Skip to Content

CAL – #94

CAL – #94

In deze CAL probeer ik zoveel mogelijk verschillende haaksteken terug te laten komen. In dit patroontje leer je de bezemsteelsteek. Thea heeft het patroon voor dit vierkantje geschreven, maar de bezemsteelsteek wordt ook in allerlei andere patronen gebruikt. 

Voor dit patroon heb je een dikke breinaald, haaknaald of een roerhoutje/dikke kwast oid nodig, wat je gebruikt als bezemsteel. Ik gebruik een bamboe haaknaald met een doorsnede van 12 mm. Let op: wat je gebruikt heeft invloed op hoeveel herhalingen je naast en boven elkaar doet. Het kan dus zijn dat je even moet spelen met het patroon tot je het juiste formaat hebt. Succes!


Toer 1

Haak een ketting van 18 lossen. leg de lus om de “bezemsteel” zo dat de kant van de lus die naar de bol gaat naar de voorkant ligt, *steek de naald in de volgende losse, haal een lus op en leg die om de bezemsteel zo dat de kant van de lus die naar de bol gaat naar de voorkant ligt*, herhaal * tot * nog 16x. Totaal 18 lussen op de bezemsteel.

Toer 2

Houd de draad aan de achterkant, steek de haaknaald onder de eerste 3 lussen vanaf de buitenkant, haal de draad onder die 3 lussen door en maak een losse, dit doe je alleen bij de eerste 3 lussen om de toer te Istarten. Schuif deze lussen van de naald en haak 3 vasten om de lussen (steek je naald door het midden heen), *steek de naald onder de volgende 3 lussen, schuif deze voorzichtig van de bezemsteel en haak 3 vasten om de lussen*, herhaal * tot * nog 4x.

Toer 3

Haal de haaknaald uit de lus en leg de lus om de bezemsteel zo dat de kant van de lus die naar de bol gaat naar de voorkant ligt, *steek de naald in de volgende steek, haal een lus op en leg die om de bezemsteel zo dat de kant van de lus die naar de bol gaat naar de voorkant ligt*, herhaal * tot * nog 17x. totaal 18 lussen op de bezemsteel.

Toer 4

Herhaal toer 2.

Toer 5 t/m 12:

Herhaal toer 3 en 4 om en om 4x. Iris had na 3 herhalingen genoeg.

Toer 13

1 losse (telt niet mee als steek), 1 vaste in laatst gemaakte vaste van vorige toer, *(2 lossen, 1 vaste in zijkant van vastentoer) 6x, 2 lossen, 1 vaste in dezelfde steek (=hoekruimte), (2 lossen, 2 overslaan, 1 vaste in volgende steek) 6x, 2 lossen, 1 vaste in dezelfde steek*, herhaal vanaf * tot * nog 1x maar vervang de laatste vaste door een halve vaste in de eerste vaste. note: de laatst gemaakte vaste van deze toer maak je in dezelfde ruimte als de eerst gemaakte vaste van deze toer.

Toer 14

1 losse (telt niet mee), keer,  1 vaste in dezelfde steek, *(2 vasten in lossenruimte, 1 vaste in vaste) 6x, (1 vaste, 2 lossen, 1 vaste) in hoekruimte, 1 vaste op vaste*, herhaal * tot * nog 3x, laat de laatste herhaling de laatste vaste achterwege. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste en hecht af.

Iris haakte dit vierkant in de kleur Blue Lake.

Deel je resultaat op social media met #eenmooigebaar 🙂

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina