Skip to Content

Summer Rainbow

Summer Rainbow

Gratis haakpatroon – Hook to Hook

Welkom bij dit schitterende sjaal haakpatroon, ontworpen door Hook to Hook in samenwerking met Een Mooi Gebaar. De maat van deze omslagdoek is 55 x 180 cm, bij aanbevolen materiaal en haaknaaldmaten.

Benodigdheden

Haaknaald 3 mm, 3.5 mm en 4 mm Stopnaald en schaar Scheepjes Softfun: 1 mini Colourpack Rainbow en 5 bollen Scheepjes Softfun Snow. Wil je de omslagdoek uit 1 kleur dan heb je 7 bollen soft fun nodig. Of een derde mogelijkheid: 4 rijen wit en 7 rijen gekleurd. Dan heb je van Softfun 1 mini colourpack en 3 bollen Softfun nodig( Begin met 4 rijen wit, dan 12x 7 rijen gekleurd en 4 rijen wit)
Lees je dit haakpatroon liever als PDF? Dat kan natuurlijk ook!

Rij 1: Haaknaald 3mm

Maak een schuiflus. Haak 164 lossen Nu gaan we een stokje in de vierde, vijfde en zesde losse vanaf de haaknaald haken. Voor een stokje sla de draad om de naald en steek je haaknaald door de aangegeven losse. Tel daarvoor eerst tot vier vanaf je haaknaald: het lusje op de haaknaald telt daarbij niet mee, de stopnaald in de foto wijst de vierde losse aan. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes heen. Je hebt nu 1 stokje gehaakt, het volgende stokje komt in de volgende losse (zie: stopnaald) Sla de draad om en steek door de volgende losse. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes, Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal hem door 2 lusjes op de haaknaald. Nu is het tweede stokje af. Je haakt nu nog 1 stokje in de volgende losse. (zie: stopnaald) Je hebt je eerste blokje nu af. Van rechts naar links 3 overgeslagen lossen, daarnaast het eerste stokje dat je gehaakt hebt (de ruimte tussen 3 lossen en eerste stokje noemen we de 3 lossenruimte) Dan het tweede stokje en derde stokje wat je haakte’. Haak nu een halve vaste in de vierde losse vanaf het laatst gehaakte stokje ( zie: stopnaald) Voor een halve vaste, steek je haaknaald door deze losse, sla de draad om de haaknaald en haal de draad door de losse en door de lus op je haaknaald. Haak nu 3 lossen Haak het eerste stokje in de volgende losse, vanaf de 3 lossen (zie: stopnaald) Haak het tweede stokje in de daarop volgende losse (zie: stopnaald) Haak het derde stokje in de daarop volgende losse ( zie: stopnaald) Het tweede blokje is klaar. Haak een halve vaste in de vierde losse vanaf het laatst gehaakte blokje (zie: stopnaald vorige foto) Haak 3 lossen en haak een blokje in de 2e, 3e en 4e losse vanaf het laatst gehaakte blokje. Het derde blokje is klaar. Halve vaste in de vierde losse vanaf het laatst gehaakte stokje. Haak 3 lossen en 3 stokjes (zoals hierboven beschreven) het vierde blokje is klaar. Halve vaste in de vierde losse vanaf het laatst gehaakte stokje (zie: stopnaald) Haak op deze manier verder tot dat je totaal 23 blokjes hebt gehaakt. Er zijn nog 4 lossen over. Halve vaste in de vierde/laatste losse vanaf het laatst gehaakte stokje. Rij 1 is klaar.

Rij 2: haaknaald 4mm

Haak 6 lossen, keer. Halve vaste in de lossenruimte van het laatst gehaakte blokje (dit is de ruimte tussen 3 lossen en eerste gehaakte stokje van een blokje (zie: stopnaald) Haak 3 lossen en 3 stokjes in deze lossen ruimte. Haak een halve vaste in de lossenruimte van volgende blokje (zie: stopnaald) Haak 6 lossen. Halve vaste in de lossenruimte van volgende blokje, 3 lossen en 3stokjes in deze lossenruimte. Halve vaste in de lossenruimte van volgende blokje. Haak op deze manier verder tot je 12 boogjes en 12 blokjes hebt gehaakt. Rij 2 is klaar.

Rij 3

6 lossen, keer. Halve vaste in de lossenruimte van laatst gehaakte blokje. 3 lossen en 3 stokjes in deze lossenruimte. Halve vaste om de boog. 6 lossen, halve vaste in de lossenruimte van volgende blokje. 3 lossen en 3 stokjes in deze lossenruimte, halve vaste om de boog. Haak op deze manier verder Tot je  12 boogjes en 12 blokjes hebt gehaakt. Rij 3 is klaar.

Rij 4, 5, 6 en 7

6 lossen, Haak rij 4, 5, 6 en 7  op dezelfde manier als rij 3 Het haakwerk ziet er nu zo uit. Keer. We gaan nu de witte draad afhechten. Steek de haaknaald boven in het laatst gehaakte stokje  (zie: stopnaald) Haak een halve vaste (Sla de draad om de haaknaald, haal de draad door de bovenkant van het stokje en door de lus op je haaknaald.) Steek de haaknaald door de bovenkant van het volgende stokje, Haak een halve vaste. Steek de haaknaald door de bovenkant van het volgende stokje, haak een halve vaste. Steek de haaknaald door de lossenruimte van laatst gehaakte blokje, haak een halve vaste. Knip de draad ruim af. Haal de draad door de lus en trek de draad stevig aan. Haal de draad door een stopnaald en rijg hem langs de 3 lossen van laatst gehaakte blokje. En rijg  de draad langs de onderkant van deze 3 stokjes.

Rij 8

Wisselen van kleur. Steek de haaknaald in de halve vaste onder van laatst gehaakte blokje. (zie: stopnaald) Maak een schuiflus met een andere kleur, Haal de lus door de halve vaste. Haak 1 losse Haak 2 de losse met dubbele draad. Haak 3de losse met enkel lange draad. Haak de vierde losse met dubbele draad. 5 de losse met enkel lange draad en 6 de losse met dubbel draad. Halve vaste met enkel lange draad in de lossenruimte van laatst gehaakte blokje. 1 losse met dubbel draad, 2de en 3de losse met enkel draad. Haal de korte draad door een stopnaald en rijg hem langs de 3 lossen van laatst gehaakte blokje   ( Waar ook de witte draad langs ligt) Haak 3 stokjes in de lossenruimte van laatst gehaakte blokje. Haak op dezelfde manier verder als rij 4 tot 7 Haak 12 x 4 rijen gekleurd en 7 rijen wit Bij de laatste witte dan haakje 6 rijen Laatste rij  Haaknaald 3.5 3 lossen, keer, halve vaste in de lossenruimte van laatst gehaakte blokje. 3 lossen en 3 stokjes in deze lossenruimte. Halve vaste om de boog. 3 lossen. En 3 stokjes om de boog. Halve vaste in de lossenruimte van het volgende blokje. Haak zo verder tot je 23 blokjes hebt gehaakt Hecht de draad af en hecht de begindraad ook stevig af. De omslagdoek is klaar.

Delen is lief!