Skip to Content

Deel 4

Deel 4

Welkom bij de Filet Fantastic Cal. Op deze pagina vind je deel 4 van deze 12 weken durende CAL.

De algemene informatie over deze nieuwe CAL vind je hier. Ben je nieuw bij de filet haken techniek? Bezoek hier dan de pagina met uitleg en een proeflapje. Onderaan deze pagina vind je nog het schema met hierin alle linken naar de delen die al zijn uitgebracht.

Filet Fantastic Deel 4: Pijlen 2

Welkom bij deel 4 van de Filet Fantastic CAL. Deze week gaan we door met het haken van pijlen aan de delen 2 & 3, om van onze rechthoek weer een vierkant te maken. Het effect aan het eind van deel 4 zou moeten zijn dat het lijkt alsof er pijlen rond de ster gaan.

Voor we beginnen aan deel 4, wil ik nog snel even de afgemaakte delen 3 hier tonen, die met mijn gedeeld zijn via de engelstalige website, facebook en instagram. Het is zo leuk om jullie voortgang te zien en het is een geweldige inspiratiebron!

De hashtag voor dit project is #KCACOUKCAL21 voor Twitter en Instagram. Je kunt natuurlijk ook meedoen via: Ravelry, Facebook pagina van Keep Calm and Crochet On UK en Facebook pagina van Een Mooi Gebaar of de Facebook groep en Pinterest.

Als je hier nieuw bent bij de Crochet Along, je kunt alle informatie die je nodig hebt vinden op de Algemene CAL Informatie pagina. Hier vind je ook alle linkjes naar de CAL informatie delen. Pakketten zijn te koop via Black Sheep Wools, dan krijg je er een gave project tas bij. Keep Calm and Crochet On UK krijgt dan een kleine bijdrage voor het pakket. Pakketten zijn ook te koop via Caros Atelier in Nederland.

Dit patroon is gratis hier op de website, maar is ook beschikbaar als PDF kooppatroon advertentievrij. De PDF bevat alle patronen, diagrammen en informatie in één document, zonder advertenties (waarmee je ons dus kunt sponsoren!) Ook dit patroon wordt wekelijks bijgewerkt.

Als je nog nooit Filet Haken hebt gedaan dan is het misschien handig om de Filet Haken door te lezen. Hier vindt je allerlei tips om te beginnen en ook een proeflapje met patroon is hier te vinden.

Materialen

Garen: 78g / 208m  of 2 bollen Scheepjes River Washed Mersey (931) of 78g / 234m  Scheepjes Colour Crafter Eindhoven (1114)

Haaknaald: 3.5 mm 

Extra nodig: Schaar en wolnaald

Spanning: 5 stokjes = 2.5 cm.  Spanning is niet heel belangrijk, bij elke deel vertel ik je duidelijk mijn maten. Als mijn spanning niet gelijk is aan die van jou, dan is het enige verschil dat jouw werk aan het eind groter of kleiner is dan mijn werk. Wil je mijn maat aanhouden, dan is het raadzaam om een haaknaald groter of kleiner te nemen als het niet uitkomt.

Eind Afmeting: Deel 4 –  68 x 68 cm 

Basis Filet Steken

BeginOpenHokje: 4 lossen (telt als eerste stokje en 1 losse), sla 1 steek over (dit kan ook een losse zijn), stokje in de volgende steek

OpenHokje: 1 losse, sla 1 steek over (dit kan ook een losse zijn), 1 stokje in de volgende steek

BeginDichtHokje: 3 lossen (telt als eerste stokje), 1 stokje in elk van de 2 volgende steken

DichtHokje: 1 stokje in elk van de volgende 2 steken, als de basis 2 stokjes is, dan in elk stokje 1 stokje, als de basis 1 losse en 1 stokje is, maak dan je stokje om de 1 losse heen, en het 2e stokje in het stokje.

Overige gebruikten steken

Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.

Losse: sla de draad om en haal door de lus op de haaknaald.

Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lussen op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.

Haakpatroon Deel 4

Je gaat nu verder werken met deel 4 aan de goede kant van de deken.

Om te beginnen met deel 4, je begint te werken aan de zijdes van deel 3, die direct overgaan in de zijkant van deel 2. Je werkt aan de rij-eindes van deel 3, dan de steken van deel 2 en eindigt weer met de rij-eindes van deel 3.

We beginnen nu te werken vanaf de onderkant, als de sterpunt naar boven wijst, en gaan dus langs deel 3 en deel 2 weer langs deel 3 naar boven toe. Als de deken goed voor je ligt werk je dus eerst aan de rechterkant van de deken. 

We haken in rijen vanaf de deken, en daar waar er geen steken zijn, dus in de delen van deel 3, werk je de steken om het extra stokje, die aan de rij-eindes zitten om zo steken toe te voegen.

Belangrijke extra patroon notitie:
Op het eind van iedere rij heb je een extra stokje dat niet zichtbaar is op het schema. Deze extra steken zijn wel erg belangrijk, want die heb je nodig om straks de andere delen van de CAL aan je deken vast te maken.

Rij 1: Maak je draad vast met een halve vaste om het stokje van de laatste rij van deel 3, 3 losse (telt als 1e stokje voor het gehele deel), 1 stokje om hetzelfde stokje, 2 stokjes om elk volgend stokje van de rij-eindes (22 stokjes), 2 stokjes in de 2lossenruimte van de hoek van deel 2, 1 stokje in elk van de volgende 83 steken,  2 stokjes in de 2lossenruimte van de hoek van deel 2,  2 stokjes om elke volgend stokje van de rij-eindes van deel 3 (22 stokjes), je moet nu aan het einde zijn van deel 3, keer [131 steken]

Rij 2: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, 64 x OpenHokje, 1 stokje in laatste steek, keer [64 OpenHokjes en 2 stokjes]

Rij 3: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, 3 x OpenHokje, 2 x DichtHokje, *4 x OpenHokje, 2x DichtHokje*, Herhaal tussen * * 9 keer, 5 x OpenHokje, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 4: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, *4 x OpenHokje, 2x DichtHokje*, Herhaal tussen * * 10 keer, 4 x OpenHokje, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 5: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, 5 x OpenHokje, *2 x DichtHokje, 4 x OpenHokje*, Herhaal tussen * * 9 keer, 2 x DichtHokje, 3 x OpenHokje, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 6: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, 2 x OpenHokje, *2 x DichtHokje, 4 x OpenHokje*, Herhaal tussen * * 9 keer, 2 x DichtHokje, 6 x OpenHokje, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 7: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, 5 x OpenHokje, *2 x DichtHokje, 4 x OpenHokje*, Herhaal tussen * * 9 keer, 2 x DichtHokje, 3 x OpenHokje, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 8: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, 4 x OpenHokje, *2 x DichtHokje, 4 x OpenHokje*, Herhaal tussen * * 10 keer, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 9: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, 3 x OpenHokje, *2 x DichtHokje, 4 x OpenHokje*, Herhaal tussen * * 9 keer, 2 x DichtHokje, 5 x OpenHokje, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 10:  3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, 64 x OpenHokje, 1 stokje in laatste steek, keer [64 OpenHokjes en 2 stokjes]

Rij 11:  3 lossen, 1 stokje in elk van de volgende stokjes en 1losseruimtes. 

Hecht af en werk de draadeinden netjes weg.

Rij 12 – 22: Hecht met dezelfde kleur nu aan aan de onderkant van de ster, in een hoek en werk nu deze rijen aan de onderkant van je werk. Herhaal rij 1 – 11 aan deze kant. De pijlen zullen nu de andere kant opwijzen. Zorg ervoor dat de goede kant van je werk voor je ligt.

Created with Stitch Fiddle: www.StitchFiddle.com

En deel 4 is weer klaar. We hebben nu weer een vierkant. Zo gaan we onze deken verder opbouwen en laten groeien. Iedere week komen er rijen bij aan 2 zijdes van het vierkant, dus we maken weer een rechthoek en de week erna wordt dat weer een vierkant. Ik kijk er nu al naar uit om het volgende deel met jullie te kunnen delen.

Sociale Media

Je kunt op de volgende manieren betrokken blijven bij dit project:

Schema

Succes met deze CAL!

Donderdag 24 maart 2022CAL Details – start datum, schema, garen hoeveelheden en haaknaaldmaten
Donderdag 31 maart 2022Tips voor Filet Crochet
Donderdag 31 maart 2022Mini Kruis Filet haken – oefenen
Donderdag 5 mei 2022Deel 1 – The Star
Donderdag 12 mei 2022Deel 2 – Little Boxes
Donderdag 19 mei 2022Deel 3 – Arrows 1
Donderdag 26 mei 2022Deel 4 – Arrows 2
Donderdag 2 juni 2022Deel 5 – Kisses
Donderdag 9 juni 2022Deel 6 – Hugs
Donderdag 16 juni 2022Deel 7 – Diagonal Stripes
Donderdag 23 juni 2022Deel 8 – Dashes
Donderdag 30 juni 2022Deel 9 – Bobble Flowers
Donderdag 7 juli 2022Deel 10 – Bobble Grid
Donderdag 14 juli 2022Deel 11 – Fancy Filet
Donderdag 21 juli 2022De rand

Details

  1. Het is gratis om mee te doen met de CAL; iedereen kan meedoen zolang je garen en een haaknaald hebt.
  2. Je kunt het project toevoegen aan je Ravelry bibliotheek via deze link: hier
  3. Alle patroondelen komen hier GRATIS op de website
  4. Er komt ook een PDF verkoop van het volledige patroon in één printvriendelijk bestand (zonder advertenties) via de webwinkel voor een kleine bijdrage. Tijdens de CAL zal dit patroon steeds in stukjes vrijkomen, via updates. Je logt dan opnieuw in op de website om het patroon te downloaden. Zo kan iedereen tegelijkertijd meedoen en krijgen de kopers niet “voorrang” boven de mensen die gratis mee doen.
  5. De opbrengsten worden uiteraard eerlijk gedeeld met de ontwerpster!.
  6. Elke donderdag komt er een nieuw deel uit, om 9 uur ‘s ochtends. Kijk in het schema voor meer details.

Delen is lief!