Skip to Content

Week 12 – 2020

Coronavirus, Spring Blush Sjaal en thuisonderwijs

Je kan er natuurlijk niet om heen, het coronavirus teistert ons land!

Coronavirus

Ik merk er gelukkig niet veel van: we zijn allemaal gezond, mijn man werkt in loondienst sowieso al 80% van de tijd vanuit huis, ik werk natuurlijk ook heel veel vanuit huis en de kinderen kregen altijd al thuisonderwijs. Ik mis m’n wandelingen ‘s avonds en de uitjes met de kids, maar ja, dat hebben we er natuurlijk gewoon voor over!

Thuisonderwijs

Wij geven onze kinderen (4,5 jaar oud, 3 jaar oud en 1 jaar oud) thuisonderwijs. Nu zijn de scholen dicht en noemt ineens iedereen het verplichte binnenzitten, raar thuiswerken en óók nog kinderen iets leren: thuisonderwijs. Ik kan me daar niet zo in vinden. De kracht van thuisonderwijs zit ‘m onder andere in het kunnen volgen van het tempo, de interesses en de vaardigheden van je kind, wat met meegegeven pakketjes van school natuurlijk niet zo lukt. Bovendien kunnen we minder uitstapjes maken, naar de markt, de supermarkt, de bibliotheek, het zwembad…. Alle dingen die er normaliter voor zorgen dat onze thuisonderwijskindjes helemaal niet sociaal geïsoleerd zijn, vallen nu een beetje weg.

Het is dan ook niet zo gek dat ouders het nu soms zwaar vinden om al deze taken met elkaar te combineren, zonder opvang voor de kinderen. De schoolkinderen zijn gewend aan de juf en hun klasgenoten, en moeten dat nu ineens vrij gekunsteld thuis doen. Ik heb oneindig veel respect voor de leerkrachten die dit er allemaal bij moeten doen nu, wat een takenpakket hebben zij zich ineens in de schoenen geschoven gekregen!

Voor mij is het “thuisonderwijs” wat veel kinderen nu krijgen dus een vrij slecht voorbeeld van hoe “normaal” thuisonderwijs er uit zou kunnen/moeten/in de praktijk uitziet. Ik vind de vragen die ik vanuit allerlei kanten krijg trouwens wél heel leuk, ik ben ineens een “expert” in plaats van een “weirdo” 😉

Wij richten ons thuisonderwijs in met veel voorlezen, nog meer voorlezen en heel veel vrij spel. De leeftijd van de kinderen leent zich nog niet voor veel gerichte opgelegde taakjes, volgens ons. Ze leren natuurlijk wel heel veel, van het leven, van spelen, van voorlezen, van filmpjes, van contact met opa’s/oma’s/buren/tantes/ooms/nichtjes/neefje/buurkindjes, van elkaar en van ons. We betrekken ze bij alles wat we doen in het leven, zonder strikt een methode te volgen.

Ik haal wel veel inspiratie uit het curriculum van Blossom and Root: een thuisonderwijscurriculum met focus op voorlezen, klassieke muziek, het leren kennen en waarderen van kunst, poëzie, samen koken, veel de natuur in, maar natuurlijk ook rekenen en taal. De “lessen” bestaan uit brokjes van 10-20 minuten en zijn daardoor heel behapbaar voor ons kleine kroost. Als je meer wilt weten, kun je me een mailtje sturen: iris@eenmooigebaar.nl

Spring Blush Sjaal

Ik heb met Mr. Cey Blush garen een sjaal gemaakt… Dat is een verloopgaren met 1000 meter, 250 gram, voor €19,95. Lijkt een beetje op de Scheepjes Whirl, maar dan met een deel bio katoen en goedkoper.

Van dichtbij kun je zien dat het steeds 4 draden zijn in één draad, die langzaam van kleur veranderen. Eerst 2geel/2oranje, dan 3oranje/1geel, dan 3 oranje/1roze, etc. Op die manier krijg je een prachtig verloopje in kleuren!

Bij het patroon heb ik ook stap voor stap patroontekeningen lezen uitgelegd. Boven en onderstaande foto tonen hetzelfde! Leuk he? Door stap voor stap mee te haken, en stap voor stap de tekening te kunnen bekijken, leer je wellicht wat dingen over patroontekeningen. Er komt nog een keer een uitgebreide tutorial, maar voor nu vond ik dit wel een geinige stap!

Heel veel sterkte allemaal met de veranderende omstandigheden! Ik sta altijd open voor een gesprekje voor de eenzamen onder jullie <3

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina