Skip to Content

Aan de Haak 53 – Review

Aan de Haak 53 – Review

De Aan de Haak: “Het enige échte Nederlandse haaktijdschrift”, aflevering 53: ik las ‘m en deel mijn mening erover graag met je.

In het voorjaar van 2024 koop ik een flinke stapel haaktijdschriften om lekker door te bladeren, geïnspireerd door te raken én met jullie te delen hoe ik ze ervaar. Niet omdat mijn wil, wet is, maar wel om je een beeld te geven van wat je allemaal zou kunnen aanschaffen als je een haaktijdschrift zoekt. Eerder passeerden al de Anna, Anna Creatief, Amigurumi en Haakmode de revue.

Zet een lekker kopje koffie of thee en lees mee naar mijn ervaringen met Aan de Haak nummer 53.

Buitenkant

Dit haaktijdschrift is een glossy, komt 10 keer per jaar uit en kost als je ‘m los koopt €8,50 in Nederland en €9,50 in België.

Op de achterkant zie je een paginagrote advertentie voor HobbyYou, waar je tijdschriften kunt kopen. Handig, zo’n overzicht van wat er allemaal te koop is. Ik zie wéér nieuwe haaktijdschriften die ik nog niet gerievewd heb, ongelofelijk hoeveel we er in Nederland hebben! Ik twijfel of deze ‘Amigurumi’ dezelfde is als ik al gereviewed heb, maar ik denk van niet!

Redactioneel

Wat een vrolijke eerste pagina. Een voorwoord geschreven door een mens, met NAMEN erbij! Meestal tref ik alleen ‘de redactie’ of iets dergelijks aan, wat het heel onpersoonlijk maakt. Dit maakt het véél persoonlijker, dat je weet wie er iets schrijft 🙂

De foto’s zijn vrolijk, de tekst ook. Ik ben nieuwsgierig naar de inhoud.

Inhoud

Het valt me meteen op dat er in dit tijdschrift aandacht wordt besteed aan de ontwerpsters! Wat een verademing: die kwamen in de andere tijdschriften die ik dit kwartaal reviewde helemaal niet ter sprake.

 1. Blauw druifje
 2. African Flower Vest
 3. Vrolijke kleuren Mandala Lucy
 4. Zigzag Sjaal
 5. Domino Tas
 6. Vlaggenlijn met Sophie de Olifant
 7. Keukenset met botanische accenten
 8. Lentefeest bloemen
 9. Granny Flower deken
 10. Wikkelvest
 11. Slinger met Elfenhuisjes
 12. Vaatdoekje Streeploos Schoon
 13. Snoezige Paashangers
 14. Lotusbloesem granny
 15. Chique Riemen
 16. Bloemrijke Placemet

Ik kom tot 16 projecten, terwijl er op de voorkant staat dat er 25 projecten in zouden moeten staan. Misschien tellen ze de 3 verschillende Elfenhuisjes als verschillende projecten? Ik vind het behoorlijk misleidend! Kan me voorstellen dat mensen uitrekenen in de winkel: bedrag per tijdschrift gedeeld door aantal projecten en dan kom je hier dus ECHT bedrogen uit….

Haakpatronen

Laat ik met het positieve beginnen. Ik vind dat er heel veel afwisseling zit in de haakpatronen. Je haakt een tas, mandala, vest, trui en allerlei versiering dingen, hartstikke leuk. Echt voor elk wat wils denk ik. Zeker ook inspirerend om weer eens te zien wat je eigenlijk allemaal kunt haken. Zo veel!

De styling van het blad is ook mooi, heldere foto’s, detailfoto’s van lastige stukjes, tips, duidelijke kopteksten, mooie kwaliteit papier. Het voelt echt ‘luxe’ vergeleken met andere bladen.

Bij de benodigdheden kom ik garenmerken tegen die ik niet ken en wat me opvalt is dat er bij ‘fiberfil vulling’ staat (hobbywinkel), terwijl ik veel meer moeite zou hebben op ‘bamboe BBQ prikkers 25 cm lang’ te vinden 😉 Knuffelvulling hebben de meeste haaksters wel in huis, bamboe prikkers wellicht minder voordehand liggend… Ook staat er soms gewoon níet bij waar het van gemaakt is, geen merk bij de garens en ik wéét dat mensen dat vervelend vinden omdat ze dan niet kunnen kopen zodat het hetzelfde wordt als op het plaatje. “Restjes katoenen garen” is natuurlijk ook lekker vaag, al kan ik door de haaknaaldmaat erbij zelf abstraheren welke maat garen je nodig hebt, dat geldt niet voor iedereen…

Het zijn haakpatronen met afkortingen, maar wel netjes per toer uitgeschreven. Ik mis bij de kleding de beschrijvingen van de afmetingen van de maten: de ene maat S is de andere niet, ik vind het fijn als er iets staat van “geschikt voor borstomvang x cm”.

Bij sommige toeren staat wél aangegeven hoeveel steken er in zitten, bij sommige niet. Ik weet niet waarom daarvoor gekozen is.

Overige elementen

Er zit een interview in, een aantal reclame pagina’s én een column.

De reclame pagina’s wrijven me een beetje tegen de haren in: zijn het écht ‘de leukste winkels’ in de buurt, of zijn het gewoon de mensen die reclameruimte hebben ingekocht in het blad? Er staat in dat roze vierkant vrij duidelijk dat je geld moet betalen om op die pagina terecht te komen, dus ‘leukste’ kun je blijkbaar kopen…

Het interview is met Karin Bloemen en is leuk om te lezen. Het is vrij kort en is vooral een kort reclame praatje over de boeken die ze al heeft uitgebracht en het nieuwe boek. Er staat niet méér informatie in dan je waarschijnlijk op de achterkant van de boeken ook zou aantreffen.

De column gaat over het volhouden van goede voornemens. De manier waarop het geschreven is, voelt heel onpersoonlijk. Ik denk dat dat komt door het gebruik van het woord ‘handwerken’ in plaats van ‘haken’, maar het voelt gewoon een beetje gek. Ik durf niet te zeggen waar dat aan ligt, wil geen mensen voor het hoofd stoten… Het is op zich wel geinig om te lezen, maar mist diepgang. Ik schreef zelf ook een stuk precies over dit onderwerp: 11 Goede Voornemens voor Haakliefhebbers.

Conclusie

Ik vind het heel misleidend dat er op de cover 25 projecten staat, terwijl er maar 16 in zitten. Ik begon best enthousiast met dit blad, maar ben nu een beetje bozig merk ik.

De afwisseling in projecten en de mooie vormgeving van het blad zorgen ervoor dat ik niet meteen permanent af-haak, maar mocht ik nog eens een aflevering zien liggen, ga ik toch even tellen of ze dit marketingtrucje vaker uithalen…

Andere haaktijdschrift reviews

Amigurumi 10 – Review

Amigurumi zijn kleine gehaakte knuffeltjes, poppetjes en andere versiering, waar heel veel mensen super dol…

Lees meer

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!