Skip to Content

Kalevala CAL – Algemene informatie

Kalevala CAL – Algemene informatie

Gratis haakpatroon deken – Kalevala CAL – Arteeni

Kalevala is de Finse nationale epos en heeft een permanente status in de Finse cultuur. Deze mythologie, die verzameld is door Elias Lönnrot in 1820, is een inspiratiebron voor velen.

In deze CAL werd tussen eind augustus en midden november 2017 het patroon van een deken in delen weergegeven. Het project is ontworpen door Milla Elo en Sari Åström. Naast deze twee super hulde vrouwen, zijn er nog 17 ontwerpers die één of meer vierkanten voor het deken hebben gemaakt. Alle lof en credit behoort hen dan ook toe! Alle informatie, ook in het Nederlands, over garens en de deken vind je hier.

>> Let op: Soms zijn delen van dit patroon moeilijk te vinden helaas. Stuur je me even een mailtje als je er niet uit komt? <<

De deken bestaat uit 24 vierkanten, met vier bonusvierkanten voor de liefhebbers, om bijvoorbeeld een kussentje te maken. Daarna volgen patronen voor het aan elkaar zetten en voor de rand.

Let op! De patronen hebben copyright, wat de ontwerpers het recht geeft om bepaalde eisen te stellen als je de deken zou willen verkopen.

Kom je er niet uit? Stuur een berichtje via de Een Mooi Gebaar Facebookpagina.

Handleiding voor het vinden van de patronen

De patronen staan, in verband met copyright, helaas niet op deze site. In de links hierboven vind je wel elke keer precies de juiste Engelstalige pagina om het patroon te vinden.

Op deze pagina (http://www.arteeni.fi/kalevalacal)  vind je een overzicht van alle patronen.
Soms moet je dan (helaas, sorry!) nog weer een paar keer doorklikken. Door het werken met verschillende ontwerpsters zijn helaas ook allerlei verschillende wensen en manieren ontstaan om de patronen te vinden. Bij patroon 5 moet je bijvoorbeeld naar beneden scrollen en nog op de link klikken met daarbij in het rood “Click”. Als je er niet uit komt, kun je altijd via Facebook een berichtje naar me sturen, dan help ik je zo snel mogelijk op weg! Je kunt ook altijd via mijn YouTube-kanaal de filmpjes kijken.


Ilmatar is in het Finse epische werk Kalevala de Godin van de Lucht. Ze daalt af naar het water, waar een tafeleend een nest maakt op haar knieën. Als de eieren breken, ontstaat daaruit de wereld. Vervolgens krijgt de maagdelijke Ilmatar een zoon, Väinämöinen, de God van de Muziek.” – Wikipedia

Het eerste vierkant van de Kalevala CAL heet de Ilmatar.
Dit vierkant bestaat uit 13 toeren en kan in één of meerdere kleuren gemaakt worden. Je werkt in dit vierkant met samengehaakte steken en reliëfsteken, naast de gebruikelijke basishaaksteken. Het patroon is geschreven door Sari Åström, één van de 19 ontwerpers van deze deken. De officiële Kalevala-website vind je hier. De lijst met alle vertalingen van dit patroon vind je hier.
Kijk je liever een video dan dat je een patroon leest, ook dat kan! Laat je me op mijn Facebookpagina weten of het gelukt is? Ik hou van foto’s!

Het tweede deel:


Het derde deel:



2. Sotkan Pesä

De Bluebill, een prachtige vogel, heeft haar nest gemaakt op de knie van de maagd Ilmatar. Het eerste vierkant van deze CAL heet Ilmatar, meer informatie daarover vind je hier. In de Kalevala mythologie, heeft de Bluebill zes gouden eieren en één ijzeren ei in het nest gelegd. De eieren brandden toen ze uitkwamen de maagd in haar voeten en toen Ilmatar daardoor haar knie bewoog, vielen de eieren uit het nest, waarbij ze braken. De splinters van de eierschalen maakten toen de wereld: hemel en aarde, de zon, de maan en de sterren. 

Alle credits voor dit patroon behoren toe aan  Taina Tauschi. Zij ontwierp en maakte het patroon. Het patroon kun je hier vinden. Er zijn problemen met met openen van patronen via mobiele telefoons. Als je via je mobiel kijkt, ga dan eerst naar deze website en scroll naar het vierkant dat je wilt maken. Klik daar op “English and other languages”. Scroll tot je ergens een lijstje talen ziet, waaronder Nederlands. Klik op Nederlands en begin met haken!

Dit voelt wellicht allemaal wat omslachtig, maar vanwege copyright kan en mag ik de patronen hier niet direct delen. Bovendien staan er gave foto-opdrachten op de Arteeni site die je niet mag missen!

Dit vierkant bestaat uit 10 toeren. In de eerste twee toeren maak je 7 eieren, waarvan je er in de derde toer 6 aan elkaar haakt. In de vierde toer ga je door met het maken van het nest. In toer 5 geef je het nest een accentrandje, in toer 6 begin je met het vierkant maken van de granny. De laatste drie toeren geven het vierkant nog wat body. Tot slot naai je het middelste ei in het nest.


Het patroon maakt gebruik van allerlei steken, waaronder een V-steek, X-steek en een Y-steek. In bovenstaande foto zie je in de hoek een omgekeerde Y en twee X-en. En naast de hoeken zie je V-steken. Gaaf he? Het is een vrij duidelijk patroon, maar als je het toch niet makkelijk kunt volgen, is hier de videotutorial:

Het tweede deel:

Het derde deel:


Het derde vierkant van deze Kalevala CAL van Arteeni.fi heet Maailman Synty en vind je hieronder.
Stuur je me een foto van jouw Sotkan Pesa/Bluebills nest? Dan maak ik een gallerijtje aan op Facebook!


3. Maailman Synty

Het allereerste Kalevala gedicht gaf inspiratie voor dit vierkant. Het vierkant beschrijft de “vroege oceaan”, wanneer de Bluebill haar nest en eieren in de knie van het water legt. De wereld begint zich te vormen om de eieren heen. Het tweede vierkant symboliseerde ook al dit stukje van de mythologie. 

Na het haken van de Ilmatar en de Sotkan Pesa, kun je nu het derde blok voor deze deken haken. Dit derde blok heet Maailman Synty – De geboorte van de Wereld. Het ontwerp is van Soile Olmari. Het blok wordt gemaakt met reliëfhalfstokjes, popcornsteken, parelsteken en clustersteken en bestaat uit 17 toeren.
Klik hier voor het patroon.

Of kijk hier de videotutorial van dit vierkant:

4. Katketty Aurinko

De Kätketty Aurinko, de Verborgen Zon, is het vierde vierkant in de Kalevala CAL van Arteeni.fi. Alle rechten en copyright behoren aan de ontwerpsters toe, ik ben slechts een vertaler en ik maak de filmpjes.

Dit vierkant heeft een zonnetje in het midden en stralen langs de zijkanten en in de hoeken. In dit vierkant wordt gewerkt met reliëfsteken en popcornsteken.

De ontwerpster heet Susku Öysti en dit is haar Ravelry pagina.
De link naar het patroon vind je hier. Ik heb uiteraard ook weer een videotutorial gemaakt, die kun je hier bekijken:

5. Iso Tammi

De eerste vier vierkanten zijn de afgelopen twee weken gepubliceerd. Vele mensen hebben deze vier vierkanten al gehaakt! Haak jij ze ook?
In deze blogpost meer informatie over het vijfde vierkant. Dit vierkant heet Iso Tammi en symboliseert een grote eikenboom, de levensboom in de Kalevala mythologie. De grote eikenboom maakt in de mythologie de connectie tussen hemel en aarde en de onderwereld.
In dit vierkant maak je soort van takken in het midden, in drie rijen. In meerdere kleuren wordt dit vierkant het mooist, vind ik. De bolletjes van de takken worden gemaakt door 4 samengehaakte dubbelereliëfstokjes te maken. Die maak je door vier keer een dubbelreliëfstokje net niet af te maken (je slaat de laatste keer omslaan en doorhalen over). Je hebt dan nog 5 lusjes op de naald, waar je in één keer een draad doorheen haalt. In dit vierkant wissel je vaak van kleur en laat je de andere kleur meelopen onder je steken. Best een gepriegel dus, maar ik hoop van harte dat jullie er uit komen, want het resultaat is werkelijk schitterend!
Heel veel haakplezier met de Iso Tammi! Klik hier voor het patroon.


