Skip to Content

Tunisch kleurwisselen

Hoe wissel je van kleur bij tunisch haken?

In deze tutorial leer je over drie algemene manieren om kleuren te wisselen: strepen, mixgareneffect en blokjes. Het is voor deze tutorial noodzakelijk dat je de Tunische Simpele Steek kent.


Strepen

Om strepenbanen te haken in je tunische haakwerk, wissel je bij de laatste doorhaal van de teruggaande toer van kleur. Je wacht dus tot je nog 2 lusjes op de haaknaald hebt bij de teruggaande toer en haalt daar dan doorheen met de nieuwe kleur. Nog niet duidelijk? Kijk dan even naar onderstaande foto’s! Deze techniek is bijvoorbeeld leuk voor een strepensjaal.


Mixgareneffect

Je heengaande toer heeft een andere kleur dan de teruggaande toer. Eventueel wissel je ook bij de heengaande toer weer, voor een nog drukker effect. De draden kun je aan de zijkant van je werk laten meelopen, dat scheelt draadjes wegwerken.
Je steekt bij de heengaande toer onder de laatste twee lusjes door zoals gebruikelijk en haalt daarbij een nieuwe kleur op.

Sla de draad van de nieuwe kleur om en haal door de steek heen. Sla nog een keer om en haal door het eerste lusje heen.

Nu haak je de teruggaande toer met de nieuwe kleur.

Je kunt ervoor kiezen om de heengaande toer weer met nog een andere kleur te doen, of met dezelfde kleur. Als je van kleur wilt wisselen, doe je dat, net als bij het strepeneffect, voor de allerlaatste doorhaal van de teruggaande toer. Als je dezelfde kleur gebruikt, haak je nu gewoon weer een heengaande toer. Je wisselt dan pas weer als je door de allerlaatste twee lusjes van deze toer heen steekt.


Blokjes

Je kunt ten slotte ook blokjes in verschillende kleuren maken binnen het Tunisch haken. In het voorbeeld laat ik je een blokje aan de rand van het lapje zien, maar je kunt ook een blokje in het midden haken. Het is dan wel aan te raden om met meerdere bollen (of stukjes bol) van dezelfde kleur te werken, omdat je anders veel moet af- en aanhechten. Draden mee laten lopen, zoals bij “gewoon” intarsia haken, wordt bij tunisch haken niet zo mooi.
Begin één doorhaal vóór je van kleur wilt wisselen op de heengaande toer. Haal daar de nieuwe kleur op.


Haal nu lusjes op in de nieuwe kleur tot je bij het einde van je blokje gekomen bent. Ik heb voor het gemak tot de rand gehaakt. De teruggaande toer haak je dan ook weer in de kleur van je blokje, tot het tweede lusje op de naald de hoofdkleur weer heeft (zie foto beneden). Dan haal je door met de hoofdkleur.

Zorg er bij de kleurwissel ook voor dat je de draden even om elkaar heen slaat, zodat er geen gaten in je haakwerk ontstaan.


Herhaal deze stappen tot de gewenste hoogte. Als je blokje hoog genoeg is, haal je weer gewoon lusjes op in de heengaande toer met de kleur waarmee je verder wilt.

Je resultaat is een naadloos blokje in een andere kleur! Met minimale draadjes weg te werken, doordat je de draad steeds een stukje mee omhoog laat lopen.

Wil je nóg meer leren over Tunisch haken? Klik dan hier! Zelf een andere manier van kleurwisselen verzonnen? Ik hoor ‘m graag via Facebook of Instagram, of hier beneden in de reacties. Natuurlijk zie ik ook graag foto’s van het resultaat <3  Veel haakplezier!

Delen is lief!