Skip to Content

Indian Summer Quilt

Indian Summer Quilt

Dit schitterende Patchwork wandkleed of boxkleed is ontworpen door Irma Koopman en mag ik hier met jullie delen. Gaaf hè? De Indian Summer Quilt is een gratis, Nederlandstalig haakpatroon dat je eenvoudig aan kunt passen in formaat en dat je met elk materiaal kunt haken. Het maakt gebruik van de Corner to Corner techniek en haakt heerlijk weg.

Van Irma: Verliefd op deze kleuren besloot ik er een wandkleed van te maken voor boven de TV, zodat ik het iedere dag zie. Als ik een baby of kleinkind had dan zou ik er een boxkleed van maken. Een klassiek ontwerp, niet te spannend, zodat de kleuren mooi uitkomen. In C2C omdat ik dat nog steeds heel fijn vind haken.


Haak je liever van PDF? Dat kan ook, hier kun je m aanschaffen:

Materiaal

Haaknaalden 4 en 3,5 mm, stopnaald, schaar.
Stylecraft Special DK in de kleuren Pale Rose (A), Khaki (hoofdkleur, kleur B), Teal (Kleur C), French Navy (Kleur D), Claret (E), Plum, Violet, Gold.

Scheepjes Colourcrafter in de kleuren Den Helder (A), Dordrecht (B), Heerlen (C), Deventer (D), Brugge (E), Eelde (F), Antwerpen (G) en Amstelveen (H).

Afmeting

Ik haakte dit met 8 bollen Stylecraft Special DK en het kleed is 95 bij 100 cm geworden.

Haakpatroon Indian Summer Quilt

Je haakt iedere keer een groot vierkant, bestaande uit 4 kleine driehoekjes rondom één grote ruit. Het maakt niet uit of je links- of rechtshandig bent.

Let goed op dat je de blokjes naast elkaar goed hebt, verticaal tegen horizontaal, altijd!

Vierkant 1, rechtsbovenaan op de foto’s

Ik begon rechts bovenaan. Het vierkant wordt in volgorde gehaakt met Kleur A, B, C, en D.

Toer 1: Haak 6 lossen met kleur A en haak een stokje in de vierde losse vanaf de haaknaald. Haak ook stokjes in de volgende 2 lossen. Je eerste blokje is nu af.

Toer 2: Haak 6 lossen en haak een stokje in de vierde losse vanaf de haaknaald. Haak ook stokjes in de volgende 2 lossen. Klap nu dit blokje om zodat het naast je eerste blokje ligt en de haaknaald naast de 3-lossenruimte uitkomt. Haak een halve vaste in de lossenruimte. Haak daarna 3 lossen en 3 stokjes in diezelfde lossenruimte.

Toer 3: Haak 6 lossen en haak een stokje in de vierde losse vanaf de haaknaald. Haak ook stokjes in de volgende 2 lossen. Klap nu dit blokje om zodat het naast je vorige blokje ligt en haak een halve vaste in de lossenruimte. Haak daarna 3 lossen en 3 stokjes in diezelfde lossenruimte. Haak ook op de volgende blokjes een halve vaste, 3 lossen en 3 stokjes.

Toer 4: 6 lossen, stokje in vierde, vijfde en zesde losse vanaf de haaknaald. Klap het werk om, halve vaste in lossenruimte van laatste blokje. (3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte, halve vaste in volgende ruimte) x 3.

Toer 5: 6 lossen, stokje in vierde, vijfde en zesde losse vanaf de haaknaald. Klap het werk om, halve vaste in lossenruimte van laatste blokje. (3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte, halve vaste in volgende ruimte) x 4.

Toer 6: 6 lossen, stokje in vierde, vijfde en zesde losse vanaf de haaknaald. Klap het werk om, halve vaste in lossenruimte van laatste blokje. (3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte, halve vaste in volgende ruimte) x 5. Wissel bij de laatste doorhaal van de laatste steek van kleur naar kleur B. Kleur A kun je nu afhechten.

Toer 7: Haak 1 hele rij in de kleur B. Wissel bij de laatste doorhaal van de laatste steek naar kleur C. Houd kleur B ook aan je werk hangen. Je hebt in dit stuk steeds 3 bollen aan je werk hangen. [7]

Vanaf hier t/m toer 13 begint elke toer met 6 lossen, stokje in vierde vijfde en zesde losse. De kleuren zijn aangeven, evenals het aantal blokjes in die kleur.

Toer 8: 1C, 6B, 1D [8]

Toer 9: 1D, 7B, 1C [9]

Toer 10: 2C, 6B, 2D [10]

Toer 11: 2D, 7B, 2C [11]

Toer 12: 3C, 6B, 3D [12]

Toer 13: 3D, 7B, 3C [13]

Toer 14: 3 lossen, keer om, halve vaste in lossenruimte van laatste blokje. 3C, 6B, 3D. Halve vaste in lossenruimte, daar stopt het [12]

Toer 15: 3 lossen, keer je werk, halve vaste in lossenruimte van je laatste blokje. 2D, 7B, 2C, halve vaste in lossenruimte [11]

Toer 16: 3 lossen, keer je werk, halve vaste in lossenruimte van je laatste blokje, 2C, 6B, 2D. Halve vaste in lossenruimte [10]

Toer 16: 3 lossen, keer je werk, halve vaste in lossenruimte van je laatste blokje. 1D, 7B, 1C. Halve vaste in lossenruimte [9]

Toer 17: 3 lossen, keer je werk, halve vaste in lossenruimte van je laatste blokje. 1C (kun je hierna afhechten, 6B, 1D. 3 lossen in kleur D, wissel bij de halve vaste naar kleur B. Je kunt kleur D nu ook afhechten. [8]

Toer 18: Haak in 7B. 3 lossen in kleur B, wissel bij de halve vaste naar kleur E. Je kunt kleur B nu ook afhechten. [7]

Toer 19-25: Haak het blok vierkant in Kleur E. [6-1]. Vergeet niet na je allerlaatste blokje nog 3 lossen te haken, halve vaste in de lossenruimte van je laatste blokje (dan ben je op je hoekje), hecht af.

Tweede grote vierkant

In volgorde wordt dit vierkant gehaakt met: C, F, B, A en H.

Kijk goed op de foto of in het schema voor welke kleur aan de beurt is.

Toer 1: In de hoek begin je weer met een blokje, nu niet met 6 lossen maar met 3 lossen en een halve vaste tussen 2 blokjes. Let goed op dat de steken in je blokje altijd verticaal tegen een horizontaal blokje moeten.

Toer 2: Dan haak je aan de “losse” kant (die niet tegen het eerste paneel aan zit) altijd 6 lossen, stokje in vierde, vijfde en zesde losse, zoals je dat gewend bent geraakt. Halve vaste in 3-lossenruimte van eerste blokje, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte. Nu maak je je halve vaste in de ruimte tussen twee blokjes van paneel 1. Dat zie je door de stopnaald in eerste onderstaande foto.

Toer 3: 3 lossen, halve vaste tussen volgende twee blokjes, 3 lossen, keer om, 3 stokjes in ruimte die je net gemaakt hebt tegen paneel 1 aan. Je maakt toer 3 af zoals je steeds ook gewoon corner to corner hebt gedaan.

Nu haak je weer het driehoekje van 6 blokjes. Bij de kleurovergang is het even opletten. Die gaat soms bij de laatste doorhaal van een stokje, en soms bij het maken van de halve vaste. Experimenteer steeds om te kijken op welk punt je welke vorm nodig hebt 🙂

Je haakt op deze manier via het schema steeds 1 paneel aan 1 paneel. Kijk goed naar de oriëntatie van het eerste blokje dat je haakt: ligt verticaal tegen horizontaal? Als dit niet het geval is, kan het zijn dat je later niet meer uitkomt. Dat is de magie van Corner to Corner 😉

Derde en vierde grote vierkant

Die maak je op exact dezelfde wijze. Eerst paneel 3 aan 2, dan paneel 4 aan 3.

Tweede rij vierkanten

Daarna ga je verder met de tweede rij vierkanten. Daarvan komt de eerste weer aan paneel 1 vast, maar nu eronder in plaats van opzij. Je begint daarvoor met een halve vaste in de rechter onderhoek van paneel 1 (roze in bovenstaand schema, teal in de foto’s van Irma), met de middelste kleur van je tweede paneel (licht turqoise in bovenstaand schema, fuchsia in de foto’s van Irma). Dan haak je 6 lossen, stokje in vierde vijfde zesde losse, halve vaste tussen volgende blokjes van paneel 1. Let goed op dat je niet per ongeluk toch op de zijkant verder gaat. Kijk bovendien naar de oriëntatie van je blokjes: klopt het zo?

Het eerste paneel van de tweede rij maak je gewoon net zo als de paneel 2, 3 en 4.

Panelen aan twee kanten aan elkaar zetten

Daarna moet je aan twee kanten aan elkaar gaan zetten. Geen zorgen, dat heb je zo door.

Halve vaste in het kruispunt tussen twee vierkanten, 3 lossen, halve vaste tussen blokjes van paneel 2 in. 3 lossen, 3 stokjes in de 3-lossenruimte die je net maakte. Kijk nu even of je oriëntatie van de blokjes klopt!

Hier haak je nooit 6 lossen, maar begin je elke toer met 3 lossen, halve vaste, 3 lossen. Verder is het helemaal hetzelfde als de eerdere panelen

Rand wandkleed

Toer 1: begin in de hoek en haak 1 vaste, 3 lossen en tussen de blokjes weer 1 vaste. Herhaal dit rondom.

Toer 2: Alleen de onderkant van je kleed, in ieder lossenboogje 3 stokjes

Toer 3 – 7: Stokje in ieder stokje.

Herhaal aan de bovenkant

Naai van je onderkant en bovenkant een tunnel om de stokken door te doen.

Rand boxkleed

Toer 1: begin in de hoek en haak 1 vaste 2 lossen en 1 vaste in de hoek, 3 lossen en tussen de blokjes weer 1 vaste. Herhaal dit rondom.

Toer 2 – 8: Haak in ieder lossenboogje 3 stokjes en in de hoeken 2 stokjes 2 lossen en 2 stokjes

Persoonlijk vind ik aan een boxkleed een dubbele rand mooi, maar je kunt natuurlijk ook een enkele maken. Kijk wat je mooi vind en hoe het past in de box.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!