6. Pohjan Akka

Het zesde vierkant van de Kalevala CAL heet Pohjan Akka en is ontworpen door Maarit Leinonen. De eerdere vierkanten zijn de Ilmatar, de Sotkan Pesa, de Maailman Synty , de Kätketty Aurinko en de Iso Tammi. De Kalevala CAL is ontworpen door 21 ontwerpsters en is een project van Arteeni.fi.

Dit vierkant heeft een soort van ster in het midden, met kroontjes op de punten.
Klik hier voor het patroon.
Op die pagina klik je op “In English and Other Languages” bij het juiste vierkant om bij het patroon te komen.
Er is een keuzemoment in deze granny: wil je de lossen over of onder de punten door. Het verschil is te zien in deze foto’s:

In bovenstaande foto zitten de lossen OVER de sterpunten heen, in onderstaande foto lopen ze eronder door. Kies zelf wat je mooier vindt.


Kijk je liever de videotutorial? Klik dan hier:

7. Lemmenkaïnen

De Lemminkäinen is het zevende vierkant van de Kalevala CAL van Arteeni.fi. In dit vierkant begin je met het haken van drie cirkels die in elkaar zitten. Daarna haak je er een vierkant omheen, dat je steeds verder uitbreid.

Als je hier klikt, kom je bij het patroon. Je komt dan op een Finse website, in het Engels, waar een overzichtje staat van de verschillende patronen. Bij patroon 7 staat dan “In English and other languages”. Daar klik je op, dan kom je bij een lijstje met verschillende taalpatronen.

Je kunt natuurlijk ook het bijbehorende filmpje bekijken:

8. Ahto

In dit vierkant haak je koning Ahto, de koning van de zee. Je ziet de golven in het patroon duidelijk terug, al zou dat ook zijn baard van zeewier kunnen symboliseren.


In dit patroon maak je heel veel golfjes op dezelfde manier. Het vierkant heeft, zoals je in mijn foto’s kunt zien, nog wel een goede blok-bewerking nodig 😉

Het patroon vind je hier.

Je kunt, als je dit vierkant met één kleur maakt, alsnog beter met twee bollen werken. Het is best een ingewikkeld patroon vanwege de kleurwisselingen, die wat onduidelijk beschreven staan. Met goed lezen moet je een heel eind komen en anders kun je het instructiefilmpje bekijken:



Veel haakplezier!


9. Kalevala Meri

De negende blogpost alweer over de Kalevala CAL van Arteeni.fi. Dit vierkant heet Kalevala Meri en gaat over de zee.

Dit vierkant is ontworpen door Tuula Kyrölä. Het filmpje vind je hier:

Ik vond deze granny behoorlijk pittig om te maken, vooral de gekke golfjes op de golven. Ik hoop dat jullie eruit komen, maar schroom niet om hier, of op mijn Facebook-pagina vragen te stellen.
Klik hier voor het patroon. 


10. Väinölän viljavat vainiot

De driekoppige maïskolven van de Kalevala mythologie gaven de inspiratie voor dit vierkant. Er is niets mooiers dan een gouden maïsveld aan het eind van de zomer, vol voeding voor alle mensen.


Het is een relatief eenvoudig vierkant met in de laatste toeren vrij veel herhalingen. Langs de randen kun je je steeds twee maïskolven visualiseren, met lange, iets hoger gelegen, stelen naar het midden van het vierkant toe. Ook in de vier hoeken lijken lange maïsstengels te zitten.


Kijk je liever de video dan dat je het geschreven patroon leest?

Klik hier voor de link naar het patroon. 


11. Joukahainen suossa

In dit vierkant wordt de strijd tussen twee tovenaars uitgebeeld. De oude tovenaar zingt ze jonge tovenaar met een betovering steeds verder en dieper het moeras in, tot hij bijna verdrinkt. De jonge tovenaar, Joukahainen, beschrijft steeds wat hij de oude tovenaar cadeau doet als die hem spaart, maar de oude tovenaar lacht en wijst alles af.

Als het gras uiteindelijk aan de lippen van Joukahainen staat, geeft hij zijn zus Aino op. De oude tovenaar Wainamoinen mag met Aino trouwen als hij Joukahainen laat gaan. Joukahainen vreest de reactie van zijn ouders omdat hij hun dochter heeft afgestaan, maar die reageren juist heel blij! Ze vinden het fijn dat hun dochter Aino een machtige tovenaar als man krijgt. Aino zelf is verdrietig omdat ze haar kindertijd achter zich moet laten, maar wordt getroost door haar moeder.

