Skip to Content

Bos Wonderen Deken – Deel 1

Bos Wonderen Deken – Deel 1

Het is zo ver, we gaan van start met de geweldige Bos Wonderen Deken van Coastal Crochet! Alle algemene informatie over dit project staat reeds op de website, alle links voor dit project vind je onderaan de pagina.

Een wandeling door het bos waarbij je geniet van bos wonderen!

Dit is de “Woodland Wonders” CAL van Coastal Crochet voor King Cole – een deken die geïnspireerd is op alle wonderen die je in het bos kunt aantreffen. Mooie bomen, tapijten met hyacinten, kleine eikeltjes en de veranderende kleuren van de bladeren zijn slechts enkele van de bos wonderen die in deze deken gevangen zitten! Het middelste stuk van de deken heeft een stuk gehaakte vierkanten, daar zie je de zonnebloemen, sprookjes paddenstoelen en zelfs een schattige slapende vos… 😊

De Bos Wonderen Deken

We gaan beginnen… hij is eindelijk hier en klaar om te gaan… Woohoo! 😃💚

Deel 1 van de Woodland Wonders deken die ik heb ontworpen voor wolwinkel King Cole is nu live!

Nog een dekenreis waarmee ik zo blij en opgewonden ben om met jullie allemaal te delen…💚

Nog een dekenreis die je samen met zoveel mensen van over de hele wereld kunt delen, omdat je allemaal rond dezelfde tijd hetzelfde patroon volgt… dat is altijd een heerlijk gevoel! 💚

En nog een dekenreis waarbij je de kans krijgt om voor jezelf of voor iemand anders een mooie deken te haken… 💚

Deze deken is geïnspireerd op een wandeling door het bos en genietend van alle wonderen in het bos! Er zullen veel kleuren en steken worden gebruikt om prachtige op het bos geïnspireerde texturen en patronen te creëren…

En hier is nog een introcuctie van mij voor jou op YouTube: https://youtu.be/WackVGFxJhk?si=NfmgU5ULgjk0Msy_

Haakpatroon Deel 1

Hhieronder aan de pagina vind je Deel 1, volg deze link om er meteen heen te gaan. Het patroon is volledig in het Nederlands vertaald en zal niet als PDF verschijnen. Er is ook een YouTube video tutorial van Coastal Crochet. Deze is geheel Engelstalig.

Zoals altijd kun je alle voortgang delen op facebook en daar ook alle vragen stellen.

Ik moedig je aan om in de groepen te kijken want er wordt altijd veel gedeeld hier met betrekking tot nieuwe patronen en CAL’s door alle volgers.

De  Coastal Crochet Facebook  groep:
Groep: https://www.facebook.com/share/LgCUzwGbSCzMBGph/?mibextid=K35XfP

En de King Cole Craft Along #CAL Facebook Groep: Groep: https://www.facebook.com/share/QFepd2MzMNKkomU7/?mibextid=K35XfP

En je mag je voortgang natuurlijk altijd delen op de facebook groep van Een Mooi Gebaar:
groep: Een Mooi Gebaar – Groepspagina | Facebook

Deel 1 begint met enkele rijen en een vierkant, geïnspireerd op onze wandeling door de bossen!   🌳 Het is heerlijk om tussen de prachtige bomen te wandelen…

Afhankelijk van de tijd van het jaar kunnen we kleurpalletten vinden van verschillende lentebloemen of de prachtige, levendige, veranderende herfstbladeren. En dan zou een eenvoudige boszonnebloem vlak bij het bospad ons misschien tegenhouden…

Deze week ben ik naar Inverness en Loch Ness geweest voor een klein avontuur om mijn 25e trouwdag te vieren! ❤️ We hebben zo’n prachtige reis gehad en we hebben daar genoten van veel boswonderen en hebben zelfs een bankje gevonden om op te zitten in het bos en even uit te rusten… 😊

 We hebben ook ervaren hoe deze verbazingwekkende dieren van het bos het terrein van het hotel waar we verbleven opkomen… het was absoluut magisch om ze van zo dichtbij te zien! Een boswonder zeker…

Het meer van Loch Ness op de achtergrond, kun je het zien…

En in de ochtend kwamen deze lieve kleine rode eekhoorns naar beneden voor het ontbijt…

Nou, ga nu snel beginnen… geniet ervan om jou eigen bos wonderen te gaan haken en ik kan niet wachten om al jullie voortgang te zien.

