De dubbele losse techniek is een stevigere lossenketting, ontworpen door Morale Fiber en hier, met toestemming, voor jullie naar het Nederlands vertaald. Voor alle andere patronen van Morale Fiber kijk je in dit overzicht.
Dubbele Losse Techniek
Vandaag leg ik een steek uit die ik voor het eerst ontdekte toen ik fouten maakte bij het al hakend vasten opzetten. Ik heb ‘m de “dubbele losse techniek” genoemd en ben lekker verder gegaan, al had ik nog nooit een referentie gezien naar de techniek in een patroon – of zelfs tot een week geleden – op het internet.
Mijn nieuwsgierigheid naar de steek liet me uiteindelijk verder zoeken en TADAAAA, hij heet ook nog echt de dubbele losse. Misschien is dit gewoon de meest logische naam ervoor, of misschien hebben we een collectief onbewustzijn – wij stervelingen komen daar waarschijnlijk nooit achter.
Maakt ook niet uit, de dubbele losse is super handig.
Lossenkettingen kunnen lastig zijn om in te haken en geven vaak een stijve, rare kwaliteit aan het begin van een project – het ziet er vaak ook nog gek uit, omdat de spanning voor de lossenketting zelden hetzelfde is als voor je patroonsteken. Het alternatief voor vasten in een lossenketting is vaak het al hakend vasten opzetten. Ik vind dat zelf heel moeilijk haken, bijna net zo irritant als in een lossenketting (een taakje dat ik na 17 jaar haken NOG STEEDS haat). In kantpatroontjes voegt het al hakend vasten opzetten ook hoogte en stevigheid toe waar je het wellicht niet wilt.
De dubbele losse, aan de andere kant, is heerlijk om te haken. Het voegt minder hoogte en stevigheid toe dan het al hakend vasten opzetten, lange toeren ervan blijven redelijk plat liggen (daahaag verschrikkelijk kromtrekken), en het heeft een licht elastische kwaliteit die ervoor zorgt dat je rand veel minder stijf is of vreemd oogt.
Dus, laten we het samen doen!
Stap 1: haak 2 lossen
Stap 2: steek de haaknaald in het MEEST-LINKER lusje van de tweede losse vanaf de haaknaald. Als je stiekem links bent, haak je in het MEEST-RECHTER lusje in de tweede losse vanaf de haaknaald. (En dan geldt vanaf nu als je linkshandig bent de hele tijd dat “meest-linker” als “meest-rechter” geïnterpreteerd moet worden).
Stap 3: Sla de draad om.
Stap 4: haal een lusje door diezelfde MEEST-LINKER lus heen. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald.
Stap 5: Sla de draad weer om.
Stap 6: Trek door beide lusjes op de haaknaald. Je hebt nu één dubbele losse gehaakt.
Stap 7: Steek de haaknaald onder het MEEST-LINKER lusje van de vorige steek.
Stap 7: en sla de draad om.
Stap 8: Haal een lusje op, je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald.
Stap 9 & 10: Sla de draad om en haal door twee lusjes op de haaknaald heen.
Herhaal stap 7-10, elke herhaling telt als één dubbele losse. Je kunt deze techniek gebruiken om in allerlei projecten de lossenketting + vasten te vervangen, of het al hakend opzetten met vasten te vervangen. Het is ZO VEEL MAKKELIJKER!
Al hakend steken opzetten
Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.
Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal
Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina
Ingrid
Wednesday 4th of November 2020
Wat een super uitleg zeg! Helemaal duidelijk en erg blij mee hoor!👍
Iris van Meer
Wednesday 4th of November 2020
Wat lief Ingrid <3