Ik snap niet helemaal precies hoe het vierkant dit stukje mythologie vertolkt, ik vind het meer een ingepakt snoepje in een prachtig vierkant 😉 Wellicht snappen jullie wel hoe dit een gevecht en aanstaand huwelijk uitbeeld?
Liever een filmpje? Klik dan hier:

Klik hier voor het patroon!


12. Kasvun Ihme

Dit twaalfde vierkant van de Kalevala Mythologie gaat ook weer over de groei op prachtige velden in Finland. Het heet dan ook “Wonderlijke Groei” (Kasvun Ihme in het Fins).
Als je dit patroon af hebt, ben je al op de helft van de deken, wat de vierkanten betreft. Er volgen nog 12 vierkantpatronen, een patroon voor het aan elkaar haken van de vierkanten en tot slot een patroon voor de rand. Maar dat is niet alles! Er zijn ook nog 4 bonusvierkanten. Je kunt die gebruiken om een bijpassend kussentje te haken, of als je één van de vierkanten van de deken niet mooi vond, of als een patroon écht niet lukte.


In de Kasvun Ihme zitten een soort van planten/bomen aan de zijkanten, ik vind ze persoonlijk erg gaaf! Zie hier een detailfoto:


Heb je moeite met dit patroon, of kijk je gewoon liever de video?
Kijk dan hier:

Klik hier voor het patroon!


13.Ei ole Vuoksen voittanutta…

Dit Kalevala CAL vierkant heeft een naam om je tong over te breken. De Nederlandse vertaling zou ongeveer zijn: “Niets verslaat de Vuoski”. De Vuoski is een rivier in Finland en Rusland, die tevens door de geboortestad, Imatra, van de ontwerpster loopt (zie kaart hieronder).


In dit vierkant zie je de golven van de stroomversnellingen in deze rivier terug in de vier hoeken. Het midden stelt geloof ik een waterval voor.

Je maakt voor de golven in de hoeken vrij ingewikkelde gedraaide 8dubbelestokjes. Met het filmpje kom je er hopelijk helemaal uit! En anders kun je hier het haakpatroon vinden. 


14. Sammon Taonta

De Sammon Taonta is ontworpen door Marika Nordling en is onderdeel van Kalevala CAL van Arteeni.fi.


Deze CAL is gemaakt ter ere van het honderdjarige bestaan van Finland op 6 december 2017. Die vierkant is het veertiende onderdeel van de 24 delen tellende Crochet-Along.


Het gaat over de Sampo, een magisch relikwie waarvan onduidelijk is wat het precies was: een grote wereldboom, een kompas, een schatkist, een magische munt of nog iets anders bijzonders. De Sampo wordt gestolen, waarna het land van Ilmatar in ongeluk terecht komt. Die probeert vervolgens de Sampo terug te vinden, maar de Sampo raakt verloren in een gevecht op zee.

Dit patroon is relatief eenvoudig, met veel zeer bekende steken. Het is daardoor ook een geschikt patroon voor beginners.

Klik hier voor het patroon. 

Ik wens je heel veel haakplezier met de Sammon Taonta!
Kijk het YouTube-filmpje hier:


15. Tuonelan Joutsen

Wat was het stoeien met dit vierkant. Het is namelijk helemaal geen vierkant in het begin! Het gaat van rond, naar heel veel blaadjes, naar langwerpig, naar vierkant. Ook is het in één kleur soms best moeilijk om te zien wélk blaadje je nou precies door wélk andere blaadje heen moet trekken.

Maar wat ben ik weer trots op het eindresultaat. Ik vind het zo geweldig hoe sommige ontwerpsters, Arni Oksanen in dit geval, zo creatief kunnen zijn om met basissteken toch weer zo’n geweldig patroon te creeëren. Ik denk dat ik dit vierkant ook ooit nog ergens anders voor ga gebruiken, maar dan met meerdere kleuren.

Klik hier om het filmpje van dit patroon te bekijken. Vergeet je je niet te abbonneren op het YouTube-kanaal?

Klik hier om naar het patroon te gaan!


16 Neidon Kehra

Het maagdenspoel, de Neidon Kehrä! Het zestiende vierkant van de Kalevala CAL van Arteeni.fi. Net als het vijftiende vierkant, de Zwaan van Tuonela, is dit een best pittig vierkant.

In dit maagdenspoel maak je aan elke zijde een soort lus, die in het midden samen komen.


Het is bij dit patroon een questie van heel goed en heel rustig lezen! De eerste paar toeren en de laatste paar toeren zijn eenvoudig, maar de toeren waar de lussen inzitten is best ingewikkeld.


Klik hier om naar het patroon te gaan. 

Het filmpje volgt pas over een week, de ontwerpster van dit vierkant wilde graag zelf een filmpje maken.
 


17. Nutiovalkea

Vuur en licht – Nuotiovalkea. Knap he, hoe die Finnen zoveel woorden in één woord weten te stoppen? Het Fins is een agglutinerende taal, wat betekent dat ze in plaats van losse woorden, stukjes voor of achter een woord plakken om het woord aan te passen. Wikipedia zegt hierover: “Het Fins is een zeer sterk agglutinerende taal, wat betekent dat woorden kunnen worden voorzien door een keten van uitgangen die bijvoorbeeld plaatsbepaling of bezit weergeven (talo ‘huis’, talossa ‘in het huis’, taloissa ‘in de huizen’, talonsa ‘zijn/haar huis’, talossaan ‘in zijn/haar huis’, taloissaan ‘in zijn/haar huizen’). We spreken daarom in dit geval bij voorkeur van een flecterende taal. Finse woorden zijn dan ook gemiddeld langer dan Nederlandse, doordat het Nederlands vaker afzonderlijke woorden (clitica) gebruikt.”
Leuk hè? Maar jullie kwamen hier niet voor een lesje linguïstiek, maar voor een haakpatroon.


Wat een verademing is dit patroon, na het vorige zeer moeilijke Maagdenspoelpatroon en de Zwaan van Tuonela.


Kijk je liever het filmpje?

Klik hier voor het patroon!


18. Pohjolan Häät

Het wood häät in het Fins betekent bruiloft! Het is ook weer een feestje, dit 18e patroon van de Kalevala CAL van Arteeni.fi.


Het vierkant werd ontworpen door Taina Tauschi, die ook al het tweede en tiende vierkant ontwierp. Het patroon is weer goed te volgen, als je het mij vraagt en het resultaat is prachtig.


Het patroon is vrij dicht, behalve naar de randen toe, daar is het meer open.  Als je heel goed kijkt, lijkt het net alsof er kroontjes in de randen van het vierkant zitten. Zie jij ze? In het uitgeschreven patroon zijn de kroontjes een andere kleur op de foto en kun je dus duidelijker de Koninklijkheid van dit vierkant ontdekken.

Klik hier voor het haakpatroon. 

Als je liever het filmpje kijkt, kan dat vanzelfsprekend ook:


19.Tellervo

Tellervo is één van de dochters van de boskoning Tapio. Het negentiende blok is dan ook een ode aan haar. Dit blok is onderdeel van de Kalevala CAL van Arteeni.fi.

Dit vierkant is goed te doen, ook voor beginners.


Kijk je liever het filmpje?

Klik hier voor het patroon.


20. Tapio

In het twintigste vierkant van de Kalevala CAL van Arteeni.fi, haak je in de geest van de boskoning Tapio. Dit vierkant heeft een herfstig thema, als je goed kijkt zie je kleine paddenstoeltjes in een heksenkring om het midden heen staan.

Wat is het tot nu toe een heerlijke herfst! Lekker veel buiten met de kids, mooie blaadjes zoeken en dennenappels en kastanjes en eikels en paddenstoelen en en en… Ik word er vrolijk van! De Kalevala CAL loopt nu ook bijna ten einde, klaar om in de winter met allerlei andere projecten te starten.

Klik hier voor het patroon van de Tapio.

Klik hieronder om naar het filmpje te gaan:


21. Lintukoto

Het 21e vierkant van de Kalevala CAL heet Lintukoto. Dit betekent Vogelhuisje. Het vierkant is gemaakt door Tuula Kyrölä en is onderdeel van de Kalevala CAL van Arteeni.fi. Een eerder vierkant van Tuula heet Kalevalan Meri en was het negende vierkant van deze CAL.
Dit vogelhuisje is vrij eenvoudig om te haken. Het lastigste zijn wellicht de bogen. De bogen worden gemaakt met “vasten opzetten zonder lossen”. Gelukkig heb ik daar een stukje tutorial over geschreven, dat vind je hier.


In de foto’s zie je het vierkant al mét de rand! Ik ben van dit vierkant vergeten losse foto’s te maken (domdomdom) en kwam daar pas achter toen ik met de laatste toer van de rand bezig was… De rand is echter zo tof dat het me niet uitmaakt dat ‘ie erbij op de foto staat!

Klik hier voor het patroon!

Laat je me op Facebook weten of het allemaal lukt met deze Lintukoto?

22. Marjatta

Een prachtige bruiloft met adelaars. Je hebt een beetje fantasie nodig op dat écht in dit vierkant te kunnen zien, maar als je het patroon stap voor stap volgt, dan klopt het wel ongeveer 😉
Dit 22e vierkant van de Kalevala CAL van Arteeni.fi is ontworpen door Taina Tauschi. Zij is ook verantwoordelijk voor Sotkan Pesa, Väinölän viljavat vainiot en Pohjolan häät.

Aan de randen van het vierkant zie je de vleugels van de adelaars. Maak die met een contrasterende kleur voor een nog duidelijker effect!

Klik hier voor het patroon. 

Klik hieronder om naar het filmpje te gaan.
https://www.youtube.com/watch?v=mZNcdBwrWDI


23. Kantele

Ik zie er zelf een soort molenwieken in, en jullie? Kantele is het 23e vierkant van de Kalevala CAL van Arteeni.fi. Hij is ontworpen door Anne Vierimaa. Het vierkant verwijst naar een harp.


Ik kan het er wel een beetje in zien, en jullie?

Klik hier om naar het patroon te gaan. 

Kijk hieronder de video:

 


24. Sammon Ryosto

Marika Nordling maakte reeds het veertiende blok en ook dit laatste blok is van haar hand. De Kalevala reis is nu bijna ten einde, er volgt alleen nog een uitgebreide instructie voor het haken van de rand.

Klik hier voor het patroon

Kijk hieronder naar de video:
https://www.youtube.com/watch?v=Azfk79TSx28
 


Aan elkaar zetten

De prachtige Kalevala CAL van Arteeni.fi begint steeds meer vorm te krijgen! De eerste twaalf vierkanten zijn klaar – we zijn op de helft! Daarom vandaag alvast de methode voor het aan elkaar zetten van de deken. Het is een “join as you go”-methode, waarbij je vierkant voor vierkant de deken in elkaar zet. Je hoeft dus niet te wachten tot je één rij of één kolom helemaal af hebt, maar kunt gewoon beginnen, zelfs als je pas 2 vierkanten hebt. (Met één valt er immers niet zoveel aan elkaar te zetten….)

De vierkanten worden in volgorde aan elkaar gehaakt. 2 komt aan 1, 3 weer aan 2, 4 weer aan 3. Dan komt 5 aan 4 en 6 aan 5 en 3. Logischerwijs komt 7 dan aan 6 en 2, terwijl 8 aan 1 en 7 vast zit. Volg je het nog? Een andere volgorde kiezen mag trouwens natuurlijk ook, maar dan moet je wellicht wachten tot je meer/alle blokken af hebt.

Kijk je liever het filmpje? Klik dan hier:

Klik hier om naar het patroon te gaan

 

24. De Rand

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Francisca

Wednesday 21st of August 2019

Hallo Iris Bij kalevala nr 4 gaat het you tube filmpje maar tot het begin van toer 14. Kan ik dat nog ergens anders vinden? Dank je francisca

A

Monday 9th of April 2018

Goedemiddag, Ik ben Anja een gevorderde beginner in haaktermen. Ik ben helemaal betoverd door deze CAL uit Finland. Wat het voor mij moeilijk maakt is de juiste kleur- en garenkeuze. Kunt U mij helpen met voorbeelden? Alvast reuze bedankt! Warme groet Anja

Iris van Meer

Wednesday 11th of April 2018

Hoi Anja! Je kunt voor de Kalevala CAL in principe elk garen gebruiken. Menig haakster heeft die CAL gewoon met één type garen gemaakt en is tevreden over het resultaat. De pakketten Menita garen zijn ook nog steeds/alweer verkrijgbaar, maar die zijn duur door de 25 euro verzendkosten uit Finland naar Nederland. Ik werk persoonlijk het liefst met (baby) Merino garen. Je zou daarvan twee diktes kunnen combineren. Bijvoorbeeld Drops Extra Fine en de gewone. Succes met kiezen!

Comments are closed.