Skip to Content

Les Pleiades

Les Pleiades

Marianne de Weerd, een trouwe volgster, was zo lief om deze deken voor jullie uit te schrijven en ik mag ‘m delen! Super gaaf natuurlijk, ben ik heel erg blij mee. En jullie denk ik ook!

Deze deken haakte zij, met haar toestemming, na van de foto die Insomnia Crochet op Facebook plaatste. Ik noem deze deken, die bestaat uit 233 hexagons, net als Insomnia Crochet, Les Pleiades naar de boeken van de Zeven Zussen, geschreven door Lucinda Riley. Je ziet de zeven hoofdsterren (de 7 grote zeshoeken) terug in deze sterrenhemel. 

Tip I: werk tussendoor steeds de draadjes weg, anders zit je op het laatst met bijna 1400 draadjes die je moet weg werken.

Tip II: ik haakte de hexagons per toer: eerst allemaal rondjes toer 1, daarna toer 2 in een andere kleur. Ik gebruikte doosjes om de boel te organiseren. Ik rangschikte daarin alles per kleur, zodat ik nooit vaker dan 1 keer een bepaalde kleur in 1 hexagon kreeg.

Materialen

Insomnia Crochet heeft Stylecraft Life DK, Batik en Batik Elements gebruikt. Ik haakte deze deken met Katia Bravo (12 kleuren) en Katia Bravo Color (4 kleuren) De deken is niet echt groot: 94 cm bij 114 cm, maar je kunt deze deken natuurlijk altijd zelf verbreden of verlengen door meer hexagons te haken. Je haakt Les Pleiades als volgt: 

Patroon Hexagon

Toer 1: maak een magische ring, haak 3 lossen (telt voor 1 stokjes), 11 stokjes in de ring, 1 halve vaste in de 3e losse om de toer te sluiten (12 stokjes).

Toer 2: In deze toer werk je in de steken, niet in de ruimtes tussen de steken. Hecht een nieuwe kleur aan, haak 2 lossen, stokje in dezelfde steek, 2 stokjes volgende steek, Herhaal rondom, tot je 12 groepjes met stokjes hebt. Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten.

Toer 3: In deze toer werk je in de ruimtes tussen de steken. Hecht een nieuwe kleur aan in een ruimte tussen 2 groepjes van 2 stokjes, 2 lossen (telt als stokje), 1 stokje in dezelfde ruimte, 1 losse (dit is de hoek), dan 2 stokjes in dezelfde ruimte. Nu is je eerste hoekruimte compleet. Nu haak je in de volgende ruimte tussen 2 groepjes van 2 stokjes weer 2 stokjes. Doe dit nog 1x. Dit is de rechte zijde. Je haakt in de volgende ruimte tussen 2 groepjes van 2 stokjes: 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes. Nu is je tweede hoek af. Ga op deze manier verder en wissel steeds 2x 2 stokjes in een ruimte tussen 2 groepjes van 2 stokjes af met een hoek in een ruimte. Je eindigt met 2 stokjes in de ruimte voor de ruimte waarin je aanhechtte. Halve vaste in derde beginlosse om af te hechten.

Als je de hexagon te rond vindt, kun je ook 2 lossen haken in de hoeken in plaats van 1 losse.

Je kunt in deze toer de ‘Join as you go’ methode gebruiken om de hexagons aan elkaar te haken. Ik heb er voor gekozen om de hexagons aan elkaar de naaien.

De Rand

Deze bestaat uit 2 toeren.

Toer 1: In deze toer werk in de ruimtes tussen de steken. Hecht een nieuwe kleur aan in een ruimte tussen 2 stokjes, 2 lossen (telt als stokje), 1 stokje in dezelfde ruimte dan 2 stokjes in volgende lossenruimte. Op de hoeken haak je net als bij de hexagons 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes in één ruimte. In de binnenhoek ga je steken minderen: haak in de eerste hoek een stokje, maar haak deze niet helemaal af, haak nu in de tweede hoek ook een stokje en haak deze tegelijk af met het stokje dat nog op de haaknaald staat. Halve vaste in de 2e losse om af te hechten.

Toer 2: In deze toer werk je in de steken, niet in de ruimtes tussen de steken. Hecht een nieuwe kleur aan in een stokje, 2 lossen (telt als stokje) 1 stokje in iedere volgende steek. Haak op de buitenhoeken 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes in één ruimte. In de binnenhoek ga je steken minderen: haak in de eerste hoek een stokje, maar haak deze niet helemaal af, haak nu in de tweede hoek ook een stokje en haak deze tegelijk af met het stokje dat nog op de haaknaald staat. Halve vaste in de 2e losse om af te hechten.

Heel veel haakplezier en vergeet ondertussen niet om ook het zevende deel van deze prachtige serie te lezen!

Gun je mij naar aanleiding van dit gratis haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Lief! Je bijdrage kan via paypal.me/eenmooigebaar of via NL91ASNB0267191650 t.n.v. Een Mooi Gebaar.