Welkom bij week 2! We bouwen het project van onder naar boven op, hebben de alleronderste strook gehad in week 1 en gaan deze week strook 2 tot en met 19 maken.
Er zijn in totaal vier verschillende manieren om met een nieuwe kleur te beginnen. In week 1 hebben we reeds twee manieren gehad. Voor het allereerste paneel begonnen we met 6 lossen, stokje in vierde, vijfde en zesde losse. Dat is de enige keer dat je zo begint met een nieuwe kleur. Vanaf het tweede paneel van strook 1 hechtten we aan aan één kant: namelijk de zijkant van het voorgaande paneel.

Nu, in week 2, gaan we beginnen met strook 2. Die ligt aan de bovenkant van strook 1. Je hecht in het eerste paneel van deze week alleen aan de onderkant aan, maar in de volgende panelen aan de onderkant (in strook 1) én in de zijkant (van het vorige paneel van strook 2).
Dat gaat niet steeds op precies dezelfde manier per paneel. Dat heeft te maken met de richting (horizontaal/verticaal) en de oriëntatie (voorkant/achterkant) van de blokjes. Je wilt bij de C2C techniek dat het werk diagonaal steeds mooi doorloopt en dus dat je in diagonale richting steeds alleen horizontale stokjes hebt in één diagonale streep, met verticale stokjes in de diagonale banen ernaast. Een horizontaal blokje met stokjes die je van de voorkant ziet, ligt altijd aan tegen een verticaal blokje met stokjes die je van de achterkant ziet.
Let dus goed op, op welke manier je aanhecht. Controleer per paneel steeds of de blokjes in diagonale richting hetzelfde zijn en dus of de blokjes links/rechts/boven/onder tegenovergesteld zijn.
We gaan deze week de eerste helft van het haakproject afmaken. Je leert daarvoor op drie verschillende manieren aanhechten: aan het begin van de toer (met 6 lossen, zoals je eerder in strook 1 ook al gedaan hebt), op een manier om een horizontaal blokje als eerste te maken en ten slotte op een manier om een verticaal blokje als eerste te maken. Die drie manieren heb je gedurende het hele project nodig: ze wisselen elkaar af. Elke strook begint met de 6-lossen manier.
Inhoud
Video’s
Linkshandige video
Rechtshandige video
Strook 2 haken
Strook 2 – Paneel 1: 2 blokjes hoog bij 16 blokjes breed; Kleur E
Begin in een gaatje van de halve vaste precies op de hoek, de hoek rechtsboven de start van paneel 1 strook 1, met kleur E. Haal de schuiflus op door dit gaatje.

Door een losse met zowel het uiteindje als de lange draad te haken, zet je het uiteindje alvast een beetje vaster. Hierdoor heb je minder kans op losschieten draden. Dit is niet noodzakelijk, je kunt ook “gewoon” 6 lossen haken.
Haak 1 losse met dubbel draad.

Haak nog 5 lossen met enkel lange draad. Het blokje dat je nu gaat haken ligt in tegenovergestelde richting van het blokje ernaast. Hier ga je bij elke nieuwe kleur goed naar kijken.

Haak een stokje in de 4de 5de en 6de losse vanaf de haaknaald.

Haak een halve vaste in de halve vaste tussen 2 blokjes (zie stopnaald).

3 lossen. Halve vaste in de halve vaste tussen 2 volgende blokjes (zie stopnaald in de foto hieronder).

Haak 3 lossen.

Als je wilt, kun je hier al even je draadje wegwerken. Rijg de begindraad door het laatste stokje en door de 3 lossen. Keer.

Haak 3 stokjes in de lossenruimte die je net hebt gehaakt (zie stopnaald). Let goed op dat je in de lossenruimte van dezelfde kleur haakt en niet (per ongeluk) in de lossenruimte van de kleur eronder. Je gaat hier dus onder de zwarte lossenruimte door in de foto en niet onder de donkerblauwe.

Halve vaste in de lossenruimte (zie stopnaald in de foto hieronder).

Haak 3 lossen en 3 stokjes in dezelfde ruimte.

Je hebt nu de hoogte van dit paneel bereikt. Haak 3 lossen. Keer.

Halve vaste in de lossenruimte van het laatst gemaakte blokje (zie stopnaald).

Haak 3 lossen en 3 stokjes in dezelfde lossenruimte (zie stopnaald).

