Skip to Content

CAL – #104

CAL – #104

zaterdag 14 april 2018 – #104

Dit lapje heet Slipstith Afghan Square en komt vanaf Raverly.


Je werkt in dit lapje in de voorste en achterste lussen. 

De steek die we in dit lapje gaan gebruiken zorgt ervoor dat het lapje erg krimp tijdens het haken. Je kunt pas na minimaal 5 toeren zeggen of het echt te groot of te klein wordt. Zorg dat je lapje vierkant wordt en dat er rondom ongeveer 1 cm overblijft om de rand van een toer vasten en een toer (halve)stokjes er omheen te kunnen haken. Worden jouw vierkantjes 10 x 10 cm, dan haak je dus eerst een vierkantje van 8 x 8 cm, waar je dan later een rand van 1 cm rondom haakt.

Door de structuur van deze steek krult het lapje op, dit wordt minder na het blokken en als de lapjes aan elkaar zitten is dat weg.

Het is nogal een gevecht, dit lapje. Probeer het, wordt niet boos en probeer anders een haaknaaldje groter 🙂


Toer 1

(de goede kant van het werk) maak een ketting van 19 lossen. Start in de 2e losse vanaf de naald en haak een halve vaste in elke losse (18 in totaal), 1 losse, keren.

Toer 2

1 halve vaste in de achterste lus van elke steek, 1 losse, keren.

Toer 3

1 halve vaste in de voorste lus van elke steek, 1 losse, keren.

herhaal toer 2 en 3 9x.

Toer 22

nu gaan we er nog een rand omheen haken. Haak 1 losse (deze telt niet mee als steek), *haak 18 vasten verdeeld langs de zijkant, de 1e en de 18e steek vallen in een hoeksteek, 2 lossen*, herhaal * tot * 3x en sluit de toer met een halve vaste.

Toer 23

Nu is het afhankelijk van de maat of je nog een toer halfstokjes of een toer stokjes gaat haken. Je start met 2 of 3 lossen voor de eerste steek. Haak in elke steek een (half)stokje en in elke hoekruimte (1 (half)stokje, 2 lossen, 1 (half)stokje). sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek en hecht af.

Thea heeft deze toer met halfstokjes gehaakt, Iris met stokjes en daarna nog een randje vasten, het vierkantje was véél te klein 🙂 

Iris haakte deze draak in de kleuren Plum en Lilac.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina