Skip to Content

Berekenen hoeveel garen je nodig hebt bij Corner to Corner

Berekenen hoeveel garen je nodig hebt bij Corner to Corner

Je wilt een project met de Corner to Corner techniek gaan haken en wilt weten hoeveel garen je nodig hebt voor dit project. Of je weet hoeveel blokjes het project breed en lang moet worden, omdat je een tekening hebt, maar je weet nog niet hoe groot het project dan wordt in centimeters.

Op deze pagina leg ik je uit hoe je kunt rekenen voor Corner to Corner projecten.

De Corner to Corner techniek

Bij de corner to corner techniek werk je met drie steken: lossen, stokjes en halve vasten. Elke combinatie van 3 stokjes en 3 (of 6) lossen, wordt een blokje genoemd. Eén blokje heeft één kleur. De blokjes worden in diagonale banen, van hoek naar hoek, gehaakt, daar komt de naam ook vandaan.

Doordat je met vierkante blokjes haakt, leent deze techniek zich goed voor het maken van afbeeldingen.

Voor een uitgebreide uitleg van het haken van Corner to Corner, kun je je aanmelden voor de zeer uitgebreide Corner to Corner cursus, waar je meteen ook allerlei toffe haakpatronen krijgt om de techniek mee te oefenen.

Proeflapje maken

Voor het rekenen met de corner to corner techniek is het essentieel dat je een proeflapje maakt. Maak bijvoorbeeld een lapje van tenminste 10 bij 10 hokjes groot. Dit maak je van het materiaal waarmee je het haakpatroon wilt gaan maken. Dit is cruciaal: als je met ánder garen een proeflapje haakt dan waarmee je uiteindelijk het project wilt gaan maken, is je proeflapje -niets waard-. Dat zegt dan namelijk alleen iets over het garen waarmee je het proeflapje maakt.

Als je je 10 bij 10 blokjes proeflapje hebt gemaakt, leg je het netjes neer, en ga je even koffie zetten. Of stofzuigen. Of uit het raam turen.

Zorg dat je het in ieder geval even een kwartier laat liggen, dan trekt het namelijk vaak nog in vorm.

Proeflapje opmeten en wegen

Als het proeflapje even heeft kunnen rusten, kun je het, in het midden, opmeten. Zowel van boven naar beneden, als van links naar rechts. Als het goed is (!), krijg je twee keer hetzelfde getal, de Corner to Corner techniek zou namelijk vierkant moeten zijn.

Daarna pak je een keukenweegschaal en weeg je je lapje op. Doe dit eventueel een keer of drie, en neem het gemiddelde.

Nu pak je een briefje of een notitie app en daarin schrijf je de volgende dingen op:
– Hoe groot was je proeflapje (dus hoeveel blokjes bij hoeveel blokjes)?
– Hoe groot was je proeflapje in centimeters? (breedte + hoogte)
– Welk materiaal heb je gebruikt? (Dus bijvoorbeeld Scheepjes Catona, Scheepjes Colour Crafter)
– Welke haaknaaldmaat heb je gebruikt?
– Hoeveel weegt het lapje (in grammen)?

Rekenen

Met al die gegevens kun je nu gaan rekenen.

Als je 10 bij 10 blokjes gemaakt hebt, heb je in totaal 100 blokjes.

(Ik zei niet dat het hogere wiskunde was hè, maar gewoon rekenen)

Uitrekenen hoeveel garen je nodig hebt per kleur

Als je het aantal grammen dan door het aantal blokjes (=100) deelt, heb je het aantal gram garen per blokje. Schrijf dat op.

Je kunt dan tellen hoeveel blokjes je van elke kleur nodig hebt, en dat vermenigvuldigen met het aantal gram per blokje. Daarna kun je kijken hoeveel gram er op een bolletje garen zit en weet je hoeveel bolletjes je van die kleur nodig hebt.

Neem hier ongeveer +10% extra! Je moet namelijk af- en aanhechten, en haakt de ene keer strakker dan de andere keer. Neem het dus niet te nauw.

Herhaal dit proces voor alle kleuren die je wilt gebruiken.

Uitrekenen hoe groot je project wordt

Als je een tekening hebt, kun je tellen hoeveel blokjes het breed is en hoog is.

(Wederom, geen hogere wiskunde, gewoon tellen)

Daarna kun je rekenen: jouw proeflapje had 10 blokjes breed, als je tekening bijvoorbeeld 50 blokjes breed is, doe je het aantal centimeters x 5.

Als je niet tevreden bent over de afmeting, kun je verschillende dingen doen.

  1. Je kunt met ánder materiaal opnieuw een proeflapje maken. Wil je bijvoorbeeld een groter project, neem dan dikker materiaal én een dikkere haaknaaldmaat. Wil je een kleiner project, neem je dunner materiaal en een dunnere haaknaaldmaat.
  2. Je kunt de tekening veranderen.
  3. Je kunt een hele grote (of hele kleine) rand om het project heen maken om het formaat aan te passen.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!