Halve vaste in de volgende lossenruimte, 3 lossen en 3 stokjes in de dezelfde lossenruimte (die wordt aangegeven met de stopnaald in de foto hieronder).

Halve vaste in de halve vaste tussen 2 blokjes (zie stopnaald)

Haak 3 lossen, have vaste in de halve vaste tussen 2 volgende blokjes (zie stopnaald).

Haak 3 lossen en keer.

Haak 3 lossen en keer. Haak 3 stokjes in de lossenruimte die je net gemaakt hebt tegen strook 1 aan. Zorg ervoor dat je in de lossenruimte van dezelfde kleur haakt en niet in die van de kleur eronder.

Halve vaste in volgende lossenruimte, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde lossenruimte. Halve vaste in volgende lossenruimte, haak 3 lossen, keer.

Halve vaste in de lossenruimte van hetzelfde blokje, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde lossenruimte, halve vaste in volgende lossenruimte, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte.

Halve vaste in de halve vaste tussen de volgende 2 blokjes.
Bij een kleurovergang ga je altijd in het gaatje waar al een eerdere steek zit. Je gebruikt hetzelfde gaatje gewoon nog een keer. Doe dit consistent gedurende het hele project.
3 lossen, halve vaste in de halve vaste tussen 2 kleuren (zie stopnaald).

Haak 3 lossen en keer en haak 2 blokjes.
Met een blokje bedoel ik hier en verder steeds de combinatie van (3 lossen, 3 stokjes) die samen het blokje in de Corner to Corner steek vormen.

Haak verder op dezelfde manier als eerder is beschreven, steeds 2 blokjes.

Tot de gewenste lengte: 16 breed en 2 hoog. Haak 3 lossen, keer en haak nog 1 blokje.

Zorg ervoor dat je het paneel in het hoekje eindigt (en niet halverwege). Het werk ziet er nu zo uit. Hecht de draad af.

Strook 2 – Paneel 2: 2 blokjes hoog bij 12 blokjes breed; Kleur F
Dit is de methode om met een horizontaal blokje te starten. Je ziet dat het blauwe blokje onder de hoek verticale stokjes heeft, die je van de achterkant ziet. Je wilt dus nu een blokje met horizontale stokjes maken die je van de voorkant ziet.
Bij het wisselen van kleur, deze komt in dezelfde halve vaste als het laatste blokje (zie stopnaald in de foto hieronder)

Haal de schuiflus hierdoor op.

Haak 1 losse met dubbel draad en 2 losse met enkel lange draad. Keer.

Het blokje wat je nu gaat haken ligt in de tegenovergestelde richting van het blokje ernaast en het blokje eronder. Halve vast in de halve vaste tussen 2 blokjes (zie stopnaald).

3 lossen, keer.

Haak 3 stokjes in de lossenruimte (zie stopnaald)

Halve vaste in de halve vaste tussen de volgende 2 blokjes van de vorige strook (zie stopnaald)

3 lossen, halve vaste in de halve vaste tussen 2 volgende blokjes (waar je de vorige aanhechting ook hebt gedaan; zie stopnaald in volgende foto).

3 lossen, keer

Haak 2 blokjes en 3 lossen.

Halve vaste in de lossenruimte van hetzelfde blokje, 3 lossen en haak 2 blokjes.

Halve vaste in de halve vaste tussen de volgende 2 blokjes, 3 lossen, halve vaste in de halve vaste tussen 2 volgende blokjes, 3 lossen, keer.

Haak op deze manier verder. Dit paneel is 12 blokjes breed (en 2 blokjes hoog).

Strook 2 – Paneel 3: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed; Kleur G
Voor de wisseling van kleur, haak op dezelfde manier verder als eerder. Je ziet nu weer dat er een blokje met verticale stokjes, die je van de achterkant ziet, direct onder het blokje dat je nu wilt maken ligt. Je wilt dus weer een blokje met horizontale stokjes die je van de voorkant ziet maken. Daartoe werk je op exact dezelfde wijze als voor strook 2 – paneel 2.

Strook 2 – Paneel 4: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed; Kleur H
Ook hier is de aanhechting hetzelfde: je begint met het maken van een blokje waarbij de stokjes horizontaal liggen. Controleer of dat ook echt zo is en haak dan een paneel van 2 bij 12 blokjes.
Strook 2 – Paneel 5: 2 blokjes hoog en 6 blokjes breed; Kleur E
Haak de laatste kleur op dezelfde manier. Tel alsjeblieft je blokjes: je zou hier 6 blokjes in Kleur E moeten hebben.