Happy Crocheting Everyone! 🥰💙

Algemene Informatie Bos Wonderen Deken

Afmetingen:

De deken is ongeveer 90 bij 125 centimeter als je King Cole Cottensoft DK gebruikt en 95 bij 135 centimeter als je King Cole Big Value DK gebruikt.

Materialen

11 bollen King Cole in Cottonsoft DK (100 gram, 100% katoen, 210 meter per bol) of Big Value DK (50 gram, 100% acryl, 145 meter per bol) in de volgende hoeveelheden:

Cottonsoft Kleuren:
Kleur A: Sage (1576) 3 x 100g bol|
Kleur B: Clementine (3464) 1 x 100gbol
Kleur C: Antique Gold (3461) 1 x 100g bol
Kleur D: Cherry (719) 1 x 100g bol
Kleur E: Dusky (3211) 1 x 100g bol
Kleur F: Lavender (1849) 1 x 100g bol
Kleur G: Ecru (711) 1 x 100g bol
Kleur H: Lime (1601) 2 x 100g bol
Kleur I: Chocolate (1934) 1 x 100g bol
Kleur J: Fern (1935) 3 x 100g bol
Kleur K: Sky (714) 2 x 100g bol

Met Cottonsoft DK gebruik je een 4 mm haaknaald (of een haaknaald waarmee jij de spanning haalt)

Big Value DK Colours:
Kleur A:
Sage (3445) 5 x 50g bol
Kleur B: Orange (4028) 1 x 50g bol
Kleur C: Yellow (4027) 1 x 50gbol
Kleur D: Wine (4031) 1 x 50g bol
Kleur E: Carnation (4055) 1 x 50g bol
Kleur F: Violet (4038) 1 x 50g bol
Kleur G: Cream (4021) 1 x 50g bol
Kleur H: Lime (4049) 4 x 50g bol
Kleur I: Koala (4024) 2 x 50g bol
Kleur J: Emerald (4050) 4 x 50g bol
Kleur K: Cornflower (4097) 2 x 50g bol

Met Big Value DK gebruik je een 4,5 mm haaknaald (of een haaknaald waarmee jij de spanning haalt)

Je hebt ook een steekmarkeerder, stopnaald en schaar nodig.

Spanning:

Met Cottonsoft DK: 18 standaard stokjes over 11 toeren is 10 bij 10 centimeter met een 4 mm haaknaald.
Met Big Value DK: 17 standaard stokjes over 10 toeren is 10 bij 10 centimeter met een 4,5 mm haaknaald.

Notities

 • Er zijn wat variaties in de kleuren tussen Cottonsoft en Big Value garens. Sommige kleuren zijn heel erg hetzelfde en hebben dezelfde kleurennaam, anderen verschillen iets. Alle kleuren voor beide versies zijn zorgvuldig geselecteerd.
 • De Cottonsoft DK garen haak je met een andere spanning dan de Big Value DK garen, vandaar dat je een kleinere haaknaaldmaat gebruikt.
 • De keerlossen tellen als eerste steek van de toer tenzij anders aangegeven. Het kan helpen om een steekmarkeerder in de keerlossen te doen aan het begin van elke toer om het makkelijker te maken om ze te zien als steek en om de haaknaald er in de volgende toer goed in te steken.
 • Als je kleur wisselt, doe je dat door de laatste doorhaal van de vorige steek al met de nieuwe kleur te doen waar aangegeven.
 • Na het wisselen van kleur hecht je de vorige kleur af, tenzij anders staat aangegeven.

Stekenuitleg

 • Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
 • Lossenruimte: de ruimte onder de losse(n), niet IN de losse(n), maar eronder.
 • Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.
 • Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
 • 2samengehaaktevasten: Steek de haaknaald onder de voorste lus van de eerste steek en meteen onder de voorste lus van de volgende steek. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
 • Halfstokje: sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.
 • 2samengehaaktehalfstokjes: *sla de draad om, steek de haaknaald in de volgende steek. Sla de draad om en haal een lusje op, Herhaal van * tot * nog 1 keer. Sla de draad om en haal door alle 5 de lusjes op de haaknaald.
 • Reliëfhalfstokje-achter: sla de draad om, steek de haaknaald van achteren naar voren naar achteren om de stam van de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle 3 de lusjes.
 • Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.
 • 2samengehaaktestokjes: *sla de draad om, steek de haaknaald in de volgende steek. Sla de draad om en haal een lusje op, sla de draad om en haal door 2 lusjes heen* Herhaal van * tot * nog 1 keer. Sla de draad om en haal door alle 3 de lusjes op de haaknaald.
 • Reliëfstokje-achter: Sla de draad om, steek de haaknaald van achteren naar voren naar achteren om de stam van de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
 • Reliëfstokje-voor: Sla de draad om, steek de haaknaald van voor naar achteren naar voren om de stam van de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
 • 3samengehaaktereliëfstokjes-achter: *begin een stokje zoals normaal maar steek de haaknaald om de stam van de eerste steek, steek de haaknaald van rechts naar links van achteren naar voren weer naar achteren, stop voor de laatste doorhaal (als er nog 2 lusjes over zijn van dit stokje), herhaal vanaf * om de stam van elk van de volgende 2 steken, (je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald), sla de draad om en haal door alle lusjes.
 • Dubbelstokje: Sla de draad twee keer om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 4 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Nu heb je 3 lusjes op de haaknaald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 2 lussen op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald. Je hebt nu 1 dubbelstokje gemaakt.
 • Reliëfdubbelstokje-voor: Sla de draad twee keer om, steek de haaknaald van voor naar achteren naar voren om de stam van de volgende steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) x 3.
 • 2samengehaaktedubbelstokjes: sla de draad 2 keer om, steek de haaknaald in de aangegeven steek. Sla de draad om en haal een lusje op, (sla de draad om en haal door 2 lusjes heen) x 2, je hebt nu nog 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad 2 keer om, steek de haaknaald in de volgende aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen) x 2, je hebt nu nog 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes heen.
 • Driedubbelstokje: Sla de draad drie keer om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 5 lusjes op je naald staan. (Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald) x 3.
 • Reliëfdriedubbelstokje-voor: Sla de draad drie keer om, steek de haaknaald van voor naar achteren naar voren om de stam van de volgende steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 5 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) x 4.
 • 3samengehaaktereliëfdriedubbelstokjes-voor: sla de draad drie keer om, steek de haaknaald om de stam van de eerste steek van voor naar achteren naar voren, sla de draad om en haal een lusje op. (Sla de draad om en haal door twee lusjes) tot je nog 2 lusjes op de haaknaald hebt. Sla de draad 3 keer om, steek de haaknaald van voor naar achteren naar voor om de stam van de volgende steek, sla de draad om en haal een lusje op. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) tot je nog 3 lusjes op de haaknaald hebt. Sla de draad tot slot weer 3 keer om, steek de haaknaald van voor naar achteren naar voor om de stam van de volgende steek, sla de draad om en haal een lusje op. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) tot je nog 4 lusjes op de haaknaald hebt. Sla de draad om en haal door alle 4 de lusjes.
 • Reliëfvierdubbelstokje-voor: Sla de draad vier keer om, steek de haaknaald van voor naar achteren naar voren om de stam van de volgende steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 6 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) x 5.
 • 2samenghaaktereliëfvierdubbelstokjes-voor: *sla de draad 4 keer om, steek de haaknaald van voor naar achteren naar voren om de eerste steek, sla de draad om en haal een lusje op, je hebt nu 6 lusjes op de haaknaald, (sla de draad om en haal door twee lusjes) x 4, sla de draad weer 4 keer om, steek de haaknaald van voor naar achteren naar voren om de stam van de volgende steek, sla de draad om en haal een lusje op. (Sla de draad om en haal door twee lusjes) herhaal tot je 3 lusjes over hebt, sla de draad om en haal door alle drie de lusjes heen.
 • Bobbel: maak alle volgende stappen in dezelfde steek: met contrastkleur garen, *sla de draad om, steek de haaknaald in de steek, sla de draad om en haal het contrast garen naar voren, sla de draad om, haal door 2 lusjes, herhaal vanaf * 4 keer (je hebt nu 5 lusjes contrastkleur en 1 lusje hoofdkleur op je haaknaald), trek de hoofdkleur door alle lusjes (1 bobbel gemaakt), ga verder met de hoofdkleur, duw de bobbel naar de voorkant van het werk, neem de contrastkleur mee onder je steken hoofdkleur.
 • Goede kant popcorn: 4 stokjes in de volgende steek of lossenruimte, haal de haaknaald uit de lus, steek de haaknaald van voor naar achteren in het eerste stokje van de vier stokjes, pak de lus op en trek door het eerste stokje heen.
 • Verkeerde kant popcorn: 4 stokjes in de volgende steek of lossenruimte, haal de haaknaald uit de lus, steek de haaknaald van achteren naar voren in het eerste stokje van de vier stokjes, pak de lus op en trek door het eerste stokje heen.

