Hexagon haken – Attic24
Lucy van Attic24 haakt schitterende dekens. Zo ook deze leuke hexagon deken!
Dit bericht is een directe vertaling van Lucy’s pagina, uiteraard met toestemming vertaald.
Wat kun je verliefd zijn op een haakproject! Ik ben nu helemaal verzot op deze hexagonnen. Ik vond ze even stom, omdat het lastig is om ernaast ook nog cappuccino te drinken en te kletsen, maar vind ze nu toch weer tof.
Je moet wat meer opletten bij dit patroon dan bij andere Attic24 patronen.
Ik weet niet hoe dit patroon er precies uit komt te zien, maar ik weet wel zeker dat ik je wil helpen als je er niet uit komt. Dat kan via Facebook of Instagram of in de reacties op dit bericht.
De manier van hexagonnen aan elkaar zetten is geïnspireerd door Alex van Moonstitches met de methode “Block Meet”. Kijk gerust op die website als je er niet uit komt.
Materiaal Hexagon Attic24
Ik heb dit project gehaakt met Rowan Handknit DK Cotton, in 16 verschillende kleuren: 215 (Rosso), 219 (Gooseberry), 239 (Ice Water), 254 (Bright Orange colour, now discontinued), 287 (Diana), 303 (Sugar), 309 (Celery), 313 (Slick), 314 (Decadent), 316 (Slippery), 318 (Seafarer), 324 (Bermuda), 327 (Aqua), 332 (Rose), 333 (Antique).
Het project wordt gehaakt met een 4 mm haaknaald en de hexagonnen zijn ongeveer even groot als je hand als ze klaar zijn. Elke zijde meet ongeveer 6 cm en er zit 11 centimeter tussen de punten.
Je kunt deze hexagonnen natuurlijk prima haken met ander materiaal en een andere haaknaaldmaat. Maak dan wel even (een paar!) proeflapjes met verschillende maten haaknaald, zodat je weet van welke haaknaald de hexagonnen het mooiste af komen rollen!
Toer 1: 4 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te vormen. 3 lossen, 11 stokjes in de ring. Halve vaste in derde beginlosse en hecht af.
Je hebt nu een mini cirkeltje met 12 steken.
Toer 2: Hecht een nieuwe kleur aan. Je werkt in de steken, niet in de ruimtes tussen de steken. Je haakt in deze toer 2stokjesclusters.
2stokjescluster: Sla de draad om de naald, steek de naald in de steek, haal een lusje op (3 lusjes op de naald). Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. (2 lusjes op de naald). Sla de draad om en steek door dezelfde steek, haal een lusje op. (4 lusjes op de naald). Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Sla de draad om en haal door 3 lusjes heen.
Hecht de draad aan, haak 2 lossen. Stokje in dezelfde ruimte. 1 losse. 2stokjescluster in de volgende steek, 1 losse. Herhaal rondom, tot je 12 stokjesclusters hebt. Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten.
Lukt het nog? Mooi, dan komt nu toer 3. Je haakt toer 3 in de ruimtes, niet in de tsteken.
Hecht een nieuwe kleur aan in een ruimte tussen twee clusters. Haak 3 lossen. (Je kunt ook met een staand-stokje beginnen).
1 losse.
*3 stokjes in volgende ruimte, 1 losse* Herhaal 10 keer, tot je 12 clusters hebt. Halve vaste in derde beginlosse (of staand-stokje) om de toer te sluiten. Hecht af.
Toer 4: de lossenlussen-toer
Hecht een nieuwe kleur aan in een ruimte tussen de clusters van de vorige toer.
3 lossen, halve vaste in volgende ruimte.
Maak rondom 3-lossenruimtes, met steeds een halve vaste in de ruimte tussen de clusters. Hecht niet af, ga met dezelfde kleur verder.
In toer 5 maak je de hexagonvorm. Eerst leg ik je het uit voor het eerste vierkant, daarna nog een keer voor het aan elkaar zetten. Je gebruikt dezelfde kleur als de vorige toer. Je haakt onder de 3-lossenbogen.
Toer 5: halve vaste in volgende 3-lossenruimte. 3 lossen (telt als stokje), 2 stokjes in dezelfde ruimte. 2 lossen (dit is de hoek), dan 3 stokjes in dezelfde lossenruimte. Nu is je eerste hoekruimte compleet.
Nu haak je in de volgende 3-lossenruimte 3 stokjes. Dit is de rechte zijde.
Je haakt in de volgende 3-lossenruimte: (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes). Nu is je tweede hoek af.
Ga op deze manier verder en wissel steeds 3 stokjes in een ruimte af met een hoek in een ruimte. Je eindigt met 3 stokjes in de ruimte voor de ruimte waarin je aanhechtte. Halve vaste in derde beginlosse om af te hechten.
Zie je ’t? Niet zo moeilijk he! Eerste hexagon is af!
Als je het aan elkaar naaien van hexagonnen niet erg vindt, kun je gewoon een heleboel losse hexagonnen maken volgens bovenstaand patroon en die dan later aan elkaar naaien. Ik wil ze liever aan elkaar haken terwijl ik bezig ben.
Je werkt tegen de klok in, beginnende met een hoek (zie foto boven).
Toer 5: (als je aan elkaar gaat haken): halve vaste in volgende lossenruimte, 3 lossen, 2 stokjes in dezelfde lossenruimte. Nu haak je niet 2 lossen, maar slechts EEN. Dan haak je een halve vaste in de overeenkomstige hoek van het andere vierkant. Nu haak je weer 3 stokjes in dezelfde lossenruimte op het vierkant waaraan je werkt. De halve vaste vervangt dus 1 losse van de hoek, verder werkt de hoek hetzelfde.
Nu haak je in de volgende ruimte tussen clusters op het vierkant waaraan je vast aan het haken bent een halve vaste, om ‘m weer vast te zetten. Steek daarvoor de haaknaald in de ruimte, sla de draad aan de achterkant van je werk om de naald en trek het door naar voren:: eerst door de ruimte en dan door de lus op je haaknaald. Even oefenen, maar dat went!
Ga op dezelfde manier door met het aan elkaar haken van de hexagonnen, maar zorg dus dat je na elk cluster een halve vaste haakt in de hexagon waaraan je vast haakt. In een hoek waar je twee hexagonnen tegenkomt, haak je 2 halve vasten, eentje per hexagon. Je haakt dan geen lossen. In de foto hierboven is duidelijk te zien dat er eerst een halve vaste in het blauwe hexagonhoekje gemaakt is, en daarna een halve vaste in de groene, alvorens er weer drie stokjes gehaakt werden in dezelfde 3-lossenruimte op de hexagon waaraan je werkt.
Ik hoop dat je nu zin hebt om ermee aan de slag te gaan!
Als je hulp nodig hebt, schroom dan niet. En deel vooral ook je resultaten op Facebook of Instagram, (#eenmooigebaar) dan kunnen we meegenieten!
Blij met dit gratis patroon?
Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via overboeking: (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.
Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!
Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:
Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.
Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal
Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina
Mia
Sunday 30th of April 2023
Ik zag de hexagon deken in de happy graft winkel wat een geweldig patroon ga nu allerlei kleuren verzamelen dank je wel voor jouw uitleg. Mia