Stook 2 is klaar en het werk ziet er nu zo uit.

Strook 3
Strook 3 – Paneel 1: 2 blokjes hoog en 6 blokjes breed; Kleur A
Begin en haak op dezelfde manier als je strook 2 begon. Deze strook haak je qua de breedte van de kleuren op precies dezelfde manier als strook 1, alleen haak je hem tijdens het haken vast aan strook 2.

Denk om de wisseling van de kleuren.
Strook 3 – Paneel 2: 2 hoog en 12 breed; Kleur B
Ook hier kun je zien dat er een verticaal georiënteerd blokje onder en naast het blokje ligt wat je nu wilt gaan maken. Jouw eerste blokje moet dus weer horizontaal georiënteerde stokjes krijgen.


Strook 3 – Paneel 3-4: 2 hoog en 12 breed; Kleur C en dan Kleur D
Blijf goed opletten dat je eerste blokje goed georiënteerd ligt, dan komen de andere blokjes ook vanzelf goed uit. Maak er een gewoonte van om na elke kleurwissel even goed om de oriëntatie van de blokjes te letten: liggen ze precies tegenovergesteld dan hun directe buren? En precies hetzelfde als de diagonalen? Mooi!
Strook 3 – Paneel 5: 2 hoog en 16 breed; Kleur A
Je laatste strook is weer een lange: 16 blokjes breed, in Kleur A.
Strook 3 is klaar en ziet er zo uit.

Strook 4
Deze hele strook haak je op precies dezelfde manier als strook 2.

Strook 4 is klaar en ziet er nu zo uit.

Strook 5
In deze strook gaan we ook leren om verticaal georiënteerde stokjes te maken voor het eerste blokje. Na deze strook ken je, denk ik, alle kneepjes die nodig zijn om lekker verder te gaan.
Strook 5 – Paneel 1: 2 blokjes hoog en 7 blokjes breed: Kleur A
Haak op dezelfde manier als strook 3, maar denk er om dat de kleuren hier verspringen. Nadat je 7 bij 2 blokjes hebt gehaakt, moet je nog afhechten. Haak daartoe 3 lossen.

Halve vaste in lossenruimte op het hoekje.

Haak dan 1 losse, knip de draad af en trek ‘m door. Gebruik de stopnaald en haal helemaal door de zijkant om ‘m af te werken.

Haal de draad vervolgens door de onderkant van de stokjes, nu kun je afknippen en is je paneel af.

Tadah!

Strook 5 – Paneel 2: 2 blokjes en 12 blokjes breed: Kleur B
Wisseling van kleur. Hecht met een halve vaste aan in het hoekje tussen strook 4 en paneel 1 van strook 5. Je ziet dat de blokjes onder en naast het blokje dat je wilt gaan haken, horizontale stokjes hebben. We gaan daarom nu iets nieuws doen. Haak 3 lossen, haak dan een halve vaste in de halve vaste tussen 2 blokjes van de vorige strook (en dus niet “omhoog” op het vorige paneel; zie stopnaald).

Haak 3 lossen.

Keer je werk en haak 3 stokjes in de lossenruimte die je zojuist gemaakt hebt. Haak nu een halve vaste tussen de twee blokjes van strook 5, paneel 1 (zie stopnaald in de foto hieronder).

Het blokje wat je nu hebt gehaakt ligt in de tegenovergestelde richting van het blokje ernaast en het blokje eronder. Haak dan 3 lossen, halve vaste in het bovenste hoekje van paneel 1 van strook 5, 3 lossen, keer om.
Controleer bij elke kleurwisseling of jouw nieuwe blokje horizontaal ligt als de blokjes ernaast verticaal zijn, of dat juist jouw nieuwe blokje verticaal ligt als de blokjes ernaast horizontaal georiënteerd zijn!

Hecht de begindraad af, haal de draad door het laatste stokje en door de 3 lossen.

Maak dan 3 stokjes in de zojuist gemaakte lossenruimte. Nu kun je deze strook verder werken zoals je eerder ook gehaakt hebt.

Nu maak je je strook 12 bij 2 blokjes. Aan het einde hecht je weer af zoals eerder: haak eerst 3 lossen…

Haak dan een halve vaste in het uiterste hoekje van het paneel.

Haak 1 losse, knip de draad door, trek ‘m door, werk dan de draad weg.

Hecht de draad vervolgens helemaal af.