Bos Wonderen Deken – Deel 1 – Haakpatroon

Laten we onze wandeling door het bos beginnen: er zijn zoveel wonderen om van te gaan genieten! Het is heerlijk om tussen de schitterende bomen te lopen. Afhankelijk van het jaargetijde zien we verschillende kleuren: lentebloemen of juist de schitterende kleuren van veranderende herfstbladeren. En dan zie je ineens een eenvoudige zonnebloem nét naast het pad, waar we verwonderd naar staan te staren…

Gebruik Kleur A en haak 147 lossen (of je begint met 147 al hakend stokjes opzetten en gaat meteen naar toer 2).

Toer 1 (goede kant) stokje in de vierde losse vanaf de haaknaald (de drie overgeslagen lossen tellen als eerste stokje), stokje in elke losse tot einde, keer om [145]

Toer 2 (verkeerde kant): 3 lossen (telt als eerste stokje hier en verder), stokje in volgende steek en elke steek tot einde, wissel naar Kleur B bij de laatste doorhaal van de laatste steek, keer om.

Toer 3 (goede kant): 1 losse (telt niet als steek), vaste in eerste steek, (2 lossen, steek overslaan, vaste in volgende steek) herhaal tot einde, wissel naar Kleur C bij de laatste doorhaal van de laatste steek, keer om [73 steken en 72 lossenruimtes]

Toer 4 (verkeerde kant): 1 losse (telt niet als steek), vaste in eerste steek, vsate in eerste lossenruimte, (2 lossen, steek overslaan, vaste in volgende lossenruimte) herhaal tot laatste lossenruimte, vaste in laatste steek, wissel naar Kleur D aan het einde van de laatste steek, keer om [74 steken en 71 lossenruimtes]

Toer 5 (verkeerde kant): 1 losse (telt niet als steek), vaste in eerste steek, (2 lossen, steek overslaan, vaste in volgende lossenruimte) herhaal tot laatste lossenruimte, 2 lossen, steek overslaan, vaste in laatste steek, wissel naar Kleur E aan het einde van de laatste steek, keer om [73 steken en 72 lossenruimtes]

Toer 6: herhaal Toer 4, wissel naar Kleur F aan het einde van de laatste steek.

Toer 7: Herhaal Toer 5, wissel naar Kleur G aan het einde van de laatste steek.

Toer 8: Herhaal Toer 4, wissel naar Kleur H aan het einde van de laatste steek.

Toer 9: Herhaal Toer 5, hecht niet af, ga verder met Kleur H in de volgende toer.

Toer 10 (verkeerde kant): 3 lossen, (stokje in volgende lossenruimte, stokje in volgende steek) herhaal tot einde, keer om [145]

Toer 11 (goede kant): 1 losse (telt niet als steek), vaste in eerste steek en elke steek tot einde, keer om.

Toer 12 (verkeerde kant): 3 lossen, stokje in volgende steek en elke steek tot einde, keer om.

In Toer 13 haak je over het garen waar je niet mee werkt (bruin, Kleur I) tussen de reliëfsteken door, door het onzichtbaar in te sluiten in je steken. Je hebt het dan steeds weer ‘bij de hand’ als je aan de volgende steek van die kleur begint in de hele toer.

