Ik volg dit jaar een cursus “Van Wol tot Bol” bij Marieke Verschelling van Wolhalla, in Culemborg. De eerste keer maakten we een schapenvacht schoon, daar schreef ik dit blog over.
Deze tweede cursusdag kregen we ook de allereerste, soort van “overgeslagen” stap te zien: het scheren van een schaap. Dat ging super rustig en liefdevol, was echt heel prachtig om te zien. Het schaapje werd met heel veel respect en rust behandeld, heel anders dan hoe ik het eerder heb gezien. Ze kon op haar zij liggen (in plaats van dat ze op haar billen werd gezet) en werd door haar eigen baasjes geschoren.






Echt super mooi om van zo dichtbij te bekijken en er kwam hele lekkere, vette, zachte wol van het schaap af. Van één schaap kan wel 3-3.5 kilo wol afkomen! Die je dan daarna dus gaat wassen, zoals we vorige cursusdag hadden gedaan.
Kaarden van de wol
Daarna gingen we binnen aan de gang met kaarden. Dat is het uit elkaar plukken van de schone wol (van de vorige keer dus, van het vers geschoren schaap moest het nog gewassen worden). Je “kamt” dan alle vezels soort van dezelfde kant op, waardoor het makkelijker te verwerken is.
Dat kan bijvoorbeeld met dit soort kammen:

Je legt dan de plukjes in de ene kam en kamt ze met de andere kam tot de ene kam helemaal vol zit.
Het kan ook met zo’n soort borstel:

Dan heb je twee van dat soort borstels als hierboven en maak je een draaiende beweging aan het einde, waarbij je ook weer de vezels kamt en ze netjes naast elkaar in dezelfde richting legt. Dat maakt het makkelijker om ze later te spinnen bijvoorbeeld.

We hebben ook nog geoefend met een kaardemolen (foto boven). Dat is helemaal een gaaf apparaat, waarbij je ook weer kamt, maar dan door aan een hengsel te draaien. Het is grappig om te zien met hoeveel geduld je dat moet doen: harder draaien zorgt zeker niet voor mooiere wol! Je trekt het kapot als het niet met beleid gaat. Uiteindelijk krijg je dan een dikke plak wol, die batt genoemd wordt, die je los kunt maken van de kaardemolen (dat gebeurt hier om de foto hieronder al een beetje).

Aan de onderkant van bovenstaande foto zie je de netjes gewassen wol, in de hand van de mevrouw op de foto (wat had ze een vet shirt aan, he!) is het een lont geworden van gekaarde wol. Die lont kun je dan gebruiken om mee te vilten, of om te gaan spinnen.
Wat vond ik van kaarden?
Ik vond het voorop gesteld weer een heerlijk ontspannende dag met lieve vrouwen op een hele fijne plek. De ontspanning van met z’n allen aan handwerk bezig zijn, zonder dat de focus per se bij het resultaat ligt, is het heel goed voor de ziel.
Het kaarden zorgt voor heerlijke zachte wol en heeft niet echt een faal-percentage: je kunt niet echt iets fout doen, behalve dan misschien te hard trekken, maar ook dat komt weer goed. Ik vond het na een uur of twee met dezelfde kammen wel een beetje saai, maar gelukkig waren er veel verschillende kammen beschikbaar om het mee te proberen!

Marieke legt ook met liefde en geduld uit wat er allemaal moet gebeuren. Haar enthousiasme over de wol en de schapen en alle technieken is voelbaar. Ook als ze dingen niet weet, vindt ze het leuk om, gewapend met haar ervaring en expertise, samen met ons te experimenteren. Het gaat allemaal heel organisch, heel gezellig, heel rustig, wat het echt ontspannen dagen maakt.
Lunch
Wat de dagen ook héérlijk maakt is de lokale, zelfbereide, vegetarisch lunch, die we met z’n allen buiten onder de bomen, met uitzicht op de schaapjes (inclusief het ene verse blote schaap), heerlijk knus opaten.

Een lekkere salade (watermeloen, feta, munt, olijven: aanrader!) en een soep, met vers brood en lekkere biologische kaas. Het maakt de dag gewoon af, als je zo met elkaar mag snoepen van gezond lekkers!
Vervolg
We hebben nu dus het scheren van een schaap gezien, het sorteren van een vacht, het wassen van de gesorteerde wol, het netjes laten drogen van de wol én het kaarden van de gesorteerde, gewassen wol. De volgende cursusdagen gaan we nog verven, spinnen en weven. En misschien nog wel meer :)!
Wil je je resultaat showen? Of kom je er niet uit? Word lid van de gratis gezellige Een Mooi Gebaar Groepspagina op Facebook en stel je vraag aan meer dan 11.000 enthousiaste haaksters!
Andere Leuke Haak Blogs
-
Van Wol tot Bol Cursus – Hoe kun je wol kaarden?
Ik volg dit jaar een cursus “Van Wol tot Bol” bij Marieke Verschelling van Wolhalla, in Culemborg. De eerste keer maakten we een schapenvacht schoon, …
-
Geld verdienen met haken op YouTube in 2025
Naast de grote mijlpaal van 5000 YouTube abonnees vorige week, nu meteen de volgende mijlpaal: 1 miljoen weergaven op mijn eigen Een Mooi Gebaar YouTube-kanaal. …
-
Top 10 Populairste haakpatronen Juni 2025
Ik vind het een feestje om elke maand in de statistieken te duiken van de website en te bekijken wat jullie het meest gehaakt hebben! …
-
Top 10 Mei 2025
Elke maand kijk ik naar wat jullie het meeste gehaakt hebben en deel ik dat hier met jullie: om te inspireren! Met meer dan 1000 …
-
Hoe en waarom zou je garen wasknijpers maken?
In deze blog vertel ik je alles over garen wasknijpers: houten wasknijpers met een stuk garen eromheen gerold. Waarvoor zijn ze, waarom zou je ze …
-
Cadeau haken voor de juf
Richting het einde van het schooljaar willen veel ouders een leuk bedankje verzinnen voor de schooljuffrouw van hun kinderen. Om een beetje inspiratie op te …
-
Kleurrijk Gebaar #16 – Vetplantjes
Kleurrijk Gebaar nummer 16: Vetplantjes! Vier kleurencombinaties geïnspireerd op vetplantjes. Bij Kleurrijk Gebaar maak ik kleurencombinaties van verschillende garentypes, geïnspireerd door een foto. Deze kleurencombinaties …
-
Top 10 April 2025
Ik vind het een feestje om elke maand in de statistieken te duiken van de website en te bekijken wat jullie het meest gehaakt hebben! …
-
Van wol tot bol: hoe selecteer je een schapenvacht en maak je hem schoon
In 2025 volg ik een cursus “Van Wol tot Bol” bij Marieke Verschelling van Wolhalla in Culemborg, vlakbij waar ik woon. Het is een cursus …
-
Blijven haken zonder fysieke klachten
Hallo lieve haaksters! We weten allemaal hoe belangrijk het is om onze hobby zo lang mogelijk te kunnen blijven beoefenen zonder pijnklachten. Daarom geef ik …
Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.
Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal
Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina