Attic24 ontwerpt schitterende haakpatronen en is een echte kleurenkunstenaar. Van haar Engelstalige haakpatronen maak ik hier met toestemming Nederlandse vertalingen. Een overzicht van al haar vertalingen staat op deze speciale Attic24 haakpatronen pagina.
Dit is een snel en makkelijk patroon voor het maken van een tweedimensionale kerstbal achtige versiering met een leuke franje eraan. Ik heb vrolijke restjes DK gewicht garen gebruikt en een 4 mm haaknaald. Elk rondje is ongeveer 7 cm doorsnee en 14 centimeter lang (inclusief de franje).
Ik heb deze decoraties ontworpen om aan een slinger te hangen, maar ik heb er ook een paar als losse decoraties gehouden, aan een gouden lusje garen zodat ze in de Kerstboom konden.
Mijn slinger is breed genoeg om boven de haard te kunnen hangen en is ongeveer 160 cm lang.
In de foto hierboven kun je zien hoe ik de decoraties gecombineerd heb met mijn iniministerretjes en kleine metalen balletjes om de slinger te maken. Het is een simpel idee maar het is nog leuker geworden dan ik dacht.
Dit zijn hele kleine 10 mm rinkelbelletjes die heel schattig aan de slinger staan. Helemaal optioneel uiteraard, maar oooohhhhh zo schattig en ik ben er dol op. Ik vond ze op Amazon en ze pasten precies bij mijn kleuren (vind ze via deze link: HIER). Het zijn twee verschillende maten, ik heb de 10 mm gekozen. Je kunt ook zilveren en gouden vinden, als je wat traditionelers zoekt.
Ik heb een palet van vrolijke, blije kleuren gekozen die me aan Kerst in mijn kindertijd doen denken – het zijn allemaal restjes Stylecraft Special DK. Je mag natuurlijk elke kleurencombinatie gebruiken die je wilt – elke decoratie heeft 4 kleuren nodig. Dit zijn mijn kleuren:
Bovenste rij : Plum : Bright Pink : Magenta : Lapis : (Ricorumi Silver lamé)
Middelste rij : Kelly Green : Grass Green : Spearmint : Turquoise : Empire
Onderste rij : Lipstick : Tomato : Spice : Mustard : Gold
Zoals reeds verteld, heb je vier kleuren nodig voor elke decoratie. Voor een maximum effect, probeer je Kleur A en B (de eerste twee kleuren) flink contrast te laten maken
Voor we gaan beginnen, een klein overzicht van de steken
Stekenuitleg
Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.
Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
Stokje: sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.
Decoratie (maak er 12)
Let op: aan het begin en einde van elke toer laat je een lange draad van ongeveer 15 centimeter over. Dus als je begint, maak je je schuiflus zo’n 15 centimeter van het einde van de draad af, zoals in de foto hierboven. De eindes worden gebruikt als kwastje.
Toer 1: gebruik Kleur A
Om te beginnen, maak een schuiflus op ongeveer 15 cm van het draadeinde, 4 lossen, halve vaste in eerste losse om een ring te vormen.
4 lossen (telt als stokje + 1 losse)
*1 stokje, 1 losse;
Herhaal vanaf * nog 6 keer.
Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten, hecht af, laat een draad van 15 centimeter over.
[8 stokjes + 8 1-lossenruimtes]
De foto hierboven laat de complete eerste toer zien – zie dat er lange draden over zijn voor de kwastjes later.
Toer 2: gebruik kleur B
Alle steken in deze toer worden uit de 1-lossenruimtes gehaakt
Maak een schuiflus ongeveer 15 cm van het draadeinde en steek je haaknaald (met de schuiflus erop) in de eerste 1-lossenruimte. Sla de draad om en haak een halve vaste – dit zorgt ervoor dat je nieuwe garen op de goede plek zit, klaar om te starten.
2 lossen (telt als vaste), vaste in dezelfde ruimte, 2 lossen. *2 vasten in volgende ruimte, 2lossen; herhaal vanaf * nog 6 keer.
Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten, hecht af, laat een 15 centimeter lange draad over.
[16 vasten + 8 2-lossenruimtes]
De foto hierboven laat de tweede toer compleet zien- let erop dat de draden er aan blijven hangen.
Toer 3: gebruik Kleur A
Alle steken in deze toer worden uit de 2-lossenruimtes gehaakt.
Maak een schuiflus ongeveer 15 cm van het draadeinde af en steek je haaknaald (met de schuiflus erop) in de eerste 2-lossenruimte. Sla de draad om en haak een halve vaste – dit zorgt ervoor dat je nieuwe garen op de goede plek zit, klaar om te starten.
2 lossen (telt als 1 vaste), vaste in dezelfde plaats, 2 lossen;
*2 vasten in volgende ruimte, 2 lossen;
Herhaal vanaf * nog 6 keer.
Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten; hecht af, laat een lange 15 cm draad over.
[16 vasten + 8 x 2-lossenruimte]
Toer 4: Gebruik Kleur C
Alle steken in deze toer worden gehaakt in de 2-lossenruimtes
Maak een schuiflus ongeveer 15 cm van het draadeinde af en steek je haaknaald (met de schuiflus erop) in de eerste 2-lossenruimte. Sla de draad om en haak een halve vaste – dit zet je garen vast in een nieuwe plek, klaar om te beginnen.
2 lossen (telt als vaste), 2 vasten in dezelfde ruimte, 2 lossen;
*3 vasten in volgende ruimte, 2 lossen;
Herhaal vanaf * nog 6 keer.
Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten. Hecht af. Laat een 15 cm lange draad over.
[24 vasten + 8 2-lossenruimtes]
Toer 5 : gebruik Kleur D
Alle steken in deze toer worden IN de steken gehaakt, in ALLEEN DE ACHTERSTE LUSSEN
Steek de haaknaald in de achterste lus van de eerste steek en haal een lusje van de nieuwe kleur op.
2 lossen (telt als vaste)
Haak een vaste in de achterste lus van de volgende 18 steken.
Je bent nu precies tegenover het begin en de volgende steek gaan we een klein beetje uit laten steken.
….in de achterste lus van de volgende steek haak je : (halve vaste, 2 lossen, stokje, 2 lossen, halve vaste), dit zorgt voor een klein puntje zoals hierboven.
Haak 1 vaste in de achterste lus van de volgende 20 steken.
Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten, hecht af, laat een 15 centimeter lange draad over.
[39 vasten plus puntje]
Nu is ie bijna klaar. We gaan het kwastje maken.
Het Kwastje maken
Nadat je 5 toeren hebt gehaakt, heb je 10 draadjes voor het kwastje. Je gaat ze voorzichtig door de steken op de achterkant van het werk halen om bij de buitenrand aan te komen, precies tegenover het puntje dat je in de laatste toer maakte.
Begin bij de buitenrand en werk naar binnen. Werk dus de draadjes van toer 5 eerst weg, dan toer 4, dan toer 3, dan 2 en tenslotte de eerste toer.
Zorg er voor dat je ze rustig en een beetje voorzichtig verstopt, zodat de achterkant er ook nog zo mooi mogelijk uit ziet.
Probeer je uiteindjes ook een beetje te spreiden, zodat ze aan de rand eruit poppen over de breedte van 3 vasten.
De foto hierboven laat de decoratie zien met alle 10 de draadjes netjes eruit gebracht. Dan zitten ze ook mooi tegenover het uitstekende stukje.
Maak zoveel decoraties als je nodig hebtvoor jouw slinger (ik maakte er 12) en stoom ze even.
Gebruik daarvoor een warm strijkijzer en puf stoom op het haakwerk, waardoor je het platter maakt en maak tevens je cirkels even mooi rond met je handen terwijl ze nog nat zijn. Geef de kwastjes ook een pufje stoom, zodat ze mooi plat worden en recht en daardoor makkelijker te knopen en knippen.
Knoop nu het kwastje. Houd de decoratie met de verkeerde kant naar je toe en twist de draden een beetje (zie foto boven) om een mooie dikke draad te maken.