Strook 5 – Paneel 3-5
Haak deze strook verder zoals je steeds gedaan hebt. Let bij het aanhechten van elk nieuw paneel erop, dat je het op dezelfde manier doet als je net paneel 2 aan 1 hebt vastgemaakt: altijd zodat het met een verticaal georiënteerd blokje begint.
De hoeveelheden en de kleuren van strook 5:
- Strook 5: Paneel 1: 2 blokjes hoog en 7 blokjes breed in Kleur A
- Strook 5: Paneel 2: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed in Kleur B
- Strook 5: Paneel 3: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed in Kleur C
- Strook 5: Paneel 4: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed in Kleur D
- Strook 5: Paneel 5: 2 blokjes hoog en 15 blokjes breed in Kleur A
Strook 6
Strook 6 – Paneel 1: 2 blokjes hoog en 15 breed; Kleur E
Begin paneel 1 in kleur E en haak op dezelfde manier als strook 2-5.

Strook 6 – Paneel 2: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed; Kleur F
Wisseling van kleur op de manier om een verticaal blokje te creëren: hecht aan in het hoekje, haak 3 lossen, halve vaste in de halve vaste tussen 2 blokjes op de vorige strook (zie stopnaald). 3 lossen, keer je werk, 3 stokjes in de lossenruimte die je net maakte. Halve vaste in halve vaste tussen de 2 blokjes van paneel 1, strook 6.

Het blokje wat je nu hebt gehaakt ligt in de tegenovergestelde richting van het blokje ernaast en het blokje eronder.

Strook 6 – Paneel 3-5
Haak deze strook verder:
- Strook 6 – Paneel 3: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed in Kleur G
- Strook 6 – Paneel 4: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed in Kleur H
- Strook 6 – Paneel 5: 2 blokjes hoog en 7 blokjes breed in Kleur E

Strook 7-19
Geniet je ervan, om je werk te zien groeien onder je handen?
Strook 7
- Strook 7 – Paneel 1: 2 blokjes hoog en 9 blokjes breed; Kleur A
- Strook 7 – Paneel 2: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur B
- Strook 7 – Paneel 3: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur C
- Strook 7 – Paneel 4: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur D
- Strook 7 – Paneel 5: 2 blokjes hoog en 13 blokjes breed: Kleur A
Strook 8
- Strook 8 – Paneel 1: 2 blokjes hoog en 14 blokjes breed: Kleur E
- Strook 8 – Paneel 2: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur F
- Strook 8 – Paneel 3: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur G
- Strook 8 – Paneel 4: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur H
- Strook 8 – Paneel 5: 2 blokjes hoog en 8 blokjes breed: Kleur E
Strook 9
- Strook 9 – Paneel 1: 2 blokjes hoog en 11 blokjes breed; Kleur A
- Strook 9 – Paneel 2: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur B
- Strook 9 – Paneel 3: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur C
- Strook 9 – Paneel 4: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur D
- Strook 9 – Paneel 5: 2 blokjes hoog en 11 blokjes breed: Kleur A
Strook 10
- Strook 10 – Paneel 1: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur E
- Strook 10 – Paneel 2: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur F
- Strook 10 – Paneel 3: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur G
- Strook 10 – Paneel 4: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur H
- Strook 10 – Paneel 5: 2 blokjes hoog en 10 blokjes breed: Kleur E
Strook 11
- Strook 11 – Paneel 1: 2 blokjes hoog en 13 blokjes breed; Kleur A
- Strook 11 – Paneel 2: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur B
- Strook 11 – Paneel 3: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur C
- Strook 11 – Paneel 4: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur D
- Strook 11 – Paneel 5: 2 blokjes hoog en 9 blokjes breed: Kleur A
Strook 12
- Strook 12 – Paneel 1: 2 blokjes hoog en 10 blokjes breed: Kleur E
- Strook 12 – Paneel 2: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur F
- Strook 12 – Paneel 3: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur G
- Strook 12 – Paneel 4: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur H
- Strook 12 – Paneel 5: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur E
Denk om verspringen van de kleuren, afhechten, en de richting van eerst gehaakte blokje bij wisseling van kleur. Bij strook 12 ziet het werk er nu zo uit:

