Skip to Content

CAL – #112

CAL – #112

zondag 22 april 2018 – #112

Leuk he? Prachtig bloempje weer. Veel haakplezier!


Speciale steken:

  • 4dubbelestokjescluster = *sla de naald 2x om de naald, steek de naald in de aangegeven steek, haal lusje op, (omslag, haal een lus door de eerste 2 lusjes, omslag, haal een lus door de eerste 2 lusjes*, herhaal *-* 4x in dezelfde steek. Je hebt nu 5 lussen op de naald, omslag en haal de lus door alle lussen op de naald.

Toer 1

Met kleur 1: 3 lossen, sluit met halve vaste in eerste losse om een ring te vormen, 1 losse (telt niet als steek), 10 halfstokjes in ring, sluit met halve vaste in 1e halfstokje en hecht af, tenzij je met dezelfde kleur verder gaat.

Toer 2

De eerst laag bloemblaadjes, help de blaadjes de goede kant op te bollen door ze van achteren af naar voren te drukken. Hecht aan met een halve vaste in een willekeurig halfstokje, 3 lossen, 4-dubbelstokjescluster in de volgende steek, 3 lossen, *halve vaste in de volgende steek, 3 lossen, 4-dubbelstokjescluster in de volgende steek, 3 lossen*, herhaal *-* 4x en sluit de toer met een halve vaste in de eerste halve vaste. (5 bloemblaadjes gemaakt).

Toer 3

De tweede laag; vouw de blaadjes naar voren en werk achter de bloemblaadjes in de lussen die je ziet van de halfstokjes van toer 1 (zie foto). 2 lossen, (=1e halfstokje), halfstokje in de lus van toer 1 recht onder de 2 lossen die je net gemaakt hebt, 9x 2 halfstokjes in het volgende lusje van toer 1, sluit de toer met een halve vaste in de 2e beginlosse.

Toer 4

3 lossen, 4-dubbelstokjescluster in volgende halfstokje, 3 lossen, *halve vaste in het volgende halfstokje, 3 lossen, 4-dubbelstokjescluster in volgende halfstokje, 3 lossen*, herhaal *-* tot het einde van de toer en sluit met een halve vaste in de sluit halve vaste van toer 3 en hecht af. (10 bloemblaadjes gemaakt)

Nu gaan we de blaadjes van de Dahlia maken.

Toer 5

Vouw de blaadjes naar voren en werk achter de bloemblaadjes in de lussen die je ziet van de halfstokjes van toer 3. Hecht aan met een staand-halfstokje in 1 van de lusjes, halfstokje in dezelfde steek, 2 halfstokjes in elk van de overige 19 lusjes. Sluit de toer met een halve vaste in het eerste staand halfstokje. (=40 halfstokjes)

Toer 6

*3 lossen, 3stokjescluster in de voorste lus van dezelfde steek, 3 lossen, halve vaste in 1e losse (=picot gemaakt), 3 lossen, halve vaste in voorste lus van dezelfde steek, 4 lossen, 4 overslaan, halve vaste in de voorste lus van de volgende steek*, herhaal * tot * rondom en hecht af. (8 blaadjes en 8 lossenlussen).

Toer 7

Deze toer werk je in de steken waar de steken van de vorige toer zijn gemaakt in de achterste lussen, de overige steken maak je door beide lussen. Vouw de blaadjes en de lossenlussen naar voren en hecht aan met een staand-stokje in een willekeurige steek, (1 stokje, 2 lossen, 2 stokjes) in dezelfde steek, 1 stokje, 2 halfstokjes, 3 vasten, 2 halfstokjes, 1 stokje, *(2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in volgende steek, 1 stokje, 2 halfstokjes, 3 vasten, 2 halfstokjes, 1 stokje*, herhaal *-* nog 2x en sluit de toer met een halve vaste.

Toer 8

3 lossen (=1e stokje), haak een stokje op elke steek en in elke hoek (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) en sluit de toer met een halve vaste in de 3e startlosse. (=17 stokjes per kant en 4 2-lossenruimtes).

Toer 9

Deze toer haken we de blaadjes vast in de punten. 1 losse, haak een vaste in dezelfde steek. Leg voordat je begint de blaadjes plat zodat je kunt zien waar je ze mee moet gaan haken. Dit doe je als volgt, je steek de naald door de lusjes aan de achterkant van een picootje, dan steek je de naald door de volgende vaste en haal je een lus op, maak een omslag en haal de draad door alle 3 de lussen op de naald. je haakt een vaste in elke steek en in de hoekruimte haak je (1 vaste, 2 lossen, 1 vaste) en sluit de toer met een halve vaste in de eerst vaste. (=19 vasten per kant en 4 2-lossenruimtes)

Iris haakte dit vierkant in de kleuren Fuchsia, Amethyst en Blue Lake.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina