Bij halfstokjes sla je de draad om je naald, steekt deze in een steek en haalt een lusje daardoorheen, totdat er drie lusjes op je naald staan. Vervolgens haal je een lusje op en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje over hebt.

Het halfstokje zit qua hoogte tussen de vaste en het stokje in.

Stap 1:
Bij het begin van een patroon: zet zoveel lossen op als je patroon aangeeft. Voor halve stokjes heb je een hoogte van twee keerlossen nodig.
Middenin het patroon: vind de in het patroon beschreven steek.

Stap 2: Sla de draad om en steek de naald door de aangegeven steek.

Stap 3: Sla de draad om en trek de haaknaald terug door de losse of steek heen. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald staan.

Stap 4: Sla de draad om de naald en trek in één keer door alledrie de lusjes heen.

Je hebt nu je eerste halfstokje gemaakt.

Stap 5: Lees in het patroon wat je volgende steek is en kijk waar de volgende steek moet komen. In onderstaande foto is de volgende losse aangegeven met de stopnaald. Sla de draad weer om de naald en steek deze door de aangegeven losse of steek.

Haal een lusje op en trek deze door de steek of losse terug (3 lusjes op de naald).

Stap 6: sla de draad om de naald en haal in één keer door alledrie de lusjes terug. Je hebt nu twee halfstokjes gemaakt.

Stap 7: Ga zo door totdat je de hele rij af hebt. Om nóg een rij halfstokjes te maken, keer je door 2 keerlossen te maken. Vervolgens doe je een halfstokje in de eerste steek (de steek waar je lossen uitkomen telt niet mee). In onderstaande foto is de juiste steek met een stopnaald aangegeven.

Stap 8: Blijf halfstokjes maken tot je er zat van bent 😉

Heb je de smaak te pakken van de halfstokjes? Als je ook vasten en stokjes kunt maken, kun je nu van start met de Moorland CAL.

Veel haakplezier!