Leg er dan één knoop in, duw die tegen de decoratierand aan.
Trek niet te hard aan, maar zorg er wel voor dat het veilig op z’n plek blijft zitten.
Nu moet je besluiten hoe lang je je kwastje wiltmaken. Ik wilde de mijne ongeveeer 6 cm maken, wat het formaat is van een bankpasje (of bibliotheekpasje, je snapt m’n punt).
Als je dit gebruikt om mee te meten, heb je meteen iets om een nette rechte rand langs te knippen.
Daar is ie dan!
….allemaal netjes geknipt. Nu maken we nog één feestelijk detail!
…een beetje glitter natuurlijk!
Deze extra steken zijn volledig optioneel, maar ik denk dat het toch een leuke toevoeging is.
Als je de decoratie in je boom gaat hangen, moet je ook nog even een lusje garen door het puntje doen.
Zoals ik al eerder zei, ik maakte ze vooral voor de Feestelijke Slinger, dus ik combineerde ze met wat gehaakte sterretjes…
…Ik maakte 12 kwastjesdecoraties en 24 kleine sterretjes in totaal.
De sterretjes bestaan uit twee simpele toeren, het uitgebreide Inimini Sterretjes Haakpatroon gebruik je daarvoor.
Het maken van de slinger
Leg je decoraties en sterretjes op een platte ondergrond en leg ze in de volgorde waarin je ze aan elkaar wil zetten. Ik legde 1 ster aan elke zijde en 2 sterren tussen elke decoratie in.
Ik gebruikte Silver Lamé garen, maar je kunt ook een andere kleur kiezen, en begin met 12 lossen.
Steek de haaknaald in de eerste losse en maak een halve vaste. Je hebt nu een hanglusje gemaakt.
8 lossen.
Om de ster vast te zetten, steek je je haaknaald door de bovenpunt van de ster van voor naar achter en haak je een halve vaste. Dit zet de ster vast.
8 lossen (of wat je wilt gebruiken voor de afstand tussen de objecten, misschien wil je wat experimenteren met wat er mooi uit komt te zien).
Om de decoratie vast te zetten, steek je je haaknaald van voor naar achteren door de bovenkant van het puntje dat je maakte en haakt een halve vaste.
Ga verder met het vastzetten van je decoraties en sterretjes, met steeds 8 lossen tussen elke halve vaste.
Als je de laatste ster hebt vastgezet, haak je 20 lossen. Halve vaste in 12e losse vanaf de haaknaald om weer een lusje te maken. Hecht af en werk de draadjes allemaal netjes weg.
Het vastmaken van de belletjes
Het is volledig optioneel om belletjes toe te voegen, maar ik denk dat ze de boel leuk versieren.
Ik vond het het makkelijkste om met kleine stukjes afgeknipt garen de balletjes op hun plek te knopen, in het midden van het draadje (zie foto boven).
Om de slinger vast te maken, knoop je simpelweg het belletje vast aan de lossenketting, in het midden van de 8-lossen tussen elk gehaakte motief. Gebruik scherpe schaar om voorzichtig de draadjes weg te knippen.
Ta-dah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dit is hoe de slinger er dan uit ziet. Je kunt ‘m natuurlijk eindeloos aanpassen met andere kleuren, meer sterretjes, meer ruimte tussen de objecten, meer kleine decoraties in plaats van belletjes, etc.
Mijn feest slinger paste op mijn mantel en was ongeveer 160 centimeter lang.
Ik kan je adviseren om doorschijnende plak haakjes te gebruiken voor dit soort decoratie. Ik gebruik Commando haken die heel goed blijven zitten maar die je ook weer los kunt halen als je ze niet meer nodig hebt. Die vind je via Amazon ((hier))
Heel veel haakplezier met deze feestelijke slinger en hopelijk versierd hij je huis in de donkere dagen.
Wil je me bedanken voor het vertalen van deze blogpost? Dat kan door te doneren op NL91ASNB0267191650 tnv Een Mooi Gebaar 🙂 Bedankt!
Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.
Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal
Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina