Skip to Content

Filet Fantastic – Deel 9

Filet Fantastic – Deel 9

Welkom bij de Filet Fantastic Cal Deel 9. In 12 weken haken we een mooie vierkante deken. 

Ben je nieuw hier, dan verwijzen we je graag naar de Algemene Filet Fantastic Cal site. Hier vind je allerhande informatie omtrent deze CAL en alle linken naar alle delen alsmede naar een introductie voor het Filet Haken.

Ook onderaan deze pagina vind je alle informatie en de linkjes naar andere pagina’s en delen van deze CAL die al zijn gepubliceerd.

Filet Fantastic Deel 9: Bobbel Bloemen

Heb je weer het donderdag gevoel? Een nieuw deel van onze Filet Fantastic Crochet Along komt weer online. En het is alweer deel 9, hierna nog 3 delen te gaan tot onze unieke deken klaar is. 

Hopelijk geniet je nog steeds van het haken aan dit grote project. Wij wel in ieder geval en we genieten ook nog wekelijks van jullie foto’s die gedeeld worden.

Voor we verder gaan met deel 9, deel ik graag nog een collage van de foto’s die zijn gekomen via de engelstalige website of facebook pagina van de afgehaakte delen 8

De hashtag voor dit project is #KCACOUKCAL21 voor Twitter en Instagram. Je kunt natuurlijk ook meedoen via: Ravelry, Facebook pagina van Keep Calm and Crochet On UK en Facebook pagina van Een Mooi Gebaar of de Facebook groep en Pinterest.

Dit patroon is gratis hier op de website, maar is ook beschikbaar als PDF kooppatroon advertentievrij. De PDF bevat alle patronen, diagrammen en informatie in één document, zonder advertenties (waarmee je ons dus kunt sponsoren!) Ook dit patroon wordt wekelijks bijgewerkt. Hartelijk dank voor je support!

Als je hier nieuw bent bij de Crochet Along, je kunt alle informatie die je nodig hebt vinden op de Algemene CAL Informatie pagina. Hier vind je ook alle linkjes naar de CAL informatie delen.

Nog meedoen maar nog geen pakket? Pakketten zijn te koop via Black Sheep Wools, dan krijg je er een gave project tas bij. Keep Calm and Crochet On UK krijgt dan een kleine bijdrage voor het pakket. Pakketten zijn ook te koop via Caros Atelier in Nederland.

Materialen

Garen: 130g / 338m  of 3 bollen  Scheepjes River Washed Tiber (958) of 130g / 338m  of 2 bollen Scheepjes Colour Crafter Brugge (2003)

Haaknaald: 3.5 mm 

Extra nodig: Schaar en wolnaald

Spanning: 5 stokjes = 2.5cm. De spanning is niet heel belangrijk, met elke deel vertel ik je duidelijk mijn maten. Als mijn spanning niet gelijk is aan die van jou, dan is het enige verschil dat jou werk aan het eind groter of kleiner is dan mijn werk. Wil je mijn maat aanhouden, dan is het raadzaam om een haaknaald groter of kleiner te nemen als het niet uitkomt.

Eind Afmeting: Deel 9 –  140 x 115 cm 

Basis Filet Steken

BeginOpenHokje: 4 lossen (telt als eerste stokje en 1 losse), sla 1 steek over (dit kan ook een losse zijn), stokje in de volgende steek

OpenHokje: 1 losse, sla 1 steek over (dit kan ook een losse zijn), stokje in de volgende steek

BeginDichtHokje: 3 lossen (telt als 1e stokje), 1 stokje in elk van de 2 volgende steken

DichtHokje: 1 stokje in elk van de volgende 2 steken, als de basis 2 stokjes is, dan in elk stokje 1 stokje, als de basis 1 losse en 1 stokje is, maak dan je stokje om de 1 losse heen, en het 2e stokje in het stokje.

Overige Gebruikten Steken

Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.

Losse: sla de draad om en haal door de lus op de haaknaald.

Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lussen op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.

Puffsteek: Sla de draad om de naald, haal een draad op, je hebt nu 3 lussen op de naald, herhaal dit nog 4 keer (dus 5 keer een draad ophalen in totaal), je hebt nu 11 lussen op de naald, sla de draad om en haal door 9 lussen, sla de draad nogmaals om en haal door 2 lussen. Je puffsteek zoals we die in dit project gebruiken is klaar.

Haakpatroon Deel 9

Je gaat weer haken aan de goede kant van de deken. Zorg dat deze naar boven is gekeerd.

Om deel 9 te maken, ga je rechtstreek haken aan deel 7 en de rij-eindes van deel 8. We haken in rijen vanaf de deken, en daar waar er geen steken zijn, dus in de delen van deel 6, werk je de steken om het extra stokje, die aan de rij-eindes zitten om zo steken toe te voegen.

Belangrijke extra patroon notitie:
Op het eind van iedere rij heb je een extra stokje dat niet zichtbaar is op het schema. Deze extra steken zijn wel erg belangrijk, want die heb je nodig om straks de andere delen van de CAL aan je deken vast te maken.

RIj 1:  Maak de draad vast met een halve vaste om het stokje van de laatste rij van deel 8, 3 lossen (telt als 1e stokje voor het gehele deel), 1 stokje om hetzelfde stokje, Haak nu 2 stokjes om elk stokje en 1 stokje in elke steek (let op! sla de steek aan het begin en aan het eind van deel 7 over waar al 2 steken om het stokje zijn gehaakt) tot aan het andere einde, keer [213 steken]

Rij 2 – 3: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, 105 x OpenHokje, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 4: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, 2 x OpenHokje, *DichtHokje, 4 x OpenHokje*, Herhaal tussen * * 20 keer, DichtHokje, 2 x OpenHokje, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 5: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, OpenHokje, DichtHokje, OpenHokje, DichtHokje, *2 x OpenHokje, DichtHokje, OpenHokje, DichtHokje*, Herhaal tussen * * 20 keer, OpenHokje, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 6: 3 lossen, 1 stokje in volgende stokje, DichtHokje, *OpenHokje, Puffsteek, 1 stokje in volgende steek, OpenHokje, 2 x DichtHokje*, Herhaal tussen * * 20 keer, OpenHokje, Puffsteek, 1 stokje in volgende stokje, OpenHokje, DichtHokje, 1 stokje in laatste stokje, keer

Rij 7: Herhaal rij 5
Rij 8: Herhaal rij 4
Rij 9 – 10: Herhaal rij 2 en 3
Rij 11: 3 lossen, 1 stokje in elk van de volgende stokjes en 1losseruimtes.

Hecht af en werk alle draadeinden weg.

Rij 12 – 22: Hecht met dezelfde kleur nu aan aan de andere kant in een hoek en werk nu deze rijen aan de onderkant van je werk. Herhaal rij 1 – 11 aan deze kant. 

Gemaakt met Stitch Fiddle: www.StitchFiddle.com

Dat was het weer voor dit deel! Deel 9 is nu klaar en je deken is een rechthoek. We groeien langzaam aan tot een grote deken en een foto maken van de hele deken wordt al uitdagender. Nog maar 3 delen te gaan en je unieke deken is af.

.

Social Media

Je kunt op de volgende manieren betrokken blijven bij dit project:

Links bij dit project

 1. CAL Details – garen hoeveelheden en haaknaaldmaten
 2. Tips voor Filet Haken
 3. Mini Kruis Filet haken – zodat je kunt oefenen met de techniek
 4. Deel 1: De Ster
 5. Deel 2: Little Boxes
 6. Deel 3: Arrows 1
 7. Deel 4: Arrows 2
 8. Deel 5: Kisses
 9. Deel 6: Hugs
 10. Deel 7: Diagonal Stripes
 11. Deel 8: Dashes
 12. Deel 9: Bobble Flowers
 13. Deel 10: Bobbel Grid
 14. Deel 11: Fancy Filet
 15. Deel 12: de Rand

Details

 1. Het is gratis om mee te doen met de CAL; iedereen kan meedoen zolang je garen en een haaknaald hebt.
 2. Je kunt het project toevoegen aan je Ravelry bibliotheek via deze link: hier
 3. Alle patroondelen staan hier GRATIS op de website
 4. Er is een PDF verkoop van het volledige patroon in één printvriendelijk bestand (zonder advertenties) via de webwinkel voor een kleine bijdrage.
 5. De opbrengsten worden uiteraard eerlijk gedeeld met de ontwerpster!.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!