Skip to Content

Deel 3

Deel 3

Welkom bij de Filet Fantastic CAL. Op deze pagina vind je deel 3 van deze 12 weken durende CAL.

De algemene informatie over deze nieuwe CAL vind je hier. Ben je nieuw bij filet haken, bezoek hier de pagina met uitleg en een proeflapje. Om de eerste 2 weken nog snel terug te vinden, zie hier deel 1 en deel 2.

Filet Fantastic Deel 3 : Pijlen 1

Welkom bij Deel 3 van de Filet Fantastic Crochet Along iedereen! Ik moet zeggen, nu we een wekelijkse CAL doen (in plaats van iedere 2 weken, zoals eerst) lijkt het alsof we heel snel door deze begin delen heen gaan.

Hieronder wederom een fotocollage van de CAL, maar nu van deel 1 en 2 die zijn gedeeld tot zover op de Engelstalige website en facebook groepen. De hashtag voor dit project is #KCACOUKCAL21 voor Twitter en Instagram. Je kunt natuurlijk ook meedoen via: Ravelry, Facebook pagina van Keep Calm and Crochet On UK en Facebook pagina van Een Mooi Gebaar of de Facebook groep en Pinterest.

Natuurlijk, naarmate je deken groter wordt, zal je langer doen over een deel, maar een deken haken in delen zoals deze crochet along is misschien niet zo overweldigend dan wanneer een hele deken aan een stuk gehaakt moet worden.

Dus ik hoop dat jullie klaar zijn voor deel 3.

In dit deel beginnen we de deken te vergroten aan de boven- en onderkant. We gaan onze eerste set pijlen maken die langs de boven- en onderzijde van deel 1 en 2 komen. Het is erg belangrijk dat je weet aan welke kant je moet werken van delen 1 en 2 en je moet er zeker van zijn dat de enkele punt van de ster van deel 1 naar boven wijst. Maar alles wordt netjes uitgelegd in deel 3, zoals hieronder beschreven.

Nog meedoen maar nog geen pakket? Pakketten zijn te koop via Black Sheep Wools, dan krijg je er een gave project tas bij. Keep Calm and Crochet On UK krijgt dan een kleine bijdrage voor het pakket. Pakketten zijn ook te koop via Caros Atelier in Nederland.

Dit patroon is gratis hier op de website, maar is ook beschikbaar als PDF kooppatroon advertentievrij. De PDF bevat alle patronen, diagrammen en informatie in één document, zonder advertenties (waarmee je ons dus kunt sponsoren!) Ook dit patroon wordt wekelijks bijgewerkt. Hartelijk dank voor je support!

Als je hier nieuw bent bij de Crochet Along, je kunt alle informatie die je nodig hebt vinden op de Algemene CAL Informatie pagina. Hier vind je ook alle linkjes naar de CAL informatie delen.

Materialen

Garen: 95g / 247m  or 2 bollen  Scheepjes River Washed Nile (944) of 95g / 285m  Scheepjes Colour Crafter Gent (2002)

Haaknaald: 3.5 mm 

Extra nodig: Schaar en wolnaald

Spanning: 5 stokjes = 2.5cm. De spanning is niet heel belangrijk, met elke deel vertel ik je duidelijk mijn maten. Als mijn spanning niet gelijk is aan die van jou, dan is het enige verschil dat jou werk aan het eind groter of kleiner is dan mijn werk. Wil je mijn maat aanhouden, dan is het raadzaam om een haaknaald groter of kleiner te nemen als het niet uitkomt.

Eind Afmeting: Deel 3 –  68 x 44 cm 

Basis Filet Steken

BeginOpenHokje: 4 lossen (telt als eerste stokje en 1 losse), sla 1 steek over (dit kan ook een losse zijn), stokje in de volgende steek

OpenHokje: 1 losse, sla 1 steek over (dit kan ook een losse zijn), stokje in de volgende steek

BeginDichtHokje: 3 lossen (telt als 1e stokje), 1 stokje in elk van de 2 volgende steken

DichtHokje: 1 stokje in elk van de volgende 2 steken, als de basis 2 stokjes is, dan in elk stokje 1 stokje, als de basis 1 losse en 1 stokje is, maak dan je stokje om de 1 losse heen, en het 2e stokje in het stokje.

Overige Gebruikten Steken

Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.

Losse: sla de draad om en haal door de lus op de haaknaald.

Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lussen op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.

Haakpatroon – Deel 3

  • Voor je begint aan deel 3, zorg dat je aan de goede kant werkt van deel 1 en 2 en ook dat de enkele punt van de ster naar boven wijst. De enkele punt van de ster is de bovenkant van je werk. 
  • We beginnen deel 3 door rijen toe te voegen aan de bovenkant naar boven toe van deel 2. We vervolgen daarna deel 3 aan de andere kant, de onderkant,  met rijen toe te voegen. Dus aan de bovenkant komt er een stuk aan en aan de onderkant ook.