Toer 13 (goede kant) 1 losse (telt niet als steek), vaste in elk van de volgende 3 steken, wissel naar kleur I aan het einde van de derde vaste, volgende steek overslaan, haak in plaats daarvan een reliëfvierdubbelstokje-voor om het vierde stokje van de rechterkant 3 toeren lager in Toer 10, wissel terug naar Kleur H bij de laatste doorhaal van de laatste steek, *vaste in volgende 5 steken, wissel terug naar Kleur I aan het einde van de vijfde vaste, steek overslaan, haak in plaats daarvan een reliëfvierdubbelstokje-voor om het zesde stokje vanaf de vorige reliëfsteek in Toer 10, wissel terug naar Kleur H aan het einde van de steek, herhaal vanaf * 22 keer, vaste in elk van de laatste 3 steken, wissel naar Kleur J aan het einde van de laatste steek, keer om [145 steken inclusief 24 reliëfsteken]

Toer 14 (verkeerde kant): 1 losse (telt niet als steek), vaste in eerste steek, *2 steken overslaan, 7 dubbelstokjes in volgende steek, 2 steken overslaan, vaste in volgende steek, herhaal vanaf * 23 keer tot einde, wissel naar Kleur K aan het einde van de laatste steek, keer om [24 groepen van 7 dubbelstokjes]

Toer 15 (goede kant): 3 lossen, *eerste van 7 dubbelstokjes overslaan, halfstokje in achterste lus van volgende steek, vaste in achterste lus van volgende 3 steken, halfstokje in achterste lus van volgende steek, laatste van 7 dubbelstokjes overslaan**, sla steek over en werk in plaats daarvan een dubbelstokje in dezelfde steek als waar de steek in gemaakt is, 2 toeren lager, herhaal vanaf * 23 keer, eindig de laatste herhaling bij **, stokje in laatste steek, keer om [145 steken]

Toer 16 (verkeerde kant) 3 lossen, stokje in volgende steek en elke steek tot einde, keer om.

Toer 17 (goede kant): 1 losse (telt niet als steek), vaste in eerste steek en elke steek tot einde, wissel naar Kleur G aan het einde van de laatste steek (hecht Kleur K niet af, laat het hangen voor later), keer om [145 steken]

Toer 18 (verkeerde kant) geen keer losse, halve vaste in eerste steek, (stokje in volgende steek, halve vaste in volgende steek) herhaal tot einde, hecht Kleur G af, keer niet om.

Toer 19 (verkeerde kant) ga terug naar het begin van Toer 18, steek de haaknaald in de eerste halve vaste en haal een lusje op van Kleur K, 3 lossen, stokje in volgende steek en elke steek tot einde, wissel naar Kleur H aan het einde van de laatste steek, keer om [145 steken]

Toer 20 (goede kant): 3 lossen, steek overslaan, 2 stokjes in de volgende steek, (steek overslaan, 2 stokjes in de volgende steek) herhaal tot einde, wissel naar Kleur I aan het einde van de laatste steek, keer om [145 steken]

In de volgende toeren haak je de 2 stokjes tussen elk paar van de stokjes in de middelste ruimte tussen de stokjes (niet in de duidelijke ruimte tussen de paren). Dit duwt de 2 stokjes uit elkaar en creëert een V-steek.

Toer 21 (verkeerde kant): 3 lossen, eerste 3 steken overslaan, 2 stokjes in de ruimte voor de volgende steek, (2 steken overslaan, 2 stokjes in de ruimte tussen de volgende 2 stokjes) herhaal tot laatste paar stokjes, steek overslaan, 2 stokjes in laatste steek, wissel naar Kleur A aan het einde van de laatste steek, keer om.

Toer 22 (goede kant): Herhaal Toer 21, hecht niet af, ga verder met Kleur A in de volgende toer.

Toer 23 (verkeerde kant): 3 lossen, stokje in de volgende steek en elke steek tot eind, keer om.

Herfstbladeren worden nu gemaakt met verschillende herfstkleuren. Elk blad wordt gemaakt met een los bolletje gekleurd garen, dat je van te voren knipt. Knip een stuk garen van ongeveer 120 cm voor elk blaadje. Knip 5 stukken Kleur B, 5 stukken Kleur C, 5 stukken in Kleur D, 4 stukken in Kleur E en 4 stukken in Kleur I. Als je de reliëfsteken voor elk blaadje haakt, zorg je dat je nadat je het stuk garen hebt gebruikt, het laat hangen aan de achterkant zodat je ‘m in de volgende toeren weer kunt oppakken.

Toer 24 (goede kant): 2 lossen (telt als eerste halfstokje). *Reliëfstokje-achter om elk van de volgende 5 steken, wissel naar Kleur B aan het einde van het vijfde reliëfstokje, 3 reliëfstokjes-voor om de volgende steek, wissel terug naar Kleur A aan het einde van de 3e steek, herhaal van * tot laatste 6 steken over zijn, gebruik daarbij Kleur C voor het volgende blaadje, Kleur D voor het derde blaadje, Kleur E voor het vierde blaadje en Kleur I voor het vijfde blaadje, ga dan terug naar een nieuw stuk Kleur B voor het zesde blaadje en ga verder in die volgorde. Na de laatste 3 reliëfstokjes-voor in Kleur D haak je 1 reliëfstokje-achter om de volgende 5 steken, halfstokje in laatste steek, keer om [191 steken, inclusief 23 groepjes van 3 reliëfsteken]

Toer 25 (verkeerde kant): 2 lossen (telt als eerste halfstokje), *reliëfstokje-voor om elk van de volgende 5 steken, wissel naar Kleur D aan het einde van het vijfde reliëfstokje, reliëfstokje-achter om elk van de volgende 3 steken, wissel terug naar Kleur A aan het einde van de derde steek, herhaal vanaf * tot laatste 6 steken over zijn, wissel van kleur bij elk blaadje, na het laatste blaadje haak je een reliëfstokje-voor om elk van de volgende 5 steken, halfstokje in laatste steek, keer om [191 steken, inclusief 23 groepjes van 3 reliëfsteken]

Toer 26 (goede kant): 2 lossen (telt als eerste halfstokje), *Reliëfstokje-achter om elk van de volgende 5 steken, wissel naar Kleur B aan het einde van het vijfde reliëfstokje, 3samengehaaktereliëfstokjes-voor over de volgende 3 steken, wissel terug naar Kleur A bij de laatste doorhaal, herhaal vanaf * tot er nog 6 steken over zijn, wissel steeds per blaadje van kleur, na het laatste blaadje haak je reliëfstokje-achter om elk van de volgende 5 steken, halfstokje in laatste steek, keer om [145 steken inclusief 23 groepjes van reliëfsteke]

Toer 27 (verkeerde kant): 3 lossen, stokje in volgende steek en elke steek tot einde (let op dat je in de tweede beginlosse haakt, dat is de laatste steek), wissel naar Kleur J aan het einde van de laatste steek, keer om [145 steken]


Bos Wonder Zonnebloem Vierkant (maak er 2)

Dit vierkant wordt gemaakt met de goede kant de hele tijd naar je toe

Gebruik Kleur I, maak 4 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te vormen (of maak een magische ring)

Toer 1 (goede kant): 1 losse (telt niet als steek), 8 halfstokjes in de ring, halve vaste in eerste halfstokje om toer te sluiten [8]

Toer 2: 3 lossen (telt als vaste + 2 lossen), (vaste in volgende steek, 2 lossen) 7 keer tot einde, halve vaste in eerste losse, hecht af [8 steken + 8 x 2-lossenruimte]

Toer 3: Hecht Kleur C aan in een willekeurige 2-lossenruimte, *3 lossen (telt als eerste stokje), (stokje, dubbelstokje, stokje, 3 lossen, halve vaste) allemaal in dezelfde lossenruimte, 1 losse, vaste overslaan, halve vaste in volgende lossenruimte, herhaal vanaf * 7 keer, eindig laatste herhaling met halve vaste in eerste lossenruimte, hecht af [8 blaadjes]

Toer 4: Hecht Kleur J aan in een willekeurige 1-lossenruimte tussen blaadjes, (3 lossen, blaadje overslaan, halve vaste in volgende 1-lossenruimte) 8 keer, zorg ervoor dat de 3-lossen steeds áchter het blaadje vallen [8 x 3-lossenruimtes]

Toer 5: halve vaste in volgende 3-lossenruimte, 3 lossen (telt als eerste stokje), 3 stokjes in dezelfde ruimte, steek overslaan, (4 stokjes in volgende lossenruimte) 7 keer tot einde, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten [32 steken]

Toer 6: 1 losse (telt niet als steek), vaste in dezelfde steek, vaste in elk van de volgende 6 steken, 2 vasten in de volgende steek, (vaste in volgende 7 steken, 2 vasten in de volgende steek) 3 keer tot einde, halve vaste in eerste vaste om toer te sluiten [36 steken]

Toer 7: 3 lossen (telt als eerste stokje), stokje in dezelfde steek, stokje in elk van de volgende 2 steken, (2 stokjes in volgende steek, stokje in elk van de volgende 2 steken) tot einde, halve vaste in derde beginlosse, hecht af [48 steken]

Toer 8: Hecht Kleur I aan in een willekeurige steek (dit wordt de eerste hoek), 4 lossen (telt als eerste dubbelstokje), (dubbelstokje, 2 lossen, 2 dubbelstokjes) in dezelfde steek. *stokje in elk van de volgende 2 steken, halfstokje in elk van de volgende 2 steken, vaste in elk van de volgende 3 steken, halfstokje in elk van de volgende 2 steken, stokje in elk van de volgende 2 steken **, (2 dubbelstokjes, 2 lossen, 2 dubbelstokjes) in de volgende steek, herhaal vanaf * 3 keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in vierde beginlosse, hecht af [15 steken per zijde met 4 x 2-lossenruimtes]

Toer 9: hecht Kleur H aan in een willekeurige hoekruimte, 1 losse (telt niet als steek), *(vaste, 2 lossen, vaste) in hoekruimte, vaste in eerste steek van zijde, steek overslaan, haak in plaats daarvan 3samengehaaktereliëfdriedubbelstokjes-voor om de steek er direct onder in toer 7, vaste in elk van de volgende 11 steken, steek overslaan, haak in plaats daarvan 3samengehaaktereliëfdriedubbelstokjes-voor om de 11e steek vanaf de vorige reliëfsteek in toer 7, vaste in laatste steek van zijde, herhaal vanaf * drie keer, halve vaste in eerste vaste, hecht af maar knip Kleur H niet door. Hecht af door de bol garen door de laatste lus te halen en te laten hangen om later mee verder te gaan [17 steken per zijde met 4 x 2-lossenruimtes]

Toer 10: hecht Kleur D aan in een willekeurige hoekruimte, 1 losse (telt niet als steek), *(vaste, 2 lossen, vaste) in de hoekruimte, 1 losse, eerste steek van zijde overslaan, vaste in volgende steek, (1 losse, steek overslaan, vaste in volgende steek) 7 keer tot laatste steek van zijde, losse, laatste steek overslaan, herhaal vanaf * 3 keer, halve vaste in eerste vaste om toer te sluiten, hecht af. [10 steken en 9 lossenruimte per zijde met 4 x 2-lossenhoekruimte]

Toer 11: Hecht Kleur H opnieuw aan in de hoekruimte, 4 lossen (telt als halfstokje en 2 lossen), halfstokje in dezelfde hoekruimte, *losse, eerste steek van zijde overslaan, halfstokje in volgende lossenruimte, (losse, steek overslaan, halfstokje in volgende lossenruimte) 8 keer tot laatste steek van zijde, losse, laatste steek overslaan**, (halfstokje, 2 lossen, halfstokje) in hoekruimte, herhaal vanaf * drie keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in tweede beginlosse, hecht af. [11 steken en 10 lossenruimtes per zijde met 4 x 2-lossenhoekruimtes]

Toer 12: Hecht Kleur A aan in een willekeurige hoekruimte, 4 lossen (telt als halfstokje en 2 lossen), halfstokje in dezelfde hoekruimte, *losse, eerste steek van zijde overslaan, halfstokje in volgende lossenruimte, (1 losse, steek overslaan, halfstokje in volgende lossenruimte) 9 keer tot laatste steek van zijde, losse, laatste steek overslaan**, (halfstokje, 2 lossen, halfstokje) in hoekruimte, herhaal vanaf * drie keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten, hecht niet af. [12 steken en 11 lossenruimtes per zijde, met 4 x 2-lossenhoekruimtes]

Toer 13: 3 lossen (telt als eerste stokje), *(2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de hoekruimte, stokje in elke steek en lossenruimte tot einde van zijkant (let op dat je het eerste halfstokje van de zijde niet overslaat, die is soms moeilijk te zien), herhaal vanaf * drie keer, halve vaste in derde beginlosse, hecht af [27 steken per zijde met 4 x 2-lossenhoekruimtes]


Belangrijke Links van de Bos Wonderen Deken

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!