Gratis haakpatroon deken – Kalevala CAL – Arteeni

Kalevala is de Finse nationale epos en heeft een permanente status in de Finse cultuur. Deze mythologie, die verzameld is door Elias Lönnrot in 1820, is een inspiratiebron voor velen.

In deze CAL werd tussen eind augustus en midden november 2017 het patroon van een deken in delen weergegeven. Het project is ontworpen door Milla Elo en Sari Åström. Naast deze twee super hulde vrouwen, zijn er nog 17 ontwerpers die één of meer vierkanten voor het deken hebben gemaakt. Alle lof en credit behoort hen dan ook toe! Alle informatie, ook in het Nederlands, over garens en de deken vind je hier.

De deken bestaat uit 24 vierkanten, met vier bonusvierkanten voor de liefhebbers, om bijvoorbeeld een kussentje te maken. Daarna volgen patronen voor het aan elkaar zetten en voor de rand. Let op! De patronen hebben copyright, wat de ontwerpers het recht geeft om bepaalde eisen te stellen als je de deken zou willen verkopen.

Voor informatie over haakavonden met deze CAL, stuur een berichtje via de Een Mooi Gebaar Facebookpagina.

Links naar Kalevala patronen

Het patroon voor het eerste vierkant is op zaterdag 26 augustus gepubliceerd. Op die dag waren er allerlei festiviteiten in Finland, ter ere van “honderd dagen tot de honderd”, omdat Finland op 6 december 2017 op Onafhankelijkheidsdag 100 jaar wordt.

De links naar alle blogposts over elk patroon:

1. Ilmatar
2. Sotkan Pesa
3. Maailman Synty
4. Kätketty Aurinko
5. Iso Tammi
6. Pohjan Akka
7. Lemminkäinen
8. Ahto
9. Kalevalan Meri
10. Väinölän Viljavat Vainoit 
11. Joukahainen Suossa
12. Kasvun Ihme
13. Ei Ole Vuoksen voittanutta…
14. Sammon Taonta 
15. Tuonelan Joutsen
16. Neidon Kehrä
17. Nuotiovalkea
18. Pohjolan häät
19. Tellervo
20. Tapio
21. Lintukoto
22. Marjatta
23. Kantele
24. Sammon Ryosto
25. De rand

4 oktober: Het aan elkaar zetten

Handleiding voor het vinden van de patronen

De patronen staan, in verband met copyright, niet op deze site. In de links hierboven vind je wel elke keer precies de juiste Engelstalige pagina om het patroon te vinden.

Op deze pagina (http://www.arteeni.fi/kalevalacal)  vind je een overzicht van alle patronen. Links zie je ergens “Nederlands” met daaronder de algemene informatie over de CAL. Rechts zie je per vierkant allerlei links. Onder de links “In English and other languages” kun je doorklikken voor het Nederlandse patroon in pdf-formaat. Je komt dan op een pagina met een beschrijving van het patroon, de moeilijkheidsgraad en je ziet een aantal foto’s. Onder de foto’s staat een lijstje met links, waaronder de Nederlandse.

Soms moet je dan (helaas, sorry!) nog weer een paar keer doorklikken. Door het werken met verschillende ontwerpsters zijn helaas ook allerlei verschillende wensen en manieren ontstaan om de patronen te vinden. Bij patroon 5 moet je bijvoorbeeld naar beneden scrollen en nog op de link klikken met daarbij in het rood “Click”. Als je er niet uit komt, kun je altijd via Facebook een berichtje naar me sturen, dan help ik je zo snel mogelijk op weg! Je kunt ook altijd via mijn YouTube-kanaal de filmpjes kijken.

 

Volg mij voor meer gave haakpatronen!

4 reacties op “Kalevala CAL – Algemene informatie”

 1. Goedemiddag,
  Ik ben Anja een gevorderde beginner in haaktermen.
  Ik ben helemaal betoverd door deze CAL uit Finland.
  Wat het voor mij moeilijk maakt is de juiste kleur- en garenkeuze.
  Kunt U mij helpen met voorbeelden?
  Alvast reuze bedankt!
  Warme groet
  Anja

  1. Hoi Anja! Je kunt voor de Kalevala CAL in principe elk garen gebruiken. Menig haakster heeft die CAL gewoon met één type garen gemaakt en is tevreden over het resultaat. De pakketten Menita garen zijn ook nog steeds/alweer verkrijgbaar, maar die zijn duur door de 25 euro verzendkosten uit Finland naar Nederland. Ik werk persoonlijk het liefst met (baby) Merino garen. Je zou daarvan twee diktes kunnen combineren. Bijvoorbeeld Drops Extra Fine en de gewone. Succes met kiezen!

 2. Hallo Iris
  Bij kalevala nr 4 gaat het you tube filmpje maar tot het begin van toer 14.
  Kan ik dat nog ergens anders vinden?
  Dank je francisca

Reacties zijn gesloten.

Kalevala CAL – Algemene informatie