Belangrijke extra patroon notitie:
Op het eind van iedere rij heb je een extra stokje dat niet zichtbaar is op het schema. Deze extra steken zijn wel erg belangrijk, want die heb je nodig om straks de andere delen van de CAL aan je deken vast te maken.

We werken aan de goede kant, de voorkant van Deel 1 en 2. 

Rij 1: Maak de draad vast met een halve vaste in de hoek van de rechter bovenkant van deel 2, 3 lossen (telt als 1e stokje voor het hele deel), 1 stokje in dezelfde ruimte, 1 stokje in het volgende stokje, 41 x DichtHokje, 2 stokjes in de 2-lossenruimte van de hoek, keer [87 steken in elke toer]

Rij 2: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, 42 x OpenHokje, 1 stokje in laatste stokje, keer [42 x OpenHokje en 2 stokjes]

Rij 3: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, *3 x DichtHokje, 3 x OpenHokje* Herhaal tussen * * 7 keer, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 4: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, 2 x OpenHokje, *3 x DichtHokje, 3 x OpenHokje* Herhaal tussen * * 6 keer, 3 x DichtHokje, OpenHokje, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 5: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, 2 x OpenHokje, *3 x DichtHokje, 3 x OpenHokje* Herhaal tussen * * 6 keer, 3 x DichtHokje, OpenHokje, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 6: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, *3 x DichtHokje, 3 x OpenHokje* Herhaal tussen * * 7 keer, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 7: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, 2 x OpenHokje, 3 x DichtHokje, *3 x OpenHokje, 3 x DichtHokje* Herhaal tussen * * 6 keer, OpenHokje, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 8: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, 2 x OpenHokje, *3 x DichtHokje, 3 x OpenHokje* Herhaal tussen * * 6 keer, 3 x DichtHokje, OpenHokje, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 9: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, *3 x DichtHokje, 3 x OpenHokje* Herhaal tussen * * 7 keer, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 10: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, 42 x OpenHokje, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 11: 3 lossen, 1 stokje elk stokje en om elke 1losseruimte tot einde [87 steken]
Hecht af en werk de draadeinden netjes weg.

Rij 12 – 22: Hecht met dezelfde kleur nu aan aan de onderkant van de ster, in een hoek en werk nu deze rijen aan de onderkant van je werk. Herhaal rij 1 – 11 aan deze kant. De pijlen zullen nu de andere kant opwijzen. Zorg  ervoor dat de goede kant van je werk voor je ligt.

Schema voor deel 3

En dat was het weer! Deel 3 is een feit. Volgende week werken we langs de zijden van deel 2 en 3 om deel 4 te maken, we gaan dan weer van een rechthoek een vierkant maken.

Deze methode gebruiken we om de gehele deken op te bouwen tot aan deel 11 en 12, waar we weer rond gaan haken om alles samen te voegen en netjes af te maken.

Sociale Media

Je kunt op de volgende manieren betrokken blijven bij dit project:

Schema

Succes met deze CAL!

Donderdag 24 maart 2022CAL Details – start datum, schema, garen hoeveelheden en haaknaaldmaten
Donderdag 31 maart 2022Tips voor Filet Crochet
Donderdag 31 maart 2022Mini Kruis Filet haken – oefenen
Donderdag 5 mei 2022Deel 1 – The Star
Donderdag 12 mei 2022Deel 2 – Little Boxes
Donderdag 19 mei 2022Deel 3 – Arrows 1
Donderdag 26 mei 2022Deel 4 – Arrows 2
Donderdag 2 juni 2022Deel 5 – Kisses
Donderdag 9 juni 2022Deel 6 – Hugs
Donderdag 16 juni 2022Deel 7 – Diagonal Stripes
Donderdag 23 juni 2022Deel 8 – Dashes
Donderdag 30 juni 2022Deel 9 – Bobble Flowers
Donderdag 7 juli 2022Deel 10 – Bobble Grid
Donderdag 14 juli 2022Deel 11 – Fancy Filet
Donderdag 21 juli 2022De rand

Details

  1. Het is gratis om mee te doen met de CAL; iedereen kan meedoen zolang je garen en een haaknaald hebt.
  2. Je kunt het project toevoegen aan je Ravelry bibliotheek via deze link: hier
  3. Alle patroondelen komen hier GRATIS op de website
  4. Er komt ook een PDF verkoop van het volledige patroon in één printvriendelijk bestand (zonder advertenties) via de webwinkel voor een kleine bijdrage. Tijdens de CAL zal dit patroon steeds in stukjes vrijkomen, via updates. Je logt dan opnieuw in op de website om het patroon te downloaden. Zo kan iedereen tegelijkertijd meedoen en krijgen de kopers niet “voorrang” boven de mensen die gratis mee doen.
  5. De opbrengsten worden uiteraard eerlijk gedeeld met de ontwerpster!.
  6. Elke donderdag komt er een nieuw deel uit, om 9 uur ‘s ochtends. Kijk in het schema voor meer details.

Delen is lief!