Strook 13
- Strook 13 – Paneel 1: 2 blokjes hoog en 14 blokjes breed; Kleur A
- Strook 13 – Paneel 2: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur B
- Strook 13 – Paneel 3: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur C
- Strook 13 – Paneel 4: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur D
- Strook 13 – Paneel 5: 2 blokjes hoog en 8 blokjes breed: Kleur A
Strook 14
- Strook 14 – Paneel 1: 2 blokjes hoog en 8 blokjes breed: Kleur E
- Strook 14 – Paneel 2: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur F
- Strook 14 – Paneel 3: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur G
- Strook 14 – Paneel 4: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur H
- Strook 14 – Paneel 5: 2 blokjes hoog en 14 blokjes breed: Kleur E
Strook 15
- Strook 15 – Paneel 1: 2 blokjes hoog en 15 blokjes breed; Kleur A
- Strook 15 – Paneel 2: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur B
- Strook 15 – Paneel 3: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur C
- Strook 15 – Paneel 4: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur D
- Strook 15 – Paneel 5: 2 blokjes hoog en 7 blokjes breed: Kleur A
Strook 16
- Strook 16 – Paneel 1: 2 blokjes hoog en 7 blokjes breed: Kleur E
- Strook 16 – Paneel 2: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur F
- Strook 16 – Paneel 3: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur G
- Strook 16 – Paneel 4: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur H
- Strook 16 – Paneel 5: 2 blokjes hoog en 15 blokjes breed: Kleur E
Strook 17
- Strook 17 – Paneel 1: 2 blokjes hoog en 16 blokjes breed; Kleur A
- Strook 17 – Paneel 2: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur B
- Strook 17 – Paneel 3: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur C
- Strook 17 – Paneel 4: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur D
- Strook 17 – Paneel 5: 2 blokjes hoog en 6 blokjes breed: Kleur A
Strook 18
- Strook 18 – Paneel 1: 2 blokjes hoog en 6 blokjes breed: Kleur E
- Strook 18 – Paneel 2: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur F
- Strook 18 – Paneel 3: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur G
- Strook 18 – Paneel 4: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur H
- Strook 18 – Paneel 5: 2 blokjes hoog en 16 blokjes breed: Kleur E
Strook 19
- Strook 19 – Paneel 1: 2 blokjes hoog en 16 blokjes breed; Kleur A
- Strook 19 – Paneel 2: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur B
- Strook 19 – Paneel 3: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur C
- Strook 19 – Paneel 4: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur D
- Strook 19 – Paneel 5: 2 blokjes hoog en 6 blokjes breed: Kleur A
Bij strook 19 zit je op de helft en het werk ziet er nu zo uit:

Laat je werk zien!
Ik hoop dat het je lukt om heerlijk ontspannen aan dit project te haken. Maak je niet druk om je tempo, alle informatie blijft hier gewoon tot het eind der tijden online staan, dus je hebt alle tijd om ‘achter te lopen’. Dat zie je écht niet meer aan het uiteindelijke resultaat.
Ik vind het leuk als je je werk laat zien met @eenmooigebaar, @hook_to_hook en @scheepjes. Ook kun je in de gezellige Nederlandstalige Scheepjes Facebook groep of in de Een Mooi Gebaar Facebook groep je werk laten zien.
Scheepjes Crochet in my DNA MAL – Links
- Nederlands
- Introductie en materialen
- Week 0: proeflapjes maken
- Week 1: onderste strook haken
- Week 2: tot het midden haken
- Week 3: bovenste helft haken (14 mei)
- Week 4: rand en ophangsysteem (21 mei)
- Advertentievrije PDF
- Garenpakket bij de Wolkast
- Garenpakket bij Caros Atelier
- English US
- Introduction and materials
- Week 0: swatches
- Week 1: bottom strip
- Week 2: bottom half
- Week 3: top half (14th of May)
- Week 4: border and hanging system (21st of May)
- Adfree PDF
- Ravelry
- Amazon.com Scheepjes Yarn
- Amazon.co.uk Scheepjes Yarn
- Find a Scheepjes retailer
- English UK
- Introduction and materials
- Week 0: swatches
- Week 1: bottom strip
- Week 2: bottom half
- Week 3: top half (14th of May)
- Week 4: border and hanging system (21st of May)
- Adfree PDF
- Ravelry
- Amazon.com Scheepjes Yarn
- Amazon.co.uk Scheepjes Yarn
- Find a Scheepjes retailer
- YouTube
- YouTube Channel
- Nederlandse Proeflapjes
- English Swatches
- YouTube Channel
Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.
Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal
Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina