Skip to Content

CAL – #118

CAL – #118

Een Mooi Gebaar CAL – 28 april – #118

In deze prachtige granny werk je met schelpen en V-steken. Je kunt er een hele deken van maken, of alleen een vierkantje. Werk in één kleur of in meerdere kleuren voor een afwisselender effect. Het patroon is geschreven door Oombwaka Designs en staat hier op Ravelry. 


Speciale steken:

Vsteek: 1 stokje, 1 losse, 1 stokje in dezelfde steek


Toer 1

20 lossen, 1 vaste in de 2e losse vanaf de naald, *2 steken overslaan, 7 stokjes in volgende losse, 2 lossen overslaan, 1 vaste in volgende losse*, herhaal * tot * 2x.

Als je met een andere kleur verder gaat: hecht toer 1 af, keer je werk, start met een staand-stokje in de laatste vaste van toer 1, dan 1 stokje in dezelfde steek. Ga dan verder bij het sterretje. 

Toer 2

3 lossen, werk keren, 1 stokje in de laatste vaste van de vorige toer, *3 lossen, Vsteek in vaste*, herhaal * tot * 1x, 3 lossen, 2 stokjes in laatste vaste.

Toer 3

3 lossen (=1e stokje), werk keren, 3 stokjes in dezelfde steek, *1 vaste in het 4e stokje van de waaier en om de 3-lossenruimte, 7 stokjes in de lossenruimte van de V-steek*, herhaal * tot * 1x, 1 vaste in het 4e stokje van de waaier en om de  3-lossenruimte, 4 stokjes in laatste steek.

Als je van kleur wisselt, hecht dan de vorige kleur af, keer je werk, start met een staande-vaste en ga verder bij de tweede keer “1 losse” in de tekst hieronder. 

Toer 4

1 losse, werk keren, 1 vaste, 1 losse, 2x (Vsteek in vaste, 3 lossen), Vsteek in vaste, 1 losse, 1 vaste in laatse steek.

Toer 5

1 losse, werk keren, 1 vaste, *7 stokjes in Vsteek, 1 vaste in het 4e stokje van de waaier en om de 3-lossenruimte*, herhaal * tot * 2x, laatste vaste is in laatste steek.

Toer 6

Hetzelfde als toer 2.

Toer 7

Hetzelfde als toer 3.

Toer 8

Hetzelfde als toer 4.

Toer 9

Hetzelfde als toer 5.

Toer 10

Hetzelfde als toer 2.

Toer 11

Hetzelfde als toer 3.

Toer 12

1 losse, werk keren, 1 vaste, *2x (Vsteek in vaste, 1 losse, 1 halve vaste in het 4e stokje, 1 losse), Vsteek in vaste, 1 losse, 1 vaste in de laatste steek en hecht af.

Iris haakte nog een randje vasten om de granny heen, omdat de aan-elkaar-zet-methode anders heel lastig haalbaar is. Verdeel 18 vasten per zijde, met 2 lossen in de hoeken.

Iris haakte deze granny in de kleuren Violet en Clematis.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina