Skip to Content

CAL – #92

CAL – #92

Pasen staat onlosmakelijk verbonden met de paashaas. Maar waar komt die eigenlijk vandaan?

Het verhaal van de paashaas zou zijn oorsprong vinden bij de Teutonen: een Germaanse stam die in de laatste eeuw voor Christus van het wereldtoneel verdween. De stam hield er diverse mythes op na, waaronder verhalen omtrent de godin Ostara. Eén van deze verhalen vertelt hoe een klein meisje een gewond vogeltje vond. Ze bad tot Ostara om hulp. De godin kwam toegesneld. Ze zag dat het vogeltje er heel slecht aan toe was en veranderde het in een haas. Aan het meisje vertelde ze dat de haas voortaan één keer per jaar terug zou komen om gekleurde eieren te leggen. – BRON

Patroon van Thea, waarbij je eerst de haas haakt en dan het vierkant. 


Toer 1

Magische ring met daarin: 3 lossen (=1e stokje), 15 stokjes, sluit de toer met een halve vaste in de voorste lus van het 1e stokje.

Toer 2

2 lossen. (3 stokjes en 1 halfstokje) in de voorste lus van de volgende steek. Je herhaalt dit niet en sluit de toer ook niet, je hebt net het gezichtje van het haasje gemaakt.

Toer 3

10 lossen, halve vaste in halfstokje, 10 lossen, halve vaste in hetzelfde halfstokje, 2 lossen, halve vaste in de voorste lus van de volgende 5 steken, 4 lossen, 1 halve vaste in de voorste lus van dezelfde steek, hecht af.

Toer 4

Haak deze toer in de achterste lussen van toer 1, hecht aan met een staandstokje in de steek na de steek waar de 3 stokjes en het halfstokje van toer 2 in zijn gemaakt, voor je gemak vouw je het kopje van de haas naar voren..

*1 stokje, 2 stokjes in volgende steek*, herhaal dit rondom en sluit één stokje in dezelfde steek als het eerste stokje en met een halve vaste in het eerste stokje. Totaal 24 stokjes. tel hier even goed!

Toer 5

6 lossen, 1 stokje in dezelfde steek (=1e hoek), 1 stokje, 1 halfstokje, 1 vaste, 1 halfstokje, 1 stokje door EN een achterste lusje van het staartje EN de volgende steek. *(1 stokje, 3 lossen, 1 stokje) in volgende steek, 1 stokje, 1 halfstokje, 1 vaste, 1 halfstokje, 1 stokje*. Herhaal * tot * nog 2x, maar bij het laatste stokje steek je eerst de naald door een achterste lusje van het 2e stokje van het kopje van de haas voordat je de omslag voor het stokje maakt. Dan steek je naald door het achterste lusje van het 3e stokje van het kopje en door de 3e beginlosse en haak door allebei de lusjes een halve vaste om de toer te sluiten.

Toer 6

Halve vaste in lossenruimte, (3 lossen, 1 stokje, 2 lossen, 2 stokjes) in dezelfde lossenruimte. 7 stokjes, *(2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in volgende lossenruimte, 7 stokjes*, herhaal * tot * nog 2x, halve vaste in 3e beginlosse.

Toer 7

3 lossen, 1 stokje, 1 stokje DOOR de 10-lossenlus EN de 2-lossenruimte, (1 stokje, 2 lossen, 2 stokjes) in dezelfde 2-lossenruimte, 3 stokjes, 1 stokje DOOR de 10-lossenlus EN het volgende stokje, 7 stokjes, *(2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in volgende ruimte, 11 stokjes*, herhaal * tot * nog 2x, maar laat de laatste 2 stokjes achterwege. sluit de toer met een halve vaste in de 3e beginlosse. Totaal 15 stokjes per kant en 4 2-lossenruimtes.

Iris haakte het haasje in de kleur Amethyst en de achtergrond in de kleur Opaline Glass.

Deel je resultaat van dit paashaasje op social media met #eenmooigebaar!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina