspireerd op de razendpopulaire Call the Midwife deken, komt dit lieve, zachte, knuffelige hartjesdeken
  • Haakpatroon Koe: Caroline de Koe
    Gratis haakpatroon – Koe knuffel – Caroline de Koe Caroline de Koe is een ontwerp van Jess Huff. Eerder verschenen van haar al de patronen van Ginnie …
  • Haakpatroon Victorian Lattice Granny Square
    Gratis haakpatroon voor de Victorian Lattice Granny Destany Wymore heeft een schitterende Victorian Lattice Granny square ontworpen. Ze heeft tevens toestemming gegeven om dit vierkantje …
  • Monnik Modus en Aanwezige Aandacht
    Als creatieve ondernemer, moeder van 4 jonge kinderen en thuisonderwijzer, is het behoorlijk noodzakelijk dat ik efficiënt kan werken aan de goede dingen én dat …
  • Peperkok Haakpatroon
    Een heel lief peperkoek mannetje die gekleed is als kok, ik heb hem in het Nederlands de Peperkok genoemd. Het ontwerp is van Keep Calm …

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!