Skip to Content

Deel 10

Deel 10

Welkom bij de Filet Fantastic Cal Deel 10. We zijn al ver gevorderd. In 12 weken haken we een mooie vierkante deken. 

Ben je nieuw hier, dan verwijzen we je graag naar de Algemene Filet Fantastic pagina. Hier vind je allerhande informatie omtrent deze Crochet Along en alle linken naar alle delen alsmede naar een introductie voor het Filet Haken.

Ook onderaan deze pagina vind je alle informatie en de linkjes naar andere pagina’s en delen van deze CAL die al zijn gepubliceerd.

Filet Fantastic Deel 10: Bobbel Patroon

Nou, hier deel 10 alweer, wat gaan we snel! Nog maar een paar weken en dan is je unieke deken af en kun je er lekker onder gaan liggen op de bank.

Nogmaals dank voor iedereen die zijn foto’s van zijn dekens met ons deelt. Zo leuk om te zien. Voor we verder gaan met deel 10 deel ik natuurlijk een aantal foto’s van de delen 9 die af zijn en die zijn gedeeld op Social Media en op Ravelry. Het is zo leuk om te zien hoe ieder zijn deken hier ontstaat en een mooie groei doormaakt. 

De hashtag voor dit project is #KCACOUKCAL21 voor Twitter en Instagram. Je kunt natuurlijk ook meedoen via: Ravelry, Facebook pagina van Keep Calm and Crochet On UK en Facebook pagina van Een Mooi Gebaar of de Facebook groep en Pinterest.

Als je hier nieuw bent bij de Crochet Along, je kunt alle informatie die je nodig hebt vinden op de Algemene CAL Informatie pagina. Hier vind je ook alle linkjes naar de CAL informatie delen. Pakketten zijn te koop via Black Sheep Wools, dan krijg je er een gave project tas bij. Keep Calm and Crochet On UK krijgt dan een kleine bijdrage voor het pakket. Pakketten zijn ook te koop via Caros Atelier in Nederland.

Dit patroon staat gratis hier op de website, maar is ook beschikbaar als PDF kooppatroon advertentievrij. De PDF bevat alle patronen, diagrammen en informatie in één document, zonder advertenties (waarmee je ons dus kunt sponsoren!) Ook dit patroon wordt wekelijks bijgewerkt.

Als je nog nooit Filet Haken hebt gedaan dan is het misschien handig om de Filet Haken door te lezen. Hier vindt je allerlei tips om te beginnen en ook een proeflapje met patroon is hier te vinden.

Materialen

Garen: 166g / 432m  of 4 bollen  Scheepjes River Washed Wheaton (950) of 166g / 432m  of 2 bollen Scheepjes Colour Crafter Hengelo (1084)

Haaknaald: 3.5 mm 

Extra nodig: Schaar en wolnaald

Spanning: 5 stokjes = 2.5cm. De spanning is niet heel belangrijk, met elke deel vertel ik je duidelijk mijn maten. Als mijn spanning niet gelijk is aan die van jou, dan is het enige verschil dat jou werk aan het eind groter of kleiner is dan mijn werk. Wil je mijn maat aanhouden, dan is het raadzaam om een haaknaald groter of kleiner te nemen als het niet uitkomt.

Eind Afmeting: Deel 10 –  140 x 140 cm 

Basis Filet Steken

BeginOpenHokje: 4 lossen (telt als eerste stokje en 1 losse), sla 1 steek over (dit kan ook een losse zijn), stokje in de volgende steek

OpenHokje: 1 losse, sla 1 steek over (dit kan ook een losse zijn), stokje in de volgende steek

BeginDichtHokje: 3 lossen (telt als 1e stokje), 1 stokje in elk van de 2 volgende steken

DichtHokje: 1 stokje in elk van de volgende 2 steken, als de basis 2 stokjes is, dan in elk stokje 1 stokje, als de basis 1 losse en 1 stokje is, maak dan je stokje om de 1 losse heen, en het 2e stokje in het stokje.

Overige Gebruikten Steken

Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.

Losse: sla de draad om en haal door de lus op de haaknaald.

Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lussen op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.

Puffsteek: Sla de draad om de naald, haal een draad op, je hebt nu 3 lussen op de naald, herhaal dit nog 4 keer (dus 5 keer een draad ophalen in totaal), je hebt nu 11 lussen op de naald, sla de draad om en haal door 9 lussen, sla de draad nogmaals om en haal door 2 lussen. Je puffsteek zoals we die in dit project gebruiken is klaar.

Haakpatroon Deel 10

Je gaat weer haken aan de goede kant van de deken. Zorg dat deze naar boven is gekeerd.

Om deel 10 te maken, ga je rechtstreek haken aan deel 8 en de rij-eindes van deel 9. We haken in rijen vanaf de deken, en daar waar er geen steken zijn, dus in de delen van deel 9, werk je de steken om het extra stokje, die aan de rij-eindes zitten om zo steken toe te voegen.

Belangrijke extra patroon notitie:
Op het eind van iedere rij heb je een extra stokje dat niet zichtbaar is op het schema. Deze extra steken zijn wel erg belangrijk, want die heb je nodig om straks de andere delen van de CAL aan je deken vast te maken.

Rij 1: Maak de draad vast met een halve vaste om het stokje van de laatste rij van deel 9, 3 lossen (telt als 1e stokje voor het gehele deel), 1 stokje om hetzelfde stokje, Haak nu 2 stokjes om elk stokje en 1 stokje in elke steek (let op! sla de steek aan het begin en aan het eind van deel 8 over waar al 2 steken om het stokje zijn gehaakt) tot aan het andere einde, keer [257 steken]

TIP: Omdat je deken nu al best heel groot wordt en het aantal steken per zijde groeit, kan het handig zijn om steekmarkeerders te gebruiken om zo het aantal steken makkelijker te tellen. Je kunt bijvoorbeeld iedere 25 of 50 steken een steekmarkeerder plaatsen zodat je zeker weet dat je het juiste aantal steken hebt.

Rij 2: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, DichtHokje, 125 x OpenHokje, DichtHokje, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 3: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, DichtHokje, 2 x OpenHokje, Puffsteek, 1 stokje in volgende steek, *4 x OpenHokje, Puffsteek, 1 stokje in volgende steek*, Herhaal tussen * * 24 keer, 2 x OpenHokje, DichtHokje, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 4: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, DichtHokje, 4 x OpenHokje, *2 x DichtHokje, 3 x OpenHokje*, Herhaal tussen * * 23 keer, 2 x DichtHokje, 4 x OpenHokje, DichtHokje, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 5: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, DichtHokje, 2 x OpenHokje, *DichtHokje, OpenHokje, 2 x DichtHokje, OpenHokje*, Herhaal tussen * * 24 keer, DichtHokje, 2 x OpenHokje, DichtHokje, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 6: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, DichtHokje, 2 x OpenHokje, *DichtHokje, 4 x OpenHokje*, Herhaal tussen * * 24 keer, DichtHokje, 2 x OpenHokje, DichtHokje, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 7: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, DichtHokje, 2 x OpenHokje, *DichtHokje, OpenHokje, 2 x DichtHokje, OpenHokje*, Herhaal tussen * * 24 keer, DichtHokje, 2 x OpenHokje, DichtHokje, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 8: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, DichtHokje, 4 x OpenHokje, *2 x DichtHokje, 3 x OpenHokje*, Herhaal tussen * * 23 keer, 2 x DichtHokje, 4 x OpenHokje, DichtHokje, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 9: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, DichtHokje, 2 x OpenHokje, Puffsteek, 1 stokje in volgende steek, *4 x OpenHokje, Puffsteek, 1 stokje in volgende steek*, Herhaal tussen * * 24 keer, 2 x OpenHokje, DichtHokje, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 10: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, DichtHokje, 125 x OpenHokje, DichtHokje, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 11: 3 lossen, 1 stokje in elk volgende stokje en om elke losse.

Hecht af en werk alle draadeinden weg.

Rij 12 – 22: Hecht met dezelfde kleur nu aan aan de andere kant in een hoek en werk nu deze rijen aan de onderkant van je werk. Herhaal rij 1 – 11 aan deze kant. 

En dat was het weer voor deze week! Deel 10 is ook af en wat wordt hij al groot, de deken. We hebben nu weer een vierkant. Deel 11 komt eraan, het grootste deel van de CAL. We gaan dan om de gehele deken heen haken en zullen alle delen netjes verbinden voor we in deel 12 aan de rand gaan beginnen. Tot volgende week.

Sociale Media

Je kunt op de volgende manieren betrokken blijven bij dit project:

Schema

Succes met deze CAL!

Donderdag 24 maart 2022CAL Details – start datum, schema, garen hoeveelheden en haaknaaldmaten
Donderdag 31 maart 2022Tips voor Filet Crochet
Donderdag 31 maart 2022Mini Kruis Filet haken – oefenen
Donderdag 5 mei 2022Deel 1 – The Star
Donderdag 12 mei 2022Deel 2 – Little Boxes
Donderdag 19 mei 2022Deel 3 – Arrows 1
Donderdag 26 mei 2022Deel 4 – Arrows 2
Donderdag 2 juni 2022Deel 5 – Kisses
Donderdag 9 juni 2022Deel 6 – Hugs
Donderdag 16 juni 2022Deel 7 – Diagonal Stripes
Donderdag 23 juni 2022Deel 8 – Dashes
Donderdag 30 juni 2022Deel 9 – Bobble Flowers
Donderdag 7 juli 2022Deel 10 – Bobble Grid
Donderdag 14 juli 2022Deel 11 – Fancy Filet
Donderdag 21 juli 2022De rand

Details

  1. Het is gratis om mee te doen met de CAL; iedereen kan meedoen zolang je garen en een haaknaald hebt.
  2. Je kunt het project toevoegen aan je Ravelry bibliotheek via deze link: hier
  3. Alle patroondelen komen hier GRATIS op de website
  4. Er komt ook een PDF verkoop van het volledige patroon in één printvriendelijk bestand (zonder advertenties) via de webwinkel voor een kleine bijdrage. Tijdens de CAL zal dit patroon steeds in stukjes vrijkomen, via updates. Je logt dan opnieuw in op de website om het patroon te downloaden. Zo kan iedereen tegelijkertijd meedoen en krijgen de kopers niet “voorrang” boven de mensen die gratis mee doen.
  5. De opbrengsten worden uiteraard eerlijk gedeeld met de ontwerpster!.
  6. Elke donderdag komt er een nieuw deel uit, om 9 uur ‘s ochtends. Kijk in het schema voor meer details.

Delen is lief!