Skip to Content

Tunische Volle Steek

Tunische Volle Steek

Hoe haak je de Tunische Volle Steek?

De Tunische Volle Steek, in het Engels de Tunisian Full Stitch of Tunisian Gobelin StitchWaffle Stitch, Brick Stitch, Net Stitch geeft een prachtig resultaat met diagonale strepen over je werk. De steek is eenvoudig, maar je moet aan het begin en einde van elke toer erg goed opletten, omdat je makkelijk steken teveel doet of overslaat. Het is handig als je de Tunische Simpele Steek al onder de knie hebt. Lees hier meer informatie over Tunisch haken.


Tunische Volle Steek

In deze uitleg leer je eerst hoe je de tunsiche basisrij haakt. Dan leer je de Tunische Volle steek moet en hoe je kunt afhechten. Veel haakplezier!

Stap 1. Begin met het opzetten van lossen. In dit voorbeeld worden 10 lossen opgezet.

Stap 2. Steek de naald in de tweede losse vanaf de naald (zie foto onder) en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lussen op de naald.

Stap 3. Steek de naald in de volgende losse (zie foto boven) en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lussen op de naald.

Stap 4. Herhaal stap 3 tot je alle lossen gehad hebt. Je hebt nu de heengaande toer gehad en begint aan de teruggaande toer.

Stap 5. Sla de draad om en haal door 1 lus. Dit doe je maar één keer per teruggaande toer.

Stap 6. Sla de draad om en haal door 2 lussen.

Stap 7. Herhaal stap 6 tot alle lussen op zijn. Je bent nu klaar met de teruggaande toer.

Stap 8. Bij de Tunische Volle steek wisselt steeds het punt waar je het eerste lusje op haalt. In de ene heengaande toer is dat NA de eerste verticale lusjes, in de volgende heengaande toer is dat VOOR de eerste verticale lusjes. Je begint met ná de eerste verticale lusjes, zie de naald in onderstaande foto. Haal daar een lusje op.

Stap 9. Haal nu een lusje op in de volgende ruimte tussen de verticale lusjes.

Stap 10. Herhaal stap 9 tot alle lusjes op zijn. Bij de laatste steek haal je onder twee lusjes door (zie naald in onderstaande foto), dat geeft een mooiere rand. Je hebt nu weer evenveel lusjes als toen je begon.

Stap 11. Haak een normale teruggaande toer: eerst sla je om en haal je één keer door 1 lusje heen voor de rand, dan sla je om en haal je door 2 lusjes heen tot het einde van de toer.

Stap 12. Voor de teruggaande toer steek je nu VOOR de eerste verticale lusjes in en haalt een lusje op.

Stap 12. Haal een lusje op in alle ruimtes tot het einde van de toer. Let erop dat je de laatste ruimte overslaat en meteen door de twee laatste lusjes van de toer heen steekt. Als je dat niet doet, ga je om bedoelt meerderen. Maak eerst een proeflapje met weinig steken om dit te oefenen, of onthoudt dat als je VOOR de lusjes hebt ingestoken in deze toer, dat je dan ook de laatste ruimte overslaat. In onderstaande foto moet je dus nog één keer een lusje ophalen, helemaal aan het einde, onder twee lusjes door om de rand mooi te maken.

Stap 13. Herhaal stappen 5-13 tot je de gewenste lengte hebt bereikt. Als je wilt afhechten, haak je een halve vaste in elke ruimte tussen de verticale strepen.